Connect with us

EVENIMENT

Rețeta de WEEKEND: Zamă de fasole boabe cu CIOLAN afumat

Publicat


zama

Printre multele bătăi de cap pe care le are o gospodină, „ce fac de mâncare pentru weekend” este în top. Câte persoane în casă, atâtea gusturi. Cluj24 sare în ajutorul lor cu rețete testate de piloții noștri de încercare. Astăzi, în poll position se află zama de facole boabe cu ciolan afumat.

Nu umblăm la plating că nu suntem fine dining și nici vreun local frecventat de turiști străini, ca să le furăm ochii cu zama în pită. Zama noastră se servește clasic, cu polonicul din oală direct în farfurie.

ceapa

Rețeta de WEEKEND: Zamă de fasole boabe cu CIOLAN afumat

Dar să vedem ce ne trebuie pentru minunăția asta:

– fasole (cam 10 pumni); dacă nu vă iese cum trebuie, riscați să luați mai mulți
– 3 morcovi
– un ciolan afumat, de preferat cu os
– 4 foi dafin
– 2 cepe
– 3 linguri făină
– 1 cană bulion sau o conservă mică de pastă de tomate
– cimbru
– 400 gr smântână
– ulei
– sare, piper, boia dulce și iute

Care sunt etapele?

Pentru început puneți fasolea la fiert. După 10 minute de clocotit, aruncați apa și puneți alta, fierbinte, că altfel se întăresc boabele. Repetați de vreo 4 ori procedeul, asta ca să scăpăm de riscul a fi luați în evidență ca prosumatori, în cazul ăsta, furnizori de biogaz. Oricum, stați liniștiți, de scăpat nu scăpăm de tot, că doar ăsta e farmecul, nu?

Până fierbe fasolea, spălați bine ciolanul și curățați carnea de pe os, apoi o puneți la fiert cu os cu tot, musai, împreună cu morcovii tăiați cum vreți voi. Spumați din când în când. După ce e aproape fiartă carnea se adaugă fasolea fiartă separat.

Într-o oală punem un deget de ulei în care călim cele două cepe tăiate mărunt. Când ceapa devine translucidă, adăugăm trei linguri de făină, ca să facem rântașul, apoi, după un minut, stingem cu o cană de apă fierbinte. Adăugăm sare, piper și boia, atât dulce cât și un pic iute.

Punem rântașul într-o sită, în mai multe ture, sită pe care o imersăm în zeamă și frecăm cu o lingură de lemn până se dizolvă. Ceapa rămasă se aruncă.

După 10 minute de clocotit, adăugați bulionul sau pasta de roșii.

Separat, amestecați smântâna într-un bol cu zeamă fierbinte, până se dizolvă. Grijă la cocoloașe. Apoi turnați în oală smântâna diluată și amestecați bine.

Ultimul pas, adăugați dafinul și cimbru, apoi ajustați după gust cu sare și piper.

Se servește cu ceapă de care vreți voi, albă, galbenă sau roșie, nu contează, e la fel de bună. Dacă aveți carne și fasole suficientă în oală, s-ar putea să scăpați de grija felului doi.

Poftă bună s-aveți!

Foto: de la noi din bucătărie, fără photoshop



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – Unirea Ungheni, 2-0. Bolgado și Kamara au stabilit SCORUL final al amicalului

Publicat

cfr

Profitând de pauza competițională, CFR Cluj a disputat, sâmbătă, un amical cu Unirea Ungheni. După 90 de minute, clujenii au câștigat cu 2-0, goluri marcate de Bolgado (min.34) și Kamara ( min.74).

„Victorie în amicalul cu Unirea Ungheni!

În minutul 34, după un corner executat de Cipri Deac, Bolgado a reluat cu capul și a reușit să înscrie. În repriza secundă, în minutul 74, Aussi a centrat în careu, Serebe a deviat pentru Kamara, care a înscris cu un șut din interiorul careului, stabilind scorul final al partidei, 2-0.

CFR Cluj – Unirea Ungheni, 2-0. Bolgado și Kamara au stabilit SCORUL final al amicalului

Echipa din prima repriză: Hindrich, Camora (C), Ilie, Bolgado, Simao, Keita, Djokovic, Fică, Korenica, Michael, Deac

Echipa din a doua repriză: Gal, Peteleu, Boben, Graovac, Iacob, Artean, Păun, Filip, Mensah, Serebe, Kamara

Au mai evoluat în repriza secundă: Aussi, Lucaci, Kresic, Avram”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan (PNL), despre Marcel Ciolacu: E viclean și un ȘMECHERAȘ. Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm

Publicat

rares bogdan

Aflat ca invitat, sâmbătă, la emisiunea „Insider politic” de la Prima TV, europarlamentarul clujean Rareș Bogdan a vorbit despre starea de fapt existentă acum în relația PNL cu PSD și despre soarta „concubinajului” dintre cele două partide la conducerea țării.

”Nu. Nu mi-a plăcut (cu PSD la guvernare). Mie ştiţi că nu mi-a plăcut, dar în acelaşi timp am înţeles situaţia şi n-am comentat prea mult decât în intern şi din când în când mai răbufneam şi în zona externă”, a afirmat Rareş Bogdan.

„Suntem despărţiţi. Noi suntem despărţiţi de PSD din punct de vedere politic. Nu mai avem niciun fel de treabă cu domniile lor. Noi nu participăm la şedinţele de coaliţie, nici nu au mai fost şedinţe de coaliţie.

Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan (PNL), despre Marcel Ciolacu: E viclean și un ȘMECHERAȘ. Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm

Am desemnat un singur om din conducerea executivă de cinci persoane pentru a reuşi să păstreze strict legătura tehnică la nivelul eşaloanelor 2-3 şi la nivelul specialiştilor departamentelor noastre cu cei din PSD, pentru buna guvernare. Aşa cum am luat decizia extrem de clară.

Nu mai vrem niciun fel de colaborare cu Partidul Social Democrat, dar azi, înainte cu două luni de alegeri, să scoţi miniştrii de la guvernare e o situaţie care duce la o criză majoră, pentru că, de asemenea, Marcel Ciolacu a anunţat că dacă noi ieşim de la guvernare, imediat îşi va depune mandatul, asta înseamnă o criză pentru România”, a explicat europarlamentarul.

„Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm şi ne promovăm toate măsurile noastre în Parlament, blocăm măsurile lor, am anunţat exact care sunt interesele pentru Partidul Naţional Liberal, care sunt interesele românilor, continuăm negocierile la Bruxelles, unde situaţia nu este cea mai roz pentru România, după cum ştiţi cunosc destul de bine ce se întâmplă acolo, iar tranşa trei este în continuare blocată din cauza plafonului pe care noi nu vrem să-l aplicăm. Deci nu vom scădea plafonul de la 500.000 la 80.000 de euro aşa cum e trecut în PNRR şi ar fi o condiţionalitate, adică preferăm chiar blocarea acelei sume din interiorul tranşei de 2,6 miliarde.

„Sunt şi voci care au spus că ar trebui o retragere totală de la guvernare”

E vorba de blocarea a 500 de milioane în cazul în care nu aplicăm acea măsură de reducere a pragului la micro-întreprinderi. Noi considerăm că deja l-am redus de la 1 milion la 500 de mii, că am introdus acele măsuri de la 1 la 3%, am introdus chestiunea cu C.A.S.S., a angajat un plus şi nu putem să punem presiune tot pe mediul privat”, a mai spus Rareş Bogdan.

„Sunt şi voci care au spus că ar trebui o retragere totală de la guvernare. Sunt nişte riscuri. Eu cunosc bine PSD, am fost specializat pe acest partid şi cunosc capacitatea lui enormă de a captura instituţii ale statului şi de a le folosi. Noi, liberalii, din punctul ăsta de vedere, funcţionăm extrem de democratic.

Dacă avem un ministru într-un minister de forţă sau într-o companie sau într-o regie autonomă, nu înseamnă că acel ministru face sau acel şef de companie face ceva în interesul strict al partidului. Se gândeşte întotdeauna că există viaţă şi după ce pleacă de acolo şi funcţionează foarte transparent şi foarte democratic.

„Eu am venit de pe băncile şcolii”

Mie mi-e frică de un PSD, vă spun sincer, în care, de exemplu, domnul Tudose, că îl cunoaşteţi, ar fi, spre exemplu, ministrul de interne sau domnul Paul Stănescu, ministru la Dezvoltare. Sau pot să continui enumerările, sau domnul Simonis, sau aşa mai departe sau domnul Romaşcanu. Deci eu am spus extrem de clar, Ministerul de Interne, pentru a asigura buna desfăşurarea alegerilor, echilibrată, transparentă şi corectă. Am încredere în Cătălin Predoiu. Cătălin Predoiu este un om foarte echilibrat, foarte raţional, care nu îşi va ştirbi cariera şi notorietatea şi imaginea pentru a face nu ştiu ce şuşanea. Nu am încredere într-un PSD-ist din cei enumeraţi, ca ministru de interne, n-ar încerca să facă ce a făcut Carmen Dan la 10 august.

De asemenea, la Ministerul Finanţelor, gândiţi-vă că a-i lăsa Ministerul Finanţelor – şi noi ne certăm cu Boloş de multe ori şi cu noi este încăpăţânat Boloş, dar prefer un tip încăpăţânat, dar care este exclusiv pentru a ţine economia şi deficitul, dar şi economia României pe funcţionabilitate şi într-o relaţie cu Comisia Europeană pentru a nu se bloca fondurile europene, decât un individ care ar veni şi ar arunca cu tot ce mai găseşte în visteria statului doar pentru că vine campanie electorală şi e o dată la patru ani”, a mai afirmat Rareş Bogdan.

”Acum nu mă comparaţi (cu dl. Ciolacu), că totuşi din punct de vedere al şcolii nu sunt la fel de viclean ca şi dânsul sau la fel de descurcăreţ sau şmecheraş. Eu am venit de pe băncile şcolii. Asta-i viaţa. Fiecare s-a descurcat altfel în viaţă”, a declarat Rareş Bogdan.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Louis Munteanu, atacantul de la CFR Cluj, la primul HATTRICK din carieră. A fost decisiv în meciul Naționalei U21 cu Muntenegru

Publicat

louis munteanu

România U21 a învins, vineri în deplasare, Muntenegru U21, scor 6-2, în runda cu numărul 9 a grupei E de calificare la Euro 2025. Louis Munteanu, atacantul celor de la CFR Cluj, a reușit primul hattrick din carieră.

Jucătorii pregătiți de Daniel Pancu au reușit să înscrie de 6 ori în poarta Muntenegrului. Golurile au fost marcate de Janjic (min. 21), Mrvaljevic (min.70), respectiv L. Munteanu ( min. 16, 27 și 74), R. Ilie (min.52), Oct. Popescu (min.59) și Rădulescu (min.90).

Louis Munteanu, atacantul de la CFR Cluj, la primul HATTRICK din carieră. A fost decisiv în meciul Naționalei U21 cu Muntenegru

Sava, fostul portar al CFR Cluj, a încasat două goluri, unul direct din corner.

În celălalt meci al grupei, Elveția și Finlanda au făcut egalul mult așteptat de naționala lui Daniel Pancu, 1-1.

În ultima rundă, România primește vizita Elveției, iar Finlanda joacă acasă cu Muntenegru. Pentru a câștiga grupa, România trebuie să nu piardă cu Elveția și să obțină cel puțin rezultatul pe care nordicii îl vor face cu Muntenegru. În caz de egalitate de puncte, principalul criteriu de departajare sunt meciurile directe, unde Finlanda stă mai bine (1-0 în tur, 0-2 în deplasare).

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Semifinala Miss România ”The Crown”, la Cluj-Napoca. Cine sunt fetele calificate în finală

Publicat

Miss Romania

Semifinala competiției Miss România ”The Crown” a avut loc, vineri, la restaurantul Rodizio din Cluj-Napoca, eveniment în cadrul căruia opt concurente au luptat pentru finală, însă numai trei au avut șansa de a merge mai departe.

Concurentele au trecut prin probe exigente, incluzând defilări și o evaluare artistică, pentru a impresiona juriul.

Patricia Pruneanu a obținut locul I, iar Andra Horoba și Cristina Elena au ocupat locurile II și III. Toate trei vor concura în marea finală care va avea loc pe 13 decembrie la Timișoara, prezentată de Dan Negru și unde va mai fi prezent designerul Cătălin Botezatu.

Probe decisive

Concurentele semifinalei de la Cluj-Napoca au avut de trecut trei probe decisive.

O defilare inițială, în care s-a verificat și s-a pus accent pe siguranța pașilor și corectitudinea posturii, o probă de interviu, pentru a le testa spontaneitatea și inteligența emoțională, unde Anda Horoba a oferit un răspuns surprinzător când a fost întrebată dacă ar alege 200.000 de euro sau ziua de mâine: ,,Aș alege cei 200.000 de euro și i-aș dona unor nevoiași, căci într-o singură zi nu aș avea ce să mai schimb”.

A treia probă a constat în defilarea rochiei de bal, unde grația și rafinamentul au fost esențiale.

Preselecții în mai multe orașe

Organizatoarea evenimentului, Hannelore Ulrich, a fost gazda acestui show, iar preselecțiile din Cluj-Napoca au fost doar o etapă dintr-un turneu național care a vizat șapte mari orașe din România, precum: Timișoara, Oradea, Iași, Constanța, București și Craiova.

Nici premiile nu sunt de neglijat, pentru finala din 13 decembrie, acestea vor fi în bani, și vor include sume de până la 1000 de euro și alte beneficii pentru a sprijini dezvoltarea carierei câștigătoarelor.

Andreea Paparuș

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax