Connect with us

EVENIMENT

Rețeta de WEEKEND: Zamă de fasole boabe cu CIOLAN afumat

Publicat


zama

Printre multele bătăi de cap pe care le are o gospodină, „ce fac de mâncare pentru weekend” este în top. Câte persoane în casă, atâtea gusturi. Cluj24 sare în ajutorul lor cu rețete testate de piloții noștri de încercare. Astăzi, în poll position se află zama de facole boabe cu ciolan afumat.

Nu umblăm la plating că nu suntem fine dining și nici vreun local frecventat de turiști străini, ca să le furăm ochii cu zama în pită. Zama noastră se servește clasic, cu polonicul din oală direct în farfurie.

ceapa

Rețeta de WEEKEND: Zamă de fasole boabe cu CIOLAN afumat

Dar să vedem ce ne trebuie pentru minunăția asta:

– fasole (cam 10 pumni); dacă nu vă iese cum trebuie, riscați să luați mai mulți
– 3 morcovi
– un ciolan afumat, de preferat cu os
– 4 foi dafin
– 2 cepe
– 3 linguri făină
– 1 cană bulion sau o conservă mică de pastă de tomate
– cimbru
– 400 gr smântână
– ulei
– sare, piper, boia dulce și iute

Care sunt etapele?

Pentru început puneți fasolea la fiert. După 10 minute de clocotit, aruncați apa și puneți alta, fierbinte, că altfel se întăresc boabele. Repetați de vreo 4 ori procedeul, asta ca să scăpăm de riscul a fi luați în evidență ca prosumatori, în cazul ăsta, furnizori de biogaz. Oricum, stați liniștiți, de scăpat nu scăpăm de tot, că doar ăsta e farmecul, nu?

Până fierbe fasolea, spălați bine ciolanul și curățați carnea de pe os, apoi o puneți la fiert cu os cu tot, musai, împreună cu morcovii tăiați cum vreți voi. Spumați din când în când. După ce e aproape fiartă carnea se adaugă fasolea fiartă separat.

Într-o oală punem un deget de ulei în care călim cele două cepe tăiate mărunt. Când ceapa devine translucidă, adăugăm trei linguri de făină, ca să facem rântașul, apoi, după un minut, stingem cu o cană de apă fierbinte. Adăugăm sare, piper și boia, atât dulce cât și un pic iute.

Punem rântașul într-o sită, în mai multe ture, sită pe care o imersăm în zeamă și frecăm cu o lingură de lemn până se dizolvă. Ceapa rămasă se aruncă.

După 10 minute de clocotit, adăugați bulionul sau pasta de roșii.

Separat, amestecați smântâna într-un bol cu zeamă fierbinte, până se dizolvă. Grijă la cocoloașe. Apoi turnați în oală smântâna diluată și amestecați bine.

Ultimul pas, adăugați dafinul și cimbru, apoi ajustați după gust cu sare și piper.

Se servește cu ceapă de care vreți voi, albă, galbenă sau roșie, nu contează, e la fel de bună. Dacă aveți carne și fasole suficientă în oală, s-ar putea să scăpați de grija felului doi.

Poftă bună s-aveți!

Foto: de la noi din bucătărie, fără photoshop




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate