Connect with us

ACTUALITATE

STUDIU IRES: România în timpul pandemiei. Trei sferturi dintre români se tem pentru viețile lor și ale familiilor

Publicat


Trei sferturi dintre români se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor  și sunt îngrijorați pentru ei și familiile lor cu privire la epidemia de COVID-19 se arată întru-n studiu de cercetarerealizat de Institutul Român de Evaluare și Strategia ( IRES)

Peste trei sferturi dintre români susțin că respectă în totalitate indicațiile transmise de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu privire la epidemia de COVID – 19

49% dintre participanții la studiu au declarat că au ieșit într-un loc public în ultimele trei zile (începând cu 13 martie)
Cumpărăturile reprezintă activitatea cea mai frecventă pentru care au ieșit românii din casă

Nivelul de încredere în sistemul național de sănătate și în medici cunoaște o creștere considerabilă

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, este preocupat de impactul pe care îl au asupra opiniei publice fenomene majore care au loc la nivel național și internațional.

În acest context, IRES monitorizează constant, prin intermediul sondajelor de opinie, starea de spirit și climatul social în contextul creat de epidemia de COVID – 19 și pune la dispoziția mass-media și organizațiilor interesate rezultatele acestora.

În perioada 16 – 17 martie 2020, IRES a realizat al doilea sondaj de opinie pentru a evalua modul în care pandemia de COVID – 19 a schimbat comportamentele sociale, a alimentat temerile și îngrijorările sau a influențat percepțiile românilor asupra diferitelor aspecte privind modul de funcționare a societății în această perioadă.

Acest al doilea studiu arată o creștere a nivelului îngrijorării și a temerilor legate de viața personală și a familiei, dar arată că românii sunt, în mare măsură, dispuși să se conformeze măsurilor pe care autoritățile le iau în această perioadă, iar nivelul de încredere în sistemul național de sănătate și în medici cunoaște o creștere considerabilă.

SPAIMELE ȘI ÎNGRIJORĂRILE ROMÂNILOR ÎN VREMEA PANDEMIEI
Trei sferturi dintre români sunt îngrijorați pentru ei și familiile lor cu privire la epidemia de COVID-19. Același procent spun că se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor.

Sentimentele de teamă și îngrijorare se manifestă în proporții mai mari în rândul femeilor, vârstnicilor și respondenților cu școlaritate scăzută.

Sistemul național de sănătate se bucură de încrederea a două treimi dintre români, de asemenea 84% dintre respondenți spun că au foarte multă și multă încredere în medicii români.

Un sfert dintre români spun că și-au consultat medicul de familie de la începutul epidemiei de COVID – 19.

Au făcut acest lucru în proporții mai ridicate românii din mediul rural, cei care locuiesc în județele din Transilvania și Banat, respondenții vârstnici și cei cu nivel scăzut de educație.

Românii se informează cu privire la evoluția COVID – 19 în țara noastră; 96% spun că fac acest lucru.

O cincime dintre participanții la studiu și-au anulat, de la apariția primelor cazuri de COVID – 19 în România, călătorii în țară; 16% au anulat călătorii în străinătate; 15% declară că au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități mai mari decât în mod obișnuit, iar 13% au cumpărat mai multe medicamente pentru prevenirea răcelilor.

Față de studiul similar realizat în perioada 10 – 11 martie, cele mai afectate de coronavirus sunt călătoriile, cu precădere cele în țară, dar și în afara țării.

COMPORTAMENTUL ROMÂNILOR ÎN PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ

97% dintre români au auzit despre starea de urgență decretată de Președintele Klaus Iohannis, în România, pe fondul epidemiei de COVID – 19.

Peste trei sferturi dintre participanții la studiu (77%) spun că respectă în totalitate indicațiile transmise de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu privire la epidemia de COVID – 19.
Respondenții peste 51 de ani și cei cu școlaritate scăzută susțin, în proporții mai ridicate decât alte categorii, că respectă indicațiile în totalitate. 1 din 5 români spun că respectă, parțial, aceste indicații.

Jumătate dintre participanții la studiu spun că au respectat, în totalitate, indicația de a rămâne la domiciliu în acest zile, 43% au respectat-o parțial, iar 4% spun că nu au respectat-o deloc

Femeile, vârstnicii peste 65 de ani și respondenții cu educație scăzută sunt cei în rândul cărora proporția celor care au respectat în totalitate indicația de a rămâne la domiciliu este mai ridicată.

49% dintre participanții la studiu au declarat că au ieșit într-un loc public în ultimele trei zile (începând cu 13 martie), ca mai ridicată pondere regăsindu-se în rândul bărbaților. Cumpărăturile reprezintă activitatea cea mai frecventă pentru care au ieșit românii din casă, urmată de muncă.

Mai mult de o treime dintre români cred că majoritatea oamenilor din localitățile lor nu respectă recomandările autorităților privind conduita, în această perioadă.

1 din 5 români declară că în familiile lor există membri care se află în acest moment, în străinătate, în zone infectate cu coronavirus, în autoizolare sau carantină. Italia este țara unde se află cei mai mulți dintre aceștia.

7% dintre români cunosc persoane care s-au întors din străinătate și care nu respectă autoizolarea și/sau carantina impusă de autorități.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ramona Bruynseels: „Am votat schimbarea”

Publicat

Ramona Ioana Bruynseels, candidata care deschide lista AUR Cluj pentru Camera Deputaților, și-a exprimat opțiunea de vot la secția nr. 1, amenajată la Colegiul Economic „Iulian Pop” din Cluj-Napoca.

Îmbrăcată în port popular și însoțită de membri ai partidului, aceasta a venit direct de la festivitățile dedicate Zilei Naționale din centrul orașului.

Un mesaj pentru schimbare

La ieșirea de la urne, Bruynseels a transmis un mesaj de schimbare pentru România.

„Am votat pentru schimbare, am votat pentru o Românie puternică și demnă, în Uniunea Europeană și în NATO și pentru parteneriate strategice fructificate la maximum, pentru lideri care să țină cu țara, cu poporul și să facă din tot sufletul ceea ce oamenii așteaptă să vadă de 34 de ani. Am votat pentru speranță și pentru a dobândi din nou încredere în viitorul nostru, în România, în politicienii care ne reprezintă, pentru un parlament demn și care nu va mai fi urât de oameni, pentru un guvern care să fie cu adevărat pentru România. Am votat schimbarea”, a declarat aceasta.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean: Am votat pentru stabilitatea României și pentru viitorul european și parcursul euro-atlantic al țării 

Publicat

Abrudean

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, candidat pe primul loc la Senat pe lista PNL Cluj, a votat, duminică, la alegerile parlamentare pentru stabilitatea României și pentru viitorul european și pentru parcursul euro-atlantic al țării.

”Am votat pentru o Românie sigură, pentru stabilitatea României, pentru viitorul copilului meu. Am votat pentru partidul care a dezvoltat România de-a lungul istoriei și cu partidul care a dezvoltat județul Cluj în ultimii 20 de ani. Am votat pentru o echipă de oameni competenți care s-au validat profesional.

Am votat pentru viitorul european și pentru parcursul euro-atlantic al României”, a spus Abrudean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Remus Lăpușan: Am votat pentru stabilitate și continuarea proiectelor începute

Publicat

remus

Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, candidat pe locul doi la Camera Deputaților, a votat, duminică, la alegerile parlamentare, pentru ”stabilitate și continuarea proiectelor începute”. 

”Am votat pentru stabilitate și continuarea proiectelor pe care, împreună cu echipa, le-am început. Sunt foarte multe proiecte frumoase pe care le-am făcut și suntem echipa care știe ce este de făcut pentru România și pentru români: investiții în educație, sănătate și infrastructură.

Facem ceea ce știm și am dovedit că suntem în stare. Lucrurile frumoase făcute au adus prosperitate pentru foarte mulți români”, a spus Lăpușan.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sorin Naș: Am votat pentru o Românie liberă, unită și suverană, care să pună pe primul plan familia și valorile ei tradiționale

Publicat

naș

Președintele Partidului S.O.S. România, Sorin Naș, a votat, duminică, la secția nr. 38 de la Liceul ”Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca la alegerile parlamentare, unde candidează pe primul loc la Camera Deputaților.

”Am votat pentru renașterea conștiinței naționale a poporului român, pentru pace și evitarea intrării României în război, pentru o Românie liberă, unită și suverană, care să pună pe primul plan familia și valorile ei tradiționale, credința în Dumnezeu și dragostea de neam și de țară”, a spus Naș.

naș

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax