Connect with us
Advertisement
Advertisement

EDUCATIE

Scrierea de mână, marea provocare a cursurilor online pentru elevii din clasa a I-a. Ce spune o învățătoare de la „Bălcescu”

Publicat


Pentru copiii cu vârsta de 7 și 8 ani clasa I ar fi trebuit să fie o nouă etapă atât în dezvoltarea lor educațională, cât și socială. În prima etapă a ciclului primar fiecare a învățat alfabetul și scrierea de mână. Anul acesta, pentru actuala generație, lucrurile sunt diferite. Din cauza pandemiei și a numărului crescut de infectări cu SARS-Cov-2 școlile s-au închis și orele s-au mutat acasă în online în fața laptopului alături de părinți.

Cluj24 a încercat să afle cum au reușit copiii claselor I să învețe bazele scrierii de mână? S-ar putea ca, în viitor, această generație să aibă mari lacune de învățare, scriere sau înțelegerea unui text?

Directorul Liceului Teoretic ,,Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca a explicat cum se prezintă copiii de clasa I după un semestru de studio acasă. În cadrul liceului sunt cinci clase I adunând 126 de copii. Un număr mic dintre aceștia sunt în izolare la domiciliu din motive de siguranță sanitară.

,,Platforma pe care lucrează doamnele învățătoare conferă multe posibilități de a putea preda, acestea pot să îi vadă pe copii cum scriu. Copiii au fost ajutați și de părinți sau bunici, nu poți lasă un copil de clasa I singur. Din inspecțiile pe care le-am făcut eu la clase am văzut că cei mici știu să scrie. Și am mai observat că sunt fericiți, mai ales că acum a nins, emană fericire să îi mai lăsăm să se joace, din ce am văzut eu sunt bine”, spune directoarea liceului Marinela Zamfir.

Părinții au luat locul de învățători

Laura Neciu, învățătoare la clasa I, povestește că datorită ajutorului din partea părinților elevii au reușit să își pună bazele în ceea ce privește scrisul de mână.

,,Semestrul al doilea a început în condiții normale. Am pornit cu dreptul. Norocul nostru a fost că în toamnă am reușit o lună să fim prezenți fizic și am reușitsă ne punem pe o direcție, ajutându-i astfel pe copii să pornească lucrurile.

Noi ne-am pregătit încă de anul trecut, aceștia știau ce au de făcut, dar, într-adevăr, scrisul de mână necesită sprijin deosebit. Norocul nostru a fost că am intrat în posesia tabletelor grafice și copiilor le-a fost mult mai ușor, văzând totul proiectat și demonstrat.

La clasa I dacă nu aveau sprijinul unui adult, probabil lucrurile mergeau mai anevoios. Față de clasele celelalte sunt mai adaptați la nou într-un sens pozitiv, dar din punct de vedere emoțional și social a suferit această generație de copii”, spune Laura Neciu.

Trecerea de la clasa pregătitoare la clasa I a necesitat o pregătire acordată copiilor cu privire la sistemul online și noul mod de învățare.

,,Eu scriam proiectând-le explicațiile, aveam o tablă virtuală permanentă, iar copiii puteau să mă urmărească. Acolo am întâmpinat mai mari dificultăți.

Dacă înainte le purtam mâna copiilor, acum am apelat la bunăvoința părinților și împreună cu aceștia am format o echipă. Suntem cu materia la zi, unii poate au dificultăți, dar este ceva se s-ar fi întâmplat și într-un sistem normal, nu toți asimilează în același timp”, adaugă învățătoarea.

Nu vor exista diferențe evidente între generații

Andrada Alb este psiholog la PSYlife, specializată în psihoterapia educațională și relațională cu cei mici. Consideră faptul că această generație a școlii online nu va avea lacune evidente în ceea ce privește scrisul sau citirea, dar asta doar cu sprijinul necesar al părinților.

,,Copiii în pre școlaritate sunt ca niște bureței și foarte multe dintre abilitățile și lucrurile pe care ei le învață fizic, cognitiv sau motric sunt de fapt niște pre rechizite pentru ceva ce o să facă mai târziu.

Acum s-a învățat pe tabletă grafică, nu cred că o să fie greu să învețe să scrie înapoi cu pixul sau cu stiloul, cred că o să le fie greu în contextul în care o să ajungă mai greu la nivelul copiilor de vârsta lor care deja au făcut exerciții pe foaie.

Pe lângă asta pe aceste tablete grafice este foarte probabil ca realizarea literelor, cifrelor să fie mai ușor sau greu de făcut decât un creion grafic”, spune Andrada Alb.

Este important să nu îi comparăm pe copii între ei

Este nevoie de mai multă atenție și exercițiu pentru a putea suplini ceea ce ar fi învățat într-un colectiv fizic. Construirea unei prietenii cu cel mic bazată pe susținere și încurajare îl poate ajuta să depășească baierele comparației cu ceilalți.

,,Performanța școlară este probabil să nu fie la fel de crescută, doar dacă copiii încep să facă exerciții mai mult decât ar face celelalte generații.

Atunci ei trebuie să exerseze mai mult decât ceilalți, iar pe lângă performanța școlară ar putea avea un impact și asupra performanței sociale. Se pot simți inferiori față de persoanele care deja știu să scrie mai bine decât ei chiar dacă sunt doar cu un an sau doi mai mari.

În principiu să existe un suport fizic acordat de adult și foarte multă răbdare să poată exersa scrierea. Unde nu se poate descurca să pună mâna pe mânuța acestuia și să îi ghideze mișcările.

Dacă părinții îl compară și el la rândul său se va compara și este foarte probabil să nu iasă într-o poziție favorabilă.

O să apară o diferență de performanță în contextul particularizat în contextul în care părinții sau profesorii nu îi pun pe copii să exerseze la fel demult, dar nu este o diferență sau o discrepanță atât de mare pentru că aceștia, fiind în clasa I, mai au foarte mult timp la dispoziție să recupereze”, a subliniat Alb.

Dana Coțovanu

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Preot clujean: Sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos este sărbătoarea sărbătorilor

Publicat

De

preot

Preotul Cornel Felecan, parohul Bisericii “Pogorârea Sfântului Duh” Cluj-Napoca, arată în Sâmbăta Mare că sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos este ”sărbătoarea sărbătorilor, este bucuria bucuriei și praznicul praznicelor”.

”Sărbătoarea Mântuitorului nostru Isus Hristos este sărbătoarea sărbătorilor, este bucuria bucuriei și praznicul praznicelor pentru că această sărbătoare este Învierea Domnului nostru Isus Hristos și este, totodată, bucuria creștinilor de a fi în această stare de bucurie pe care ne-o transmite sărbătoarea.

Mesajul bucuriei

Mesajul sărbătorii este acesta, este al bucuriei pentru că, la momentul Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos, salutul pe care l-a adresat femeilor mironosițe este <<Bucurați-vă!>>, iar această bucurie este transmisă din generație în generație pentru noi, creștinii, și trăim această bucurie în această stare de comuniune, de părtășie unii cu alții, în bucuria praznicului Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos”, a transmis părintele Felecan.

preot biserica

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașină intrată într-un copac în județul Cluj. Șoferul, consultat de SMURD

Publicat

copac smurs

Un autoturism a intrat, sâmbătă, într-un copac între localitățile Viștea si Gârbău, șoferul primind îngrijiri medicale din partea unui echipaj SMURD.

Potrivit ISU Cluj, șoferul are aproximativ 20 de ani și este conștient și cooperant.

La locul accidentului ISU au intervenit pompierii de la Garda de Intervenție Aghireșu, cu o autospecială și o ambulanță SMURD.

Tânărul a refuzat transportul la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic își petrece Paștile la Institutul Inimii Cluj-Napoca. E supravegheat atent de medici

Publicat

Piersic

Actorul Florin Piersic își va petrece Paștile la Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca unde a fost internat în 30 aprilie. El se află sub atenta supraveghere a medicilor specialiști de aici după ce a fost supus unei intervenții care a vizat stimulatorul cardiac pe care îl are implantat.

Din informațiile Cluj24, starea sa de sănătate rămâne stabilă, fiind mai bună decât cea înregistrată în momentul internării, dar încă nu se pune, încă, problema externării, ținând cont de vârsta sa înaintată, 88 de ani, și de bolile asociate.

Florin Piersic a fost internat, inițial, la jumătatea lunii aprilie, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca pentru tratarea unei infecții la proteza unui genunchi, iar anterior actorul a efectuat și un control la Institutul Oncologic.

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc a mai premiat o clujeancă de 100 de ani. Mesajul primarului

Publicat

boc

Primarul Emil Boc a premiat-o pe Iolanda Vass, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani, clujeanca centenară despre care Cluj24 a scris aici.

”Am avut plăcerea unei întâlniri deosebite în care am vorbit despre ce înseamnă o viață trăită bine, despre profesie și familie, despre cum avem grijă de noi, de sănătate și suflet.

Doamna Iolanda Vass a împlinit vârsta specială de 100 ani. Cu acest prilej am oferit, în numele comunității, un premiu reprezentat de suma de 2000 lei, un coș de bunătăți, flori și o diplomă aniversară.

Model pentru clujeni

Îi transmit încă o dată La mulți ani, zile frumoase și vă doresc tuturor să ajungeți la această frumoasă vârstă!”, a transmis Boc, care i-a spus sărbătoritei că este ”un model pentru toți clujenii”.

Fostă profesoară de matematică, Iolanda Vass s-a pensionat în anul 1981

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax