Connect with us

ACTUALITATE

Sepsi OSK-CFR Cluj, 0-2. Clujenii sunt din nou în GRAFIC

Publicat


cfr 2

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara în deplasare, pe Sepsi OSK Sf. Gheorghe, într-un meci contând pentru etapa a 28-a a Ligii 1. După o partidă dominată de Sepsi dar controlată de clujeni, CFR câștigă cu 2-0 și așteaptă rezultatul meciului de duminică dintre FCSB și Farul. Golurile au fost înscrise de Camora (min.6) și Debeljuh (min.83).

Echipe de start:

SEPSI: Niczuly – Radoslav, Ninaj, Mitrea, Dumitrescu- Eder, N. Păun, Așkovski – Aganovic, Tudorie, Ștefănescu
REZERVE: Began, Tincu, Ispas, Dragomir, Fulop, Damașcan, Bărbuț, Luckassen, Golofca
ANTRENOR: Cristiano Bergodi

CFR CLUJ: Hindrich – Cr. Manea, A. Burcă, Graovac, Camora – C. Deac,  A. Boateng, Bordeianu – Roger, Neguț, Dugandzici
REZERVE: Sava, Ștefan, Yuri, Chipciu, Susici, Păun, Sacko, Petrila, Debeljuh
ABSENT: Sigurjonsson (incert)
ANTRENOR: Dan Petrescu

Început de meci favorabil clujenilor. Camora prinde un șut de excepție de la 28m în vinclul porții lui Niczuly iar CFR Cluj face ce știe mai bine, adică începe să apere rezultatul încă de la debut.

Cei de la Sepsi au prima ocazie în min.23 când Hindrich scoate la limită o lovitură de cap a lui Ștefănescu. Același Ștefănescu scapă singur spre poartă câteva minute mai târziu însă șutează pe lângă. Sepsi a dominat însă steril, deși a avut 5 cornere. Clujenii au absorbit bine presiunea însă n-au avut nici ei ocazii notabile.

Repriza a doua s-a desfășurat în aceeași notă a dominării celor de la Sepsi. Ștefănescu este ratangiul echipei în timp ce clujenii se mulțumesc să se apere exact și să încerce contraatacuri. În min.82, Debeljuh are o ocazie imensă din 6m după o cursă excelentă a lui Petrila pe partea stângă.

Același Petrila face o fază superbă după un minut care se termină cu un corner din care înscrie pentru 2-0 Debeljuh cu genunchiul după o lovitură de cap a lui Graovac.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Ca la străbunica acasă. Unicat aproape de Cluj. Căsuţe acoperite cu paie, dar cu confort modern. Casa Catrinei

Publicat

De

casa catrinei 1

O pensiune agroturistică inedită, Casa Catrinei, a fost amenajată la aproximativ 80 de kilometri de Cluj-Napoca, în localitatea sălăjeană Văleni. Pasionaţi de tradiţii, dar şi de turism, soţii Ecaterina şi Sebastian Olaru au pregătit pentru clienţii lor un loc rupt din raiul pământesc: două căsuţe după modelul tradiţional al zonei, acoperite cu paie, cu multe elemente tradiţionale, dar şi cu tot confortul zilelor noastre. O investiţie de peste 200.000 de euro. 12 locuri în 5 camere îi aşteaptă pe cei îndrăgostiţi de tradiţii, pe cei cărora le este dor de străbunici şi de simplitatea traiului patriarhal, pe cei cărora le place natura şi care sunt dornici de linişte.

casa catrinei 11

Ca la străbunica acasă, dar în confort de azi

„Noi demult, fiind îndrăgostiţi de mediul rural, de casele vechi din mediul rural, şi mergând prin judeţ, am văzut case mai vechi, unele abandonate, altele într-o stare mai bună şi ne-am gândit că am putea cumpăra una şi să facem din ea ceva turistic, o pensiune.

casa catrinei 8

Aşa am ajuns şi în zona Cristolţ, Văleni, atraşi şi de faptul că în apropiere a fost un drum denumit Drumul stelelor, un drum care urcă pe un deal, de unde se văd foarte frumos stelele”, povesteşte, pentru Cluj24, Sebastian Olaru.

Căsuţe acoperite cu paie şi unite prin pasarelă

De la idee la practică n-a durat prea mult şi cei doi soţi au început să-şi concretizeze gândurile prin 2015-2017.

casa catrinei 12

„Am dorit foarte mult să aibă elemente tradiţionale, dar înacelaşi timp să ofere şi confortul timpurilor actuale.

Sunt două corpuri de clădire, unite printr-o pasarelă, care este un element care, din ce am constatat noi, place foarte mult turiştilor. Unul dintre corpurile de clădire este cu sală de mese şi cu bucătărie, şi celălalt corp este cu cele 5 camere de dormit, cu loc special amenajat pentru citit, o sală pentru activităţi.

casa catrinei 2

Ideea a fost ca mai ales atunci când nu e vremea favorabilă turiştii să nu mai trebuiască să iasă pe afară, să poată să meargă în papuci de casă dintr-o clădire în cealaltă.

Am dorit ca acoperişul de paie să fie un element de unicitate şi de atracţie pentru turişti. Am chemat un meşter din Maramureş, pentru că nu prea mai găseşti meşteri care să lucreze cu aşa ceva. Acoperişul de paie are o grosime de circa 70 cm şi o tehnică specială prin care se realizează.

casa catrinei 3

Casele sunt făcute acum, din cărămidă, izolaţie de vată minerală, dar ce am dorit să punem ca element tradiţional este acoperişul de paie. Şi mai avem multe elemente tradiţionale de mobilier, lăzi de zestre, cuiere, grinzi, cuptorul etc.; am păstrat multe elemente din vechea casă”, explică Sebastian.

În sânul şi în liniştea naturii

Şi zona este una piteorească şi liniştită, semisălbatică, iar în proprietate este amenajată zonă de ceaun, grătar, o terasă exterioară şi o curte foarte generoasă, cu gazon, unde poţi să joci inclusiv fotbal.

casa catrinei 4

„Întreaga localitate este situată între culmile unor dealuri, iar prin faţa proprietăţii noastre trece un izvor, un pârâu, iar în spate este un deal cu o pădure de fag. E şi un mic iaz în spatele casei, unde chiar ne înfloresc primii nuferi de la Grădina Botanică din Jibou. E drum asfaltat până în faţa casei, iar zona este foarte liniştită”, mai spune Sebastian.

casa catrinei 5

Tradiţie şi confort

„Agropensiune cu o capacitate de cazare de 10-12 locuri, în cinci camere duble cu baie proprie, sală de mese și bucătărie complet utilată.

casa catrinei 7

Situată într-un mic sat din Sălaj, Văleni, Casa Catrinei este o agropensiune construită după modelul caselor tradiţionale cu acoperiş de paie ce au existat în zonă, dar cu tot confortul secolului XXI.

Într-o lume dominată de stres şi agitaţie, îţi punem la dispoziţie un loc în care să te retragi şi să te bucuri de frumuseţile rurale, să te relaxezi într-o căsuţă cu acoperiş de paie, cu tot confortul necesar pentru a te simţi bine. E un loc unde să-ţi tragi sufletul, în care să găseşti tihna şi timpul pentru a te reîncărca cu o frumuseţe simplă şi autentică.

casa catrinei 10

Pensiunea Casa Catrinei are cinci camere, fiecare cu baie proprie, cu o capacitate de cazare de 10 – 12 persoane, o bucătărie complet utilată, o sală de mese şi săli pentru activităţi. Avem şi o curte generoasă cu un mic iaz, prin faţa propetăţii curge un fir de apă, iar în spate suntem străjuiţi de o pădure de fagi. E locul ideal de relaxare după stresul cotidian, locul unde poţi să asculţi cum îţi picură linişte în suflet”, se arată într-o prezentare a Casei Catrinei.

Comentariu de turist

„Știi ce se găsește cel mai greu zilele acestea? Liniște. Noi am găsit un loc în care LINIȘTEA predomină: Casa Catrinei – o casă ca o poezie! Singurul sunet ce se aude, zi sau noapte, este foșnetul frunzelor mângâiate de vânt și, dacă asculți atent, ritmul inimii tale. Viața toată ia o pauză aici. Timpul se oprește, parcă, în loc, mintea e limpede, iar spiritul se înalță pe culmile binelui!

casa catrinei 9

Trupul se echilibrează, funcționând, încet-încet, după tot ce-l înconjoară.

În casă, comfortul secolului XXI, în curte și în împrejurimi, în schimb, timpul s-a oprit cu mulți ani în urmă. Satul e locuit de oameni harnici cu gospodării pline de animale și grădini rodnice, iar izvorul din apropiere îi așteaptă pe toți cu apă pură ce curăță, parcă, nu numai trupul, ci și sufletul.

casa catrinei 1

Locul acesta e încărcat pe deplin cu o energie bună, aparte. Odată ce vii, liniștea ce o descoperi te însoțește oriunde continui să mergi, și o parte din tine rămâne aici pentru totdeauna…

Trecătorii se opresc să facă poze la casa cu acoperișul de paie. Noi suntem norocoșii care am stat aici, în primele zile de la deschidere”, scrie unul dintre turiştii care s-au bucurat deja de Casa Catrinei, Ioana Pietrar.

Amănunte aici: Casa Catrinei

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Prins beat la volan. Dosar penal. Ce ALCOOLEMIE avea șoferul

Publicat

De

drugtest alcooltest

Un bărbat de 54 de ani din Cluj-Napoca s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins băut la volan.

Polițiștii Secției 7 Rurală Gherla au depistat în flagrant delict un șofer în timp ce se deplasa cu un autoturism prin localitatea Lujerdiu, comuna Cornești, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Șoferul s-a ales cu dosar penal

Testarea acestuia cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care acesta a fost condus la Spitalul Municipal Gherla, unde i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei din sânge.

Pe numele bărbatului a fost deschis un dosar de cercetare penală.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister

Publicat

De

vaccin pixabay

Criză de vaccinuri pentru copii, la Cluj. Dozele de Hexacima, vaccinul hexavalent care se administrează copiilor la 2, 4 și 6 luni, au fost epuizate și nu sunt suficiente nici cele pentru alte două tipuri de imunizări pentru copiii mici.

Hexacima, sau vaccinul hexavalent, care se administrează copiilor cu vârste de 2,4 și 6 luni lipsește cu desăvârșire la Cluj. Problema este una la nivel național, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, cu toate că vaccinul este inclus în schema de vaccinare gratuită și obligatorie a copiilor.

Vaccinurile trebuie să vină de la Ministerul Sănătății

Părinții care vor să-și vaccineze copiii la termen spun că nu le găsesc nici în farmacii.

Dr. Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj a declarat, joi, pentru Cluj24.ro că dozele de vaccinuri au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, dar nu au sosit încă în țară.

Hexacima sau vaccinul hexavalent – „6 în 1” – este o combinație de antigene bacteriene și virale, care imunizează organismul împotriva unor boli cu potențial mare de agravare și deces. Aceste boli sunt difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, hepatita B și infecția cu Haemophilus influenzae tip B.

Dozele de Prevenar și ROR sunt insuficiente la Cluj

Probleme sunt și cu alte vaccinuri care se administrează copiilor, încă de la primele săptamâni de la naștere.

„Noi am distribuit procentual alte vaccinuri, unde cantitatea existentă nu acoperă necesarul. Astfel, Prevenarul, pentru luna august, a fost distribuit în procent de 80% din necesar și vaccinul ROR, în procent de 70%.

Așteptăm dozele de la minister, iar când sosesc noi le distribuim medicilor”, a declarat dr. Mihai Moisescu.

Prevenar, vaccinul pneumococic conjugat, se utilizează pentru protejarea copiilor cu vârsta între șase săptămâni și cinci ani împotriva pneumoniei și otitei medii acute – infecție la urechea medie, cauzată de S. pneumonia.

ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva a 3 boli, respectiv rujeola, oreionul și rubeola.

Vaccinarea este recomandată și în România de Ministerul Sănătății, conform Calendarului național de vaccinare.

Copiii trebuie să primească 2 doze de vaccin ROR, prima la 12 luni, iar a doua, la 5 ani.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum i-a SALVAT ziua un POLIȚIST clujean unui bărbat din Alba

Publicat

De

politie

Un bărbat din Alba, care venea cu mașina la Cluj-Napoca, a avut parte de un mare ghinion pe drum. Și-a pierdut portmoneul cu acte și bani, dar totul a avut un final fericit, datorită unui polițist clujean.

Bărbatul a venit cu mașina din județul Alba până la Cluj-Napoca pentru a-și revedea sora la aeroport, dar pe drum a rămas fără portmoneu.

O zi norocoasă

Bărbatul și-a pierdut portofelul unde avea nu doar bani, ci și documente personale, în drum spre aeroport, dar a avut se pare o zi norocoasă.

Portmoneul a fost găsit de un polițist clujean, aflat în patrulare. Polițiștul Șter, din cadrul Secției 7 Poliție Cluj-Napoca, l-a găsit și pe șofer și i-a returnat portmoneul pierdut.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate