Connect with us
Advertisement

CULTURA

Sinodul BOR: Preotul Liviu Galaction Munteanu, fost rector al Institutului Teologic clujean, propus pentru canonizare în 2025

Publicat


BOR

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) s-au reunit joi, în ședință de lucru în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, reuniunea fiind prezidată de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La ședință au participat și ierarhii Eparhiei Clujului:  IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și PS Benedict Bistrițeanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Propunerea Mitropoliei Clujului

La propunerea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, preotul Liviu Galaction Munteanu (mort la Aiud), fostul rector al Institutului Teologic clujean, care, alături de alți mărturisitori și mari duhovnici misionari români persecutați sau martirizați de regimul comunist, este propus pentru a fi canonizat în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Liviu Galaction Munteanu – preot și profesor mărturisitor

S-a născut la data de 16 mai 1898, într-o familie de învăţători, fiind originar din localitatea Cristian, judeţul Braşov. S-a format ca teolog la Liceul „Andrei Şaguna“ din Braşov şi la Institutul teologic-pedagogic din Sibiu, apoi la Facultatea de Teologie din Cernăuţi, unde a obţinut şi doctoratul.

La 17 februarie 1927 a fost hirotonit preot, de Episcopul Nicolae Ivan, care l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj, ajungând astfel titularul cursului de Noul Testament, duhovnic, apoi chiar rector al acestei instituţii. În anul 1958 a fost numit vicar administrativ, de Arhiepiscopul Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în Eparhia Clujului.

Astfel, părintele Liviu a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor, fapt care l-a adus în atenția Securității. A fost anchetat, iar în 1959 condamnat la opt ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”.

A fost închis în penitenciarele Aiud şi Gherla. A murit în 8 martie 1961, la închisoarea Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus de regimul comunist.

Procesul de canonizare, din 2021

În ședința de lucru din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori și mari duhovnici misionari români persecutați sau martirizați de regimul comunist, printre care se află și părintele Liviu Galaction Munteanu, propus pentru canonizare.

Aceștia vor fi canonizați în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Argumentele locale pentru canonizarea „profesorului martir” au fost aprobate în cadrul unei ședințe de lucru a ierarhilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în ianuarie 2021.

De asemenea, în data de 20 iunie 2022, în ședința de lucru a Sinodului Mitropoliei Clujului, au fost discutate și analizate aspecte legate de proiectele de texte liturgice întocmite în vederea canonizării părintelui Liviu Galaction Munteanu.

Vineri, Sfântul Sinod a aprobat ca părintele Liviu Galaction Munteanu, profesor de teologie la Cluj-Napoca, să fie canonizat cu titulatura: Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, cu cinstire în ziua de 8 martie.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

TIR încărcat cu lemne, răsturnat la ieșirea de pe Centura Vălcele-Apahida. Trafic îngreunat

Publicat

Un autocamion încărcat cu lemne s-a răsturnat în sensul giratoriu de la ieșirea de pe Centura Vâlcele-Apahida spre DN1C.

Pompierii clujeni și un echipaj SAJ intervin vineri dimineață la un accident petrecut la intersecția dintre Centura Vâlcele-Apahida și DN1C, înspre Jucu. Un TIR încărcat cu lemne s-a răsturnat.

Un TIR cu lemne s-a răsturnat

Șoferul camionului a fost consultat de medicii de pe ambulanță, însă a refuzat transportul la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și Punctul de Lucru Jucu intervin în aceste momente pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor în urma răsturnării unui autocamion, încărcat cu lemne, la intersecția Centurii Vâlcele-Apahida cu DN1C.

La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean. Conducătorul autocamionului a fost consultat de către echipajul SAJ, însă refuză transportul la spital”, a transmis ISU Cluj.

Traficul este îngreunat și se circulă pe o singură bandă în sensul giratoriu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Două autobuze CTP vor fi desenate cu graffiti, în cadrul unui concurs internațional de artă murală

Publicat

Două autobuze CTP vor fi desenate în Piața Unirii, în timpul unui festival internațional de artă murală. Autobuzele vor circula apoi pe străzile orașului.

Cea de-a doua ediție a concursului „Murals of Youth” va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie, în Cluj-Napoca, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

În cele trei zile, 10 elevi de liceu selectați din România, Franța și Albania vor desena, cu spray-uri și pensule speciale, pe 10 pânze gigantice, de 5 metri lungime și 2,5 înălțime.

Două autobuze CTP vor fi pictate

Unul dintre punctele de atracție ale acestei ediții a M.Y. îl reprezintă două autobuze de călători, aparținând Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, ce vor fi transformate în adevărate opere de artă urbană. Acești giganți urbani vor deveni pânze pentru cei mai talentați artiști murali, oferindu-le ocazia de a-și exprima creativitatea pe un suport neconvențional și de a aduce arta mai aproape de comunitate.

Autobuzele, care vor fi parcate în Piața Unirii pe toată durata concursului, vor fi desenate „în direct”, permițând publicului să asiste la procesul de creație în timp real.

„Acest tip de performance live oferă o experiență captivantă atât pentru artiști, cât și pentru spectatori, care vor putea vedea cum o idee prinde viață, linie cu linie și culoare cu culoare. Pictarea acestor autobuze nu este doar un act artistic, ci și un mod de a aduce arta în spațiul public într-o formă accesibilă și dinamică, mai ales că autobuzele vor continua să circule prin oraș, ca adevărați mesageri, galerii mobile de artă”, spune prof. Sergiu Georgian Mazerschi, organizator.

Trei zile de artă în centrul Clujului

Ediția din acest an a concursului „Murals of Youth” este una specială și aduce cu sine o mulțime de surprize pentru toți participanții direcți, dar și pentru cei care doresc să își bucure privirile. Programul celor trei zile, presărate cu activități de concurs, începe zilnic la ora 10:00 și se încheie după ora 20:00.

Unul dintre aspectele cele mai interesante ale acestei ediții este participarea elevilor de liceu atât din România, cât și din străinătate – Franța și Albania.

„Participarea internațională adaugă un plus de valoare acestui concurs, transformându-l într-un eveniment cu adevărat global. Acești tineri aduc cu ei influențe culturale diverse, care vor fi reflectate în lucrările lor, contribuind la crearea unei atmosfere cosmopolite și inovatoare în Piața Unirii. Faptul că acești elevi au călătorit sute de kilometri pentru a fi aici arată că arta urbană depășește granițele geografice și culturale”, spune prof. Sergiu Georgian Mazerschi, organizator.

Pe lângă concursul internațional, în timpul festivalului vor avea loc și activități pentru publicul larg – atât pentru cei care vor să (învețe să) picteze și ei, cât și pentru cei doar curioși.

Punctul zero al Clujului va deveni loc de întâlnire pentru tineri artiști pasionați de artă urbană, dar și pentru toți cei care doresc să se bucure de show-uri live, concerte în aer liber, ateliere creative pentru toate vârstele și dezbateri.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Linia de autobuz nr. 38 va fi deviată în cartierul Gruia. Anunțul CTP Cluj-Napoca

Publicat

Linie nouă de transport în comun la Cluj-Napoca

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca SA informeaza publicul calator din cartierul Gruia ca lucrarile de asfaltare ce urmeaza a fi executate pe Str. Gruia, intre Str. Cetatii si Str. 11 Octombrie, necesita inchiderea circulatiei rutiere.

”La solicitarea RADP Cluj-Napoca in perioada 23.08.2024 ora 9:00 – 24.08.2024 ora 23:00, linia 38 va circula pe traseu deviat, in ambele sensuri, din Str. E. Racovita pe Str. R. Vuia si Str. 11 Octombrie.

Se suspenda provizoriu statiile Gruia si Baia Mare si se infiinteaza la urcare spre Str. Vanatorului statie suplimentara la intrare pe strada Trambitasului.

De asemenea autobuzele vor opri in statiile E. Racovita Nord si Stadionul CFR de pe Str. R. Vuia”, arată CTP.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Sistemul ClujBike nu mai funcționează în comunele Florești și Apahida. Contractul nu a mai fost prelungit

Publicat

De

Sistemul de bike-sharing ClujBike nu va mai funcționa în comunele Apahida și Florești. Cele două comune nu au mai reînnoit contractele de mentenanță, din cauza numărului redus de utilizatori.

Sistemul ClujBike rămâne funcțional în municipiul Cluj-Napoca, însă nu și în zona metropolitană. Comunele Florești și Apahida, parteneri ai primăriei în cadrul proiectului, nu au mai prelungit contractele de operare a stațiilor, potrivit reprezentanților firmei GloBikes, cei care gestionează sistemul.

ClujBike nu mai funcționează la Florești și Apahida

Stațiile de biciclete din cele două localități au fost dezactivate: cele patru stații din Florești și cele trei din Apahida nu mai sunt funcționale.

Situația a creat dificultăți pentru cei care obișnuiau să folosească bicicletele pentru a se deplasa între Cluj-Napoca și comunele învecinate.

„ClujBike nu mai are contract cu Apahida și Florești. Au renunțat primăriile, fără să anunțe. Vii cu bicicleta din Cluj până în Florești și nu mai ai unde o lasă, că stațiile sunt blocate. Bicicletele sunt, dar nu sunt pornite stațiile, să poți valida cardul”, ne-a transmis un cititor.

Costuri mari, utilizatori puțini

Potrivit primarului comunei Apahida, Grigore Fati, contractul nu a mai fost prelungit din cauza numărului mic de utilizatori și a costurilor ridicate cu mentenanța.

„Așa este, nu a mai fost prelungit contractul, deoarece bicicletele nu erau utilizate, iar contractul de mentenanță era foarte mare, imens pentru bugetul comunei. Așadar, am considerat că nu este practic să reînnoim acest contract, care era în jur de 20.000 de lei pe an, bani cu care puteam cumpăra noi bicicletele respective. Am păstrat contractul până la finalizarea termenului prevăzut de proiect, pentru că era obligatoriu. Nu cunosc mai mult de 2-3 persoane care să folosească aceste biciclete și nu se mai justifica păstrarea lor în comună”, a declarat Grigore Fati pentru Cluj24.

Legat de situația din Florești, Cluj24 a solicitat administrației locale detalii legat de motivele din spatele deciziei, în condițiile în care numărul de locuitori de aici este de trei-patru ori mai mare decât al Apahidei.

Obiectivele proiectului, îndeplinite doar parțial

Proiectul ClujBike, finanțat din fonduri europene, viza realizarea unei rețele de 50 de stații de închiriere de biciclete în regim self-service și dezvoltarea unei rețele coerente de piste și trasee destinate bicicliștilor pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, al comunei Florești și al comunei Apahida.

De asemenea, printre scopurile proiectului se număra și implementarea în zona metropolitană Cluj a unei campanii de promovare a bicicletei ca mijloc de transport. Proiectul cumulează realizarea următoarelor investiții: 50 de stații de biciclete – 3 stații în Apahida, 4 stații în Florești, 43 de stații în Cluj-Napoca și a aproximativ 52 de kilometri de piste de biciclete.

„Abordează integrat problema transportului public urban; implementează soluţii prietenoase pentru mediul înconjurător, deoarece propune o soluţie tehnică modernă, compatibilă cu reglementările de mediu, cu efect asupra reducerii poluării urbane; asigură un mediu curat şi accesul la servicii urbane de calitate. Oferă un model de bună practică şi stimulează iniţiativele pentru alinierea serviciului de transport public urban la standardele europene, în scopul creşterii calităţii vieţii locuitorilor”, se arată pe site-ul proiectului.

Renunțarea la sistem în comunele Florești și Apahida ridică întrebarea dacă acest proiect și-a îndeplinit scopul inițial. Deși Cluj-Napoca beneficiază în continuare de serviciu, dificultatea de a extinde și menține sistemul în zonele adiacente ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a acestui proiect.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax