Connect with us

EVENIMENT

Se știe cine va CONSTRUI nodul rutier de la Românași. Are la dispoziție 10 luni

Publicat


a3

A fost desemnat câștigătorul contractului pentru construcția nodului rutier de la Românași, care va asigura accesul pe și dinspre Autostrada Transilvania (subsecțiunea Zimbor – Poarta Sălajului), DN1F și DJ108A, până la finalizarea subsecțiunii Poarta Sălajului – Zalău.

Nodul rutier de la Românaşi, pe A3, va fi construit de Asocierea SC SA & PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL-SC Tehnostrade SRL. Constructorul va avea la dispoziție 10 luni pentru finalizarea lucrărilor.

nod romanasi

Se știe cine va CONSTRUI nodul rutier de la Românași. Are la dispoziție 10 luni

Contractul are o valoare de peste 71 milioane lei (fără TVA), fiind finanțat prin PNRR.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vasile Vasile

    septembrie 13, 2024 la 10:07 am

    Și la ce folosește dacă pe șantierul autostrăzii s-a așezat praful și nu se mai mișcă nimic, iar soarta tunelului de sub Meseș se va finaliza prin…2050.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 3 milioane de lei din fonduri nerambursabile pentru dotarea a 11 centre din cadrul DGASPC Cluj

Publicat

dgaspc cluj

11 centre ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj vor fi dotate în cadrul unor programe cu finanțare nerambursabilă.

Consiliul Județean Cluj a aprobat în ședința extraordinară de marți, 17 septembrie, 11 proiecte de hotărâre pentru dotarea, din fonduri nerambursabile, a unor centre sociale rezidențiale și de zi din cadrul DGASPC Cluj, instituție aflată în subordinea forului administrativ județean.

Investiție de peste 3 milioane de lei

În valoare totală cumulată de 3.021.803,84 lei, inclusiv TVA, cele 11 proiecte vor fi finanțate în proporție de 90% din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cofinanțarea de 10% urmând a fi asigurată de Consiliul Județean Cluj.

„Sunt proiecte importante prin intermediul cărora dorim să venim în sprijinul persoanelor aflate în nevoie, să le creștem calitatea vieții, să aducem un plus de bunăstare. Domeniul protecției sociale este și rămâne prioritar pentru noi, fiind una dintre componentele principale ale activității adminsitrației județene”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

11 proiecte pentru dotarea centrelor cu aparatură modernă

Fondurile obținute prin intermediul celor 11 proiecte vor fi folosite în principal pentru dotarea centrelor cu aparatură necesară recuperării și reabilitării beneficiarilor, dar și pentru dotarea bucătăriilor, dormitoarelor și spațiilor comune.

Vor fi achiziționate, astfel, echipamente specifice precum elevatoare pentru mobilizarea beneficiarilor, verticalizatoare de pat Michelangelo, mese de kinetoterapie, benzi de alergare, plăci vibrante, biciclete active pentru copii mici și biciclete eliptice, verticalizator pentru copii, bare paralele cu sistem de susținere cu hamuri, aparate de terapie combinată, aparat de magnetoterapie, etc.

Beneficiarii serviciilor sociale oferite în cadrul celor 11 centre sunt copii cu nevoi speciale, tineri și persoane adulte cu dizabilităţi care nu au aparţinători sau sprijin din partea familiei, nu au posibilitatea de a-şi asigura condiţii decente de locuit din resurse proprii, nu se pot gospodări singure şi necesită asistenţă şi îngrijire, persoane semidependente și dependente.

Centrele care vor beneficia de investiții

Cele 11 centre pentru care se urmărește dotarea, din fonduri nerambursabile, sunt:

  • Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Jucu;
  • Casa de tip Familial 1 Cluj-Napoca;
  • Casa de tip Familial 2 Cluj-Napoca;
  • Casa de tip Familial 3 Cluj-Napoca;
  • Casa de tip Familial „Grigorescu” Cluj-Napoca;
  • Casa de tip Familial „Târnavelor” Cluj-Napoca;
  • Centrul Maternal „Luminița” Cluj-Napoca;
  • Căminul pentru Persoane Vârstnice Gherla;
  • Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Cluj-Napoca;
  • Centrul Respiro pentru Familiile Copiilor cu Dizabilităţi „Acasă” Cluj-Napoca;
  • Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență „Gavroche” Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alimentarea cu gaz, sistată joi pe zeci de străzi din cartierul Șarât din Câmpia Turzii

Publicat

De

Se sistează alimentarea cu gaz în cartierul Șarât

Alimentarea cu gaz va fi sistată temporar, joi, 19 septembrie, pe mai multe străzi din municipiul Câmpia Turzii, anunță Delgaz Grid.

Compania arată că serviciul de distribuție a gazelor naturale va fi sistat temporar pentru cuplarea unor conduce noi la sistemul de distribuție.

Alimentarea cu gaz, sistată joi pe zeci de străzi din cartierul Șarât din Câmpia Turzii

„Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaz, joi, 19 septembrie a.c., între orele 08.00 și 16.00”, anunță compania.

Licrările vor ave loc în cartierul Șarât și vor afectaâi locuitorii de pe următoarele străzi

  • Vasile Goldiș,
  • Nicolae Titulescu,
  • I. Budai Deleanu,
  • Potârnichii,
  • Siretului,
  • Rapsodiei,
  • Cărăbușilor,
  • Porumbelului,
  • Emil Racoviță,
  • Negoiului,
  • Pavel Dan,
  • Fundătura Traian,
  • Traian,
  • Baba Novac,
  • Târnavelor,
  • Moților,
  • Tudor Arghezi,
  • I. L. Caragiale,
  • Samuil Micu,
  • Spicului,
  • Barbu Șt. Delavrancea,
  • C. Dobrogeanu Gherea,
  • Petru Maior,
  • Ion Rațiu,
  • Călărașilor,
  • Simion Bărnuțiu,
  • Ghe. Lazăr,
  • Zaharia Stancu,
  • Marin Sorescu,
  • Marin Preda,
  • Nichita Stănescu,
  • Ionel Floașiu,
  • Petőfi Sándor
  • George Bacovia.

Consumatorii, rugați să închidă toate focurile

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuției gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).

 

Citește mai departe

CULTURA

Clujul devine o scenă la prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Transilvania

Publicat

Zeci de spectacole de teatru, dans, concerte, conferințe, ateliere sunt programate în prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Transilvania (FITTransilvania).

Între 3 și 6 octombrie, companii și artiști din țară și străinătate răsfață publicul clujean cu premiere și colaborări inedite, o mare parte dintre ele cu acces gratuit.

Evenimente stradale și spectacole în premieră

De la tradiționalele locații de spectacol, la evenimente stradale, FITTransilvania transformă Clujul într-o scenă pe care vor evolua cele zece companii de teatru invitate în program.

Printre premiere se numără Hamlet „La danza del melancolico” prezentat, în 6 octombrie, de Jesús Herrera Flamenco Ballet. Dansul pasional de flamenco oferă publicului șansa de a redescoperi tragedia shakespeariană într-o viziune cu totul nouă, impresionantă.

Dramaturgia românească, pusă în valoare

Tot pentru prima oară la Cluj, Teatrul „Alexie Mateevici” din Chișinău prezintă spectacolul „ARTĂ”, ce are în prim-plan o poveste despre prietenie, în 5 octombrie, la Cercul Militar.

Noua generația a dramaturgiei românești se regăsește în „Zeițe de Categoria B”, o piesă scrisă de clujeanca Alexandra Felseghi, după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri, și prezentată în premieră la Cluj, în 6 octombrie.

Spectacole excepționale, puse în scenă la Cluj

Festivalul pune în lumina reflectoarelor și producții naționale, precum „Shirley Valentine”, un one-woman show excepțional, în care actrița Kézdi Imola explorează teme legate de feminitate și descoperirea de sine, într-o manieră plină de umor și sensibilitate.

O abordare inovatoare a teatrului absurd va fi adusă pe scena Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” în spectacolul coregrafic-lectură „Cântăreața Cheală” de Eugène Ionesco.

Cei mici vor fi fascinați de „Pălăria buclucașă”, spectacol propus de Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, iar „ALICE” după Lewis Carroll, spectacolul-concert în regia Adei Milea, va fi un deliciu pentru toate vârstele.

Muzica și dansul, în centrul atenției

Muzica și dansul vor fi elemente esențiale în cadrul festivalului. „Inner Storm”, un spectacol de teatru-dans regizat de Ștefana Samfira și prezentat de studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promite o experiență captivantă.

Seri de jazz, tango sau rock, toate cu acces gratuit, sunt programate în Piațeta Universității, alături de Luna Amară, Vlad Corb, Cluj Tango Orchestra, Dima Belinski Band.

Acces gratuit la spectacole, ateliere și conferințe

Cu acces gratuit sunt și atelierele și conferințele din programul festivalului. Pentru cei care sunt fascinați de lumea teatrului, FITTransilvania oferă oportunitatea de a deveni „Actor pentru o zi” în atelierul de improvizație susținut de Elena Ivanca Studio. Arta spectacolului este dezbătută în conferințele programate, în 5 și 6 octombrie, la Casa TIFF, susținute de critici, profesori și regizori de teatru.

Programul complet al festivalului poate fi găsit pe fittransilvania.ro, iar biletele sunt disponibile pe bilete.ro și în Agenția de bilete a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un student la USAMV pleacă cu bicicleta 1200 de km de la Cluj la Constanța. Strânge bani pentru Denisa, născută fără brațe

Publicat

De

bicicleta

Un student în anul IV la USAMV Cluj-Napoca, Mihai Bochiș, va pleca, vineri, singur, cu bicicleta și va pedala 1200 de km până la Constanța într-o acțiune caritabilă și va strânge bani pentru Denisa, o tânără ce s-a născut fără brațe și care necesită o operație de protezare in Franța.  

Mihai este și reprezentant al biroului de conducere al Ligii Studenților USAMV și spune că demarează campania caritabilă „1200 km de Speranță” pentru a atrage atenția asupra cazului Denisei.

Denisa

”Voi începe călătoria, vineri, 20 septembrie din campusul USAMV Cluj și estimez că o voi termina până vinerea viitoare”, a transmis studentul.

Despre povestea Denisei puteți vedea aici.

Donațiile pot fi făcute aici.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax