Connect with us

EVENIMENT

Șoferul beat, după care polițiștii clujeni au tras focuri de armă, reținut pentru 24 de ore

Publicat


Faţă de tânãrul de 29 de ani, urmărit până în zona Sopor, poliţiştii clujeni au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând ca la expirarea perioadei, acesta să fie prezentat în faţa magistraţilor în vederea dispunerii altei măsuri preventive.

”În cauza se efectuează cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de conducerea unui vehicul fara permis de conducere, refuz sau sustragere de la prelevarea de monstre biologice si distrugere, fapte prevazute si pedepsite de Codul penal”, au informat polițiștii clujeni.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Florin Danciu (Cluj24): Dacă ar vota numai militarii, Nicolae Ciucă ar ieși președinte. Cartea nu cred că a scris-o el

Publicat

Jurnalistul Florin Danciu de la Cluj24 a vorbit, luni, la Prima News despre cartea lui Nicolae Ciucă, ”În slujba țării”, despre care a spus că nu a fost scrisă de liderul PNL, ci crede că a fost scrisă de așa-numiții ”ghost-writer”-i și că ar fi un volum ”fad”.

Jurnalistul Florin Danciu de la Cluj24 a vorbit, luni, la Prima News despre cartea lui Nicolae Ciucă, ”În slujba țării”, despre care a spus că e convins că nu a fost scrisă de liderul PNL, ci crede că a fost scrisă de așa-numiții ”ghost-writer”-i și că ar fi un volum ”fad”.

”La Ciucă avem de-a face cu un obiect de campanie electorală. O parte din carte, câteva zeci de pagini se referă la copilăria lui Ciucă. (…) Avem de-a face cu o carte destul de fadă, sunt convins că nu a scris-o Ciucă, ci un ghost- writer, adică un jurnalist, un scriitor, căruia Ciucă i-a povestit întâmplări din viața sa.

Se practică acest lucru, nu e nicio nenorocire, dar te-ai aștepta să vezi sufletul omului acolo. Pare scrisă de mai mult de o persoană”, a spus Danciu.

Dacă ar vota numai militarii

Întrebat dacă această carte îl va ajuta pe liderul PNL, care este și candidat al liberalilor la prezidențiale, jurnalistul Cluj24 a spus că PNL este într-o fundătură, iar Nicolae Ciucă este acum candidat oficial, și-a lansat cartea, iar de aici înainte urmează să-l vedem pe acesta susținându-și ideile din carte.

”Armata era o mizerie în anii 80, cei mai răi ai comunismului. Nicolae este militar, a fost ministrul Apărării, are un cult pentru armată, ceea ce noi nu avem, aici e marea problemă. Dacă ar vota numai militarii, Ciucă ar ieși președinte”, a mai spus Florin Danciu.

Acesta precizat că una este să scrie un om o carte și alta să relateze cuiva despre evenimente, iar acea persoană să scrie.

”Cartea nu e plicticoasă, mai puțin partea a II-a, care se referă la programe politice, la viziunea despre lume. E o ciorbă călduță ideologică. Dacă aș fi în locul consultanților de la PNL aș da fragmente din carte.  Între imaginea lui Ciucă, ca și discurs greoi, plicticos, bolovănos și faptul că a scris o carte, în mintea omului simplu, apare ideea că a scrie o carte, ceea ce nu e ceva simplu”, a precizat jurnalistul Cluj24.

Ciolacu nu va câștiga

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, acesta nu crede că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, va câștiga prima funcție în stat, declarându-se uimit că cele două partide de la guvernare, PSD și PNL, nu au mers cu un candidat unic la prezidențiale.

”Candidaturile separate avantajează electoratul, competiția va înviora electoratul, este în avantajul democrației. Interesant de văzut cine va intra în turul 2”, a conchis Florin Danciu.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj l-a ÎMPRUMUTAT pe mijlocașul Matei Moraru la FCU Craiova 1948

Publicat

u cluj

„U” Cluj l-a împrumutat pe mijlocașul Matei Moraru la FCU Craiova 1948. Acesta a jucat în doar trei partide sub comanda lui Sabău în acest sezon.

„FC Universitatea Cluj și formația FC U Craiova 1948 au ajuns la un acord pentru împrumutul mijlocașului Matei Moraru.

matei moraru

„U” Cluj l-a ÎMPRUMUTAT pe mijlocașul Matei Moraru la FCU Craiova 1948

Prin această mutare, fotbalistul în vârstă de 19 ani va avea oportunitatea de a evolua constant la nivelul ligii secunde.
Pe parcursul acestui sezon, Matei a fost utilizat de Ioan Ovidiu Sabău în trei partide, de două ori în Superliga și în partida din Cupa României cu Metalul Buzău”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Foto: Facebook FCU Cluj

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Parlamentarii AUR, Andrei Dîrlău și Alin Coleșa, avertizează asupra riscului imigranților din țări islamice în România

Publicat

aur

Doi parlamentari AUR, senatorul Andrei Dîrlău, și deputatul Alin Coleșa, avertizează asupra riscului venirii în România a imigranților din țări islamice. 

Prezenți în podcastul ”Test de sinceritate”, realizat de jurnalistul Vasile Măgrădean, cei doi au spus că AUR are soluții și pentru creșterea demografică din România.

”Mai ales în Europa de Vest s-a văzut foarte clar, că imigranții islamici refuză asimilarea, ei nu se lasă integrați. Ei vin cu propria lor cultură. (…) Nu am nimic cu oamenii, dar când îți vin cu milioanele răstoarnă echilibrul demografic”, a spus, printre altele, senatorul Dîrlea.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Peste 200 de elevi de la Liceul ”Dumitru Tăuțan” din Florești învață în containere. Director: Sunt prea mulți copii

Publicat

De

Liceul ”Dumitru Tăuțan” Florești

Prima zi de școală. Copii și părinți, cu flori în mână, urcă dealul spre Liceul Teoretic „Dumitru Tăuțan” din Florești. Străzile sunt pur și simplu blocate de mașini. Mai bine mergi un pic pe jos.

E ora 11.00, iar la școală au fost chemați o parte dintre elevii care vor învăța în containerele înșiruite în curte. Elevii sunt emoționați și abia așteaptă să-și revadă colegii. Printre părinți, însă, există nemulțumiri și îngrijorare.

FOTO. Peste 200 de elevi de la Liceul ”Dumitru Tăuțan” din Florești învață în containere. Director: Sunt prea mulți copii

Liceul ”Dumitru Tăuțan” din Florești a devenit prea mic. Iar în comună nu se construiește în ritmul în care a crescut populația. Așa că elevii vor învăța în două schimburi, iar o parte dintre ei în containere de metal, albe, unde, dă asigurări conducerea unității de învățământ, au toate condițiile.

Totuși, o parte dintre părinții copiilor nu sunt de aceeași părere.

”Acolo nu au toalete. Copiii vor trebui să traverseze toată curtea și să meargă la baie în clădirea școlii”, spune mama unui elevi.

”Nu știu ce să zic, mi se par cam înghesuiți și apoi nu știm cum va fi la iarnă, cât de frig o să le fie”, a spus mama altui elev.

2.200 de elevi au început luni școala la Liceul ”Dumitru Tăuțan”

În acest an școlar, la Liceul Teoretic ”Dumitru Tăuțan” din Florești au fost înscriși 2.200 de elevi.

Dintre aceștia, 250 vor învăța în sălile de clasă amenajate în containere, potrivit directorului școlii, Mirela Feneșan. Aceștia sunt elevi de clasa a II-a, care vor merge la școală dimineața, și elevi din clasa a VII-a, care vor învăța acolo după-amiaza.

”Această situație este din cauza numărului foarte mare de elevi care s-au îndreptat înspre școala noastră.

Liceul a luat naștere în anul 2020 și am început cu 700 de elevi. Erau 24 de clase primare și 2 clase de a V-a.

Din anul 2021 am început să avem și clase de liceu. În acest an școlar avem 13 clase pregătitoare cu 332 de elevi”, spune directorul unității de învățământ.

Astfel, s-a ajuns la un decalaj mare între numărul de clase de ciclu primar față de cele de gimnaziu și de liceu. Practic, în anul școlar 2024/2025 sunt 53 de clase la ciclul primar, dintre care 37 sunt clase pregătitoare, a I-a și a II-a.

Mai sunt 20 de clase de gimnaziu și 7 clase de liceu.

Citește și: Noul an școlar începe la Cluj cu elevi mutați în alte clădiri și părinți nemulțumiți. Zeci de școli și grădinițe sunt în șantier

Conform legii, elevii până în calsa a II-a trebuie să învețe dimineața, și la fel se va întâmăla și cu cei din ani terminali, respectiv a VIII-a și a XII-a.

Copiii vor folosi toaletele din clădirea școlii

Lipsa spațiului a dus la soluția claselor modulare.

Elevi învață în container la Florești

”Capacitatea liceului este de 30 de săli de casă și s-a găsit această soluție, la nivelul Primăriei. Tot Primăria a închiriat clasele modulare, care au fost dotate cu mobilier nou, aer condiționat, calorifere și internet. Profesorii au laptopuri și videoproiectoare”, a declarat Mirela Feneșan, care spune că, cel mai probabil, elevii vor învăța așa timp de doi ani școlari.

Una dintre problemele care îi nemulțumește pe părinți este, însă, accesul la toaletă, în special în cazul elevilor mai mici.

”Toaletele sunt în clădire. La fiecare nivel sunt câte două rânduri de toalete, dar dacă vedem că va fi necesar, va fi adusă de către Primărie și o unitate care să funcționeze ca toaletă”, a mai spus directorul școlii.

Conducerea unității de învățământ speră că în doi ani vor fi finalizate lucrările finanțate prin PNRR, iar liceul va fi unul ”verde”. În cadrul lucrărilor, latura estică a liceului se va extinde cu 14 săli de clasă și un laborator de științe.

Până atunci, o parte dintre elevi vor învăța ”în schimburi”, până la ora 18.00 și vor fi duși acasă cu autobuze speciale.

Foto: Cluj24

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax