EVENIMENT
Sărbătoarea Sfântului Andrei. De la pescar la apostol. Moaște furate. Semnificația numelui. Tradiții: usturoiul alungă strigoiul

Astăzi, 30 noiembrie, atât ortodocșii, cât și catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, considerat ocrotitorul românilor, fiind primul care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul Dobrogei. Mai este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece a răspuns primul chemării lui Iisus Hristos la apostolat, dar și „Apostolul Lupilor”, ca urmare a prezenţei sale pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul.
„A fost și el martor, alături de alți ucenici, la botezul Domnului și la cunoscuta convorbire dintre Iisus și Ioan, întărindu-se în convingerea că Acesta era Mesia cel prezis de prooroci.
Chemarea lui Andrei la apostolie s-a petrecut ceva mai târziu. Este relatată de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei prin cuvintele:
<<Pe cand (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El>> (Matei 4, 18-20 și Marcu 1, 16-18)”, informează crestinortodox.ro.
Scurt istoric. Moaște furate
Sfântul Apostol Andrei a avut un frate, cunoscut de către creștini sub numele de Sfântul Apostol Petru. Tatăl lor, Iona, a fost un pescar sărac din Galileea. Familia trăia din pescuit până când l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul vestind venirea Mântuitorului. Ulterior, Sfântul Andrei a devenit apostol și propovăduit cuvântul Lui în mai multe țări care îl au acum ca patron spiritual. Pe lângă România, Scoția este un alt exemplu, deoarece crucea Sfântului Andrei se regăsește pe drapelul acesteia.
Se presupune că anul morții sale ar fi fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Dioclețian (81-96). Ce se cunoaște, însă, cu certitudine este că a murit răstignit pe o cruce în formă de X, în localitatea Patras, lângă Corint, urmând ca moaștele să fie aduse la Constantinopol în 357.
Citește și MESAJE SFÂNTUL ANDREI 2022. Selecție de felicitări, mesaje și urări pentru cei care își sărbătoresc ziua numelui
Crucea sa e un simbol al umilinței, ca urmare a faptului că s-a considerat nedemn să fie răstignit asemenea lui Iisus și a rugat să se facă o cruce în altă formă pentru a săvârși pedeapsa.
„Trupul Sfântului rămâne întreg până în jurul anului 850, când Împăratul Vasile I Macedoneanul trimite Capul lui Andrei creștinilor din Patras. În timpul celei de-a patra Cruciade, trupul Sfântului Andrei este furat și dus în Italia, unde a rămas până astăzi, în catedrala din Amalfi. Când otomanii cuceresc Peloponezul, guvernatorul Patrasului, Toma Paleologu se refugiază la Roma, luând cu el și Sfântul Cap al lui Andrei. În 1964, Capul va fi înapoiat creștinilor din Patras, unde se află și astăzi”, notează evz.ro.
Semnificația numelui
Aproape 1 milion de români sărbătoresc astăzi ziua numelui.
„Majoritatea sunt bărbați (500.720), iar 422.638 sunt femei. Data la care are loc ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică și este zi liberă din 2012. În biserici, preoții spun Acatistul Sfântului Andrei la slujbă, iar credincioșii se pot ruga pentru sănătate și prosperitate în anul care urmează”, se arată pe Alba24.
Prenumele are rădăcini elene, provine de la numele „Andreas”, derivat de la grecescul „andreios”, care înseamnă „bărbătesc”, „curaj”, „eroism”.
Tradiții, obiceiuri, superstiții de Sfântul Andrei: usturoiul alungă strigoiul
Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată Halloween-ul românesc, date fiind superstițiile și conotațiile asemănătoare.
Legenda spune că în această noapte, lupii vorbesc cu grai de om, iar linia dintre viață și moarte se subțiază, lăsând strigoii să umble prin locurile pe care le vizitau în timpul vieții. Pentru ca un om să se protejeze împotriva lupilor, trebuie să nu se pieptene, să nu toarcă, să nu se ocupe de curățenie în casă și în curte și să nu ducă gunoiul.
Pentru a se apăra de spirite, cel mai cunoscut obicei este folosirea usturoiului. Se crede că în noaptea Sfântului Andrei spiritele devin periculoase, aducând mult rău la casa omului. Astfel, se pune usturoi la uși, ferestre, grajduri, cotețe, cu scopul prevenirii locuinței de duhurile rele.
Oamenii mai obișnuiesc să întoarcă vasele și cănile cu gura în jos, ideea din spatele superstiției fiind aceea că nu există nicio gură de intrare pentru spirite în lumea celor vii. Dincolo de aceste obiceiuri, agheasma și busuiocul rămân cele mai folosite, pe lângă usturoi, pentru alungarea duhurilor rele.
Se mai spune că în data de 30 noiembrie se poate prevedea rodul livezilor și ogoarelor. Pentru aceasta, trebuie puse crenguțe de vișin în apă, iar dacă înfloresc până la Crăciun, prevestesc un an bogat. În loc de crenguțele de vișin, se mai poate semăna grâu. Sau, o altă metodă din bătrâni este lăsarea a 12 cepe – care corespund lunilor anului – în pod până de sărbători, cele stricate vestind lunile ploioase.
Se crede și că fetele necăsătorite își pot visa ursitul dacă își pun un fir de busuioc sub pernă. Totodată, tradiția spune că incantațiile și rugăciunile sunt mai puternice de Sfântul Andrei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Deprecierea monedei americane, care a pierdut de la începutul lunii circa 4,5% față de cea europeană, a limitat creșterea prețului gramului de aur, în ciuda faptului că uncia a atins vinerea trecută un record de 3.004,90 dolari și se tranzacționa lunea aceasta între 2.982,20 și 3.001,90 dolari. Astfel, gramul de aur a crescut de la 439,0006 lei la 439,7889 lei. Prețul gramului a atins în 20 februarie un maxim istoric de 452,3179 lei.
Analiștii anticipau atingerea pragului de 3.000 dolari/uncie la jumătatea acestui an. Acum, economiștii văd acum pentru acest an un record de 3.300 dolari/uncie, în condițiile în care instabilitate politică și economică domină viața de zi cu zi.
Crește AURUL ca Făt-Frumos. Uncia a DEPĂȘIT pragul de 3.000 dolari
Evoluția este pusă pe seama politicilor comerciale izolaționiste ale administrației Trump, pe reducerea dobânzilor de către Rezerva Federală americană și BCE, dar și pe majorarea achizițiilor de aur realizate de băncile centrale, în special cele din China și India, dar și cea din Polonia, la care se adaugă prelungirea războiului din Ucraina sau a conflictului din Orientul Mijlociu.
BNR continuă să monitorizeze piața valutară și menține cursul euro sub maximul de 4,9783 lei, atins în mai 2023.
Lunea trecută, cursul euro a fost stabilit la 4,9766 lei, însă la începutul acestei săptămâni media a urcat la 4,9773 lei, cu tranzacții în culoarul 4,977 – 4,9775 lei.
În așteptarea ședinței de politică monetară a BNR, care se va desfășura în data de 7 aprilie, de la care nu se așteaptă o reducere a ratei de referință, după ce rata anuală a inflației s-a majorat în februarie la 5,02% de la 5% în ianuarie, piața monetară s-a adaptat la nivelul mai scăzut al lichidității
De mai bine de o săptămână, dobânzile interbancare nu au mai cunoscut modificări, astfel că lunea aceasta indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat vineri la 5,92%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la sfârșitul săptămânii la 5,99%, iar cel la 12 luni la 6,07%.
„Decizia statelor din UE de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul investitorilor”
Finanţele au redeschis lunea aceasta o emisiune de titluri de stat cu scadența în iulie 2031. Valoarea programată a emisiunii a fost de 700 milioane lei, însă Trezoreria a profitat de interesul arătat şi a împrumutat 1,18 miliarde lei, la un randament mediu anual de 7,40%.
Decizia statelor din UE de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul investitorilor, inclusiv a celor de peste Ocean, pentru plasamentele în moneda unică și în active europene. Un rol pozitiv a revenit și scăderea inflației din Germania în februarie la 2,6%.
La jumătatea săptămânii trecute, euro a atins un maxim al ultimelor patru luni de 1,1931 dolari. Au urmat două ședințe în care au fost marcate profiturile, pentru ca lunea aceasta cotațiile să fie de 1,0869 – 1,0912 dolari/euro, ceea ce a făcut ca media monedei americane să fie stabilită 4,5636 lei.
Săptămâna trecută, media francului elvețian a alunecat de la 5,2229 lei la 5,1610 lei, iar cel al lirei sterline de la 5,9245 la 5,9082 lei. Lunea aceasta, cursurile au fost stabilite la 5,1701 lei, respectiv 5,9180 lei.
Lipsa de consistență a măsurilor luate de administrația de la Casa albă în privința pieței cripto, a provocat ieșiri consistente iar lunea trecută, bitcoin a scăzut până la 76.649 dolari iar ethereum până la 1.767 dolari. La începutul acestei săptămâni, bitcoin fluctua între 82.536 și 83.848 dolari iar ethereum între 1.880 și 1.921 dolari.
Radu Georgescu

Comercianții vor fi obligați să afișeze clar adaosul comercial aplicat produselor, în raport cu prețul de bază al producătorului, conform unui proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Potrivit proiectului, operatorii economici trebuie să indice, lângă prețul produsului, adaosul comercial. Acesta trebuie să fie scris cu aceleași caractere de font, culoare și mărime ca și prețul final.
Proiect ANPC: Comercianții vor fi obligați să afișeze ADAOSUL aplicat produselor
Măsura va fi valabilă atât în magazinele fizice, cât și pe platformele online.
Ordinul intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
ANPC consideră că această reglementare va asigura o mai bună protecție a consumatorilor împotriva unor practici comerciale incorecte și va contribui la dezvoltarea unei piețe mai transparente.

O lupoaică gestantă, urmată de un lup, cel mai probabil perechea ei, au fost surprinși într-o pădure din Apuseni de camerele amplasate acolo de reprezentanții Parcului Natural.
”Lupoaică gestantă: Cu răbdare și precizie, cei doi parteneri își unesc forțele, ghidați de instinct și de legătura ce îi ține împreună. Astăzi vânează pentru doi, dar în curând, vor fi mai mulți.
VIDEO. O pereche de LUPI, surprinși într-o pădure din Apuseni. Lupoaica era GESTANTĂ
În urma ei, veghează lupul – partenerul ei de drum, de luptă, de destin. Curând, pădurea va răsuna de pașii unor pui noi.
Dar pentru ca acea zi să vină, lupii trebuie să continue dansul lor sub stele” scrie pe pagina de Facebook a Parcului Natural Apuseni.
Datele oficiale indică o populație stabilă de 2.500 până la 2.900 de lupi, în România. Ei sunt răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic.
Video: Facebook Parcul Natural Apuseni

La data de 17 martie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că BUCUR ULIANA, în vârstă de 84 ani, a plecat voluntar la aceeași dată, în jurul orei 17.30, din zona străzii Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.
SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1.68m, păr cărunt.
În momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare bleumarin închis, pantaloni plusati colorați și ghete negre, având asupra sa un cărucior de cumpărături.
AȚI VĂZUT-O? Femeie de 84 de ani, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!