Connect with us

EVENIMENT

Sociolog clujean: O estimare a intențiilor de vot la alegerile parlamentare. Câte partide ar intra în Parlament

Publicat


alegeri

Sociologul Mircea Comșa de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a făcut o predicție a rezultatelor alegerilor parlamentare pe baza combinării estimărilor produse de sondaje pentru prezidențiale.

Potrivit analizei postate pe blocul doarungraficsatimaispun.wordpress.com, Comșa precizează că nu a avut acces la micro-date și că predicția sa se referă la rezultatul final, cel care include voturile din țară plus diaspora.

”Informațiile utilizate pentru producerea estimărilor intențiilor de vot la parlamentare au fost următoarele:

estimări ale intențiilor de vot conform sondajelor disponibile în spațiul public; aceasta a fost principala sursă de date brute; din păcate, după turul 1, au fost publicate doar două sondaje; în cazul acestor date am aplicat mici corecții; modificările au fost în medie de un punct procentual, în sus sau în jos, funcție de direcția în care am apreciat că vor acționa diferiți factori (rată răspuns, dezirabilitatea socială);
modelări ale datelor de sondaj; în principal estimarea tendințelor generale și, mai ales, a tendințelor din ultimele două săptămâni;
numărul voturilor primite de candidați la turul 1 al alegerilor prezidențiale;

Alte calcule

matricea de transfer a voturilor de la prezidențiale (turul 1) la parlamentare; am plecat de la numărul voturilor conform datelor oficiale și le-am ponderat conform acestei matrici; pentru estimarea valorilor de imput am luat în calcul afinitățile ideologice dintre votanții candidaților și partide, coroborate cu informația din matricile calculate pe baza datelor din trei sondaje independente; mulțumesc IRES, Agenția de Rating Politic și AtlasIntel pentru furnizarea acestor date; desigur, am ținut cont și de faptul că, foarte probabil, nu toți alegătorii care au votat la turul 1 vor vota și la alegerile parlamentare.

Principalele „puncte slabe” ale metodei: calitatea datelor de sondaj, numărul foarte mic al sondajelor recente (doar două), numărul mic al respondenților, în special în cazul partidelor ceva mai mici, estimarea matricii de transferuri, mai ales în ceea ce privește (1) transferul voturilor candidatului Călin Georgescu spre partide și absenteiști și (2) numărul total al votanților la alegerile parlamentare.

Prezența votului tactic

Suplimentar, în cazul partidelor mici, (1) distribuția socio-spațială a votanților este foarte eterogenă, iar (2) votul tactic va fi prezent într-o măsură ceva mai mare de această dată, mai ales dacă aceste partide se adresează unui electorat mai educat și mai rațional.

Un astfel de electorat va cumpăni atent și va acorda votul nu doar în funcție de orientarea ideologică a unui partid ci și în funcție de șansele ca acesta să treacă sau nu pragul electoral. De altfel, votul tactic a funcționat și în cazul primului tur de la prezidențiale, avantajând-o pe Elena Lasconi.

Toți acești factori contribuie la creșterea incertitudinii estimărilor. Dacă, în cazul partidelor mai mari, o diferență de unul-două procente nu contează prea mult, în cazul partidelor mici, aceeași diferență poate avea consecințe majore: partidul respectiv poate trece sau nu pragul electoral (5%), deci poate intra sau nu în Parlament.

Similar cu estimările făcute în cazul alegerilor prezidențiale, și în acest caz am lucrat cu distribuții probabile ale estimărilor, nu cu valori fixe. Pentru alte informații cu privire la metoda folosită se pot citi postările de aici și aici. Prezint rezultatul modelării într-o formă grafică simplă: cercurile pline indică estimările intențiilor de vot, iar liniile indică incertitudinea estimărilor, adică intervalul în care ne așteptăm, cu o probabilitate de 95%, să se situeze rezultatul final.

Care este rezultatul predicției

-primul loc este disputat de PSD și AUR; în cazul acestor partide, distribuțiile estimărilor se suprapun în mare măsură, cu un ușor plus pentru PSD (21% vs. 20%); procentele finale depind de gradul de mobilizare a activului PSD, respectiv de numărul votanților lui Georgescu care se vor prezenta la urne și vor vota cu AUR.

-pe locul trei se situează USR cu aproximativ 16%; scorul final depinde de numărul voturilor tactice (dinspre și/sau înspre REPER și SENS); funcție de cum se vor muta aceste voturi, polul progresist poate obține un scor final foarte diferit și, în consecință, un număr mai mic sau mai mare de parlamentari;

-pe locul patru se situează PNL cu aproximativ 12%; scorul final depinde de impactul venirii la conducerea PNL a lui Bolojan, respectiv de acordul alegătorilor cu reformele propuse de acesta;

Cine mai intră în Parlament

în continuare, în zona imediat superioară pragului electoral (5%), se situează partidele SOS, UDMR și POT; deși intervalul de variație al estimărilor acoperă parțial și zona de sub 5%, destul de probabil aceste partide vor trece pragul electoral;
REPER și SENS se situează imediat sub pragul electoral; funcție de cât de mare va fi mobilizarea și de cum va arăta distribuția voturilor în interiorul polului progresist, aceste partide vor trece sau nu pragul;

restul partidelor sunt destul de mult sub prag; dintre acestea, FD are totuși ceva șanse de a intra în Parlament, dar e nevoie de o mobilizare excepțională”, a spus Comșa.

Mircea Comșa are peste 25 de ani de experiență în cercetarea socială, în echipe naționale și internaționale din sectorul academic și privat.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Apelul senatorului PSD, Răzvan Ciortea: De Ziua Națională, de ziua votului pentru noul Parlament, să-ntindem hora frăției! (PE)

Publicat

Ciortea

Duminică, de Ziua Națională a României, vom stabili cine va merge în viitorul Parlament și cine va forma noul Guvern, în urma majorității care va rezulta la urne. Alegerile nu vor fi între Călin Georgescu și Elena Lasconi, ci între partidele care s-au înscris în lupta electorală pentru alegerile parlamentare. Iar Călin Georgescu a anunțat că NU are niciun partid în spate, chiar dacă unii sau alții încearcă să se folosească de imaginea sa, obținută la urne.

Tocmai de aceea, vreau să vă transmit un mesaj mai personal, care îmi doresc să ajungă la fiecare om din zona Turzii și din județul Cluj. Un mesaj prin care să înțelegem că nu ura și dezbinarea ne va aduce o viață mai bună, ci înțelegerea, respectul și dragostea față de semeni. Un mesaj prin care să arătăm că noi, politicienii mai tineri sau mai noi, am înțeles mesajul transmis de români în 24 noiembrie.

Eu pot spune că l-am înțeles. Și pot spune că l-am înțeles pentru că iubesc România. Și iubesc românii. Cred că sunt două noțiuni care nu se pot exclude. Dacă iubești România cu adevărat, iubești și românii. Chiar și pe aceia care nu gândesc ca tine, au alte opțiuni electorale sau chiar te hulesc, fără să poarte un dialog sincer și deschis cu tine.

Vrajba nu face bine

Din acest motiv, pot spune că nu-mi place ce se întâmplă în aceste zile, în care vrajba dintre noi parcă a atins cote ce ne încețoșează judecata. Iar asta nu e bine! Nu e bine pentru noi, ca popor, ca români, ca oameni care ne dorim o viață mai bună.

Se spune că poți cunoaște un om, cu adevărat, doar în momentele de criză, atunci când presiunea pusă pe el scoate la lumină caracterul, credința și principiile.

Pentru că, oricât am arunca cu noroi într-un om, momentele de criză îl definesc. Și vă spun că atitudinea lui Marcel Ciolacu, premierul României, colegul meu de partid, m-a făcut să fiu mândru. Pentru că a anunțat cât se poate de clar, pe un fond în care renumărarea voturilor ar putea schimba (sau nu) ordinea candidaților la alegerile prezidențiale, că nu-l interesează, spunând că a înțeles mesajul românilor și că nu va intra într-o eventuală finală prezidențială. Cât se poate de clar, punând liniștea și stabilitatea țării mai presus de prezumtivul interes electoral personal!

Și mă repet, pe fondul unor tensiuni în societate, cu unii care strigă că renumărarea voturilor este un act nedemocratic, uitând că nu cu mulți ani în urmă, au făcut același lucru, iar atunci l-au denumit un act democratic. Ăsta e lucrul care nu-mi place mie: să judecăm aceleași fapte, după standarde diferite. Cine face asta, e clar că nu are principii, doar interese.

Uniți în credință

Duminică, de Ziua Națională a românilor, mi-aș dori să fim uniți în credință, în speranță, în dorința de a ne face o viață mai bună. Pentru că se poate, dragii mei! Pentru că se poate să mergem la urne, uniți de același gând, iar acolo să votăm cu cei care ne-ar putea aduce liniștea, bunăstarea, echilibrul.

Partidul din care fac parte poate oferi această cale sigură pentru români și pentru clujeni. Am arătat-o crescând pensiile, majorând salariul minim, demarând construcția de drumuri expres și autostrăzi, susținând investițiile și reindustrializarea țării, dar și sprijinindu-i pe agricultorii români. Sunt numeroase exemple de acest gen și în zona noastră, le știți și le-ați văzut.

Pe de altă parte, știu că nu suntem perfecți. Dar nu există oameni perfecți. După mine, omul perfect este cel care tinde să devină mai bun, mai atent la nevoile oamenilor, mai înțelegător, mai iubitor de armonie și pace socială, mai profesionist, mai responsabil…

Sunt atribute pe care scandalurile promovate de unii competitori politici, nu le pot atinge. Și am înțeles și eu și dvs, cei care ați ieșit la vot, iar în urma alegerilor pe primul loc s-a clasat un independent care nu rezonează cu acest gen de manifestare, că nu dezbinarea și promovarea unor atitudini arțăgoase este calea. Iar asta mă bucură, vă spun sincer! Pentru că ne dă o speranță.

PSD, calea sigură

Aș vrea să cred că duminică, când veți merge la vot, veți avea aceleași speranțe, aceeași atitudine, aceeași dorință. Pentru că PSD oferă calea sigură pentru a le îndeplini. Și, cum am spus mai sus, asta s-a văzut prin modul în care am reacționat în momentele de cumpănă, de criză, când aproape toți și-au pierdut capul.

Să nu credeți că vor veni vremuri ușoare. Deloc! Tocmai de aceea, este nevoie de oameni care să fie calificați, să dețină cunoștințele necesare și să fie interesați de dialog cu țările din grupul democratic al acestei lumi. Bineînțeles, pe lângă abilitatea de a lega punți de legătură umană cu factorii decizionali din alte țări, pentru a putea purta negocieri mai bune pentru România.

Pentru că, hai să fim sinceri, PSD a rezolvat într-un timp relativ scurt, atât problema Schengen, cât și cea a vizelor pentru SUA. În urma unor discuții, dar și a unor măsuri concrete, aplicate în mod profesionist. Ăsta e adevărul!

”Noi suntem români” este unul dintre cântecele de suflet care îmi dă o vibrație aparte. Pentru că NOI SUNTEM ROMÂNI, dincolo de a fi catalogați într-o clasă socială sau alta, într-o familie politică sau alta, într-un curent ideologic sau altul… Suntem români, pur și simplu! Și iubim România! Și eu iubesc România! Și sunt convins că și voi o iubiți.

Vă transmit anticipat: La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Dumnezeu să ne dea gândul cel bun, chiar de ziua noastră…

CMF:11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

Români, pe 1 Decembrie, Ziua Națională, votul pentru AUR va învinge (PE)

Publicat

aur

Ne aflăm într-un moment istoric, într-o bătălie crucială pentru viitorul democrației din România. Duminică, pe 1 Decembrie, avem șansa să arătăm că poporul român este stăpânul destinului său, că România nu mai poate fi condusă de aceiași oameni care timp de 35 de ani ne-au ținut în genunchi, ne-au furat resursele și speranțele.

Prezența masivă la vot este singura noastră armă! Este singura cale prin care putem opri furtul voinței românilor, prin care putem spune răspicat că votul nostru nu este negociabil, nu este o formalitate.

Este expresia demnității și suveranității noastre!

Români, pe 1 Decembrie, Ziua Națională, votul pentru AUR va învinge (PE)

Acest sistem represiv, ce refuză să accepte tranziția democratică a puterii, vrea să anuleze voința poporului. Vor să repete turul 1 al alegerilor până când își asigură victoria. Ei nu luptă pentru democrație, ci împotriva ei!

Strigătele lor disperate și amenințările lor nu ne vor opri, pentru că știm ce trebuie să facem: să mergem la vot și să ne apărăm dreptul de a fi liberi!

Aceasta nu este doar o bătălie electorală. Este lupta noastră pentru adevăr, pentru demnitate, pentru dreptul de a decide asupra propriului nostru destin.

Pe 24 noiembrie, poporul român a transmis o adevărată declarație de independență față de regimul care ne-a condus în ultimii 35 de ani, față de corupție, trădare și manipulare.

Pe 1 Decembrie, o putem desăvârși printr-un vot majoritar pentru AUR!

Nu putem permite ca România să fie o colonie a intereselor străine sau a grupurilor care ne-au distrus timp de 35 de ani. Nu putem accepta să fim sclavii vreunei ideologii străine.

Este momentul să punem capăt acestui ciclu de asuprire!

Români, vorbiți cu rudele, prietenii și vecinii voștri! Mergeți la vot duminică, pe 1 Decembrie. Nu este doar o datorie civică, ci o datorie sfântă pentru țară, pentru viitorul copiilor noștri.

Dacă îi lăsăm să câștige, fiecare dintre noi va plăti prețul – prin tăcere, marginalizare și pierderea drepturilor fundamentale.

Este timpul să trimitem un mesaj clar celor care ne-au ținut captivi atâția ani: Destul cu corupția! Destul cu vânzarea țării!

Nu cerem decât demnitate, libertate și dreptul de a decide singuri asupra destinului nostru. Aceasta este lupta noastră, iar pe 1 Decembrie, de Ziua Națională, poporul român poate să își ia soarta în propriile mâini.

Avem de ales între un trecut care ne-a ținut în genunchi și un viitor în care să fim din nou liberi, demni și respectați. Duminică, opriți tentativa lor de a ne fura din nou viitorul. Faceți din votul vostru o victorie a demnității, o victorie a poporului român!

Ducem până la capăt trezirea în conștiință a poporului român! Odată ce reușim să obținem victoria duminică, va dispărea această variantă cu repetarea turului 1 al alegerilor prezidențiale.

Pe 1 Decembrie, votați AUR pentru o Românie suverană! Pentru o țară puternică și unită, pentru pace!

CMF: 11240014

Citește mai departe

EVENIMENT

Elev cu meningită meningococică, internat în stare gravă la Spitalul de Copii Cluj-Napoca. A fost adus de la Baia Mare

Publicat

upu spital copii(1)

Un elev de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „George Barițiu” din Baia Mare a fost internat în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, după ce a fost diagnosticat cu meningită meningococică.

Acesta a participat, zilele trecute, la Balul Bobocilor, eveniment la care au fost prezenți profesori, dar și 1000 de elevi, relatează 2mnews.ro

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş a demarat procedurile conform protocolului sanitar și a administrat antibiotic tuturor persoanelor care au intrat contact cu elevul, iar în toate şcolile din municipiul Baia Mare a fost organizată o acţiune de dezinfecţie.

Ce este meningita meningococică

Boala meningococică invazivă este o afecțiune bacteriană acută determinată de Neisseria meningitidis cunoscută și ca meningococ. Aceasta implică 13 tipuri de bacterii, totuși, doar cinci sunt responsabili pentru boală (tipurile A, B, C, Y și W135). În Europa, în special, cele mai frecvente tipuri prezente includ tipurile B și C.

Între 10 și 15% dintre persoanele infectate cu boala meningococică vor deceda. Între 11 și 19% din supraviețuitori vor avea handicap pe termen lung, cum ar fi pierderea membrelor, surditate, leziuni ale sistemului nervos periferic sau leziuni ale creierului.

Simptomele bolii

Principalele forme de manifestare ale bolii meningococice invazive (BMI) sunt meningita acută purulentă şi septicemia, cel mai frecvent fiind afectate persoanele cu imunitate deficitară din zonele aglomerate şi cu contacte strânse.

Boala meningococică apare pe tot parcursul anului, cu o incidenţă mai mare la sfârşitul iernii şi la începutul primăverii. Boala meningococică se manifestă la nivel mondial atât sub formă endemică, dar şi epidemică.

Formele generalizate ale infecţiei meningococice (meningită, meningococemie, meningoencefalită) se manifestă de obicei cu un debut acut brutal, cu febră la valori înalte ( 39-40ºC), vome repetate, cefalee pronunţată, hiperestezie cutanată, fotofobie, hiperacuzie.

În formele grave apar convulsii, tulburări de conştiinţă, erupţii cutanate hemoragice (pete roşii întunecate pe piele) iniţial pe membrele inferioare şi pe fese.

Boala se transmite pe cale aeriană, prin salivă, tuse sau strănut.

Citește mai departe

EVENIMENT

La mulți ani, România! La mulți ani, români! (PE)

Publicat

E o perioadă foarte grea pentru noi. O perioadă cu multe provocări, dar frumoasă, ca o adolescență. Pentru că suntem un stat tânăr.

Unora li se pare că lucrurile merg în direcția greșită, alții se plâng de prea multă inerție, iar alții cred că regresăm. Dar adevărul e că, la scară istorică, suntem pur și simplu tineri. Și încă învățăm.

Nu suntem o țară de corupți, incompetenți, hoți și cerșetori

Am vrea să-i facem și pe alții să înțeleagă că nu suntem așa cum se zvonește. Ne e frică să nu fim văzuți ca o țară de corupți, ca o țară de incompetenți, ca o țară de hoți și cerșetori. Pentru că știm că nu suntem așa, pentru că știm că muncim din greu și că merităm fiecare lucru bun care ni se întâmplă. Ne iubim familiile și facem tot ce putem pentru un trai mai bun. Suntem tineri talentați, care vor să rămână aici; suntem mulți cei aflați departe de casă care visăm să ne întoarcem; suntem părinți care fac sacrificii uriașe pentru viitorul copiilor lor.

E nedrept uneori că progresul e prea lent sau că unii aleg să fure startul.

„Românie dragă, vrem să-ți ștergem lacrimile de pe obraz!”

Românie dragă, vrem să-ți ștergem lacrimile de pe obraz! Lacrimile pe care le verși pentru noi, copiii tăi: pentru fiecare bătrân care își așteaptă copiii și nepoții întorși acasă, pentru fiecare copil care învață la lumina speranței, pentru fiecare părinte care se luptă să-și păstreze familia unită, pentru fiecare profesor care își dorește condiții mai bune în școli, pentru fiecare muncitor care își câștigă cinstit pâinea și pentru fiecare medic care salvează vieți în ciuda obstacolelor.

Avem multe de schimbat. Ne dor fiecare lipsă, fiecare nedreptate și fiecare decizie care trădează încrederea celorlalți. Dar important este că nu renunțăm. De fiecare dată, ne ridicăm și alegem să construim în continuare acest stat, această națiune.

Încet-încet, iată că ne găsim vocea și avem curajul propriilor opinii. Ne găsim identitatea, începem să credem în ea și în noi înșine

Suntem mândri că suntem români, suntem mândri de ce-i românesc!

Suntem mândri de tine, România!

CMF 11240017

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax