Connect with us

EVENIMENT

Sepsi – CFR Cluj, 1-1. Multe ocazii, doar două GOLURI

Publicat


cfr

CFR Cluj a întâlnit, vineri seara la Sf. Gheorghe, pe Sepsi OSK, într-un meci din etapa a 29-a a Superligii de fotbal. Clujenii erau pe 3 înaintea partidei, în timp ce Sepsi, de pe locul 7, mai avea doar șanse teoretice să prindă play-off-ul. După un meci nebun, cu multe ocazii, în special în repriza a doua, cele două echipe fac un egal, 1-1, perfect pentru celelalte echipe din play-off. Au marcat Coman (min.30), respectiv Kamara (min.61).

Echipe de start:

Sepsi: Niczuly – Haruț, Simic, Ninaj, Fl. Ștefan – Mino Sota, Skorup – Oroian, Neskovic, Oberlin – M. Coman
Rezerve: Gyenge, Gedo, M. Tamas, Oteliță, Kallaku, C. Matei, Mailat, A. Nistor, El Sawy, Babunski, Debeljuh
Antrenor: Valentin Suciu

Sepsi – CFR Cluj, 1-1. Multe ocazii, doar două GOLURI

CFR Cluj: Hindrich – Simao, Bolgado, M. Ilie, Camora – Korenica, Djokovic, Fica – Nkololo, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: M. Popa, Abeid, F. Iacob, Tîrlea, Graovac, Sinyan, Name, Emerllahu, Șfaiț, Gligor, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu

Stadion: Sepsi Arena, Sfântu Gheorghe
Arbitru: Andrei Chivulete (București) / A1: Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava) / A2: Andrei Constantinescu (București / Arbitru VAR: Cătălin Popa (Pitești) / Arbitru AVAR: Cristina Trandafir (București) / R1: Vlad Baban (Iași) / Observator arbitri: Irina Mîrț (București)

Cinci minute de iureș au avut clujenii în debutul partidei, după care s-au liniștit, cedând inițiativa covăsnenilor, care n-au știut ce să facă cu ea.

Prima ocazie îi aparține CFR-ului în min.23, când Camora șutează puternic de la 17m însă de puțin peste poartă. În min.28, Simao are o reluare din semifoarfecă de la 6m după o pasă execlentă a lui Korenica, însă peste poartă.

În min.30, la o bâlbâială în lanț a apărării clujene, cu Bolgado și Ilie statici pe o respingere a lui Hindrich la un șut al lui Oberlin, Coman împinge mingea în poartă, pentru 1-0, gol validat de VAR.

În min.35, Kamara trimite cu capul pe lângă poartă, din 6m. După 2 minute, Louis Munteanu șutează slab din careu și Niczuly reține.

Repriza a doua a fost una nebună, extrem de spectaculoasă. Ratări la grămadă de ambele părți, multe greșeli individuale și un gol frumos marcat de Kamara în min.61, după o fază excelentă creată de Korenica și Abeid.

Postolachi, Kamara, Fică și Munteanu s-au întrecut în ratări care mai de care mai mari. De cealaltă parte, Mailat și mai ales Oberlin, i-au pus mari probleme lui Hindrich.

Raportând la numărul de ocazii avute, scorul este echitabil. Din păcate pentru Sepsi, echipa covăsneană ratează șansa de a urca în play-off.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Simao 7, Bolgado 6, M. Ilie 6, Camora 7 – Korenica 8, Djokovic 5, Fica 6 – Nkololo 6, L. Munteanu 7, Kamara 8, Abeid 7, Name, Emerllahu 6, Șfaiț, Postolachi 5



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

„Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, volumul lui Valentin Naumescu, lansat la Librăria UBB Cluj-Napoca

Publicat

Librăria Universității Babeș-Bolyai Cluj a lansat cartea profesorului Valentin Naumescu, „Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, apărută la Editura Presa Universitară Clujeană.

Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB. Este abilitat în conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene și este coordonatorul programului de master de Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (în limba engleză) de la UBB Cluj.

naumescu

„Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, volumul lui Valentin Naumescu, lansat la Librăria UBB Cluj-Napoca

Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs.A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective.

„Cele cinci direcții analizate de Valentin Naumescu oferă un cadru relevant pentru a înțelege mai profund arhitectura schimbării prin care trece sistemul internațional. Ele nu doar că identifică punctele de fractură ale ordinii actuale, dar creează și premisele unei reflecții asupra dinamicii mai largi a tranziției globale.

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată.

„Lucidă, erudită, nuanțată”

Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public”, a prefațat lucrarea prof. Corneliu Bjola de la Universitatea Oxford.

„Lucidă, erudită, nuanțată, vocea profesorului Valentin Naumescu este una dintre cele care au contribuit, de o manieră decisivă, la conturarea studiului relațiilor internaționale în România: domeniul îi datorează o sistematizare a conceptelor sale și o precizare a câmpului metodologic în cadrul căruia lucrează.

Dar Valentin Naumescu este cu mult mai mult decât o prezență marcantă în spațiul academic românesc și internațional. Domnia-sa ilustrează, cu energie și tenacitate, o vocație aroniană, aceea de comentator al actualității din unghiul ideilor.

Pe acest drum al construirii unui viitor al libertății, vocea lui Valentin Naumescu este un reper memorabil. Suveranitatea națiunilor noastre implică blocarea revizionismului global. O ordine a autocrațiilor ar fi capătul de drum al deceniilor de libertate: încercările prezentului ne modelează viitorul”, a scris în postfață prof. Ioan Stanomir de la Universitatea București.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

11 pentru Cotroceni. Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale. Se stabilește ordinea pe buletinele de vot

Publicat

prezidențiale

Un număr de 11 candidați dintre cei 26 care și-au depus candidaturile pentru Cotroceni îşi vor disputa cea ma înaltă funcție în stat la alegerile prezidențiale din luna mai, arată Agerpres.

Candidaturile sunt, începând de joi, definitive, după ce au fost parcurse toate etapele şi termenele prevăzute de calendarul alegerilor, astfel că cele 11 nume se vor regăsi pe buletinul de vot.

Alegătorii vor avea de ales, pe 4 mai, dintre următorii candidaţi:

Nicuşor Dan (Independent)

Crin Antonescu (Alianța România Înainte)

Victor Ponta (independent)

Elena Lasconi (USR)

George Simion (AUR)

Lavinia Șandru (PUSL)

Cristian Terhes (Partidul Național Conservator Român)

John-lon Banu-Muscel (independent)

Silviu Predolu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

Daniel Funeriu (independent)

Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

Anamaria Gavrilă (POT) s-a retras din cursa electorală

O situație aparte a reprezentat-o cazul preşedintei Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, care a primit unda verde de la BEC şi CCR să candideze, însă a decis miercuri seară să se retragă din competiție, în favoarea liderului AUR George Simion, care rămâne candidatul suveraniştilor.

Cei doi îşi depuseseră candidatura după ieşirea din cursă a lui Călin Georgescu.

„Pentru a dărui mişcării suveraniste, susținută de români, cele mai multe sanse, am ales så må retrag din această cursă. Eu am făcut tot ce a depins de mine în această luptă şi am încredere în decizia care a fost luată. [] Nol, cei de la POT, am asigurat certitudinea de a avea o a doua candidatură care să treacă prin filtrul CCR şi BEC. Dragi romani, această misiune este despre noi toți și despre libertatea noastră, a scris ea pe Facebook.

Totodată, în cazul a doi dintre candidații care se găsesc pe lista finală – Sebastian-Constantin Popescu, propus de Partidul Noua Românie, şi al lui John-lon Banu-Muscel (independent) – Biroul Electoral Central a sesizat organele de urmărire penală în vederea stabilirii autenticității listelor de susținători care au însoțit candidaturile.

Citește mai departe

ECONOMIE

Crește-crește, dar mai și SCADE. Cursul euro a SCĂZUT cu 0,0005 lei

Publicat

Cursul euro, ținut pe loc de BNR

De la începutul acestui an, cursul euro s-a cantonat în culoarul 4,973 – 4,977 lei, acesta fiind monitorizat cu mare atenția de banca centrală, acesta fiind principalul instrument utilizat în lupta cu inflația, care are și un puternic impact emoțional în societate.

Miercurea aceasta media euro a scăzut de la 4,9774 lei, maximul atins de moneda unică în acest an, la 4,9769 lei, după ce cotațiile au coborât la 4,976 – 4,975 lei.

Crește-crește, dar mai și SCADE. Cursul euro a SCĂZUT cu 0,0005 lei

Reamintim că bugetul de stat a fost calculat pentru acest an pe un curs mediu anual de al euro de 5,01 lei, conform anticipărilor făcute de Comisia de Prognoză.

În urmă cu un an, analiștii grupați în CFA România vedeau pentru această lună o valoare medie a cursului anticipat de 5,0419 lei/euro.

La sondajul realizat în ianuarie, toți participanții anticipau o depreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru iulie a fost de 5,0759 lei/euro, în timp ce pentru ianuarie 2026 valoarea medie a cursului anticipat a fost de 5,1595 lei/euro.

Cu circa o lună înainte de următoarea ședință de politică monetară a băncii centrale, de la care se așteaptă menținerea ratei de referință la 6,5%, indicii ROBOR au stagnat la valorile stabilite la începutul săptămânii trecute.

Miercurea aceasta indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat vineri la 5,92%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la sfârșitul săptămânii la 5,99%, iar cel la 12 luni la 6,07%.

„Cursul monedei americane a urcat miercurea aceasta de la 4,5516 la 4,5658 lei”

Miercurea aceasta, se va încheia şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale americane, care a început marți. Investitorii și analiștii anticipează menţinerea dobânzii de referinţă în intervalul 4,25 – 4,50%, iar euro se tranzacționa în culoarul 1,0873 – 1,0947 dolari, valori apropiate de cele de marți, după ce la începutul săptămânii trecute cotațiile au testat scăderea sub pragul de 1,08 dolari.

În piața locală, cursul monedei americane a urcat miercurea aceasta de la 4,5516 la 4,5658 lei, valoare apropiată de cea de la jumătatea săptămânii trecute.

Tendința de creștere a monedei unice se datorează migrării banilor din SUA spre zona euro, după ce Uniunea Europeană a anunțat un program consistent de înarmare al țărilor membre iar Bundestagul german a aprobat un program de creștere a capacităților de apărare în valoare de 500 miliarde euro.

Moneda elvețiană s-a menținut în jurul pragului de 0,96 franci/euro iar cursul ei a urcat la jumătatea acestei săptămâni la 5,1989 lei, față de 5,1699 lei miercurea trecută.

Media lirei sterline a fluctuat în ultima săptămână între 5,9026 și 5,9317 lei, cea de miercuri fiind stabilită la 5,8185 lei.

„Metalul galben este considerat drept un activ care oferă protecţie”

Prețul gramului de aur a crescut la jumătatea acestei săptămâni de la 442,3181 lei la 445,6619 lei, în timp ce metalul galben a atins în piețele specializate al treilea record consecutiv al ultimelor zile de 3.045,90 dolari/uncie.

În perioadele în care dobânzile încep să scadă, metalul galben este considerat drept un activ care oferă protecţie în fața incertitudinilor geopolitice şi economice aduse de războiul comercial declanșat de administrația de la Casa Albă.

Mult promisele schimbări anunțate de Trump în privința monedelor digitale, care să facă din Statele Unite „capitala mondială a pieței cripto”, se lasă încă așteptate. Motiv de ieșire din această piață, ceea ce a coborât bitcoin până la 76.649 dolari iar ethereum la 1.767 dolari. Miercurea aceasta, bitcoin fluctua între 82.575 și 84.398 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 1.927 – 2.035 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Concurenței anunță INVESTIGAȚII pe piața serviciilor stomatologice. Posibile ÎNȚELEGERI la preț

Publicat

stoma

Piața serviciilor stomatologice a intrat în vizorul Consiliului Concurenței, care a început o investigație având ca obiect o posibilă înțelegere de preț.

„Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor stomatologice având ca obiect o posibilă înțelegere de preț și o posibilă înțelegere de a nu-și racola angajații. La nivel național, investigația este de abia declanșată și operează prezumția de nevinovăție.

Consiliul Concurenței anunță INVESTIGAȚII pe piața serviciilor stomatologice. Posibile ÎNȚELEGERI la preț

Noi căutăm să strângem probe să vedem dacă, în mod concret, este vorba de o prevedere introdusă în Codul Deontologic al Colegiului Medicilor Stomatologi, prin care s-ar impune un nivel de preț minim al tarifelor pe care aceștia să le practice. Dacă această prevedere a fost implementată, vom vedea pe parcursul derulării investigației”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul general al autorității de concurență, Daniela Bădilă, citat de Alba24.

Colegiul Medicilor Stomatologi ar fi stabilit onorarii minime pentru servicii

Autoritatea de concurență a declanșat, la finalul lunii ianuarie, o investigație privind posibila încălcare a legislației din domeniul concurenței de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România. În cadrul investigației, au fost efectuate inspecții inopinate la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi din România și la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi Iași.

„Autoritatea de concurență deține indicii conform cărora Colegiul Medicilor Stomatologi ar fi stabilit onorarii minime pentru serviciile prestate de membrii săi. De asemenea, Consiliul Concurenței are suspiciuni că prin intermediul Colegiului s-ar fi introdus unele restricții privind recrutarea personalului de la un cabinet stomatologic la altul, cu scopul de a-și împărți piața forței de muncă specializată în domeniul stomatologic și de a impune un nivel minim al drepturilor salariale.

Această practică, denumită ‘no-poach’, prin care nu se contactează, nu se recrutează și nu se angajează persoane care lucrează și/sau au lucrat la vreunul dintre cabinetele stomatologice concurente, elimină concurența reală de pe piață pentru atragerea angajaților, scăzând mobilitatea forței de muncă, chiar ținând-o captivă. Practic, aceste acorduri au drept consecință menținerea salariilor pentru respectivele specializări la un nivel artificial, inferior celui real”, menționează Consiliul Concurenței.

Posibile restricții privind reduceri pentru atragerea clienților

În plus, există indicii conform cărora Colegiul Stomatologilor din România a impus cabinetelor stomatologice restricții privind acordarea de reduceri sau de alte avantaje materiale/facilități pentru atragerea sau fidelizarea pacienților.

”Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii, decizii ale asociațiilor și practici concertate, care împiedică, restrâng ori denaturează concurența pe piața românească prin stabilirea prețurilor sau orice alte condiții de tranzacționare. Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurență neloială. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, preciza instituția.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate