POLITICA
Spitalul mobil AUR: 11.000 de pacienți doar la OFTALMOLOGIE în Caravana Medicală, în ultima lună
În condițiile în care sistemul sanitar din România se confruntă cu provocări majore, inclusiv subfinanțare cronică și spitale într-o stare deplorabilă, proiectul Spitalul Mobil AUR a devenit un colac de salvare pentru zeci de mii de români din întreaga țară.
Proiectul lansat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în 2023 continuă să ofere românilor acces la servicii medicale și în acest an. AUR a reluat în luna iulie proiectul Spitalului Mobil AUR prin campania de servicii oftalmologice gratuite, în cadrul căreia românii primesc consultații optometrice gratuite și, dacă este cazul, ochelari de vedere, atât pentru vederea la distanță, cât și pentru citit.
Spitalul mobil AUR: 11.000 de pacienți doar la OFTALMOLOGIE în Caravana Medicală, în ultima lună
Campania „Ochelari gratis pentru toți românii” a început pe 1 iulie. Ne propunem să oferim consultații optometrice gratuite și ochelari gratis tuturor românilor care au nevoie, atât în cadrul Caravanei Medicale, cât și în centrele regionale. În acest sens au fost constituite șapte centre regionale pentru consultații oftalmologice.
Rezultate obținute până acum, de la reluarea activității Spitalului Mobil AUR, în centrele regionale și cabinetele itinerante sunt următoarele:
– Bacău: 1.714 consultații, 1.218 ochelari distribuiți;
– Brașov: 2.905 consultații, 2.882 ochelari distribuiți;
– Cluj: 1.402 consultații, 1.376 ochelari distribuiți;
– Constanța: 4.628 consultații, 4.204 ochelari distribuiți;
– Craiova: 1.520 consultații, 650 ochelari distribuiți;
– Iași: 1.597 consultații, 772 ochelari distribuiți;
– Timișoara: 1.590 consultații, 1.362 ochelari distribuiți.
În total, în cadrul campaniei „Ochelari gratis pentru toți românii” s-au oferit 15.356 de consultații și s-au distribuit 12.464 perechi de ochelari de vedere gratuit. Aceste cifre subliniază impactul semnificativ pe care acest proiect îl are.
Începând din această lună românii pot merge și la sediul regional de la Brăila, precum și în cabinetele itinerante din județele Ialomița și Bistrița Năsăud. De asemenea, cei aflați pe litoral pot beneficia de serviciile oferite de punctele AUR.
La aceste cifre se adaugă cei 11.000 de pacienți care au fost consultați în cabinetele de oftalmologie ale Caravanei Medicale AUR.
„Mulți români nu își permit consultații medicale”
În prima parte a proiectului Spitalului Mobil AUR au fost consultați 21.002 de pacienți și s-au efectuat în total peste 47.000 de investigații și peste 14.300 de analize. 1.577 de români au beneficiat de consultații stomatologice, iar 11.132 au efectuat EKG.
Caravana Medicală AUR a reunit până acum 534 de medici, 745 de asistenți, 113 optometriști și 63 de medici rezidenți, care au lucrat în regim de voluntariat pentru a face bine românilor. Au fost efectuate inclusiv operații de cataractă. Pe parcursul unui an, Caravana a ajuns în 38 de județe și 117 localități.
Concluziile după primul an de Caravana Medicală sunt clare: mulți români nu își permit consultații medicale și au nevoie de ajutor, iar AUR pare să fie singurul partid politic din România preocupat de acest lucru.
AUR nu se oprește aici! Spitalul Mobil va continua să ajungă în toate județele României, asigurând astfel accesul la servicii medicale de bază și ochelari de vedere gratuit pentru cât mai mulți români. Prin această campanie, AUR dorește să demonstreze că, prin voință politică și organizare eficientă, se pot găsi soluții concrete pentru problemele cronice ale sistemului de sănătate din România.
Campania continuă cu angajamentul ferm de a oferi sprijin și soluții celor care au nevoie, în toate colțurile țării.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
„Cârtițele” pentru metroul din Cluj, construite în China, au 6,35 metri înălțime și costă zeci de milioane de dolari
„Cârtițele” care vor săpa tunelurile pentru metroul de la Cluj, fiecare cu un diametru de 6,35 metri și un preț de circa 15 milioane de dolari, sunt pregătite pentru a fi livrate și instalate în cadrul proiectului de infrastructură.
Ambele „cârtițe” care urmează să ajungă la Cluj au trecut cu succes testele la fabrica din China, a anunțat vineri compania turcă Gulermak, cea care a câștigat contractul pentru proiectarea și construcția metroului.
„Cârtițele”, cât un bloc cu două etaje
Mașina de foraj pentru tuneluri (tunnel boring machine sau TBM) care va fi utilizată pentru metroul din Cluj are un diametru impresionant de 6,35 metri, aproximativ cât înălțimea unui bloc cu două etaje.
Valoarea fiecărei astfel de „cârtițe” se situează în jurul sumei de 14-15 milioane de dolari. Testele au fost realizate între 26 august și 2 septembrie.
Cum funcționează „cârtițele”?
Un TBM de tip earth pressure balance (EPB), precum cele care vor fi folosite la Cluj, scoate pământul excavat printr-un proces complex:
- Capul de tăiere din partea frontală a TBM-ului sapă în sol și fragmentează materialul.
- Camera de excavare, aflată imediat în spatele capului de tăiere, menține un echilibru al presiunii pământului pentru a preveni prăbușirea tunelului în timpul săpării.
- Materialul excavat este împins către o melc transportor, care colectează pământul și îl transportă spre spatele TBM-ului.
- Pământul este apoi transportat cu ajutorul benzilor transportoare către suprafață, unde este evacuat.
CRCHI, al treilea producător mondial de TBM
„Cârtițele” pentru metroul de la Cluj-Napoca sunt produse de compania chineză China Railway Construction Heavy Industry (CRCHI) care face parte din China Railway Construction Corporation (CRCC). Cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 30% timp de zece ani consecutivi.
CRCHI este al treilea cel mai mare producător mondial de mașini de foraj pentru tuneluri, având o cotă de piață de 15,85%.
CRCHI este un furnizor complet de soluții pentru construcțiile subterane și industriile de transport feroviar, oferind servicii complete de ciclu de viață adaptate nevoilor clienților, inclusiv proiectare, fabricație, instruire, servicii pe teren, recondiționare și furnizare de piese de schimb.
Compania produce până la 200 de TBM-uri pe an
Compania are sediul în Changsha, capitala provinciei Hunan din centrul Chinei, oraș cu o populație de peste 10,4 milioane de locuitori în 2022 – mai bine de jumătate din populația României. În același timp, CRCHI are 13 sucursale internaționale în Singapore, Rusia, Australia, Turcia, India și alte țări.
CRCHI dispune de baze de producție de TBM de clasă mondială și națională, cu o capacitate anuală de producție de până la 200 de TBM. Compania se laudă cu un portofoliu ce cuprinde importante proiecte de metrou, cale ferată, minerit și deviere a apelor în peste 30 de orașe din China, dar și cu lucrări în Rusia, Turcia, Sri Lanka și în alte țări. CRCHI este lider în construcția sistemelor tehnice pentru echipamente inteligente de tunelare în China.
Produsele CRCHI includ sisteme de prindere și traversări pentru șinele destinate trenurilor de pasageri de mare viteză, care circulă cu viteze de până la 350 km/h.
Caracteristicile TBM-urilor de tip EPB:
- Potrivite pentru soluri argiloase, nisipoase, mixte moi și dure, cu o eficiență ridicată a săpăturilor și costuri de construcție scăzute;
- Moduri multiple de săpătură, cum ar fi deschis, semi-deschis și închis, fiecare mod putând fi convertit unul în altul;
- Design avansat și fiabil al capului de tăiere și sistem de îmbunătățire a terenului;
- Rulmenți principali, etanșări de transmisie și reductoare fiabile, cu durată lungă de viață și factor de siguranță ridicat;
- Sistem de control PLC sigur și eficient, monitorizare și colectare de date în timp real.
Cele două „cârtițe” vor ajunge din China în portul Constanța în luna noiembrie,de unde vor fi aduse la Cluj, mai precis la Florești unde se va începe forarea a două tuneluri pentru metrou.
CULTURA
Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, sărbătorită pe 14 septembrie. Obiceiuri străvechi, tradiții și superstiții
În fiecare an, în data de 14 septembrie creștinii ortodocși sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii. Este o sărbătoare mare, cinstită prin post și praznice, fiind cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.
Înălțarea Sfintei Cruci, cunoscută și ca Ziua Crucii, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și singura care presupune post aspru și rugăciune. Ea este marcată atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin, la data de 14 septembrie, scrie Alba24.
Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, sărbătorită pe 14 septembrie
Credincioșii duc la biserică ulcele noi, pline cu miere și lapte, fiecare având un fir roșu legat de toartă și fiind acoperite cu un colac. Aceste ofrande sunt dăruite săracilor, în memoria rudelor trecute în neființă.
De Ziua Crucii se postește pentru sănătatea familiei, sporul gospodăriei și bunăstare. Spre deosebire de alte sărbători, Înălțarea Sfintei Cruci este marcată prin post pentru a ne aminti de patimile și moartea Mântuitorului pe Golgota.
Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru
Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.
Spre deosebire de alte sărbători creștine, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.
Semnificația sărbătorii
Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii marchează şi două evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
În această zi, se comemorează și viziunea împăratului Constantin, care a văzut pe cer o cruce cu inscripția „Prin acest semn vei învinge”, un moment decisiv în istoria creștinismului.
Superstiții de Ziua Crucii
În calendarul popular, Ziua Crucii marchează sfârșitul verii și începutul toamnei și mai este cunoscută sub denumiri precum Ziua Șarpelui sau Cârstovul Viilor.
În această zi, se crede că șerpii și alte reptile se retrag în pământ pentru iernat. De asemenea, ziua este cunoscută mai ales în zonele deluroase şi sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor. În această zi, preotul sfințește via și butoaiele de vin, pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.
Există și tradiții legate de pomii neroditori, pentru care gospodarii atârnă cruci din busuioc sfințit și tulpini de castraveți, în speranța că aceștia vor începe să rodească.
Tradiții și obiceiuri străvechi de Ziua Crucii
Pe 14 septembrie nu se consumă usturoi, nuci, prune sau pepeni, deoarece miezul lor amintește de cruce. Totodată, este recomandat postul negru pentru vindecarea sufletului și trupului. Este o zi în care munca este interzisă, pentru a evita atragerea nenorocirilor.
Pe 14 septembrie, la biserică se sfințesc busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul, considerate plante magice. Aceste plante îi apără pe credincioși de diverse boli, dar veghează și asupra păsărilor și animalelor din ogradă.
Dacă tună în această zi, va fi o toamna lungă. În schimb, dacă se adună un cârd de ciori gălăgioase, va cădea bruma. Înainte de Ziua Crucii nu este bine să culegi calinele, pentru că, în acest caz, în ajunul sărbătorii va fi o noapte geroasă.
Ziua Crucii vestește că vara s-a sfârșit și toamna își intră în drepturi. De asemenea, la ţară începe culesul strugurilor şi se face mustul.
Tradiții legate de culesul viilor
Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeși, fiind lăsați pentru păsările cerului, conform tradiției populare. În serile culesului, podgorenii fac focuri din vița uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură și muzică.
Monedele sfințite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliță aduc belșug și spor în muncă.
În ziua Înălțării Sfintei Cruci nu este voie a se munci, pentru a nu atrage primejdiile.
De acum se începe și bătutul nucilor, însă nu este voie să se consume fructul, deoarece miezul are forma unei cruci.
Începând cu 1 octombrie 2024, valoarea maximă a unui tichet de masă se va majora de la 40 de lei la 40,04 lei.
Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 40,04 lei, scrie Alba24.ro.
Asta da MAJORARE! Pentru următoarele luni, va CREȘTE valoarea tichetelor de masă
Valoarea nominală stabilită se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie 2025 și martie 2025.
Valoarea tichetelor este stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018.
Proiectul de ordin a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, din 9 septembrie.
„Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis”
Angajatorii nu sunt obligați să acorde angajaților valoarea maximă a tichetelor. Aceștia pot acorda bonuri de masă care au o valoare nominală sub nivelul stabilit prin ordonanța citată.
Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis, cu excepția tichetului emis în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor.
Salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE cursa destinată elevilor din Colonia Fânațelor până în Gruia. Vezi pe ce linii se SUPLIMENTEAZĂ cursele
Compania de Transport Public Cluj-Napoca va prelungi cursa destinata elevilor din Colonia Fanatelor pana in cartierul Gruia, incepand cu data de 16 septembrie 2024, pe urmatorul traseu:
Plecare – ora 06:50 Colonia Fanatelor (Drumul Radului):
La Blocuri – La Biserici – Giuseppe Verdi – str. Oasului – str. Razboieni (scoala Nicolae Iorga) – str. Maramuresului – str. Giordano Bruno – Piata Garii – str. Fericirii – str. Mecanicilor – str. Gruia (statia Trambitasului – Liceul Teologic Baptist Emanuel);
CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE cursa destinată elevilor din Colonia Fânațelor până în Gruia. Vezi pe ce linii se SUPLIMENTEAZĂ cursele
Întoarcere – ora 12:15 str. Gruia (statia Trambitasului):
Str. Trambitasului – str. Vanatorului – str. Gruia – str. Mecanicilor – str. Fericirii – str. I.L. Caragiale – Piata Garii – str. Caii Ferate – str. Oasului – str. Razboieni (scoala Nicolae Iorga) – str. Maramuresului – str. Oasului – Valea fanatelor – Giuseppe Verdi – Colonia Fanatelor (Drumul Radului ) – La Blocuri– La Biserici.
Totodată, ca urmare a studiilor de trafic realizate in aceasta saptamana, incepand cu data de 16.09.2024, compania suplimenteaza numarul curselor pe liniile de autobuz: 38 – (P-ta M. Viteazul – Str. Vanatorului) si 30 ( Cartier Grigorescu – strada Aurel Vlaicu) si liniile de troleibuze 4 ( strada Aurel Vlaicu – Piata Garii) si 6 ( strada Bucium – strada Aurel Vlaicu).