Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Revoluția lui Tișe în administrație: Nu se justifică Tetarom ca societate de stat. Ce treabă are CJ cu hotel și restaurant?

Publicat


Tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunță o revoluție la nivelul administrației județene în ceea ce privește soarta unor societăți din subordine, care nu se mai justifică în actuala situație.

Alin Tișe a declarat, joi, că, în ceea ce privește Tetarom, această societate nu se mai justifică sub forma unei societăți de stat, astfel că va propune mai multe soluții.

”Vrem să construim două parcuri industriale noi la Huedin și Dej. Dar, în ceea ce privește Tetaromul, ca societate comercială, administrează parcuri pentru care nu mai sunt terenuri, toate fiind date la investitori privați. Și atunci ne putem întreba ce mai administrează? Se mai justifică Tetarom ca societate de stat sau să fie reprezentanta firmelor din Tetarom, care să își administreze ele gestiunea în comun?

Terenurile rămân în proprietatea județului sau le dăm în proprietatea firmelor care au făcut investiții?

Este o discuție legată de Tetarom dacă se justifică a fi o societate de stat care trăiește din chirii, sau firmele să aibă un management privat?

CJ să vândă terenurile din parcurile industriale către firme

Părerea mea, este ca CJ Cluj ar trebui să vândă terenurile firmelor de acolo, ar trebui mers pe o proprietate în forma privată a celor care gestionează terenul, iar societatea să primească acționariat privat, în care fie și reprezentanții firmelor din parc. Să fie la început un parteneriat public privat, iar apoi va fi strict management privat la Tetarom. Cred că acolo vom ajunge.

Dacă nu ar fi producția de energie pe care o vând în parc, nu și-ar acoperi cheltuielile”, a spus Alin Tișe.

Ce treabă are CJ cu hoteluri și restaurante

Potrivit acestuia, CJ Cluj mai are și alte entități în subordine care ar trebui reorganizate.

”Mai avem Univers T. Ce treabă are CJ cu hoteluri și restaurante? Noi facem administrație publică, dezvoltăm județul. Societatea de Protecție și Pază a intrat în faliment. Clujana, ce treabă avem noi cu o firmă de producție încălțăminte?

De asemenea, la Agro Transilvania se descarcă marfă, nici măcar nu sunt producători. Se ia marfa și se revinde în piețele din oraș.

Știm că aceste entități nu își ating justifică scopul pentru care au fost create, care era să aducă bani pentru dezvoltarea județui, dar abia își acoperă salariile.

Cred că CJ Cluj ar avea nevoie de o societate de transport județean care este mai importantă decât un restaurant”, a spus Tișe.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc, cumpărături la piața volantă: „Un loc unde sănătatea se îmbină tradiția”. Programul de funcționare

Publicat

Primarul Emil Boc a vizitat sâmbătă piața volantă organizată lângă stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca, unde a transmis un îndemn clujenilor să susțină producătorii locali și să aleagă produse sănătoase și de calitate.

„Mă aflu la piața volantă de lângă stadionul din Cluj-Napoca, un loc unde suntem mai aproape de producătorii locali, un loc unde sănătatea se îmbină tradiția, un loc unde putem să ne procurăm produse de calitate, la prețul cât mai bune cu putință, să scurtăm drumul spre farfurie al alimentelor și să alegem ce punem în farfurie cât mai sănătos și cât mai bun. Vă invit și pe dumneavoastră, dacă aveți vreme, să veniți la această piață volantă pe care o avem aici în Cluj”, a declarat Emil Boc.

Printre produsele disponibile la piața volantă se numără cartofi roșii (4 lei/kg), mere (7 lei/kg), pere (10 lei/kg), morcovi (5 lei/kg), ridichi (2,5 lei/legătura), ceapă verde, ouă (1,5–2 lei/bucata), plante la ghiveci, răsaduri, spanac, pâine de casă, lactate, brânzeturi și mezeluri.

Programul piețelor volante

Primăria Cluj-Napoca organizează piețe volante săptămânal, astfel:

  • în fiecare sâmbătă (orele 7:00–16:00) și marți (orele 10:00–17:00) în zona stadionului;
  • în fiecare joi (orele 10:00–17:00) în cartierul Gheorgheni, pe strada Unirii (capătul liniei 3).

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Praline din brânză de burduf de Alba învelite în ciocolată la Cluj. “O combinație între știință și artă”

Publicat

praline

Curajul de a încerca ceva nou și dorința de a readuce gustul vremurilor trecute, gustul de acasă, se regăsesc într-o experiență unică: praline cu brânză de burduf învelite în ciocolată.

Laura Hizo, fondatoarea atelierului de ciocolată Maximilian Chocolat Cluj-Napoca, a povestit pentru Cluj24 că ideea de a combina brânza de burduf cu ciocolată a apărut în urma unei colaborări anterioare cu cei de la Ferma Cu Omenie din județul Alba, cu care mențin o relație de mai bine de un an:

“Sunt niște produse pe care le-am făcut și anterior pentru ei, doar într-o ediție foarte limitată. Găsindu-ne împreună, ne-am dat seama că avem valori comune”.

Cum a început totul

Deși vin din universuri diferite, valorile comune sunt cele care i-au unit. “Chiar dacă facem lucruri foarte diferite și suntem din universuri un pic diferite, ei de la fermă și noi din zona aceasta gourmet, am realizat că avem foarte multe valori comune și că am putea să facem o combinație care să le regăsească pe amândouă”, spune Laura Hizo.

Totul a început cu o comandă simplă din partea celor de la Ferma cu Omenie, praline cu ciocolată de la Maximilian Chocolat, oferite cadou colaboratorilor.

După această comandă, datorită gustului care a lăsat o impresie atât de puternică, s-a născut o întrebare îndrăzneață, care a ajuns la concretizare: “Cum ar fi să combinăm brânza de burduf cu ciocolată?”.

Daniela Florea, de la Ferma cu Omenie și Laura Hizo de la Maximilian Chocolat au lucrat împreună la o rețetă unică, în care tradiția se întâlnește cu arta ciocolateriei.

Pentru o colaborare de succes cu rezultate pe măsură, este nevoie de valori comune, ceea ce îi și unește pe reprezentanții celor două firme.

Ce conțin pralinele Timeless Fusion

Pralinele Timeless Fusion sunt mai mult decât un desert, sunt o experiență. În fiecare cutie se regăsesc două tipuri de praline, ambele construite în jurul unui biscuit crocant cu brânză de burduf, nucă și unt.

„Am vrut să testăm cum potențează brânza de burduf gustul a două tipuri de ganache-uri: unul de caise, acrișor și un pic mai acid și unul de caramel, mai dulce și onctuos.

Tot așa ca să vedem de ce manieră se regăsește gustul potențat de unul sau altul dintre elemente. Și în pralina cu caramel, brânza de burduf este tot în biscuit”, precizează Laura.

Brânza de burduf de la Ferma cu Omenie este făcută 100% din caș.

“Materia primă pe care o  folosim este doar caș, îl măcinăm și adăugăm un pic de sare pentru conservare. Conține 77,5% caș din lapte de vacă, 20% caș din lapte de oaie și 2.5% sare.

Din acest motiv are și gustul mai domol, mai blând, și atunci e foarte versatilă și se potrivește în diverse rețete, printre care și cea de praline”, spune Daniela.

Poate că vom continua această colaborare și o să ajungem și la un ganache cu brânza de burduf. Clienții deja ne cer”, explică Laura de la atelierul de ciocolată.

Designul îmbină eleganța cu tradiționalul

Ambalajul reflectă colaborarea: elementele vizuale tradiționale ale fermei se îmbină cu estetica elegantă a atelierului de ciocolată, într-un design „naiv-modern”:

“Ambalajele sunt pe structura ambalajului clasic de la Maximilian Chocolat, dar am preluat în partea de grafică culorile brandului De la Ferma cu Omenie.

Bineînțeles, ambii suntem menționați pe ambalaj și am încercat să redăm acest TimelessFusion într-o grafică ușor naivă, cu elemente tradiționale, dar totuși către zona de modern”, adaugă Laura.

Ce părere au clienții

Reacțiile clienților au fost pozitive, demonstrând că această colaborare a fost un pas înainte și un risc bine meritat.

“Adevărul este că a fost foarte bine primit acest produs de către clienți. Ne bucură faptul că au înțeles ideea, au înțeles că putem să regăsim aceste gusturi tradiționale în viața noastră modernă și într-o variantă gourmet, de fine dining, unde gusturile se potențează foarte mult”, completează Laura.

De asemenea, turiștii sunt încântați și chiar uimiți de această combinație: “Turiștii sunt foarte încântați de a gusta ceva autentic și cu atât mai încântați în momentul în care văd că și în România se fac produse gourmet”.

În ceea ce privește clienții de la Ferma cu Omenie, suprinderea a fost la fel de mare atunci când au gustat această combinație neașteptată.

“Nu le venea să creadă că există brânză de burduf  în praline, foarte impresionați au fost. Adică a fost ceva diferit, cumva tradiționalul combinat cu modernul”, a menționat și Daniela.

Așadar, orice om care are deschidere, curiozitate, poate un pic de curaj și care apreciază elementele acestea tradiționale văzute în forma lor autentică și frumoasă, va fi cu siguranță încântat de această combinație.

“Atât consumatorii celor de la fermă, cât și clienții noștri au primit foarte bine acest produs”, adaugă Laura.

Care este procesul de producție

În ceea ce privește procesul de producție, Laura a povestit pentru Cluj24 că pralinele se realizează cu ajutorul unor matrițe de policarbonat.

Astfel, prima dintre etape este pictarea manuală a acestora: “Ele se pictează cu unt de cacao colorat și coloranți alimentari. Colecția aceasta are mai multe rânduri de pictură.

Are niște dungi și apoi este suflat cu unt de cacao colorat în două etape”.

Odată ce partea de design este finalizată, ea are nevoie de 12 ore de cristalizare, având în vedere că în compoziție se regăsește unt de cacao.

După aceea se realizează cochilia de ciocolată, care și ea are nevoie de perioadă de cristalizare, după care se introduce ganache-ul, biscuitul și la final se închide în ciocolată cu lapte.

Rețeta perfectă: “O combinație între știință și artă”

Pentru a ajunge la rezultatul dorit este nevoie de timp, răbdare și determinare, crede Laura: “Pralinele au mai multe etape în zona de dezvoltare. Ideea este că tot acest proces de realizare a ganache-ului e o combinație între știință și artă.

Ganache-urile în sinea lor au niște procente foarte bine stabilite pentru conținut, astfel încât să asigure aceeiași textură, savoare și o viață de raft pe măsura așteptărilor.

Se fac mai multe probe pentru ganache-uri. Prima dată se testează ele, după care se încapsulează în cochilii și se stabilește dacă se potrivesc mai bine cu un tip de ciocolată sau altul, cu un anumit procent de cacao sau altul”.

Combinarea gusturilor, o adevărată provocare

Provocarea principală pe care au întâmpinat-o a fost modul în care sunt combinate gusturile.

Pentru a fi desertul echilibrat și cu toate acestea un pic surprinzător, a necesitat mai multă atenție, care în cele din urmă a dat roade, având rezultatul dorit.

“Zona aceasta de a reuși să corelăm gusturile a fost o provocare. Cu toate astea, suntem foarte încântați în momentul de față de faptul că acest biscuit în care am pus brânză aduce și un plus de textură produsului, pe care noi îl considerăm valoros”, mai menționează Laura.

Gustul de acasă reinterpetat

“Surprindere, bucurie, regăsire cumva” sunt sentimentele pe care aceștia vor să le transmită clienților.

“Aduce un pic gustul de acasă. Până la urmă atât caisa cât și caramelul și bineînțeles și brânza de burduf,  gustul de nucă,  crocantul din biscuiți, toate îți aduc sentimentul acesta de un acasă reinterpretat.

Cred că de asta ne și place că îi spune Timeless, pentru că îți aduce niște gusturi pe care poate ți le amintești din copilărie, dar tu acum le interpretezi foarte diferit, mult mai colorat și mai complex”, subliniază Laura.

Durabilitatea pralinelor Timeless Fusion și care sunt prețurile

Potrivit acesteia, pralinele au doar o lună valabilitate, dar producătorii trebuie să se asigure că în acea lună, chiar și în cea de-a 30-a zi, ele sunt la același nivel calitativ ca la început.

”Asta se întâmplă pentru că folosim doar ingrediente naturale, toate ganache-urile le facem noi de la zero”, mai arată Laura.

În ceea ce privește prețurile, acestea diferă în funcție de numărul de praline din cutie. Astfel, cutiuța de 4 praline costă 40 de lei, iar cea de 9 este 90 de lei.

Colaborările deosebite continuă

Pralinele cu brânza de burduf provenită de la Ferma cu Omenie nu sunt prima combinație ieșită din tipar. În trecut, au fost produse, în ediție limitată, brânză de burduf cu trufe.

Reprezentanții fermei spun că își doresc să continue colaborările alături de parteneri care împărtășesc aceleași valori și principii.

“Acesta e un început, așa să zic, mai promițător și mai curajos cu care ne mândrim, dar nu vrem să ne oprim aici. Căutăm în continuare să mai găsim astfel de colaborări, să strângem o comunitate de oameni cu afaceri micuțe, oameni buni și care fac același lucru ca noi. Folosesc aceleași valori și principii, și putem împărtăși omenia. Se dedică într-un totul produselor și care țin foarte mult la calitate”, a conchis Daniela.

Denisa Davidaș

Citește mai departe

CULTURA

Funeraliile Papei Francisc: 150.000 de oameni, în Piața Sfântul Petru. Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu iau parte la procesiune

Publicat

Funeraliile Papei Francisc au început sâmbătă dimineață, puțin după ora locală 10:00 (8:00 GMT), cu procesiunea scoaterii sicriului din Bazilica Sfântul Petru și întâmpinarea acestuia de către zecile de mii de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru, care l-au ovaționat în picioare, scrie Agerpres.

Aproape 150.000 de persoane au umplut Piața Sfântul Petru și bulevardul Via della Conciliazione (EFE), în timp ce peste 4.500 de preoți, 700 de episcopi și 225 de cardinali au concelebrat Liturghia solemnă. Ceremonia este oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re.

Președintele american Donald Trump și fostul președinte Joe Biden se numără printre liderii politici prezenți. Trump și soția sa, Melania, au sosit vineri seară la Roma și au adus un omagiu sicriului închis al Suveranului Pontif, înaintea începerii slujbei.

Joe Biden, al doilea președinte catolic din istoria SUA, a sosit sâmbătă dimineață, fiind însoțit de soția sa, Jill Biden. Deși Biden nu făcea parte din delegația oficială a SUA, condusă de Trump, prezența sa a fost una dintre primele confirmate în Piața Sfântul Petru, mai scrie Agerpres.

România, reprezentată de președinte, prim-ministru și ministrul de externe

România este reprezentată la cel mai înalt nivel prin președintele interimar Ilie Bolojan, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, scrie Digi24.

Într-o ceremonie discretă și emoționantă, sicriul Papei a fost stropit cu apă sfințită și a fost intonat imnul „Regina Caeli” înainte de închiderea finală. În sicriu au fost depuse medalii emise în timpul pontificatului său, inclusiv medalia vizitei în România, precum și pergamentul „Rogitus”, care cuprinde rezumatul vieții și slujirii sale, mai scrie sursa citată.

Funeralii organizate după un ritual simplificat

Papa Francisc a cerut ca funeraliile să fie organizate după un ritual simplificat, stabilit de noua ediție a Ordo Exsequiarum Romani Pontificis, elaborată chiar în timpul pontificatului său, reflectând astfel valorile de modestie și umanitate pe care le-a promovat în întreaga sa viață și slujire, scrie Agerpres.

Suveranul pontif, care a murit lunea trecută la vârsta de 88 de ani, era foarte devotat imaginii mariane „Salus Populi Romani” („Salvarea poporului roman”), se ruga adesea în fața acestei icoane a Maicii Domnului aflată în Cappella Paolina din Bazilica Santa Maria Maggiore și și-a exprimat dorința expresă de a fi înmormântat în această biserică.

Papa Francisc a luptat pentru a remodela Biserica Romano-Catolică

Printre schimbările din noua ediție, potrivit Vatican News, se numără eliminarea utilizării a trei sicrie, din chiparos, plumb și stejar, și posibilitatea ca un Papă decedat să fie înmormântat în afara Bazilicii Vaticanului. O altă schimbare este că expunerea publică înainte de înmormântare va avea loc într-un sicriu simplu, din lemn, și nu pe un suport ridicat, așa cum se făcea anterior. Constatarea decesului Papei s-a făcut, de asemenea, în capela papală, nu în camera sa.

Primul papă non-european din ultimele aproape 13 secole, Francisc a luptat pentru a remodela Biserica Romano-Catolică în timpul papalității sale de 12 ani, luând partea celor săraci și marginalizați, provocând în același timp națiunile bogate să ajute migranții și să inverseze schimbările climatice, scrie Reuters.

„Francisc a lăsat tuturor o mărturie minunată de umanitate, de viață sfântă și de paternitate universală”, se arată într-un rezumat oficial al papalității sale, scris în latină și așezat lângă corpul său.

FOTO, VIDEO: Vatican News

Citește mai departe

EVENIMENT

Locul 8 pentru România la Campionatului Mondial de Cheerleading din SUA! 22 de tineri din Cluj fac parte din lotul național

Publicat

Echipa României de cheerleaders, din care fac parte 22 de membri ai Knights Cheerleaders de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, a obținut un onorabil loc 8 la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando, Statele Unite ale Americii.

Calificarea în finală și obținerea locului 8 mondial este o performanță remarcabilă, mai ales că aceasta a fost prima participare a României la o astfel de competiție mondială.

Peste 4.000 de sportivi din 60 de țări

La eveniment au participat peste 4.000 de sportivi din 60 de țări, într-un spectacol plin de energie, găzduit de ESPN Wide World of Sports din Orlando. România s-a numărat printre cele 10 țări care au ajuns în finală, alături de Puerto Rico, Spania, Austria, Olanda, Belgia, Danemarca, Italia, Africa de Sud și Ungaria.

Prima echipă de cheerleading înființată la Cluj-Napoca în 2014

Echipa Knights Cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților, prima echipă de cheerleading înființată la Cluj-Napoca în 2014, a reușit să impresioneze juriul încă de la începutul competiției. Cu peste 100 de sportive organizate pe patru categorii de vârstă, echipa clujeană a confirmat încă o dată profesionalismul, pasiunea și efortul constant în promovarea cheerleadingului.

Rezultatul obținut la Campionatul Mondial este o nouă dovadă că determinarea și talentul tinerilor sportivi din România pot străluci și pe cele mai mari scene internaționale. Felicitări!

FOTO: Facebook/ Cheer Daily

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate