ACTUALITATE
Secretar de stat din Ungaria, premiat la Cluj. A sprijinit comunitatea maghiară din Bazinul Carpatic
„Tot ceea ce facem astăzi este, de fapt, pentru viitorul nostru”, a declarat Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la adunarea generală şi ceremonia de acordare a premiilor Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania (EMKE). Politicianul a fost distins cu Premiul „Kötő József” al EMKE, care i s-a acordat pentru sprijinul constant acordat organizaţiilor neguvernamentale şi comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic, informează MTI.
În discursul pe care l-a susţinut în cadrul evenimentului anual al uneia dintre cele mai importante organizaţii neguvernamentale din Transilvania, secretarul ungar de stat a subliniat că Guvernul Ungariei şi EMKE lucrează pentru acelaşi scop: obiectivul comun este să mai existe maghiari şi peste 10, 20, 50 şi 100 de ani. “Dacă nu vom face această muncă în 2023 şi în anii următori, nu vom avea viitor”, a spus Árpád János Potápi.
Politicianul a subliniat că aşa cum obiectivele sunt comune, şi succesele sunt comune, iar aici nu trebuie să ne gândim doar la investiţii – de exemplu, renovarea Institutului Teologic Protestant, cel care găzduieşte evenimentul -, ci şi la o schimbare de atitudine. “Copiii de astăzi cresc ştiind deja că atunci când vorbim despre naţiunea maghiară, nu trebuie să vorbim doar despre Ungaria, în sens mai restrâns, ci şi despre Bazinul Carpatic şi chiar despre diaspora”, a subliniat oficialul ungar.
Întărirea comunității maghiare
La evenimentul de la Cluj-Napoca, secretarul de stat a susţinut o prezentare intitulată “2023, anul unei naţiuni grijulii în politicile naţionale”. Potápi a spus că din 1990, politicile naţionale ale Ungariei “au avut parte de suişuri şi coborâşuri”, dar din 2010 încoace putem vorbi despre o poveste de succes.
În ultimii 13 ani, Guvernul Ungariei a făcut multe pentru întărirea comunităţilor maghiare, iar în cadrul acestei activităţi se străduieşte să facă să existe continuitate şi previzibilitate, chiar şi în situaţia economică dificilă cauzată de război. “Vrem să întărim comunităţile şi la nivel de reţea”, a spus Árpád János Potápi.
Politicianul a evidenţiat sprijinul instituţiilor de importanţă naţională, iar în legătură cu învăţământul, creşterea sprijinului educaţional la suma de 100.000 de forinţi, acest sprijin fiind acordat elevilor maghiari din Bazinul Carpatic care studiază în limba maternă.
Până acum, la programul de excursii “Fără graniţe” au participat jumătate de milion de elevi din Ungaria, iar acest lucru este important nu numai pentru şcoli, ci şi pentru turism, a spus Potápi. Principalul beneficiu al acestui program este că tinerii au ocazia să vadă că pot întâlni persoane vorbitoare de limba maghiară şi dincolo de graniţele Ungariei, a explicat secretarul de stat.
Sport și cultură
Árpád János Potápi a abordat şi subiectivul sprijinirii evenimentelor şi programelor culturale de peste graniţele Ungariei, respectiv a spus că şi sportul este o ramură importantă a politicilor naţionale, menţionând, printre altele, programul care sprijină sportul ecvestru în Transilvania. Politicianul a vorbit şi despre programele economice şi a amintit că depinde de partenerul român că astăzi, în Transilvania acest program se limitează doar la Ţinutul Secuiesc.
După prezentarea susţinută, Árpád János Potápi a primit, de la preşedintele Péter Széman, Premiul “Kötő József” al EMKE, care i s-a acordat pentru sprijinul constant acordat organizaţiilor neguvernamentale şi comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic.
În elogiul rostit, Réka Brendus, şef de departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politicile Naţionale ale Ungariei, a spus că Árpád János Potápi “cunoaşte fiecare bătaie de inimă” a comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic, ceea ce nu este surprinzător din moment ce secretarul de stat este secui din Bucovina. La rândul său, secretarul de stat a spus că premiul nu recunoaşte doar munca sa şi a colegilor săi, ci şi eforturile guvernului maghiar de a vorbi despre o naţiune maghiară unitară în Bazinul Carpatic şi în diaspora.
La adunarea generală a EMKE, István Székely, vicepreşedintele executiv al UDMR, a atras atenţia asupra problemei maghiarilor care trăiesc în etnospora din zonele urbane şi a spus că în opinia sa, sarcina principală a următorilor ani este aceea de a ne adresa tineretului din aceste comunităţi.
Personalități maghiare din Transilvania
Cei prezenţi au fost salutaţi şi de către subprefectul judeţului Cluj, Szilárd István Tasnádi, iar Emese Rózsa Széman a prezentat un sondaj realizat în rândul elevilor maghiari de liceu. În cadrul evenimentului a fost prezentat şi raportul anual al preşedinţiei EMKE.
După-amiaza au fost înmânate premiile care poartă numele unor personalităţi maghiare din Transilvania, în 13 categorii. Anul acesta, premii au fost acordate următorilor: Ildikó Fejes (sociolog şi profesor de religie), Zsolt Sári (muzeolog), Ferenc Szélyes (dramaturg), Erika-Elisabeta Hristea (antreprenor), István Tóth (fotograf), Ferenc Sára (coregraf), Zsuzsanna Varga (instructor de dansuri), Balázs Varga (actor), Enikő Köllő (bibliotecar), Gabriella Czakó (profesor de muzică şi dirijor), Andrea Tokai (actriţă), Samu Csinta (jurnalist), István Erős (rector al Universităţii de Arte din Budapesta).
Premii pentru întreaga activitate au fost acordate următorilor: Júlia Albert (acriţă), György Gaal (istoric local), Miklós László (fotograf), Éva Meister (actriţă) şi Ferenc Wanek (geolog şi profesor universitar).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Polițiștii au prins 4 copii care au agresat un tânăr în Florești. Unul a scos cuțitul și l-a înjunghiat
Polițiștii clujeni au depistat 4 minori care, la data de 1 decembrie au agresat un tânăr de 27 de ani, în localitatea Florești.
Acesta a fost înjunghiat cu un cuțit de unul dintre minori.
Polițiștii au prins 4 copii care au agresat un tânăr în Florești. Unul a scos cuțitul și l-a înjunghiat
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au efectuat cercetări și au stabilit cine au fost agresorii tânărului de 27 de ani.
În acest context s-a stabilit că tânărul de 27 de ani ar fi fost agresat de 4 minori cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.
De asemenea, în timpul incidentului, un tânăr de 17 ani i-a provocat victimei leziuni în zona toracelui folosind un cuțit.
Evenimentului produs la data de 1 decembrie, în jurul orei 20:40, în localitatea Florești.
Minor pus sub control judiciar pentru 60 de zile
Polițiștii au emis mandate de aducere pe numele celor patru persoane bănuite, iar pe numele tânărului de 17 ani a fost dispusă măsura preventivă restrictivă de drepturi a controlului judiciar pentru 60 de zile.
În continuare, polițiștii desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămarea corporală, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase și tulburarea ordinii și liniștii publice în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care a avut loc evenimentul.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj.
EVENIMENT
ANAF: Românii NU rămân fără energie şi gaze naturale de la 1 ianuarie 2025, când intră în vigoare e-Factura
ANAF face precizări cu privire la sistemul e-Factura care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Practic, Agenția Națională de Administrare Fiscală dezminte informații care apărute în spațiul public, potrivit cărora milioane de români ar rămâne fără gaz și energie electrică.
ANAF: Românii NU rămân fără energie şi gaze naturale de la 1 ianuarie 2025, când intră în vigoare e-Factura
ANAF dezminte categoric informațiile vehiculate recent în spațiul public, potrivit cărora „implementare a sistemului e-Factura de la 1 ianuarie 2025 riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale / Doar 1,6 milioane de persoane au conturi în Spaţiul Privat Virtual”.
Persoanele fizice NU au nicio obligație de a descărca facturi și nici de a accesa Spațiul Privat Virtual (SPV) în urma implementării sistemului e-Factura, această responsabilitate revenind exclusiv operatorilor economici emițători, arată ANAF.
”Potrivit art. 101 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021, în relația B2C, furnizorii/prestatorii sunt obligați să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Concret, furnizorii vor transmite în continuare facturile emise către destinatari, în cadrul unei relații B2C, în conformitate cu prevederile art. 319 din Codul fiscal, respectiv pe suport hârtie sau orice alt suport, inclusiv electronic, având, totodată, obligația de a transmite respectivele facturi și în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. Această obligație a operatorilor economici de transmitere a facturilor în sistem are astfel doar rolul de raportare, nu de transmitere către clienți prin intermediul sistemului, și, în consecință, nu impactează persoanele fizice beneficiare”, precizează reprezentanții ANAF.
Modalitatea de emitere a facturilor nu se modifică
Modalitatea de transmitere a facturilor emise în relația B2C nu se modifică, elementul de noutate fiind raportarea în sistemul național privind factura electronică RO eFactura a acestora de către emitenți, a mai arătat ANAF.
Astfel, contribuabilii sunt încurajați să se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greșite. Pentru informații fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela Call Center la numărul 031.40.39.160.
EDUCATIE
Firma clujeană NTT DATA România, în parteneriat cu IPJ Sibiu, învață copiii cum să se ferească de PERICOLELE on-line
Evenimentul ”Bune practici de securitate cibernetică pentru oameni și companii” debutează cu o acțiune simultană derulată de polițiști împreună cu experții în securitate cibernetică ai companiei de IT NTT DATA Romania. Copiii de clasele V-VIII din 10 școli din Sibiu primesc astăzi cursuri despre cum să depisteze și să se ferească de pericolele din mediul digital. Programul educațional este denumit ”Jungla Digitală” și este dezvoltat de NTT DATA Romania.
”Proiectul ”Jungla Digitală” oferă o bază de discernământ sănătos copiilor care sunt prezenți în mediul digital. Este o inițiativă de educație și prevenție, care întoarce către comunitate expertiza specialiștilor în securitate digitală, sub forma unui program util, împachetat într-un mod prietenos și ușor de accesat, de la orice vârstă”, a declarat CEO-ul NTT DATA Romania, Maria Metz.
Firma clujeană NTT DATA România, în parteneriat cu IPJ Sibiu, învață copiii cum să se ferească de PERICOLELE on-line
Reprezentanții NTT DATA Romania, alături de reprezentanții DNSC au declarat că programul ”Jungla Digitală”, dedicat copiilor de toate vârstele a pornit de la nevoia simplă de a construi discernământ critic atunci când aceștia accesează mediul on-line. Acest set de abilități defensive creează un sistem de prevenție de care au nevoie atât copiii cât și adulții.
”Peste 90% dintre atacurile de tip cibernetic pornesc de la un simplu e-mail. De aceea mizăm pe un efort consistent de prevenție prin educație. Copiii care participă a cursurile ”Jungla Digitală” dobândesc abilități și cunoștințe care îi ajută să exploreze în siguranță internetul, dar concomitent își dezvoltă o gândire critică, care îi face precauți în fața pericolelor la care sunt expuși în mediul on-line”, a declarat Lorin Bogdan Duică, expertul în cybersecurity din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Programul evenimentului ”Bune practici de securitate cibernetică pentru oameni și companii” cuprinde inclusiv o conferință de conștientizare pentru părinți, cadre didactice și consilieri școlari cu privire la pericolele la care sunt expuși copiii în mediul on-line. Printre experții care le vor vorbi părinților și profesorilor despre securitatea cibernetică pentru copii se numără Mihaela Huzoaica, Comisar de poliție în cadrul Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității și Alex Ricobon, CISO NTT DATA Romania.
Ziua a doua este dedicată bunelor practici de securitate cibernetică pentru companii, ocazie cu care, pe parcursul a două paneluri, experții vor vorbi inclusiv despre normele NIS2 și DORA și cum trebuie acestea aplicate de către companiile din România.
Evenimentul este organizat în Sibiu, printr-un parteneriat direct între NTT DATA Romania și IPJ Sibiu, cu participarea și sprijinul mai multor instituții publice și private, inclusiv Directoratul Național de Securitate Cibernetică, IT Cluster și Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu.
Pentru mai multe detalii despre Jungla Digitală apăsați aici”, au comunicat organizatorii.
EVENIMENT
STUDIU: După ce o mașină depășește 150.000 km, cresc șansele să-i fie dat înapoi kilometrajul în România
Kilometrajul este unul dintre indicatorii cheie ai uzurii unui vehicul, motiv pentru care mulți șoferi se bazează pe el pentru a afla starea unui vehicul atunci când cumpără o mașină la mâna a doua. În realitate, kilometrajul nu este întotdeauna exact, mai ales la mașinile vechi. Odometrul, un dispozitiv conceput pentru a măsura distanța totală pe care a parcurs-o un vehicul de-a lungul vieții sale, este piesa auto vizată de către escrocii care doresc să-i manipuleze citirile ca să-i inducă în eroare pe cumpărători.
Compania de date auto carVertical a efectuat cercetări bazate pe date din rapoartele de verificare a istoricului mașinilor rulate pentru a afla dacă există o corelație între numărul de km parcurși de un vehicul și rata de derulare a kilometrajului și dacă rata accidentelor crește odată cu distanța parcursă.
STUDIU: După ce o mașină depășește 150.000 km, cresc șansele să-i fie dat înapoi kilometrajul în România
În România, odometrele sunt date înapoi semnificativ mai frecvent odată ce un vehicul depășește pragul de 150.000 km. 5% dintre mașinile verificate pe carVertical care parcurseseră între 150.000 și 200.000 km au avut kilometrajul dat înapoi. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, probabilitatea de a cumpăra în acest interval o mașină cu odometrul modificat devine de peste 2 ori mai mare în comparație cu vehiculele care au un kilometraj redus (între 0 și 50.000 km).
Dintre toate mașinile care au un kilometraj cuprins între 50.000 și 100.000 km, 2,5% au odometrul modificat și 3,3% dintre cele cu kilometraj cuprins între 100.000 și 150.000 km. După pragul de 200.000 km, această pondere sare abrupt la 8,2% și crește pe măsură ce kilometrajul este mai ridicat.
După ce odometrul a depășit 250.000 km rata de manipulare a kilometrajului este de 14,9%, iar dacă vorbim despre mașini cu kilometraje între 300.000 și 350.000 km, procentul ajunge la 18,7%.
20,7% dintre mașinile cu kilometraj între 350.000 și 400.000 km au odometrul modificat, în timp ce 24,4% dintre mașinile verificate care depășesc 500.000 km se confruntă cu aceeași problemă. Practic un sfert dintre mașinile care au parcurs peste 500.000 de km au avut kilometrajul dat înapoi.
Ponderea mașinilor cu daune este mereu ridicată indiferent de grupa de kilometraj
Riscul de a cumpăra o mașină cu kilometrajul dat înapoi este doar una dintre multele preocupări ale cumpărătorilor de mașini second hand. Cercetările arată că probabilitatea de a fi suferit daune rămâne constant ridicată pentru toate vehiculele și pentru toate grupele de kilometraj, inclusiv pentru mașinile cu kilometraj scăzut.
Dintre toate vehiculele din România verificate pe carVertical, mașinile care aveau peste 500.000 km la bord fuseseră implicate cel mai des în accidente – 62,7% dintre rapoartele scoase pentru astfel de vehicule aveau înregistrări de daune. Cu toate acestea, a doua cea mai mare rată a daunelor – 61,2% – a fost înregistrată în rândul mașinilor cu kilometraj mai mic, cele care aveau 200.000-250.000 km și 250.000-300.000 km înregistrați pe odometru.
Acest lucru demonstrează că problema este la fel de relevantă pentru toți cumpărătorii de mașini second hand, indiferent de kilometrajul vehiculului. De exemplu, rata daunelor este de 59% pentru mașinile care au 50.000-100.000 km înregistrați și de 59,3% pentru cele care au cu 50.000 km în plus. Chiar și mașinile cu kilometraj redus (între 0 și 50.000 km) au fost avariate în proporție de 53,7%.
„Pentru a evita riscul de a cumpăra o mașină care a fost avariată în trecut, din ce în ce mai mulți cumpărători aleg să verifice istoricul vehiculului înainte de a-l inspecta în persoană,” explică Matas Buzelis, șeful departamentului de comunicații al carVertical.
„Rapoartele privind istoricul vehiculului pot oferi informații valoroase asupra trecutului unei mașini”
„Știind că mașina a fost avariată, cumpărătorii sau chiar dealerii o pot duce la inspecție și pot vedea dacă reparațiile sunt de calitate inferioară. Dacă partea frontală a suferit un impact, mecanicii se vor uita după rugină sau alte dovezi ale unor reparații proaste în acea zonă. În funcție de ce găsesc, aceste informații v-ar putea ajuta să vă decideți dacă merită să cumpărați o astfel de maşină sau mai bine căutaţi alta.”
Rapoartele privind istoricul vehiculului pot oferi informații valoroase asupra trecutului unei mașini, inclusiv istoricul daunelor și orice discrepanțe înregistrate de odometru, permițând cumpărătorilor să elimine asimetria informațiilor și să înțeleagă mai bine starea reală a vehiculului. Acest lucru i-ar putea ajuta să prezică posibilele costuri de deținere viitoare și să ia decizii bine informate.
Majoritatea cumpărătorilor români sunt interesați de mașini care au parcurs între 50.000 și 200.000 de kilometri
Dintre toate mașinile verificate pe carVertical de către cumpărătorii de mașini din România, cele mai populare (21,1%) au fost vehiculele cu un kilometraj cuprins între 150.000 și 200.000 km. Mașinile care aveau între 100.000 și 150.000 km pe odometru au o pondere de 20,2%, în timp ce cele cu 50.000 până la 100.000 km parcurși au reprezentat 17,6% dintre toate rapoartele emise privind istoricul vehiculelor pe intervalele de kilometri cercetate.
Potrivit studiului, majoritatea cumpărătorilor români au trecut în căutări pragul alarmant de 150.000 km, unde riscul de a cumpăra o mașină cu kilometrajul dat înapoi crește considerabil. În plus, mulți cumpărători au fost interesați de vehicule cu un kilometraj și mai mare. Când vorbim de mașini care au parcurs peste 150.000 de km, nu doar că avem de-a face cu un risc crescut de a avea odometrul modificat dar mai mult de jumătate dintre aceste vehicule au avut și înregistrări de daune, ceea ce sugerează existența unor potențiale probleme de fond.
„Înainte de a cumpăra o mașină trebuie mers la un drive test și făcută o inspecție”
„Vehiculele de la 3 la 5 ani sunt adesea considerate ideale pentru a evita deprecierea rapidă și un kilometraj ridicat. Cu toate acestea, astfel de mașini ar putea fi inaccesibile multor cumpărători, alternativa cea mai populară fiind căutarea altor variante de mașini, mai vechi și cu mai mulți kilometri la bord.
Cumpărătorii ar trebui să se intereseze de starea reală a vehiculului pe care vor să-l cumpere, istoricul său fiind doar unul dintre lucrurile important de știut. Înainte de a cumpăra o mașină trebuie mers la un drive test și făcută o inspecție într-un service auto respectabil”, explică Matas Buzelis, expertul auto carVertical.