Connect with us
Advertisement

CULTURA

Sărbătoarea Tradițională de la Crucea Iancului din Mărișel are loc astăzi. VEZI programul

Publicat


crucea iancului

Duminică, 14 iulie 2024, în localitatea Mărișel din județul Cluj are loc o nouă ediție a Sărbătorii Tradiționale de la Crucea Iancului.

Manifestarea anuală adună mii de participanți la Crucea Iancului, atât moți, cât și turiști din țară și străinătate. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliul Judetean Cluj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Mărișel.

2024, anul „Avram Iancu”

Anul acesta, proclamat „Anul Avram Iancu” de Parlamentul României, aduce o semnificație deosebită sărbătorii, care se desfășoară de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu și a moților din timpul Revoluției de la 1848.

Ajunsă la cea de-a 49-a ediție, această sărbătoare este considerată cea mai mare manifestare de acest fel din județul Cluj.

Care este programul manifestării?

Activitățile vor începe la ora 12 cu o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului” din zona Fântânele, unde vor avea loc depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și discursuri ale oficialităților locale și județene.

De la ora 13:30, pe platoul de la Crucea Iancului, participanții vor avea ocazia să se bucure de un spectacol folcloric de excepție, susținut de artiști și ansambluri folclorice de renume, în acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijată de Tudor Căucean.

Printre invitații speciali se numără: Nicoleta Voica, Adrian Neamțu (taragot) și Mihai Mariș (taragot).

Pe scena evenimentului vor urca „Horitorii Clujului”, precum și tinerii interpreți clujeni și mulți alți tineri talentați.

Avram Iancu, simbol al luptei pentru drepturile românilor din Transilvania

Avram Iancu a rămas un simbol al luptei pentru drepturile românilor din Transilvania în timpul Revoluției de la 1848-1849.

A devenit cunoscut prin curajul său, hotărârea neclintită și viziunea strategică în conducerea mișcărilor de rezistență împotriva autorităților habsburgice și a trupelor imperiale.

Anul Avram Iancu este marcat prin diverse evenimente, simpozioane, expoziții, și alte manifestări cultural-educative organizate în întreaga țară, menite să aducă în prim-plan viața și moștenirea acestui personaj istoric remarcabil.

Scopul principal al acestor activități este de a educa și de a sensibiliza publicul cu privire la contribuția lui Avram Iancu la afirmarea identității naționale românești și la formarea statului român modern.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Circulația se închide temporar pe DN1 în zona Tureni, pentru lucrări la drumul expres. Cum arată șantierul

Publicat

De

Drum Expres Cluj

Circulația se închide temporar, pe perioade scurte, pe DN1, în zona Tureni, unde se construiește drumul expres, anunță DRDP Cluj.

Astfel, se va circula cu întreruperi în zilele de marți, 27 august și miercui, 8 august.

Circulația se închide temporar pe DN1 în zona Tureni, pentru lucrări la drumul expres. Cum arată șantierul

Conform Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj, marți, 27 august și miercuri, 28 augist, se va închide circulația pe perioade scurte de timp pe DN1, km 457+550 – 457+900.

Circulația se închide câte 20 de minute la intervale regulate

Măsura este necesară în vederea realizării lucrărilor de relocare/protejare a rețelelor electrice de înaltă tensiune pe Drumul Expres care va face conexiunea dintre Autostrada Transilania, în zona Turda și Drum Național în zona Tureni:

  • în data de 27.08.2024, pentru montare conductă între 2 stâlpi (101-102) care traversează DN1, începând cu ora 9:00, în patru reprize de aproximativ 20 de minute, la interval de 60-120 de minute.
  • În data de 28.08.2024, pentru reglarea conductelor nou montate între cei doi stâlpi care traversează DN1, începând cu ora 9:00, în trei reprize de aproximativ 20 de minute, la interval de 60 de minute.

Cum arată șanttierul de la drumul expres din Cluj

Lucrările continuă la drumul expres care va face legătura între DN1 și A3 pe la Tureni. S-a lucrat toată vara, inclusiv pe caniculă, iar stadiul fizic al lucrărilor a ajuns pe peste 45%.

Valoare contractului se ridică la peste 562,6 milioane de lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Ordinul de începe a lucrărilor a fost semnat în urmă cu un an, la 21 august.

Citește mai departe

EDUCATIE

BAC-ul de toamnă la final. 42 de candidați au susținut examenul la limba maternă la Cluj. Când se afișează rezultatele

Publicat

De

Bac-ul de toamnă la final

BAC-ul de toamnă a ajuns la final. Joi, 22 august, a avut loc ultima probă scrisă, cea la limba și literatura maternă.

În județul Cluj un candidat nu s-a prezentat la examen.

BAC-ul de toamnă la final. 42 de candidați au susținut examenul la limba maternă la Cluj

Joi, 22 august, s-a desfășurat proba scrisă la limba și literatura maternă–proba E.b)., pentru candidații care au studiat în limba minorităților naționale.

În județul Cluj, 43 de candidați au solicitat susținerea acestei probe scrise. Dintre aceștia au fost prezenți 42 și a absentat un singur candidat, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Cluj.

La acest examen nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă la limba și literature maternă–proba E.b).au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site, astăzi, la ora 15:00.

Când se afișează rezultatele finale

Afișarea primelor rezultate la BAC-ul de toamnă va avea loc în data de 26 august 2024, până la ora 12:00.

Contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00-18:00, în aceeași zi.

Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 august 2024.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea și a obținut, în final, cel puţin media 6.

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Examenului Național de Bacalaureat 2024_Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264, sesiunea august 2024.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj oferă, din septembrie, programe de LICENȚĂ duală absolvenților de liceu. Ce spune ministrul EDUCAȚIEI

Publicat

Record de înscrieri la adminterea la UBB

UBB Cluj alături de alte universități din țară oferă, din septembrie, programe de licență duală absolvenților de liceu. Acest anunț a fost făcut de ministrul Educației, Ligia Deca.

„Am aprobat astăzi înființarea primelor programe de studii universitare de licență în sistem dual, marcând un moment important pentru dezvoltarea educației în România.

UBB Cluj oferă, din septembrie, programe de LICENȚĂ duală absolvenților de liceu. Ce spune ministrul EDUCAȚIEI

Începând cu luna septembrie, absolvenții învățământului liceal vor putea să se înscrie la 18 programe de licență duală, oferite de universități din țară, inclusiv Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Ligia Deca

Aceste programe sunt concepute să îmbine activitatea didactică de la clasă cu practica de specialitate la operatorul economic, oferind studenților oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile direct în mediul profesional. Sistemul dual implică colaborarea strânsă între universități și operatorii economici, asigurând o pregătire adaptată cerințelor pieței muncii.

„Ruta duală devine completă”

Dezvoltarea învățământului dual reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educației. Începând cu anul școlar 2029-2030, învățământul tehnologic la nivel preuniversitar se va desfășura exclusiv în sistem dual. Astfel, toți elevii de la liceele tehnologice vor beneficia de această formă de pregătire practică.

În mod similar, prin Legea învățământului superior, ruta duală devine completă, oferind un parcurs educațional integrat de la liceu până la universitate, orientat spre pregătirea practică și adaptarea la cerințele angajatorilor”, a scris pe Facebook Ligia Deca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiectul imobiliar de la Colina Nouă, la 25 km de Cluj, scos la vânzare. Una din firmele americanului Don Lothrop, în FALIMENT

Publicat

colina 9

Una din firmele omului de afaceri american Donald „Don” Lothrop deschisă în România și anume Șoimeni Parc SA a intrat în faliment. Firma de insolvență DDG Insolvency, cea care se ocupă de lichidarea judiciară a societății falimentare, anunță scoaterea la vânzare a terenului deținut la Băbuțiu, comuna Vultureni, mai exact o parte a proiectului Colina Nouă.

Aflat la 25 km de Cluj-Napoca, terenul în suprafață de 16 ha este situat lângă cel utilizat pentru crearea Fazei 1 a proiectului Colina Nouă. Intravilan, urbanizat, beneficiind de Plan Urbanistic Zonal, ceea ce permite potențialilor investitori să demareze lucrările de construcție în timp record, terenul are infrastructura și utilitățile introduse la limita de proprietate, grație unei investiții de peste 4 milioane euro.

Proiectul imobiliar de la Colina Nouă, la 25 km de Cluj, scos la vânzare. Una din firmele americanului Don Lothrop, în FALIMENT

Beneficiarii caselor care se vor edifica, vor avea acces la școala Colina Nouă, care a fost dezvoltată cu o investiție de 2 milioane euro și este acreditată NEASC – un standard global de excelență pentru școlile internaționale.

colina 9

Drumul județean care leagă Cluj-Napoca de Colina Noua a fost proaspăt modernizat. Societatea va transmite dreptul de superficie deținut asupra a 62 hectare de teren extravilan, pe care se pot realiza activități de agrement.

 

harta colina 9

Cine este Don Lothrop

Don Lothrop este un absolvent al Harvard Business School cu experiență de peste 20 de ani în fondurile de investiții americane specializate în industria sănătății, gestionând finanțări de peste 1.1 miliarde de dolari în peste 170 de companii. Este prezent în România încă din 1989, dar doar din 2005 a început să investească în Transilvania.

Acesta a investit și în site-ul online Pressone, de unde s-a retras ulterior.

don lothrop

„Proiectul gândit de către americani prevedea între 2.500 și 3.000 de locuitori”

Acesta a decis să construiască un oraș pe 140 de hectare de teren, cu o școală, zone comerciale, centru de afaceri și o clinică privată.

În proiect au mai fost implicați fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein și CEO Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

Proiectul a fost dezvoltat de societatea Șoimeni Parc SA, în satul Băbuțiu din comuna Vultureni, județul Cluj și se numește „Colina Nouă”. Firma are ca administratori trei americani, dintre care unul este și Donald Lothrop.

Proiectul gândit de către americani prevedea între 2.500 și 3.000 de locuitori, iar toate casele construite să aibe suprafețe între 163 și 378 de metri pătrați.

2016 a fost ultimul și singurul an cu profit pentru societatea americanului (Șoimeni Parc SA), unul insignifiant (8.398 lei). De atunci, aceasta a mers doar pe pierdere, în 2022 suma fiind de 21.433.427 lei.

Firma de insolvență DDG Insolvency scoate la vânzarea prin negociere directă cu supraofertare, pentru prețul de 4,8 milioane de euro + TVA a bunurilor imobile și a dreptului de superficie aflate în patrimoniul societății debitoare, la pachet, ca un tot unitar. Lista completă, aici.

Perioada de depunere a ofertelor de achiziție se va desfășura în perioada de 30 de zile calendaristice, cuprinsă între data de 03.10.2024 și data de 01.11.2024.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax