Connect with us

ACTUALITATE

Test coronavirus de acasă. Cercetătorii români sunt pe cale să creeze un test pentru COVID care se poate face de acasă

Publicat


O echipă de cercetători români şi-a propus să inventeze un test pentru Covid care va putea fi făcut de acasă. Cercetătorii sunt de părere că testul ar putea fi gata în circa un an şi jumătate și va arăta precum testul de sarcină, potrivit Mediafax.

„Este ca un fel de test de sarcină, ca să aveţi o imagine mai clară. Este o metodă gen PCR şi încercăm să folosim ca metodă saliva”, spune Ciprian Iliescu.

„Ne propunem standardizarea unui protocol rapid de extracţie a ARN-ului viral, acest lucru poate fi implementat în această pandemie, dar şi pe viitor, în detecţia altor patogeni”, spune Graţiela Grădişteanu, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Cercetare al Universităţii Bucureşti.

Testul va costa în jur de 4 euro.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caravana „Fără Bariere” a ajuns în Cluj-Napoca. O campanie despre impactul DROGURILOR asupra tinerilor și societății

Publicat

fara bariere

Joi, 18 aprilie, caravana „Fără Bariere”, o campanie despre impactul drogurilor asupra tinerilor și societății, a ajuns și la Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș”.

În cadrul acestei caravane, elevii și studenții au luat contact cu foști consumatori de droguri care le-au explicat, din proprie experiență, ce înseamnă adicția de astfel de substanțe și impactul pe care acestea le pot avea asupra vieții lor.

fara bariere

VIDEO FOTO. Caravana „Fără Bariere” a ajuns în Cluj-Napoca. O campanie despre impactul DROGURILOR asupra tinerilor și societății

Au fost proiectate testimoniale cu dependenți de droguri care își spuneau povestea. Doi dintre aceștia, Rafael si Sebastian, au urcat pe scenă și au vorbit despre experiența lorși cum au reușit să scape de această dependență.

Primul care și-a împărtășit povestea a fost Rafa, un tânăr de lângă Timișoara, care acum face parte din organizația Teen Challange. El a fost dependent 8 ani.

„Nu m-aș fi gândit în urmă cu 12 ani, când am tras pentru prima data dintr-un joint, că ajung să zic chestiile astea. Prima dată mi s-a părut că am descoperit esența vieții, secretul vieții” a spus Rafa.

Rafael mai spune că în consumul de droguri există o parte frumoasă și o parte mai puțin frumoasă. „Prima dată când am fumat eram în Timișoara. Erau două fete și un băiat. O fată a scos un joint, au tras fiecare pe rând și mi-am spus să o încerc și pe asta. Când am consumat pentru prima dată mi-am dorit să fac acest lucru” a mai spus Rafael.

fara bariere

El a recunoscut că nu își mai trăia viața, își dorea să renunțe însă nu putea. Nu a reușit nici prin muncă, nici prin sport, se considera un om fără viitor, care o să râmână la stadiul ăsta, ajungând în câțiva ani să piardă totul.

Astăzi, Rafael ajută alți tineri să scape de această dependență.

„Am început să fur un leu de acasă, doi lei, 100 de lei, din pensia bunicii”

Al doilea tânăr care și-a împărtășit povestea a fost Sebastian, un băiat din Dej în vârstă de 22 de ani, acum stabilit la Cluj.

„Dependența la mine a început de când aveam 11 ani, dar cu țigările. M-am întâlnit pentru prima data cu drogurile într-un skatepark. Am început să fur un leu de acasă, doi lei, 100 de lei, din pensia bunicii. După primii doi ani de fumat iarbă zilnic, nu puteam să dorm, tremuram, eram depresiv,  eram anxios. La 17 ani m-am lăsat de școală pentru că am început să consum și alte tipuri de droguri”, a spus Sebastian.

fara bariere

El a mărturisit că nu mai funcționa ca un om normal, indiferent ce avea de făcut trebuia să consume ceva. După 7 ani de consum de droguri a realizat că sigura lui modalitate de a se salva era suicidul. „Într-un moment de luciditate am reușit să renunț, să spun adevărul despre viața mea”, a mărturisit Sebastian.

La finalul evenimentului, Denis Matroș, un influencer clujean, a recunoscut că și lui i s-au propus droguri dar a refuzat, subliniind prin aceasta faptul că drogurile sunt o opțiune și nu o obligație.

Alessia Turcinschi

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Vicepremierul Ungariei a inaugurat clădirea reabilitată a fostului Hotel Melody: ”Noi suntem acasă, aici, la Cluj”

Publicat

Hotel Melody

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a inaugurat, vineri, clădirea reabilitată a fostului Hotel Melody din Cluj-Napoca, investiție a Guvernului de la Budapesta de aproape 7 milioane de euro și care este acum sediu pentru Universitatea Sapientia.

Semjen Zsolt a mulțumit Universității Sapientia, instituție privată de învățământ superior cu predare în limba maghiară, pentru că a cumpărat clădirea cu ajutorul financiar al Guvernului Ungariei și că reușit să o umple de ”viață”.

”Noi suntem acasă aici la Cluj”

Melody

”Universitatea Sapientia reprezintă un proiect major al Guvernului Ungariei, fiind un susținător al națiunii maghiare. Această instituție este o parte importantă nu numai a rețelei de universități maghiare din Bazinul Carpatic, ci și a vieții universitare din România și de la nivel internațional.

Sapientia oferă cunoștințe și asigură un învățământ competitiv pentru tinerii maghiari din Transivania, nefiind un turn de fildeș, și contribuie la păstrarea indentității tinerilor maghiari.

De asemenea, oferă acces la educație și oportunități pe piața muncii pentru absolvenți”, a spus Semjen.

Acesta a subliniat importanța învățământului în limba maternă și a precizat că nu întâmplător Guvernul Ungariei a început să sprijine construirea de grădinițe în Transilvania, deoarece educația începe de la bază, de la grădință, până la universitate.

”Noi suntem acasă aici la Cluj”, a conchis vicepremierul Ungariei.

Prima bere a lui Kelemen Hunor la Melody

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la rândul său că inagurarea clădirii după reabilitare este un moment istoric, în condițiile în care imobilul, unul reprezentativ pentru Cluj, se întoarce la comunitatea maghiară.

Acesta și-a amintit cum în anul 1987 a băut prima bere la fostul Hotel Melody, când era în primul an de studenție.

”În ultimii 34 de ani, comunitatea maghiară a făcut eforturi pentru păstrarea identității și pentru a se dezvolta.

Această clădire era să fie cumpărată de OTP Bank, dar banca a renunțat deoarece prețul a fost considerat prea mare. E bine că a fost cumpărată de Universitatea Sapientia pentru că, dacă ar fi fost cumpărată de OTP, ar fi ajuns la BT, care a cumpărat OTP.

Această clădire reprezintă nu doar o valoare arhitecturală, ci și o moștenire care aparține identității maghiare”, a mai spus liderul UDMR.

Cu câți bani a fost cumpărată clădirea

Decanul Facultății de Științe și Artă a Universității Sapientia, Senkovits Dezso, a precizat pentru Cluj24 că fostul Hotel Melody a fost cumpărat în 2020 de către Fundația Sapientia, cu ajutorul financiar sută la sută al statului ungar.

”În 2023 au început lucrările de reabilitare și renovare, finalizate acum, iar clădirea a fost predată, oficial, vineri, Universității Sapientia. În subsolul clădirii vom avea o sală de dans, la parter, unde era fostul restaurant, vom o sală de conferințe, și câteva ateliere de meșteșugari, la etajul I sunt săli de curs și de seminarii, dar și un studio de dans, precum și biroruri administrative și o sală profesorală.

La etajul 2 vom avea 13 camere de oaspeți, pentru invitații universității, dar și pe bază de închiriere.

Cumpărarea clădirii a costat 5,7 milioane de euro, la care se adaugă peste un milion de euro costurile lucrărilor de reabilitare, investiția fiind asigurată, în totalitate, de Guvernul Ungariei”, a precizat

În clădire va funcționa specializarea de coregrafie a Universității Sapientia, iar Universitatea Sapienția va împărți clădirea cu Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești.

La eveniment au mai participat, printre alții, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, consulul general Ungariei la Cluj-Napoca, Grezsa Csaba, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese, președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, reprezentanți ai altor biserici tradiționale maghiare.

Istoria clădirii Hotelului Melody

 

Clădirea fostului Hotel Melody, situată pe colțul de nord-vest al Pieței Unirii din Cluj-Napoca, a deservit constant, în ultimii 200 de ani, industria ospitalității.

Complexul actual a fost construit în secolul al XIX-lea pe parcela a patru case medievale. Acesta a fost precedat de un han modest deținut de Tezaurariat încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, și a fost dat în arendă împreună cu dreptul de comercializare a berii, vinului şi pălincii.

Clădirea de colț a fost imortalizată pentru prima dată de către Josef Hofreit în pictura ce înfățișa piața centrală a oraşului.

Ulterior, Tezaurariatul a achiziționat terenurile învecinate, iar în jurul anului 1830 a construit pe acesta un palat impunător cu două etaje. La parterul palatului existau spații comerciale ce se puteau închiria, iar la etaj camere.

La acea vreme, doar família Jósika mai deţinea pe latura de vest a pieței un palat cu două etaje. Noua clădire a fost imortalizată în anul 1859 în două fotografii ale celebrului fotograf al oraşului, Ferenc Veress.

În anul 1873, bunurile ce aparțineau fondului religios al Tezaurariatului au intrat în posesia Statusului Romano-Catolic din Transilvania, care a deținut palatul până la naționalizarea din 1949.

Odată cu dezvoltarea căii ferate din anii 1870, Clujul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, astfel că Ferenc Plihál a văzut o oportunitate de investiție în această clădire, pe care a închiriat-o din 1872, a renovat-o radical și a deschis Hotelul Pannonia cu 30 de camere.

După moartea acestuia, Statusul a început renovarea clădirii, ce a dus și la remodelarea fațadei conform planurilor lui Antal Oriold și ale lui Benedek Endstrasser. Această clădire, cu turnul iconic de pe colt, este cea pe care a moştenit- o Clujul zilelor noastre.

Hotel Central

Noul chirias, Gábor Nagy, cel mai important proprietar de hoteluri și de restaurante din oraş, a redenumit unitatea: „Hotel Central” (Központi Szálloda). La parterul clădirii a continuat să funcționeze restaurantul, iar pe lângă acesta funcționau și alte spații comerciale.

După Primul Război Mondial, proprietatea a fost închiriată de către Societatea Surorilor Sociale, care se ocupa în principal de ajutorarea orfanilor și a săracilor.

În 1927 societatea și-a mutat sediul la Cluj, iar hotelul din palat a continuat să funcționeze până în anul 1944, inițial sub denumirea de Hotel Central”, apoi sub denumirea de ”Központi Szálló és Étterem”.

În această perioadă, la etajul al doilea a fost amenajată şi o capelă.

După cel de-al Doilea Război Mondial, împreună cu toate celelalte proprietăți ale Statusului, și aceasta a fost naționalizată de către statul român. Clădirea, care a fost atribuită Ministerului Tineretului, și-a păstrat, în esență, fosta funcție: aici a funcționat restaurantul și hotelul ”Pescăruş/Sirály”.

În jurul anului 1960 a fost renovată din nou, iar tot atunci parterul a fost deschis traficului pietonal, iar hotelul proaspăt renovat a fost numit ”Hotel Melody” devenind una dintre cele mai importante clădiri pentru viața socială a oraşului.

Aici a funcționat primul bar de noapte, in care performa o formație profesionistă de jazz, iar mai târziu și prima discotecă.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de biciclete. Sfaturile Poliției

Publicat

bicicleta furata

Un clujean de 28 de ani a fost reținut pentru furt de biciclete. A furat inclusiv 30kg de țevi de cupru. A cauzat un prejudiciu de aproximativ 7.700 de lei.

„În data de 18 aprilie a.c. polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 28 de ani, din Cluj-Napoca, cercetat pentru furtul mai multor biciclete.

bicicleta furata

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de biciclete. Sfaturile Poliției

În baza activităților investigative, în data de 18 aprilie a.c. polițiștii Secției 1 Cluj-Napoca l-au depistat pe bărbat pe strada Oașului din municipiu, în timp ce căra mai multe elemente din cupru (țevi), aproximativ 30 de kg, cu ajutorul unei roabe.

În urma verificărilor specifice, polițiștii au stabilit că bunurile avute asupra sa fac obiectul infracțiunii de furt, respectiv acesta le-ar fi sustras în aceeași zi din curtea unui imobil situat pe strada Calea Turzii din municipiu.

tevi furate

De asemenea, în sarcina bărbatului s-a reținut faptul că, în perioada 30 martie a.c. – 6 aprilie a.c., ar fi comis, în diferite zone din municipiul Cluj-Napoca, 4 infracțiuni de furt, respectiv ar fi sustras biciclete lăsate neasigurate în parcările subterane ale unor blocuri, cauzând un prejudiciu de 7.700 de lei.

În contextul administrării probatoriului, polițiștii au depistat și ridicat 5 biciclete, urmând a fi restituite proprietarilor.

Activitățile în cauză au fost derulate cu sprijinul efectivelor de poliție din cadrul secțiilor 2, 3 și 7 Poliție Cluj-Napoca și a celor din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Baciu.

ÎN ACEST CONTEXT, RECOMANDĂM POSESORILOR DE BICICLETE:

1. Să utilizeze sisteme speciale de tip antifurt. Recomandat ar fi utilizarea a două sisteme, unul dintrea acestea trebuie să acopere cadrul, roata din spate şi corpul

de care este asigurată bicicleta, iar celălalt sistem trebuie să treacă prin cealaltă roata şi cadrul bicicletei.

2. Să aleagă locuri sigure de parcare, în special zone bine iluminate și aglomerate, de preferat într-un loc cu supraveghere video, cum ar fi stațiile de biciclete publice sau zonele deschise ale clădirilor.

3. Să noteze seria de identificare a bicicletei și să păstreze o copie a acestor informații împreună cu alte documente importante.

4. În măsura posibilității, să nu lase bicicleta nesupravegheată pentru o perioadă îndelungată”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Între LEGO, Kovacs și Dmitri Vegas

Publicat

concert

Weekendul din această săptămână se anunță unul friguros. Asta nu înseamnă că trebuie să stați la gura sobei. Să nu exagerăm… Oferta e generoasă, mergând de la o expoziție de LEGO la Iulius Mall până la un concert de neratat cu Kovacs ori o țopăială pe mixajele lui Dmitri Vegas.

Vineri, 19 aprilie, de la ora 19.00, la Euphoria Music Hall concertează „Sky Swallows Challenger”. Stilul lor? Alternative. Atmospheric. Post Grunge.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Între LEGO, Kovacs și Dmitri Vegas

Născut în spiritul neobișnuitului, păstrând o simpatie intensă față de cultura pop, muzica lor livrează sentimente sincere, acompaniate de o ambianță cosmică, intensă. Cele trei chitare, în ciuda diferențelor stilistice, se ajută reciproc la crearea unei structuri progresive printr-o conexiune aparte, asemenea unui dialog.

Albumul “Align To Collide” a fost lansat in 2012 ca LP-ul de debut al formației, trupa promovând materialul prin susținerea a nenumărate concerte în cluburi și festivaluri prin toată România.

În Octombrie 2016 s-a lansat LP-ul “Earth Spits Back”, promovând mai multă maturitate muzicală și extra energie din partea clujenilor.

sky-swallows-challenger

Kovacs rupe Form Space

Artista olandeză Sharon Kovacs, cunoscută publicului larg prin numele său de scenă, KOVACS, va cânta pe 19 aprilie la /FORM Space.

„Kovacs este o artista din Tarile de Jos, cunoscuta nu doar pentru talentul ei muzical ci si pentru inclinatiile sale din domeniul artelor si a modei. Formata la colegiul muzical din Eindhoven, Kovacs a atras atentia inca de la lansarea primului sau EP, ‘My Love’ iar albumul sau de debut din 2015, ‘Shades of Black’ a ajuns in topurile din peste 35 de tari. Zecile de milioane de vizualizari pe YouTube i-au adus prezente la festivaluri importante precum si deschiderea unor concerte pentru artisti de top ca Robbie Williams.

In muzica sa regasim inflente de la Amy Winehouse pana la Beth Gibbons de la Portishead iar povestile transpuse in compozitiile sale penduleaza intre intuneric si lumina, intre extremitati complementare”, transmit organizatorii.

kovacs

DJ Dmitri Vegas mixează la BTarena

De la 21.00 la BTarena, fanii Untold se vor putea reîntâlnii cu DJ-ul Dmitri Vegas. Invitați, Matt, Stan Adrian, Toni Maier, MC Rosso, MC Shuthy.

dmitri vegas

Sâmbătă, 20 aprilie, la Chios Social Lounge, cu începere de la ora 12.00 se desfășoară RO-Wine.

„Cel mai iubit festival dedicat vinurilor premium şi superpremium revine la Cluj, în perioada 20-21 aprilie 2024, locul în care antreprenorii HoReCa şi profesioniştii din domeniu, dar şi iubitorii şi colecţionarii de vin pot interacţiona direct cu proprietarii cramelor participante.

Ca în fiecare an, festivalul va include crame din România, Europa şi din alte regiuni viticole ale lumii şi evenimente speciale.

După cum v-am obișnuit, accesul profesioniștilor din piața horeca şi proprietari, sommelieri, barmani, reprezentanţi este gratuit în ambele zile”, anunță organizatorii.

ro-wine

Teatrul de sâmbătă seara

De la 19.00 sunteți invitați la spectacolul „Crimă cu pistol și bile”, la Teatrul Naţional.

Piesa lui Horia Gârbea, Crimă cu pistol și bile, este o excelentă comedie neagră care ne confruntă cu probleme de acută actualitate privind justiția și jocul dintre adevăr și minciună, în planurile unei realități incerte, mereu schimbătoare. Este un text incitant, care conține acea vibrație dramatică, acea esență care nu poate fi revelată decât pe scenă, întrupată de jocul actorilor și creând la rândul ei magia teatrală resimțită de spectatori.

Regizorul Emanuel Petran și actorii Irina Wintze, Dan Chiorean și Cristian Rigman vă invită să luați parte alături de ei la dezlegarea unei enigme polițiste care se răsfrânge – prin implicațiile ei sociale și psihologice – asupra întregii noastre societăți de azi.

crima cu pistol si bile

De la aceeași oră concertează „Dan Ciotoi & Generic” la Euphoria Music Hall. Bucură-te de un concert uimitor și vibrează pe acordurile celor mai îndrăgite hituri “S-a rupt lanțul de iubire”, “Banii n-aduc fericirea” și “Trenul vieții”, într-o noapte plină de energie și distracție!

dan ciotoi

Bosquito, back to stage

De la 20.00 în Form Space cântă „Bosquito”.

Bosquito este o trupă rock românească formată în Brașov în anul 1999.

Formația actuală a grupului este formată din vocalistul/chitaristul Radu Almășan, bateristul Dorin Țapu, chitaristul Ciprian Pascal, basistul Mircea „Burete” Preda. Trupa este binecunoscută pentru că a insuflat melodiile lor cu influențe diverse, inclusiv muzică țigănească, latină, balcanică, punk și elemente de muzică simfonică.

Grupul a lansat până în prezent 5 albume cu câteva single-uri de top, inclusiv „Pepita”, „Marcela”, „Bosquito”, „Hopa Hopa” și balada „Două Mâini”, care a ajuns pe locul 1 în Top 100 din România și rămâne unul dintre cele mai celebrate cântece de dragoste din muzica românească.

În 2005, trupa a intrat într-o pauză pe piața din România în timp ce se mută în Statele Unite; formația inițială s-a desființat la scurt timp după aceea. În 2011, Radu Almășan a revenit în rolul lui Bosquito, cu o nouă gamă, lansând primul lor single în 6 ani: „Când Îngerii Pleacă” și lansând un nou album, Babylon în 2014.

bosquito

Duminică, Clujul găzduiește cel mai mare festival caritabil pentru căței din România. Pe data de 21 aprilie 2024 de la 10.15, în Parcul Central va avea loc evenimentul caritabil DogWalk. Catelusii si stapanii lor sunt invitati sa participe la un marș demonstrativ împotriva abuzului asupra animalelor, înainte sa se bucure de un spațiu de festival special pregatit pentru ei, amenajat în zona verde din spatele cazinoului.

dog walk

De la ora 18.00 sunteți așteptați la concertul aniversar „11 ani de Rock Academy” la Euphoria Music Hall. Let’s rock the stage together!

rock academy

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax