Connect with us

ECONOMIE

Și ȘOC! Salariul mediu brut a CRESCUT în iulie cu 1 leu față de iunie

Publicat


Câştigul salarial mediu brut a crescut, în iulie, cu un leu faţă de luna anterioară, la 5.780 de lei, în timp ce valoarea medie nominală netă a înregistrat un salt de 4 lei (+0,1%), până la 3.545 lei, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform datelor oficiale, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – de 8.709 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.914 lei).

La nivel comparativ iulie 2021 – iulie 2020, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%.

În acelaşi timp, indicele câştigului salarial real a fost 100,1% pentru luna iulie 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar comparativ cu luna iunie 2021, acesta s-a situat la 99,1%. Totodată, faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 227,2%, cu două puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iunie 2021.

Unde sunt cele mai semnificative creșteri

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 raportate în iulie, anul curent, faţă de iunie 2021, s-au înregistrat în:

-extracţia cărbunelui superior şi inferior (+21,7%);

-în transporturi aeriene, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, extracţia minereurilor metalifere (între 8% şi 13%);

-în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, tranzacţii imobiliare, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de poştă şi de curier (între 4% şi 7%);

-în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, alte activităţi extractive, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea băuturilor, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei;

-prepararea şi vopsirea blănurilor), transporturi pe apă (între 2% şi 3,5%).

Ce domenii au înregistrat scăderi

Pe de altă parte, scăderi importante ale câştigului salarial mediu net, în intervalul analizat, s-au consemnat după cum urmează:

-cu 13,6% – în activităţi de editare;

-între 8% şi 12,5% – în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a;

-între 4% şi 8% – în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din tutun, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), telecomunicaţii, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii;

-între 1% şi 2% – în colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de spectacole, culturale şi recreative.

Potrivit sursei citate, în sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-6,2%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), sănătate şi asistenţă socială (-1,1%), respectiv administraţie publică (-0,2%).

Sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

Salarii nete de 879 şi 1.269 de euro net oferite de către angajatorii din Cluj

Publicat

De

Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj, Timiş şi Iaşi sunt regiunile în care se oferă cele mai atractive salarii pentru viitorii angajaţi, cu marje cuprinse între 740 şi 1.378 de euro net, arată o analiză realizată de o platformă de recrutare online.

Potrivit sursei citate, în perioada 15 august – 15 septembrie, candidaţii înscrişi pe platforma de recrutare BestJobs au efectuat 484.000 de aplicări pentru joburi.

În acest context, Capitala se află pe primul loc când vine vorba despre cea mai mare ofertă salarială medie, cu salarii cuprinse între 957 şi 1387 de euro net, pentru poziţii în domenii precum IT, Medicină, Vânzări, Management, Construcţii/Instalaţii.

Pe locul secund, la diferenţă foarte mică, se situează Cluj-Napoca, care oferă salarii între 879 şi 1.269 de euro net, pentru poziţii similare, în timp ce judeţul Timiş ocupă poziţia a treia, cele mai atractive oferte fiind IT, Medicină, Inginerie şi Producţie, Marketing, Agricultură/Zootehnie, la salarii lunare nete care oscilează între 851 şi 1.155 de euro net.

Consultant call-center

La nivelul întregii ţări, domeniile care atrag cele mai multe aplicări au fost, în ultima lună: Vânzări – cu 78.153 de aplicări, Financiar şi Contabilitate (45.472) şi Management (42.705). Alte posturi pentru care s-a înregistrat un interes mare din partea candidaţilor fac parte din domeniul Administrativ, unde s-au depus peste 28.292 de CV-uri, şi Marketing – cu 25.010 de aplicări.

„Aproape 850 de candidaţi au aplicat pentru un job de Consultant Call-Center care nu necesită experienţă anterioară, oferă training plătit, dar şi posibilitatea de a lucra remote. Alţi 765 de candidaţi şi-au depus CV-ul pentru una dintre cele 31 de poziţii deschise în cadrul unei agenţii imobiliare, care caută colaboratori în mai multe oraşe şi solicită minimum un an de experienţă şi oferă în schimb bonusuri de performanţă, training şi acces la un portofoliu de clienţi. Un post de Specialist în Recrutare care oferă un program flexibil şi salariu net de 4.000 lei, a atras peste 700 de candidaţi”, se menţionează în analiza celor de la BestJobs.

În funcţie de numărul de anunţuri publicate pe platformă, cei mai activi angajatori, în ultima lună, au fost: Allianz Services, Orion Innovation, Bosch Service Solutions, Ana & Cornel şi Enel.

BestJobs, experiență de 20 de ani

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, cu o experienţă de peste 20 ani în domeniu. În orice moment, pe platforma de recrutare online sunt peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, mai mult de 30.000 de locuri de muncă şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Opinie. Ioan Lumperdean: OMENIREA ÎN VÂRTEJUL INFLAȚIEI STRUCTURALE

Publicat

Trăim într-o vreme a provocărilor apocaliptice. Covidul se plimbă de-a lungul și de-a latul Planetei. Face victime și creează anxietăți. Impune și dispune de viața oamenilor. Dezorganizează și reorganizează viața economică și socială.

Cu și fără Covid, temperaturi hiperaccentuate, caniculă, ploi torențiale, grindină, inundații, alunecări de teren, tornade, vijelii și alte manifestări extreme ale vremii sunt prezente și presante pe toate continentele. Și pentru că tabolul nu era suficient de faustian, incendii după incendii, în Balcani, în Siberia, în America, pe țărmurile Mediteranei, în unele zone din Africa și chiar pe frumoasele plaiuiri mioritice.

Retragera americanilor din Afganistan și instabilitate în această parte a Globului, dispute și pasiuni politice dâmbovițiene și revenirea agresivă a Covidului completeză tabloul din această „lungă vară fiebinte”. Și când oamenii și-au mai tras sufletul, bucuroși de relaxarea parțială a măsurilor anti-Covid, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, aruncă, la inceputul lunii august, bomba inflației, de fapt cu o altă „epidemie” sau boală, pentru că inflația a fost, a rămas și va rămâne o boală a economiei și societății. Nu numai la noi și pentru noi, ci și pe alte meridiane.

Avertismentul guvernatorului și a altor analiști a fost și nu a fost luat în considere. Astăzi inflaţia ne-a (re)bătut la uşă și se caută explicații și soluții. Principalii vinovați: energia și prețurile acesteia. Oare așa să fie?

Pe gheața ambiguităților teoretice

Despre inflație s-a scris și s-a dezbătut mult. S-au scris romane, s-au întocmit documenare și filme artistice. S-au tipărit afișe și pliante și, desigur, multe texte științifice. În ultima vreme, linkurile despre inflație au inundat (a se citi inflamat, că tot suntem în zona exploziilor inflamtorii) internetul. De la anuțul public al guvernatorului, de la începutul lui august 2021, mesajele alternează de la imagini apocaliptice la cele liniștitoare și neutrale. Presa scrie și nu scrie despre toate acestea și atunci când o face balează între ideea creșterii prețurilor și cea a supraofertei monetare. Oamenii politici se scuză și se acuză reciproc. Teoreticienii încercă să o definească și să o explice.

Dacă am intra în universul acestor abordări am ajunge la texte kilometrice care, sigur, ar plicitsi cititorii. Într-o prezentrare succintă și concisă putem afirma că inflația este o boală a economiei, generată de dezechilibrele dintre masa monetară și oferta de bunuri și/sau mărfuri pe piață, în fapt între creșterea generalizată a prețurilor și scăderea puterii de cumpărare a însemnelor monetare (bani, hârtii de valoare, vouchere, bonuri de tezur, titluri de stat etc.).

Într-o explicația simplă, dar nu simplistă: topirea (că tot am trecut printr-o lungă vară fierbine și incendii agresive în mai multe zone ale Globului) etalonului care exprimă și/sau conservă valoarea. Și pentru că orice topire presupune o trecere, o transformare a unei substanațe dintr-o stare solidă într-una lichidă și/sau fluidă, s-a considerat, pe la mijlocul secolului al XIX-lea, că, atunci când prețurile o iau razana și banii nu mai sunt suficient de solizi, are loc o unflare a acestora.

Era în timpul războiului de secesiune din SUA (1861-1865), când prețurile s-au „umflat” și pentru că beligeranții, din Nord și Sud, aveau nevoie de bani „ca de aer” s-au pus în circulație (tipărit) cantității uriașe de bani. Atunci s-a considerat că organismul economic, la fel ca cel uman, este supus unor presiuni suplimentare, iar termenul inflație a trecut din limbajul medical în cel economic.

În Europa, cuvântul inflaţie a apărut în timpul Primului Război Mondial şi a fost preluat, tot din limbajul medical, desemnând, iniţial, o umflătură a muşchilor. Aşadar, de existenţa a două războaie şi a maladiilor inflamatorii de natură umană este legată impunerea în limbajul economic a cuvântului inflaţie. Se pare că acesta provine, la fel ca multe alte cuvinte moderne, din latina clasică, de la inflatio, –onis, însemnând: umflare, umflătură, balonare, dilataţie.

Pornind de la aceste realităţi semantice am putea considera inflaţia, într-o accepţiune simplă şi directă, ca un fenomen economic care se instalează în societate, generat de apariţia şi perpetuarea unor disfuncţionalităţii patologice ale organismului economic şi social. Inflația sau umflarea prețurilor și a mijloacelor de plată este la fel de veche precum omenirea!!!

Fiind așa de veche și de prezentă în viața oamenilor, s-a încercat și se mai încearcă explicarea/definirea termenului, conceptului. Astăzi, aproape nu există lucrări de economie generală sau despre piață, bani și prețuri care să nu abordeze și problematica inflației. Toate băncile centrale și multe din băncile comerciale publică buletine lunare sau periodice despre starea inflației. În fapt sunt „foile de observație medicală” a fenomenului.

Pentru România se poate consulta Buletinul BNR: https://www.bnr.ro/PublicationDocuments.aspx?icid=1182 și documentele Institutului Național de Statistică. În comparația cu alte documente întocmite de BNR și INS se poate observa atenția multiformă și constantă pentru fenomenul în discuție. Informațiile și datele publicate, comparațiile realizate și predicțiile enunțate ne dezvăluie complexitatea temei și a dificultățiilor explicative. Mulți analiști (istorici, economiști, sociologi, psihologi, politologi și chiar literați) au venit cu explicații, mai mult sau mai puțin lămuritoare.

Trei economiști britanici, Philip Hardwick, John Langmead și Bahadur Khan spuneau: „Inflaţia trebuie defintă precis„. Deşi afirmaţia atât de curajoasă aparţine unor specilişti de marcă în teoria economică, constatăm cu surprindre, chiar în paginile pe care le-au scris pe tema inflației, o abatere nuanţată şi elegantă de la dorinţa exprimată atât de tranşant. Şi aceasta, din simplul motiv că inflaţia nu poate fi, şi probabil nu va fi niciodată, defintă precis. Cred că suntem în fața unui păienjeniș de definții și explicații, în fața unei inflaţii a vocabularului, defințiilor şi teoriilor referitoare la inflaţie!!!

Cum s-a ajuns inflația de astăzi?

Inflația a apărut când au apărut piața și etaloanele de schimb. „Inflaţia este la fel de veche precum economia de piaţă”, ne spun Paul Samuleson și William D. Nordhaus.

Este limpede că aceasta este indisolubil legată de fenomenele naturale și umane care au condus la structurarea și existența vieții economice. În și prin relațiile de producție, schimb și consum s-au impus etaloane (pre)monetare și prețurile. Era nevoie de o exprimare valorică, convețională sau practică, în funcție de cerere și ofertă a bunurilor sau mărfurilor, transmise de la o perosoană la alta, de la o comunitate la alta.

Existența mărfurilor, prețurilor și banilor a oferit oamenilor posibilitatea generării unor viruși perturbatori prin care se deforma valoarea mărfurilor și activitățile lucrative. Prețurile deformate, penuria sau (supra)abundența mărfurilor și banilor au contribuit la apariția fenomnelor inflaționiste. Ce se întmplă astăzi nu diferă prea mult de ceea ce s-a întâmplat de multe ori în istorie.

Nu trebuie să fii mare specialist într-ale economiei și nu trebuie să consulți stufoasa litertură economică. E suficent să mergi în piață și să vezi că prețurile au luat-o razna și că banii nu mai au puterea pe care au avut-o anterior. De ce? Pentru că a fost și încă mai este CovidEconomie!!! Pentru că activitățile economice tradiționale au fost suspendate sau încetinite, pentru că acestea s-au resetat spre îndeletniciri pro și antipandemice.

Produse noi (măști, dezinfectanți, vaccinuri, mănuși, medicamente, aparatură medicală, ambulanțe, spitale de campanie și multe altele) s-au impus în și pe piață. Inevitabil au apărut tensiuni între cerere și ofertă, între realități și posibilități, între nevoile cotidiene și cele pandemice. Prețurile și însemenle monetare s-au aflat sub presiune și în exploziune. Inflația s-a (re)instalat tacit și ferm în viața noastră.

Să nu uiți prietene!!!

Urmărind fenomenul inflaționist de astăzi, mi-am adus aminte de o discuție, în urmă cu vreo doi trei ani, cu un prieten, la un pahar de „voie bună”, când îi spuneam că inflația se poate instala și datorită unor ploi abundente. Tocmai era una în jurul nostru. Surprins de afirmația mea, a venit cu întrebarea: cum? Mi-am dat silința spre o explicație „băbească”, spunându-i că supraabundența pluviuală (sau alte fenomene naturale, grindină, vânturi, zăpezi etc) poate să modifice starea culturilor și comportamentul producătorilor prin oferta spre și pentru piață a mărfurilor agricole la prețuri mai mari.

Aceste prețuri generază o „foame” de lichidități, care se rostogolește în economie și este acoperită, într-o primă fază, din rezevele pecuniare (banii de la saltea), din împrumuturi/credite, din economii personale și obiecte purtătoare de valoare (bijuterii, perle, diamante, medalii etc) iar mai apoi, prin intervenții etatiste, din și prin emisiuni monetare sau a altor documente (titluri de stat, acțiuni, vouchere, chitanțe etc).

În acest vârtej se aruncă și băncile comerciale, prin oferte tentante la dobânzi și produse bancare spre populație. Se mai întâmplă și „fuga” „banilor răi” spre „banii buni”, adică spre valute forte: euro, dolari, franci elvețieni etc, În acest joc intră și cursul monetar, care încă din antichitate a activat sau a reprimat puseurile inflaționiste. Desigur, și în funcție de piață, de necesitățiile și lăcomiile oamenilor. Dar în și prin această practică nu se poate conserva valoarea așa cum ar dori unii subiecți sociali.

Și uite așa inflația s-a instalat în viața noastră. De ce? Pentru că piața, mărfurile, prețurile și banii fac parte din universul naural și uman!!!

Ce a fost întâi, oul sau găina?

Această explicație am spus-o de multe ori și studenților. Inevitabil apăreau întrebări și discuții. Se conturau, în esență, două opinii. Creșterea prețurilor generază inflația sau abundența banilor? În fapt, era eterna dilemă a primordailității oului sau a găinii. Argumentele sunt pro și contra.

„Cauza principală şi aproape unică” a creşterii preţurilor era, potrivit lui Jean Bodin (gânditor din secolul al XVI-lea), „abundenţa de aur şi argint care a atins în zilele noastre cote mult mai mari decât a avut ea vreodată de patru secole încoace… Principala cauză a scumpirii este întotdeauna abundenţa acelor elemente cu care este măsurat preţul mărfurilor (subl.ns.). Opinia a fost împărtășită și de Adam Smith.

Inevitabil, s-a conturat primatul infalției monetare care și-a găsit consacrare în teoriile monetariste de mai tărziu. Unele dintre ele sunt active și astăzi. Milton Fridman ((1912-2006), reputat economist american, laureat al premiului Nobel pentru Economie (1976), afirma: „Inflața este oricând și oriunde un fenomen monetar”.

Cum, când și cine este de vină?

În aproape toate abordările teoretice despre inflație apar aceste întrebări. Multitudinea de explicații nu prea limpezeşte lucrurile. Și așa cum omenirea nu are răspunsuri pentru numerasele boli umane, inclusiv pentru cele declașate de pandemia de astăzi, așa se întâmplă și cu inflația.

Desigur, pe lângă răspunsul firesc că este o boală a economiei, generată de existența oamenilor, a realitățiilor și relațiilor productive, de schimb și consum, se pot formula și și au fost formulate și alte explicații.

Ce-i de făcut?

Prin informații și exemple se poate afla ce s-a făcut și trebuie să se facă, de către oameni în astfel de situații. Se pot face sugestii despre cauzele care o generează și întrețin, despre primele acțiuni și de cele de mai târziu prin care oamenii se pot proteja și diminua impactarea negativă a inflației. Se pot oferi unele informații despre ritmiciatea, spațialitatea și temporalitatea inflației.

Prin explorării istorice pot fi devăluite comportamentele oamenilor în astfel de situații și, mai ales, atitudinea și activitatea decidenților politici și instituționali pentru diminuarea efectlor negative ale inflației. Și cel mai importatnt dacă oamenii percep/înțeleg și răspund la provocările, realitățile și politicile antinflaționiste. Acestea și altele într-un text viitor. Am spus!!!

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CCL Cluj-Napoca se „OPUNE FERM” construirii metroului și propune soluții pentru un trafic aerisit. S-a adresat și premierului

Publicat

haos

Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca a dezbătut proiectul primăriei „Tren metropolitan si magistrala 1 Metrou” și s-a interesat care ar putea fi soluțiile alternative la acest proiect. Pentru asta, CCL a invitat mai mulți specialiști în domeniu să-și spună părerea. 

După mai multe dezbateri, conform opiniilor specialiștilor, s-a ajuns la următoarele concluzii:

  • Soluția cu METROU UȘOR PE PNEURI ARE FOARTE MULTE INCONVENIENTE PENTRU PERIOADA 2021-2040 (călători puțini, împrumuturi care ar fi foarte greu de returnat, costuri uriașe de exploatare mai ales că multe zone din traseu au în structură straturi de sare, nisipuri fluide, straturi de apa freatică, zone cu vestigii istorice protejate prin lege, poluare ș.a)

Care sunt propunerile CCL Cluj-Napoca

  • Cea mai bună variantă, în opinia CCL Cluj-Napoca, ar fi varianta transportului în comun cu autobuze, troleibuze și tramvaie electrice și silențioase, corelat cu extinderea rețelelor rutiere din oraș.
  • Pentru asta, CCL a propus extinderea rețelei de tramvai din capătul Mănășturului – în spatele VIVO!, a fostei unități militare și până în Florești.
  • La asta se adaugă extinderea rețelei de tramvai pornind de pe str. Baritiu -P-ta Mihai Viteazul spre Piața Cipariu, str. Titulescu, str. Unirii, cu bifurcație către Mărăsti și viitorul cartier Soporului.
  • Construirea a 2-3 benzi de circulație între nodul „N” la intrarea în Cluj-Napoca, până la accesul spre viitorul Spital de Urgență și legătura acestuia cu str. Sud de VIVO!

În urma dezbaterilor, CLC Cluj Napoca a redactat, în 13 septembrie, un document cu concluziile finale, pe care l-a trimis premierului Florin Cîțu, cât și ministrului interimar al Transporturilor, Dan Vâlceanu.

Cluj24.ro a intrat în posesia acestui document și vi-l redă mai jos în integralitatea sa:

„Urmare dezbaterilor avute cu multi specialisti clujeni, pana la data de 13.09.2021, Consiliul Civic Local a identificat solutii mai bune vis a vis de proiectul primariei Cluj-Napoca, denumit „Tren metropolitan si magistrala 1 Metrou”, proiect pus in dezbaterea publica pe data de 15.10.2021.

In fapt dezbaterea publica nu isi mai gaseste sensul din moment ce sefa Comisiei Europene si-a anuntat deja prezenta la Bucuresti in saptamana aceasta pentru semnarea acordului de finantare PNRR.

Soluții la varianta metrou

Avem placerea sa va expunem varianta alternativa la cea propusa de Primarie, gandita si sustinuta de catre specialistii invitati in cadrul CCL. Directii posibile de dezvoltare (descongestionare) a circulatiei in Cluj Napoca si Zona Metropolitana. (OPINIILE SPECIALISTILOR)

Potrivit afirmatiilor din Studiile de Prefezabilitate si Fezabilitate – in alegerea solutiei de transport – cea mai rapida, rentabila, economica si oportuna de eliminare a blocajului de mobilitate din Cluj-Napoca si imprejurimi o reprezinta varianta TRANSPORTULUI COMBINAT CU AUTOBUZE ELECTRICE,TROLEIBUZE SI TRAMVAIE SILENTIOASE, CORELAT CU INVESTITII PENTRU EXTINDEREA DRUMURILOR SI A RUTELOR PROPUSE.

De ce nu e bună varianta metrou

Solutia cu METROU USOR PE PNEURI ARE FOARTE MULTE INCONVENIENTE PENTRU PERIOADA 2021-2040 INTRUCAT:

– Numarul populatiei din aria metropolitana Cluj, combinat cu extinderea activitatilor profesionale ONLINE, nu asigura un grad minim de incarcare cu calatori platitori.

– Asta poate conduce la apelarea la subventii, la costul exagerat al unei calatorii, la imposibilitatea rambursarii imprumuturilor europene sau la declararea falimentului societatii de administrare;

– Studiile geotehnice au localizat multe zone din traseu cu straturi de sare, nisipuri fluide, straturi de apa freatica de medie si mare adancime, zone cu vestigii istorice protejate prin lege, fara a oferi solutii de depasire a lor;

– Durata de executie a lucrarilor este in dezacord major cu estimarile specialistilor, dar si cu perioada limitata de finantare prin imprumuturi partial nerambursabile din fonduri europene(PNRR), cu consecinte dezastruoase la restituirea sumelor datorate, in caz de esec;

– Disconfortul generat de santierele de suprafata este considerabil, atat ca durata in ani cat si ca afectare asupra circulatiei auto si pietonale, dar mai ales ca impact poluant asupra oameilor si mediului;

– Zona rezidentiala Bucuresti, cu o populatie de peste 3 milioane de locuitori, nu a fost in masura sa isi autofinanteze METROUL in anul 2020, nici dupa ce a primit subventii pentru exploatare de 683 milioane lei si a marit pretul unei calatorii dus-intors de la 4 lei la 6 lei. Pierderea inregistrata de societatea Metrou s-a ridicat la 210 milioane lei.

– Costul investitiilor pe varianta cu autobuze electrice, tramvaie si troleibuze, plus cele cu infrastructura stradala si feroviara reprezinta cel mult 1/3 din costul de executie a metroul, iar durata de finalizare a proiectului se poate limita la 3-5 ani;Finantarea din PNRR poate fi gestionat in siguranta cu aceasta solutie.

-Efectele de reducere a poluarii mediului sunt similare,durata transportului nu se depaseste daca se extind benzile dedicate transportului in comun, spatiile verzi raman neafectate,siguranta circulatiei se poate tine sub control iar nivelul zgomotului este similar;

In mod cert toti clujenii si-ar dori sa poata folosi o retea completa de linii de transport cu metroul, insa argumentele de necesitate si de oportunitate ne indica perioada pentru aceasta investitie dupa anii 2060, in masura in care tendintele actuale de crestere demografica si economica se mentin pentru Zona Metropolitana Cluj.

Varianta propusă de CLC Cluj-Napoca

Acestea sunt doar o parte din argumentele pentru care respingem ferm investitia in METROU, asa cum este propusa de catre administratia municipiului si sustinem solutiile care urmeaza:

1. Extinderea formulei cu sensuri unice si benzi dedicate transportului in comun-acceptate tot mai mult de clujeni.

2. Extinderea retelei de tramvai din nod – capat Manastur catre vest prin spatele VIVO! si a Unitatii Militare, pe strazile noi existente din Floresti sud (sensuri unice) pana in zona nod autostrada cu DN 1.

3. Extinderea retelei tramvai din nod – Baritiu -P-ta Mihai Viteazul spre Piata. Cipariu, str. Titulescu, str. Unirii, cu bifurcatie catre Marasti si viitorul cartier Soporului.

Varianta la extinderea transportului cu tramvai ar fi autobuzele electrice (deja experimentate in forta in Cluj), a caror fiabilitate poate creste exponential in urmatorii cativa ani.

4. Extinderea drumurilor “in lungul Caii Ferate”- nu neaparat ad literam- drumuri ce se poate transforma (nu usor) in a doua axa de circulatie est-vest a Clujului, axa legata la ocolitoarea sud-est la est si la autostrada in vest. Acesta artera ar facilita atat legatura spre Zalau,descongestinand comuna Baciu, cat si ar crea o noua legatura catre preconizatul cartier Soporului.

5. Importanta ar fi si construirea a 2-3 benzi de circulatie intre nodul “N” la intrarea in Cluj-Napoca, pana la accesul spre viitorul Spital de urgenta si legatura acestuia cu str. Sud de VIVO! si UM.

Construirea acestor benzi s-ar putea face suspendate soselei actuale,atat pe zona limitrofa captarii de apa Floresti (cu toate masurile asiguratorii) cat si pe seama unor suprafete adiacente centrelor comerciale cu schimb de facilitare a accesului dinspre oras catre acestea.

S-ar putea construi una – doua giratii, una prin regandirea solutiei din zona pasajului denivelat catre VIVO!. Acest efort ar pune in valoare nodul “N” ce are acum 4 benzi spre oras, 4 benzi catre Grigorescu si 4 benzi pe str. Bucium.

O a doua giratie (sau un alt sistem de nod) ar aparea in zona de contact cu liniile de inalta tensiune (teren altfel neconstruibil) din nord vestul zonei analizate cu directie catre intersectia cu autostrada.

Axele de transport astfel dezvoltate pot fi unite prin bretele de legatura facile pe directia sud-nord,usurand accesul in cartierele orasului si in zonele adiacente aflate in dezvoltare. Toate acestea ar trebui sa aiba la baza studii de oportunitate.

Ramanem pregatiti sa sustinem toate aceste propuneri si in dezbaterea publica din data de 15.10.2021, dar in situatia actuala uzam de calea transmiterii documentului de pozitie catre toti decidentii.

Vi le inaintam pe aceasta cale pentru a vedea opiniile Dvs., comentariile pe aceasta tema si ideile alternative sau de imbunatatire”, se arată în documentul redactat de către reprezentanții Consiliului Civic Local și transmis premierului Florin Cîțu și ministrului interimar al Transporturilor, Dan Vâlceanu.

Citește mai departe

ECONOMIE

Compania aeriană WIZZ Air caută însoțitori de zbor la Cluj-Napoca

Publicat

De

Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa, își continuă campania ambițioasă de recrutare în următoarele luni și își propune să angajeze mai mulți însoțitori de zbor până la finalul anului. Alte 18 evenimente vor fi organizate anul acesta pentru însoțitorii de zbor aspiranți din România. Candidații hotărâți, care au visat dintotdeauna la o carieră printre nori și vor să participe, se pot înscrie aici.

Parte a eforturilor de recrutare ale Wizz Air, cele 18 evenimente vor avea loc în Timișoara, Sibiu, București, Cluj-Napoca, Suceava, Iași, Constanța și Craiova până la finalul anului, oferindu-le însoțitorilor de zbor aspiranți șansa de a descoperi mai multe despre Wizz Air. Pentru aceste sesiuni, candidații sunt așteptați să sosească prompt la ora 9:00, cu un CV actualizat, și să fie pregătiți de o zi plină cu activități, inclusiv o prezentare personală, jocuri de rol situaționale, exerciții de grup și un interviu individual.

Salarii competitive

Însoțitorii de zbor ce se alătură echipei Wizz Air se pot aștepta la salarii competitive în cadrul uneia dintre companiile aeriene cu cea mai rapidă creștere din Europa, instruirea specifică unui lider în industrie, precum și un program lunar de lucru afișat o dată la două săptămâni. Însoțitorii de zbor vor lucra într-un mediu prietenos și multicultural, având acces la o varietate de oportunități interesante de a progresa în carieră, cum ar fi programul Wizz Air „De la însoțitor de zbor la căpitan”, care sprijină actualii membri ai echipajului de bord să obțină o licență comercială de pilot. De asemenea, însoțitorii de zbor se pot bucura de reduceri la zboruri și bilete bonus pentru familie și prieteni.

S-au lansat 300 de noi rute

Aceste evenimente sunt parte a efortului susținut de a recruta însoțitori de zbor și piloți în rețeaua Wizz Air. Noii recruți care se alătură Wizz Air au ocazia să facă acest lucru într-un moment important pentru compania aeriană, în urma deschiderii a 18 noi baze și lansarea a peste 300 de noi rute în toată rețeaua, doar în ultimul an.

Etapa de recrutare de la Cluj-Napoca are loc în 30 septembrie și 1 octombrie la Hotelul Confort de pe Calea Turzii 48.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate