Connect with us

CULTURA

Spectacol folcloric de Ziua Unirii Principatelor Române la Cluj-Napoca. Cine sunt artiștii invitați

Publicat


haisa

Îndrăgiți cântăreți de muzică populară vor încânta publicul clujean luni, 23 ianuarie 2023, în cadrul spectacolului festiv dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, intitulat „Hai să dăm mână cu mână!”.

Manifestarea, ajunsă la cea de-a treia ediție, este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj.
De la ora 18:00, pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca vor evolua: Sava Negrean Brudașcu, Maria Marcu, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Mariana Morcan, Florina Trif și Claudiu Ciotleuș, în acompaniamentul Orchestrei profesioniste ,,Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. Ovidiu Barteș.

Jocuri populare

Totodată, jocurile tradiționale din județul Cluj dar și din alte zone ale țării vor fi prezentate de membrii Ansamblului folcloric ,,Cununa Apusenilor” al Casei de Cultură ,,Dumitru Sopon” din Gilău, director artistic Marcela Cîmpan Vele, instructori coregrafi Ciprian și Nicoleta Mureșan, ansamblu care în anul 2012 a câștigat trofeul Festivalului internațional de tradiții și obiceiuri populare din Wisla, Polonia, iar în 2021 Trofeul Festivalului-Concurs Internațional de folclor montan din Zakopane, Polonia.

În spectacol vor fi prezenți și membrii ansamblului folcloric vocal-instrumental al Colegiului de Muzică ,,Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, coord. prof: Cristina Covrig, Traian Covrig și Zenu Zanc.
Intrarea se va face pe bază de bilete în valoare de 25 lei.

Acestea sunt disponibile online: www.myticket.ro și www.entertix.ro, dar și în Librăriile Cărturești (Iulius Mall, Vivo, Platinia Shopping Center). Totodată, se vor putea achiziționa și în ziua spectacolului, de la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

haisaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Vor fi trasee DEVIATE cu ocazia Maratonului Internațional Cluj-Napoca de duminică, 14 aprilie

Publicat

Cu ocazia Maratonului International Cluj-Napoca – editia a XIII –a, duminica 14 aprilie 2024 in intervalul orar 05:00 – 15:00, sunt impuse restrictii de circulatie in zona centrala.

„Liniile de transport in comun afectate vor circula pe trasee deviate, dupa cum urmeaza:

Linia 9 (str. Bucium – P-ta Garii):

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piata Avram Iancu, strada Cuza Voda, Piata Mihai Viteazul, strada Horea, Piata Garii. Se suspenda statia Central. Se aloca statia Victoria.

RETUR: Traseul ramane neschimbat.

CTP Cluj: Vor fi trasee DEVIATE cu ocazia Maratonului Internațional Cluj-Napoca de duminică, 14 aprilie

Linia 19 (P-ta Mihai Viteazul – str. E. Quinet):

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piata Avram Iancu, strada Cuza Voda, Piata Mihai Viteazul. Se suspenda statia Central. Se aloca statia Victoria.

RETUR: Traseul ramane neschimbat.

Linia 28B (P-ta Mihai Viteazul – VIVO):

TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fantanele – str. Alexandru Vlahuta – P-ta 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ta M.Viteazul. Se suspenda statia Parcul Central. Se aloca statia Dragalina Sud.

RETUR: Traseu ramane neschimbat.

L29S – (Drumul Sfantul Ioan – Piata Mihai Viteazul)

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piata Avram Iancu, strada Cuza Voda, Piata Mihai Viteazul. Se suspenda statia Central. Se aloca statia Victoria.

RETUR: Traseul ramane neschimbat.

Linia 30 (Grigorescu – str. Aurel Vlaicu):

TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fantanele – str. Alexandru Vlahuta – P-ta 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ta M.Viteazul – str. Cuza Voda – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Aurel Vlaicu. Se suspenda urmatoarele statii: Aleea Stadionului, Hotel Sport, Calea Motilor, Memorandumului Sud, Victoria. Se aloca statia Dragalina Sud, statia Piata Mihai Viteazu Sud.

RETUR: Din B-dul 21 Decembrie 1989, pe strada Regele Ferdinand – str. General Dragalina – strada Octavian Goga – Piata 14 Iulie – strada Alexandru Vlahuta – strada fantanele – strada Miraslau – strada Paul Ioan. Se suspenda urmatoarele statii: Memorandumului Nord, Spitalul de Copii, statia Chios, statia Cluj Arena si statia

Sigismund Toduta. Se aloca statiile: Central, Dragalina Nord, statia Octavian Goga si statia 14 Iulie.

Linia 42 (P-ta Mihai Viteazul – Campului):

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piata Avram Iancu, strada Cuza Voda, Piata Mihai Viteazul. Se suspenda statia Central. Se aloca statia Victoria.

RETUR: Traseu ramane neschimbat.

Linia 44 (Grigorescu – Unirii ):

TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fantanele – str. Alexandru Vlahuta – P-ta 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ta M.Viteazul – str. Cuza Voda – P-ta Avram Iancu – str. Dorobantilor – A Vaida Voievod – Unirii. Se suspenda statia parc Central. Se aloca statia Dragalina Sud.

RETUR: Traseu ramane neschimbat.

Linia M 26 (Cetatea Fetei – P-ta Mihai Viteazul)

Pe ambele sensuri: Com. Floresti – Calea Floresti – Pod Calvaria (capat linie). In aceasta perioada, abonamentul de Floresti si biletul validat pe linia M26 ramane valabila pe L9, L29S, L24, L24B pe tronsonul Calea Floresti – Memorandumului.

Linia 101 ( Bucium – P-ta Garii) – curse efectuate cu autobuze pe linia 101A:

TUR: Bucium – Primaverii – Calea Manastur – Calea Motilor – Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piata Avram Iancu, strada Cuza Voda, Piata Mihai Viteazul – str. Horea – P-ta Garii. Se suspenda statiile: Plopilor Sud, Uzinei Electrice, Cluj Arena, Parcul Central si statia George Baritiu. Se aloca statiile: Calea Manastur, Agronomia, Calea Motilor, Memorandumului si statia Victoria.

RETUR: Din P-ta Garii – str. I.L. Caragiale – str. Horea – str. Regele Ferdinand – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Memorandumului – Calea Motilor – Calea Manastur – str. Primaverii – Bucium. Se suspenda statiile: Opera Maghiara Est, Splaiul Independentei, Sala Sporturilor si statia Plopilor Nord. Se aloca statiile: Memorandumului Nord, Spitalul de Copii, Fabrica de Bere, Gradini Manastur.

Linia 102 se suspenda. Pe linia 100 vor circula tramvaie.

Linia Cora 1 (P-ta Mihai Viteazul – HiperMarket Cora)

TUR: Centrul Comercial Cora – B-dul 1 Decembrie 1918 – strada Miraslau – str. Fantanele – strada Alexandru Vlahuta – P-ta 14 Iulie –– strada Octavian Goga – strada General Dragalina – P-ta Mihai Viteazul . Se suspenda statia 14 Iulie, statia Cluj Arena, statia Chios, Calea Motilor, statia Memorandumului Sud, statia Central. Se aloca statia 14 Iuie Sud, statia Napoca si statia Dragalina Sud.

RETUR: Piata Mihai Viteazul – strada General Dragalina – – str. Octavian Goga – str. Alexandru Vlahuta – str. Fantanele – str. Miraslau – B-dul 1 Decembrie 1918 – Centrul Comercial Cora. Se aloca statia Dragalina Nord”, anunță CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

TOP 3 modalități de a-ți CREȘTE șansele de câștig la cazino! Tu ce METODE ai încercat deja?

Publicat

Jocurile de noroc reprezintă o activitate foarte îndrăgită de români, dar și de foarte multe persoane la nivel mondial. Este vorba de de un hobby care pune la încercare și îmbină norocul, autodisciplina, dar și capacitatea de organizare a fiecărui individ.

Pe lângă distracție, în această industrie una dintre cele mai mari atracții este reprezentată de premiile puse la bătaie. Deși norocul este cel care decide cine și cât primește atunci când sunt date câștigurile, este bine să aplici câteva tehnici prin care să îți crești pe cât se poate de mult șansele de a avea rezultatele dorite.

TOP 3 modalități de a-ți CREȘTE șansele de câștig la cazino! Tu ce METODE ai încercat deja?

Pentru a face asta, este nevoie să ai la îndemână oportunități de neratat la cazino, dar și să aplici câteva metode de a juca. Indiferent dacă ești un gambler experimentat sau un novice entuziast, fiecare vizită la o sală fizică, ori pe o platformă online, vine cu speranța unui potențial câștig.

Pentru a-ți spori șansele de succes, este important să fii bine pregătit și să aplici strategii inteligente. Descoperă strategii testate pentru a maximiza succesul în jocurile de noroc, cu aceste 3 modalități eficiente de a-ți crește șansele la cazino.

1. Gestionează-ți banii cu înțelepciune

Unul dintre cei mai importanți factori în jocurile de noroc este gestionarea adecvată a banilor. Stabilește un buget clar și ține-te de el. Evită să pariezi sume pe care nu ți le poți permite să le pierzi și fii conștient de riscul asociat cu fiecare rundă. Alege titluri care să corespundă bugetului tău, astfel încât să poți juca mai mult și să ai mai multe șanse de câștig.

2. Învață tehnici de joc adecvate

Pentru multe jocuri de cazino, există strategii specifice care pot crește șansele de câștig. De exemplu, în sesiunile de blackjack, poți învăța să numeri cărțile și să iei decizii informate în funcție de mâna ta și de cea a dealer-ului.

În poker, poți studia tactici de pariere și de citire a adversarilor. Pe de altă parte, la păcănele poți să te orientezi către titlurile cu particularități mai avantajoase, ca RTP-ul sau volatilitatea.

Investește timp în a învăța și a aplica aceste strategii pentru a-ți îmbunătăți șansele de câștig.

3. Alege cazinouri de încredere și jocuri corecte

Selectarea unui operator de încredere este crucială pentru o experiență sigură și corectă. Caută cazinouri licențiate și reglementate, care sunt supuse unor standarde stricte de operare și protecție a gamblerilor. Asigură-te că îți la mese sau în mașini de slot cu rate de plată competitive și aleatoare, pentru a avea șanse echitabile de câștig.

Ce metode ai încercat deja?

În călătoria ta în lumea jocurilor de noroc, ai aplicat deja unele dintre aceste strategii? Poate ai dezvoltat propriile tale metode de a-ți crește șansele de câștig. Fiecare persoană are abordarea sa unică, iar experiența de joc poate fi diferită de la om la om. Cu toate acestea, având o bază solidă de cunoștințe și aplicând strategii eficiente, ai șanse mai mari de a obține succes în cadrul acestui hobby.

Adevărul este că, în cazino, abilitatea și norocul merg mână în mână. Învață să îți gestionezi banii, să aplici strategii inteligente și să alegi cazinouri de încredere pentru a-ți crește șansele. Fiecare pariu este o șansă de a experimenta emoțiile jocurilor de noroc, iar cu o abordare ponderată, poți să îți mărești potențialul de câștig.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Recepția lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene, la Pălatca, parte a Drumului Bistriței. Mesajul lui Alin Tișe

Publicat

De

reabilitare

Președintele Consiliului Județean Cluj. Alin Tișe, și patru primari de comune din județul Cluj au recepționat, joi, în comuna Pălatca, lucrările de modernizare și reabilitare a drumurilor județene DJ 161, DJ 161G și DJ 172A, parte a Drumului Bistriței.

Alin Tișe a declarat pe drumul județean DJ 161G în fața Căminului Cultural din comuna Pălatca, unde a avut ceremonia, că momentul este important pentru comunitate, în condițiile în care drumurile sunt importante artere de circulație care să le ofere oamenilor posibilitatea de a merge și a veni când doresc și a putea comunitățile să se dezvolte.

Recepția lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene, la Pălatca, parte a Drumului Bistriței. Mesajul lui Alin Tișe

”Satisfacția cea mai mare ar fi să se repopuleze aceste zone , care au fost, în timp, depopulate, și să se întoarcă oamenii să își cumpere proprietăți și case.

Iar acest minim confort pe care noi îl facem în această zonă – drumuri, apă și canalizare, de la nivelul județului Cluj, în parteneriat cu primarii din zonă, au tocmai acest scop, de a repopula zona și a da viață zonelor noastre de la țară.

Mă bucur că am finalizat acest proiect”, a spus Tișe.

Acesta a precizat că drumul județean care trece prin Pălatca este o mică parte dintr-un drum mult mai lung făcut și care face din Drumul Bistriței.

”Este un drum amplu care pleacă dintr-o parte a județului și ajunge în cealaltă parte, și leagă Clujul de județele din jur. Anul trecut am promis că drumul va fi gata și ne-am ținut de promisiune”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj.

Mulțumiri pentru locuitorii din Pălatca

Reabilitare

Primarul comunei Pălatca, Ioan Huldușan, a mulțumit Consiliului Județean Cluj pentru implicarea în finalizarea acestui proiect de infrastructură rutieră, important pentru zona rurală a județului, dar și locuitorilor comunei care au avut răbdare pe durata lucrărilor.

La eveniment au participat și primarii din comunele Geaca, Țaga și Mociu.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

EXCLUSIV. Mănușă INTELIGENTĂ, permite identificarea unor bacterii patogene. Invenţie a cercetătorilor de la UMFIH Cluj-Napoca

Publicat

Manusa inteligenta

O mănușă inteligentă, care permite identificarea prezenţei unor bacterii patogene în probe de apă, a fost inventată de cercetătorii de la UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, aceasta având aplicabilitate în caz de dezastre naturale – cutremure sau inundații, pentru testarea contaminării accidentale, dar care poate fi utilizată și pentru detectarea bacteriilor din ape de suprafaţă şi fântâni, în zone fără apă potabilă.

Detectarea rapidă a bacteriilor

Echipa Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică a UMFIH, coordonată de Prof. dr. Cecilia Cristea, a participat din anul 2020 în proiectul european PathoCert, în cadrul căruia s-au dezvoltat mai multe dispozitive printre care si  senzori electrochimici, pentru detectarea unor bacterii patogene prin intermediul amprentelor electrochimice, mai precis prin detectarea factorilor de virulenţă.

”Până în acest moment am pus la punct senzorii care permit detectarea bacteriilor patogene Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella sp şi a Staphylococcus aureus din ape de suprafață.

Ȋn final, ne dorim să dezvoltăm o baterie de 6 senzori pentru 6 bacterii, deci un dispozitiv rapid de detecție simultană a acestora, care să permită obţinerea răspunsului într-un interval de sub 4 minute, comparativ cu metodele curente, bazate pe culturi de laborator, care durează 12 – 18 ore sunt rapide si sensibile.

Manușa inteligenta

Senzorii dezvoltaţi până în prezent au permis determinarea bacteriilor menţionate din probe de apă, o aplicaţie de interes mai ales în condițiile în care există zone în România în care nu există apă potabilă și se folosesc puțuri de aducțiune sau fântâni.

Proiectul dezvoltat nu a fost destinat strict României, ci este vorba de un proiect european de tip Horizon 2020, iar partenerii din proiect sunt din mai multe țări europene, cum ar fi Spania, Cipru, Grecia, Olanda, dar si Coreea de Sud.

Vă daţi seama că dezvoltarea unui astfel de dispozitiv rapid este deosebit de importantă”, a explicat Prof. Dr. Cecilia Cristea pentru Cluj24.

Colaborarea cu un renumit profesor american

Aceasta a precizat că ideea mănușii inteligente a apărut în 2015, dupa  tragedia de la Clubul Colectiv din București, când au murit foarte mulţi pacienti  tineri în spitale, ”colonizați cu toate bacteriile posibile”, fiind victime ale infecţiilor intraspitaliceşti.

”În anul 2017, am beneficiat de un stagiu de cercetare în laboratorul domnului profesor Joseph Wang de la Universitatea California din San Diego, Statele Unite ale Americii, profesor care este în prezent cel mai citat cercetător pe partea de biosenzori și senzori electrochimici purtabili.

Cercetătorii americani sunt foarte bine orientați către cercetare aplicativă, având acces atât la surse de finanţare, cât şi la infrastructură de cercetare modernă.

În perioada petrecută în laboratorul profesorului Wang, am fost uimită să văd numărul mare de colaborări ale grupului cu firme şi companii private, dar şi frecvența întâlnirilor pe care acesta o avea acesta cu reprezentanţii companiilor interesate să investească în cercetare.

Erau cel puțin 3 companii în fiecare zi care veneau cu probleme pentru care solicitau soluții din partea cercetătorilor. Bineînţeles că cercetarea era susţinută financiar integral de firmele respective, urmând ca acestea să fie beneficiarii principali ai soluţiilor rezultate.

Ȋn plus, o mare parte din finanţarea din cadrul grupului coordonat de profesorul Wang, provine din proiecte derulate pentru Guvernul SUA si diversele departamente ale acestuia, dar și de companii private.

Dispozitiv rapid

Discutând cu profesorul Wang, mi-a venit ideea dezvoltării unui dispozitiv foarte rapid, util pentru rezolvarea problemei importante cu care se confruntă sistemul medical nu doar din ţara noastră şi anume răspândirea bacteriilor patogene, și mai ales a celor care au dezvoltat rezistenţă la dezinfectante sau antibioterapie.

Metodele actuale, bazate pe metoda difuzimetrică, durează foarte mult timp, iar în momentul în care este vorba de un bolnav în stare gravă, mai ales un mare ars, o metodă rapidă de identificare a prezentei bacteriilor poate schimba decisiv atât tratamentul cât şi şansele pacientului de vindecare.

I-am propus să încercăm să facem o mănușă inteligentă, cu senzorii electrochimici imprimaţi pe degete, care ar fi foarte ușor de utilizat de către medici sau personalul din spitale”, a subliniat coordonatorul echipei de cercetători de la UMFIH Cluj-Napoca.

Test rapid de avertizare

Manusa inteligenta

Astfel, s-a început proiectul în cadrul căruia s-a reușit amprentarea electrochimică şi identificarea bacteriilor patogene Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa prin intermediul unor factori de virulență, dar în momentul în care s-a dorit validarea rezultatelor pe probe din spital, acest lucru a fost imposibil.

”Prin urmare, am intrat în acest consorțiu internaţional, în cadrul proiectului PathoCert, unde s-a pornit de la premisa riscului de contaminare bacteriană care poate să aparaă în momentul în care are loc un cutremur masiv sau sunt inundații de amploare  si a interventiei rapide a salvatorilor, în primul rând pompierii sau personalul aflat în misiuni de salvare, astfel încât riscurile asumate de aceştia să fie minime.

Coordonatorul proiectului a analizat solicitările utilizatorilor finali şi s-a stabilit modul în care se doreşte echiparea operatorilor de pe teren astfel încât, dacă se întâmplă o contaminare masivă cu bacterii, aceasta să fie detectată într-un interval foarte scurt și să avertizeze populația în timp util”, a menționat Prof. Dr. Cecilia Cristea.

Cercetătorul clujean a precizat că echipa pe care o coordonează a făcut parte dintr-o echipă multinaţională care s-a ocupat de activităţile dintr-un pachet de lucru în care s-a propus dezvoltarea a trei dispozitive, toate având ca obiectiv detectarea Escherichia coli, dar cu trei metode diferite, metoda dezvoltată în cadrul UMFIH fiind cea de avertizare, dar şi singura care a permis detectarea simultană a Escherichia coli si a Pseudomonas Aeruginosa.

Test rapid de avertizare

”Ȋn cadrul echipei UMFIH nu s-a vizat neapărat analiza cantitativă, ci dezvoltarea unui test rapid de avertizare, deci identificarea rapida a prezenţei celor două bacterii .

În probele de apă care au fost analizate este un număr foarte mare de colonii de Escherichia coli sau Pseudomonas aeruginosa, astfel că dispozitivul dezvoltat de noi a permis analiza rapidă, urmând ca  celelalte două tehnici dezvoltate de partenerii noștri din Olanda și din Suedia, care au posibilitatea de a analiza cantitativ, să determine dacă în probă sunt 12 bacterii sau 12 milioane de colonii, deci să vină cu această parte de detecție cantitativă, realizată într-un timp mai lung (30 minute, respectiv 2 ore).

Ȋn cadrul proiectului PathoCert am avut şansa să validăm senzorii dezvoltaţi de noi pe diverse probe de apă: apă potabilă, apă de suprafață, apă din lacuri, sau apă de mare.

Echipele de utilizatori finali din proiect s-au pregătit și au gândit diferite scenarii pentru a stabili cum trebuie să acționeze în caz de dezastre.

Am participat la aceste scenarii în Granada, în Salonic, în Cipru, la Limassol, dar şi în Bulgaria, iar demonstraţiile noastre au fost încununate de succes şi au fost foarte apreciate”, a mai subliniat coordonatorul Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică.

Cerere de brevet depusă la OSIM

Prof. Dr. Cecilia Cristea a precizat că au fost trei scenarii în care mănușa inteligentă şi senzorii electrochimici dezvoltaţi de către echipa de la UMFIH Cluj-Napoca au fost testați pe probe reale, după ce, în prealabil, s-a realizat o validare intra-laboratoare, iar electrozii și dispozitivul portabil au fost trimise în Spania şi în Olanda la trei parteneri din proiect.

”Tehnologia este destul de matură, în prezent fiind inclusă într-o cerere de brevet de invenţie depusă la OSIM.

Dorim să mergem și mai departe, pentru că mai avem un proiect, coordonat de colega mea șef de lucrări dr. Andreea Cernat, pentru detecția Staphylococcus aureus din probe biologice”, a mai menționat Prof. Dr. Cecilia Cristea.

De la mănușă la stick

Cercetătorii clujeni au avansat cu proiectul și s-a trecut de la mănușa inteligentă la dispozitivul denumit în proiect PathoTEStick, reprezentat de un stick inteligent care se cuplează la un minipotențiostat, alimentat şi operat cu ajutorul telefonului mobil.

”Stick-ul se introduce în proba de apă, ser, sau în alte probe biologice și în mai puţin de 4 minute avem răspunsul privind prezenţa sau absenţa bacteriilor în proba analizată.

Există şi un soft pe care l-au dezvoltat partenerii din Cipru adaptat pentru nevoile proiectului şi ale utilizatorilor finali.

Sistemul nu realizează o detecție cantitativă, ci doar semnalează  faptul că în apă există Escherichia coli şi Pseudomonas aeruginosa, și asta se poate face simultan, ceea ce este încă un beneficiu important al acestui dispozitiv.

Detectarea a 6 bacterii

Scopul nostru este să reuşim detectarea simultană a 6 bacterii patogene şi le vom selecta pe cele care pun mari probleme în practică, iar acest deziderat se doreşte să fie realizat cu ajutorul senzorilor noștri.

Avem în prezent mănuşa cu trei celule electrochimice imprimate pe trei degete, care permit detectarea rapidă a trei bacterii. simultană a trei analiţi de interes.

Se poate face detectarea din apă, dar și de pe o suprafață solidă, caz în care este nevoie de o picătură de gel care să înlocuiască electrolitul lichid și de un timp de contact de minim 40 de secunde.

Conceptul iniţial a fost realizat în 2017, dar, în timp, totul va fi miniaturizat şi adaptat în funcţie de nevoile utilizatorilor finali.

Pentru a dezvolta un potențiostat miniaturizat am avea nevoie de o echipă tehnică, și aici intervine necesitatea interdisciplinarității în cercetarea aplicativă”, a conchis Prof. Dr. Cecilia Cristea.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax