Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Senatori și deputați USR au discutat, la Cluj, despre noua lege a educației: „Școala românească se prăbușește peste elevi”

Publicat


whatsapp image 2023 02 23 at 18.24.02 (3)

Senatorii USR din comisia de învățământ Ștefan Pălărie, Silvia Dinică și deputata Oana Murariu au găzduit o conferință de presă joi după-amiază despre îmbunătățirea legilor educației, în contextul întârzierii Guvernului de a trimite proiectele noilor legi către Parlament spre analiză și vot, precum și ca urmare a refuzului de până acum de a avea dezbateri publice pe această temă.

„Astăzi suntem aici pentru un dialog cu mediul clujean, cu o comunitate destul de vibrantă, un oraș care crește economic datorită populației educate, deci cu atât mai mult credem că e relevant ce se discută, atât legat de mediul universitar, cât și preuniversitar.

Ceea ce facem acum nu e altceva decât ce ar fi trebuit să facă Ministerul Educației. Acesta ar fi trebuit să fie în locul nostru astăzi la Cluj, prin diferiți specialiști care să explice setul de reforme din spatele noului pachet de legi”, a spus Ștefan Pălărie în deschiderea conferinței.

Profesori, părinți și elevi neglijați

În opinia sa, diagnosticul situației este unul dur, afirmând că legile propuse de Ligia Deca și Sorin Cîmpeanu sunt un eșec.

„O să vă spun de ce. Profesorii sunt deja nemulțumiți de ultimele noutăți, și anume că au fost mințiți cu creșterile salariale. Se pare că această prevedere va fi eliminată din proiectul de lege, lucru care, în mod evident, duce la supărarea și frustrarea profesorilor.

Părinților li se pun mai multe costuri în cârcă cu cele 2 tipuri de examene de admitere pentru liceu, examenul bogaților și examenul săracilor, pentru care e nevoie de mai multe meditații.

Copiilor nu li se oferă deloc siguranță, e o îngrijorare generală, mai ales pe fondul celor mai recente seisme. Învață în continuare în școli care nu au nici măcar obligația de a avea o autorizație ISU pentru incendiu”, argumentează acesta.

De asemenea, a punctat că nu înțelege scopul final al reformelor.

„Vedem o lege care dublează numărul de posturi în Ministerul Educației, crește birocrația, se înființează instituții noi, fără o justificare coerentă, din punctul nostru de vedere și, mai mult decât atât, îl lasă pe ministru să decidă din pix mult mai multe lucruri”, explică senatorul.

Fără legi de 5 luni. Președintele tace: „O reformă a educației nu se face pentru PSD sau PNL, ci pentru viitorul țării”

A subliniat că nu există nici măcar o lege, în contextul în care textele care ar fi trebuit discutate în Parlament nu au ajuns încă, astfel că Pălărie compară situația cu un film de prost gust și o întreabă pe Ligia Deca (ministrul Educației) dacă își mai asumă responsabilitatea legilor, cu atât mai mult cu cât s-a zis că textele nu sunt o variantă a sa, ci o variantă Cîmpeanu cu mici modificări și, din acest motiv, se invocă motivul neorganizării unei noi dezbateri publice, cu care el nu este de acord.

„După aceea, doamna Ligia Deca spune că nu poate face publice aceste texte până nu au acordul partidelor de la Guvernare, dar eu cred că o reformă a educației nu se face pentru domnul X sau Y, pentru PSD sau PNL, ci pentru copii, pentru viitorul țării. După 5 luni, aceste mesaje sună mai mult ca o fugă de răspundere și nu înțelegem dacă mai avem la Ministerul Educației o cârmă bine condusă de cineva care știe unde trebuie să ajungă.

L-am văzut pe domnul Iohannis la Varșovia, se declară mulțumit de coaliția de guvernare, de economia României, de inflație. L-aș întreba dacă e mulțumit și de ce s-a întâmplat cu legile educației și cu reforma mult așteptată”, adaugă el.

whatsapp image 2023 02 23 at 18.24.02 (4)

Școala românească, prăbușită peste elevi: „Lucrurile pot fi făcute bine în România, dar nu cu voința politică actuală”

Potrivit spuselor sale, vorbește zilnic cu profesori și directori și nu găsește pe nimeni care să nu râdă sau să nu folosească „România educată” peiorativ, ca o ștampilă care să arate ceva prost făcut.

„Uitați-vă ce s-a întâmplat perioada aceasta într-o chestiune urgentă, și anume cutremurele. Avem, după 80 de ani, activitate seismică în zona Gorjului, reactivată, și vedem clădiri deja afectate de acestea și de replicile ulterioare.

Nimeni nu știe nimic despre școlile în alertă de risc seismic. Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării și-au pasat mingi încercând să stabilească cine e responsabil pentru un astfel de risc. După o săptămână, au strâns panicați o listă de școli. Au dat semn în țară să se facă repede liste cu școlile urgente. Asta indică faptul că România nu are astăzi nici măcar o listă de priorități pentru astfel de intervenții.

Școala românească se prăbușește peste elevi, și la propriu și la figurat. Asta e extrem de grav. Dacă așa funcționează țara asta în situații urgente, vă dați seama că lucrurile sunt mult mai grave și în alte domenii.

Singura prevedere reală legată de aceste școli a fost a colegului nostru Cristian Ghinea în programul PNRR, vizând fondurile pentru eliminarea riscului de pe capetele copiilor noștri. Lucrurile pot fi făcute bine în România, dar nu cu voința politică actuală și cu actuala guvernare”, conchide Ștefan Pălărie.

whatsapp image 2023 02 23 at 18.24.02

O mulțime de variante, niciuna oficială. Vocea profesorilor, părinților și elevilor e neascultată

Colega sa, Silvia Dinică, a reluat ideea că legile sunt, dar nu sunt, în același timp. În noua lege a identificat „diferențe mari, esențiale, care strică ceea ce funcționează „și nu repară niciuna dintre problemele cu care se confruntă sistemul educațional în prezent”.

„Pe surse, au mai apărut niște variante, dar ajungem să ne uităm la ele ca la un serial de tipul <<Tânăr și neliniștit>> cu care mulți cred că sunteți obișnuiți, astfel încât vom avea n variante până când o vom avea pe cea oficială.

Avem discuții și dezbateri cu cei care sunt direct afectați din sistem. Dacă Ministerul Educației spune că noi suntem din opoziție și evident că vom critica, nu înțelegem de ce profesorii, elevii, părinții nu sunt implicați în acest proces de consultare, pentru că vocea lor e una care merită și trebuie ascultată dacă vrem să avem legi care să producă mai târziu efecte pozitive”, indică Dinică.

Totodată, a punctat că legile educației nu vorbesc nimic despre digitalizare și că a invitat-o pe Ligia Deca la o discuție de 1 Martie pe această temă.

„Speram ca de Mărțișor să ne facă acest cadou de a participa”, adaugă senatoarea.

whatsapp image 2023 02 23 at 18.24.02 (1)

Ce nevoi au elevii: lucruri practice, șanse reale

A constatat că lipsește discuția despre soluții, iar Ministerul eșuează să explice golul pe acest plan. În urma discuțiilor cu elevii, mesajul comun al acestora, potrivit Silviei Dinică, este „Cum vreți să ne ajutați dacă nu ne ascultați?”.

„Spuneau că au mare nevoie să învețe ceva practic, ceva folositor pentru drumul lor în viață, pentru o meserie care să îi facă să se simtă împliniți și buni pe piața muncii”, completează aceasta.

Legat de elevii care nu obțin note de trecere la simularea examenului de capacitate, Dinică a spus că există, teoretic, o soluție, programul „A doua șansă”, pe care ea îl numește „Nicio șansă”, fiindcă înscrierile se fac de două ori pe an, iar dacă elevul ratează acele date, își spune adio de la posibilitatea de a se întoarce la școală.

Transportul elevilor, mai puțin gratuit decât se stipulează pe hârtie

„De cele mai multe ori, numărul de copii care se înscriu e minuscul comparativ cu numărul celor care au abandonat școala, iar lucrurile nu stau mai bine nici cu transportul elevilor. Eu am pornit la pas, să fac naveta cu elevii, astfel încât să văd dacă transportul e gratuit și care sunt condițiile în care circulă.

De cele mai multe ori, naveta e decontată maxim 30%, deși legea spune că transportul elevilor e gratuit. Sunt foarte multe exemple, pe măsură ce merg prin țară, primesc și mai multe mesaje despre situații asemănătoare. Suntem în aceeași inerție și amorțeală de 8 ani, de când sunt senatoare”, relatează Dinică.

În încheiere, a precizat că USR e pregătit cu amendamente, cu o analiză detaliată a legilor și că va asculta și va transmite opiniile celor care simt zilnic care sunt problemele din educație.

După încheierea conferinței de presă, în intervalul 15:00-17:00 s-a desfășurat dezbaterea dedicată învățământul universitar, iar în intervalul 18:00-20:00 cea dedicată învățământul preuniversitar, alături de Ștefan Pălărie, Silvia Dinică și Irineu Darău, senatorul Cristian Bordei și deputații Oana Murariu, Radu Molnar, precum și mai muți consilieri locali și județeni USR din județul Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro nu poate depăși maximul atins în urmă cu un an

Publicat

De

Cursul euro leu

Relativul calm din Orientul Mijlociu, unde Israelul a întârziat răspunsul armat după ce a fost atacată de Iran, a redus într-o anumită măsură aversiunea față de risc.

Astfel, leul și-a consolidat titlul de „cea mai stabilă monedă” de la marginea zonei euro iar cursul monedei unice a egalat cursul stabilit marți de 4,9763 lei, față de 4,9754 lei, în ședința de miercuri.

Tranzacțiile se realizau între 4,975 și 4,977 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro nu poate depăși maximul atins în urmă cu un an

Se observă testarea continuă a depășirii maximul istoric de 4,9783 lei atins în urmă cu circa un an.

Un raport recent al BCR estimează pentru finalul acestui an un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”.

Valoarea estimată de cei de la BCR este apropiată de media de 5 lei/euro pentru acest an din ultima proiecție a Comisiei Naționale de Prognoză.

ROBOR la trei luni – 6.05%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a încremenit la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Dobânzile mai mari cerute de investitorii în titlurile de stat a făcut ca Trezoreria să se împrumute joi cu 600,5 milioane lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat scadentă în 2030 la un randament mediu de 6,61%/an.

Volumul programat al licitației a fost de 600 milioane lei.

Prețul aurului, ușoară scădere

După încercarea de marți de scădere sub pragul de 1,06 dolari

Moneda elvețiană s-a depreciat față de cea europeană iar media ei a alunecat la 5,1291 lei.

Cursul lirei sterline a scăzut la 5,8158 lei, după ce s-a anunțat faptul că inflația din Marea Britanie a scăzut în martie la 3,2%, față de 3,4% în luna precedentă. Tendința s-ar putea modifica, în condițiile în care o partea pieței consideră că Banca Angliei ar putea întârzia momentul primei tăieri a ratei de referință.

Ușoara depreciere a metalului galben la 2.372,50 – 2.384,60 dolari/uncie și a monedei americane, au coborât prețul gramului de aur la 356,8680 lei.

Moneda poloneză a profitat de scăderea aversiunii față de risc iar media ei s-a întărit la 4,3309 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat marginal la 393,76 forinți/euro.

Recompensele primite de „mineri” vor fi înjumătățite

Bitcoin a testat scăderea sub pragul suport de 60.000 dolari și se tranzacționa în culoarul 60.847 – 63.081 dolari, cu câteva zile înainte de operațiunea prin care recompensele primite de „mineri” vor fi înjumătățite.

Ethereum fluctua între 2.954 și 3.066 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până joi, la ora 14:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

U Cluj - Oțelul Galați

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează calificarea în finala Cupei României.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Maciel, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Neagu, Rusevic, Rus, Tănasă, Malle, Telles, Jardan, Gomes Silva

ANTRENOR: Dorinel Munteanu

„U” Cluj: Gertmonas – Oancea, Masoero, Kelven, Roger – Simion, Nistor, Bic, Chipciu – Silaghi, Popa

REZERVE: Gorcea – Doukoure, Pănoiu, Gheorghe, Roguljic, Anselmo, Techeres, Chintes, Peteleu

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

ARBITRU: Radu Petrescu

„U” Cluj pierde în deplasare și este eliminată în semifinala Cupei României

Partida începe cu atacuri poziționale construite de echipa gazdă care în urma unui astfel de atac a obținut o lovitură liberă în minutul 12, din partea stângă a terenului pe care a executat-o Bodișteanu cu o centrare perfectă pentru fundașul Cisse și acesta s-a înălțat foarte bine peste adversari și a trimis balonul cu capul în poarta „șepcilor roșii”, astfel scorul devine 1-0 în favoarea gazdelor.

Oaspeții au reacționat declanșând atacuri prin Roger care a tras cu piciorul drept dinafara careului, dar balonul se duce pe lângă poarta apărată de Pap. Câteva minute mai târziu „U” Cluj a obținut o lovitură liberă de la aproximativ 25 de metri, dar Dan Nistor a trimis peste poarta gazdelor și scorul rămâne 1-0.

O nouă ocazie importantă vine în minutul 35 când oaspeții au avut un șir de pase precise care se încheie cu lovitura puternică de la distanță a lui Ovidiu Bic, dar balonul trece puțin pe lângă bara porții gazdelor.

„Șepcile roșii” au obținut în minutul 45 o lovitură de la 11 metri după ce Roger a fost faultat în careu de Cisotti și penalty-ul a fost transformat de Dan Nistor care execută exemplar și îl învinge pe portarul gazdelor, astfel scorul primei reprize a fost 1-1.

Repriza secundă

Prima ocazie a reprizei secunde a aparținut oaspeților și a venit în minutul 70 când Daniel Popa a trimis un șut puternic cu exteriorul dinafara careului, dar portarul gazdelor a avut o intervenție crucială și scorul rămâne 1-1.

Oaspeții nu au strălucit în repriza a secundă, dar au avut o șansă periculoasă prin Andrei Rus care a intrat de pe banca gălățenilor, acesta a trimis o lovitură puternică dinafara careului, dar balonul trece puțin pe lângă poarta oaspeților.

FC Universitatea Cluj a încercat să închidă meciul în minutul 87 când același Daniel Popa a trimis un nou șut puternic spre poarta adversă, dar portarul gălățenilor a avut o nouă intervenție crucială.

Golul victoriei a venit în minutul 90 când Oțelul Galați a beneficiat de un corner executat de Frederic care a trimis pentru marcatorul primului gol, Jonathan Cisse ca mai apoi balonul să ajungă la Alexandru Chipciu care a încercat să respingă balonul în corner, dar acesta a intrat în propria poartă, astfel scorul devenind 2-1.

În minutul 90+5 după o imprudență a mijlocașului Robert Silaghi, Oțelul Galați a obținut o lovitură de la 11 metri, dar Aly Malle ratează execuția și scorul rămâne 2-1 și este suficient ca Oțelul Galați să se califice în finala Cupei României.

Cosmin Olaru

Foto: Facebook/Oțelul Galați

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Publicat

De

Amenzi pietoni li biciclisti Cluj

Polițiștii au organizat o acțiune în Cluj-Napoca, care îi vizează pe pietoni, bicicliști și trotinetiști.

Scopul acțiunii a fost promovarea unui mediu sigur și civilizat în zonele pietonale, respectarea normelor rutiere incidente, conștientizarea de către aceste categorii de participanți la trafic a riscurilor la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație care li se adresează, potrivit IPJ Cluj.

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Astfel, atenția polițiștilor a fost îndreptată spre pietoni și conducători de biciclete sau trotinete. Au fost verificați, însă, și conducătorii de autovehicule.

Pe străzi au fost polițiștii din cadrul secțiilor urbane 1-7, Biroului Rutier, secțiilor rurale Apahida, Baciu și Florești, dar și polițiști locali clujeni.

Au fost legitimate 286 de persoane și au fost aplicate 160 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 32.000 de lei.

30 dintre amenzi au fost pentru pietoni și conducători de biciclete sau trotinete.

Ce amenzi riscă pietonii, bicicliștii și trotinetiștii care nu respectă regulile de circulație

Angajarea pietonilor în traversarea drumului public pe culoarea roșie a semaforului electric destinat acestora, precum și traversarea prin loc nepermis constituie contravenție și se sancționează cu amendă cupinsă între 330 și 495 de lei.

De asemenea, se interzice conducătorilor de biciclete sau trotinete să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă.

În caz nerespectării acestei obligații pot fi sancționați cu amendă cupinsă între 660 și 825 de lei.

Recomandările polițiștilor pentru pietoni

Polițiștii clujeni fac și recomandări pentru pietoni, care își pun viața în pericol atunci când traversează pe culoarea roșie a semaforului sau prin loc nepermis.

Astfel, pentru a evita evenimentele rutiere, poliţiştii recomandă pietonilor:

  • să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea de pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există;
  • să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea de pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă – vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal;
  • să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat;
  • să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament, să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia;
  • pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili;
  • să nu traverseze prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie;
  • copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Publicat

De

Copii intoxiacați cu dioxid de carbon

4 copii, cu vârste între 3 și 8 ani, dar și o femeie, s-au intoxicat, joi, cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați, de puține momente, pentru a acorda primul ajutor calificat unor persoane care, se pare, s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Solicitarea a venit în jurul orei 20 și a anunțat faptul că într-o locuință, dintre localitățile Moriști și Apahida, se află un adult și 4 copii care acuză stări de rău.

La fața locului s-au deplasat o autospecială pentru stingerea incendiilor și un echipaj SAJ, unde au găsit cei patru minori, cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani, și o femeie, în vârstă de aproximativ 60 ani, în stare de conștiență, dar somnolente.

Conform măsurătorilor făcute în spațiile interioare ale locuinței, de către echipajele operative, s-au identificat concentrații ridicate de dioxid de carbon în interiorul locuinței, potrivit ISU Cluj.

A fost solicitată în sprijin a doua ambulanță SAJ pentru transportul tuturor persoanelor consultate la spital.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax