Connect with us

ACTUALITATE

SCANDAL la Institutul de Transplant Cluj. Managerul cere Corpul de Control al Ministrului Sănătății. A fost amenințat cu BĂTAIA

Publicat


Managerul interimar al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, Dan Sîmpălean, numit în funcție la 1 martie, cere lui Alexandru Rafila să trimită Corpul de Control al Ministrului Sănătății la institut, după ce a constatat mai multe nereguli și a fost amenințat cu bătaia.

Sîmpălean i-a relatat ministrului, într-un memoriu, faptul că, după ce s-a prezentat la ICUTR pentru a-și lua postul în primire, s-a confruntat cu o reacție negativă din partea Corneliei Bălănean, fost manager interimar, iar predarea atribuțiilor de manager s a desfășurat anevoios, aceasta fmalizându-se abia în data de 3 martie.

Citește și ICUTR Cluj cere ministrului Sănătății revocarea noului manager numit. Sunt suspiciuni de integritate și moralitate

În aceeași zi, în încercarea de a se prezenta colectivului medical, a fost întâmpinat de Silviu Moga, actual director medical și fost manager, care iia spus că nu este binevenit în instituție și l-a amenințat că va face toate demersurile ca să părăsească postul.

”În data de martie, am primit o invitație din partea directorului, pentru o întâlnire cu membrii colectivului spitalului, invitație pe care am onorat-o.

În cadrul discuțiilor, în ciuda eforturilor mele de a purta un dialog civilizat și contructiv, tema a fost aceeși, să renunț la mandatul acordat, fiind amenințat cu prostește în stradă din partea personalului si a pacienților.

Mai mult, am fost amenințat că voi fi bătut, că nu am ce să caut în acest spital, și chiar citez: <<voi primi un topor în cap>> dacă nu renunț”, a subliniat Dan Sîmpălean.

Acesta consider că cele semnalate sunt ”deosebit de grave și inacceptabile, punând în pericol asigurarea actului medical către pacienți”.

Nereguli

”Totodată, am constatat faptul că în anul 2021 a avut loc o misiune de audit public intern, al cărui raport este înregistrat la Ministerul Sănătății/Cabinet Ministru cu numărul 3501 din 09.06.2021, raport în care sunt semnalate o serie de nereguli în ceea ce privește activitatea Institutului, atât din punct de vedere al managementului resurselor umane (ex. lipsa unui medic epidemiolog iar structura compartimentului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale nu este conformă cu OMS 1101/2016), cât și al achizițiilor publice.

(Ex. utilizarea ineficientă a fondurilor publice, perturbarea activității bugetare și angajarea unor cheltuieli neprevăzute, posibilitatea creeri unor prejudicii prin achiziționarea de produse sau servicii fără ca acestea să fi fost solicitate, verificate, avizate și aprobate de către persoanele cu atribuții în domeniu)”, mai arată în memoriu managerul ICUTR Cluj-Napoca.

Sîmpălean a încheiat solicitând lui Alexandru Rafila să trimită în regim de urgență Corpul de Control al Ministrului Sănătății, pentru a verifica dacă cele semnalate persistă, precum si pentru a verifica activitatea din ICUTR în perioada 06.2021-03.2022.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Adele a venit din Canada să se distreze la UNTOLD: A fost SUPERB

Publicat

whatsapp image 2022 08 08 at 1.31.05 pm

La ediția de anul acesta a festivalului de muzică Untold, au participat peste 360.000 de persoane, dintre care foarte mulți străini.

„Acești tineri de toate vârstele, ai lumii, au venit din peste 100 de țări”, a spus primarul Emil Boc.

Adele este una dintre ei. A venit din Toronto în Cluj și s-a decis spontan să meargă la Untold.

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

„Ca să fiu sinceră, nu voiam să merg pentru că am tot fost la petreceri, iar biletul e foarte scump. Dar invitasem aici un prieten din Baia Mare, care nu a văzut Clujul până acum, și m-am gândit că Untoldul ar fi o experiență foarte interesantă pentru noi, cu atât mai mult cu cât îmi place muzica electronică și line-up-ul de anul acesta. Așa m-am decis, până la urmă”, relatează tânăra, pentru Cluj24.

A fost prima dată când a participat la festivalul Untold și i-a plăcut întreaga experiență.

„A fost superb. M-a impresionat, în mod special, cât de mare a fost scena principală, dar și designul ei, mulțimea, totul”, adaugă ea.

whatsapp image 2022 08 08 at 1.31.04 pm (1)

Un festival mai mare decât cele la care a fost în Toronto

A venit în România pentru un schimb de experiență prin programul AIESEC. Este din Filipine, dar locuiește în Toronto.

„Mi se pare foarte interesant că într-o zi sau două au mers în jur de 87 de mii de persoane la festival, pe când în Toronto, știu doar festivaluri care au jumătate din numărul de participanți, deci este, fără doar și poate, cel mai mare festival la care am fost”, precizează Adele.

lensa.ro

Bilete de o zi: „A meritat”

Prietenul din Baia Mare cu care a mers este voluntar în România în cadrul altei organizații. Au avut bilet de o zi, decizia de a participa fiind spontană.

„Am mers doar în cea de-a treia. Ajunsesem destul de devreme la festival și eram cam obosită. Dar chiar și așa, am găsit locuri în care m-am relaxat, am mâncat. Momentele de pe scenă mi s-au părut foarte <<entertaining>>, iar eu am vrut să le văd pe toate până la 7 dimineața. Și a meritat, în ceea ce mă privește”, completează ea.

whatsapp image 2022 08 08 at 1.31.06 pm

Ediția Untold 2023, pe lista de dorințe a lui Adele

I-ar fi plăcut să aibă un grup de prieteni cu care să meargă, dar s-a putut distra și în ciuda acestui aspect. Partea ei preferată a fost când a luat parte la un interviu pentru un aftermovie.

„Cum am ajuns devreme, eram ușor de observat, iar cineva ne-a intervievat pentru aftermovie. A fost plăcut să împărtășesc cum mă simt la festival și în țară, în general”, spune Adele.

Plănuiește să vină și la ediția de anul viitor.

„Mă provoc să merg toate cele 4 zile. Cred că va fi cam mult pentru mine, dar cum se întâmplă o dată pe an, mă gândeam să am parte de întreaga experiență data viitoare”

whatsapp image 2022 08 08 at 1.31.04 pm

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Citește mai departe

EVENIMENT

Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112

Publicat

De

rus maria

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că Maria Rus, în vârstă de 15 ani, din comuna Florești, a plecat de la domiciliu la data de 8 august, în jurul orei 12.00 și nu s-a întors până în prezent.

Fata are o înălțime aproximativă de 1,68 metri, 60 de kolograme, ochi albaștri, păr șaten închis, constituție robustă și o aluniță pe obrazul drept.

rus maria2

Dacă aveți informații sau o vedeți anunțați Poliția

La momentul plecării aceasta purta tricou de culoare neagră, pantaloni de trening de culoarea neagră, adidași albi și un rucsac roșu.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

IMPORTANT. Restricții de trafic pe strada Eroilor din Florești. Circulația rutieră, OPRITĂ în totalitate

Publicat

De

flore 1

Primarul Bogdan Pivariu a anunțat restricții de trafic care vor fi impuse marți noaptea pe strada Eroilor din Florești între orele 23:00-05:00.

”Circulația rutieră va fi oprită în totalitate, după ultima cursa CTP pe ambele sensuri, pentru a permite finalizarea lucrărilor de acoperire a Văii Sînăslăului pe tronsonul cuprins între intersecția străzilor D. Mocanu și Ioan Rusu, până în sensul giratoriu (magazin Lidl)”, a spus Pivariu.

flore 2

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Atenţie, şoferi! Restricții de circulație pe străzile Iuliu Maniu și Bolyai Janos din Cluj. Se dă cu picamerul

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca anunţă restricţii de circulaţie pe două străzi din oraş, ca urmare a lucrărilor de modernizare care se vor efectua.

„Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță faptul că începând cu data de 10.08.2022 vor fi demarate lucrările de modernizare pe străzile Bolyai Janos și Iuliu Maniu, în cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”.

În acest sens, atât pe strada Iuliu Maniu, cât și pe strada Bolyai Janos circulația auto va fi restrictionata, fiind permis doar accesul riveranilor.

Circulația pietonilor se va realiza pe culoare pietonale delimitate și asigurate de către firma executantă.

Lucrările vor fi executate de către SC Astor Com SRL în colaborare cu RADP Cluj-Napoca”, anunţă municipalitatea clujeană.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate