ACTUALITATE
RESTRICȚII pentru CLUJ-NAPOCA! Gata cu petrecerile. HoReCa, cazinourile și instituțiile de cultură vor avea din nou de suferit
În urma creșterii mediei de infectări cu COVID-19 din ultimele 14 zile cu peste 1.5 cazuri raportate la 1.000 de locuitori în Cluj-Napoca, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj s-a reunit pentru a anunța care vor fi noile măsuri pentru limitarea răspândirii virusului ucigaș. Astfel, HoReCa, cazinourile și instituțiile de cultură vor avea din nou de suferit.
Avănd în vedere incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile din următoarele unități administrativ-teritoriale din județul Cluj, unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 locuitori, respectiv: Cluj-Napoca, Apahida, Caianu, Cașeiu, Câțcău, Cuzdrioara, Feleacu, Florești, Mintiu-Gherlii, Mociu, Săcuieu, Sâncraiu, Sic, Vad se dispun, începând cu data 12.10.2020, pe raza acestor unități administativ-teritoriale, următoarele măsuri:
⦁ suspendarea, pe o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, a activității cu publicul, a tuturor operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;
(Se permit prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective).
⦁ suspendarea, pe o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea dc prelungire, a activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru clienții cazați;
(Se permit prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective).
⦁ suspendarea, pe o perioadă de 10 zile, a activității operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară;
⦁ suspendarea, pe o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, a activității cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
⦁ nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;
⦁ prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Restricțiile vor intra în vigoare de luni, 12 octombrie, și vor ține 10 zile cu posibilitate de prelungire. Dacă rata incidenței va scădea sub 1.5, măsurile vor fi eliminate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Prețurile la gaz și energie ar putea fi plafonate și după 1 aprilie. Marcel Ciolacu: Este o prioritate
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a declarat vineri, înaintea ședinței de Guvern, că este important să fie găsită o soluție pentru plafonarea prețurilor la energie și la gaze și după data de 1 aprilie.
El spune că este ”o certitudine” faptul că Executivul va continua să-i ajute pe români.
Prețurile la gaz și energie ar putea fi plafonate și după 1 aprilie. Marcel Ciolacu: Este o prioritate
Potrivit premierului Ciolacu, este „o mare prioritate” să se găsească o „formulă optimă de a continua sprijinirea populației prin prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie”, scrie Mediafax.
Marcel Ciolacu a mai spus că o dovadă în plus că Executivul va continua să-i ajute pe români este că ”Romgaz deja face pașii decisivi pentru a demara furnizarea gazelor pentru consumatorii casnici”.
„Sunt sigur că, la fel ca Hidroelectrica în piața energiei, Romgaz va veni cu cea mai bună ofertă de preț la gaze pentru toți românii”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.
EVENIMENT
FOTO. Cum s-a produs accidentul de pe centura Vâlcele-Apahida. 6 persoane au fost rănite, între care 2 copii
Accident grav pe centura Vâlcele-Apahida din Cluj. Șase persoane, între care doi copii de 2 ani, au fost transportate la spital.
Traficul în zonă a fost complet blocat.
Cum s-a produs accidentul de pe centura Vâlcele-Apahida. 6 persoane au fost rănite, între care 2 copii
Din primele verificări efectuate la fața locului, s-a stabilit că un bărbat, de 44 de ani, din județul Sălaj, care conducea un autoturism în direcția localității Vâlcele, ar fi acroșat semiremorca unui autotren care circula din sens opus.
În urma impactului, autoturismul ar fi pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu alte două autoturisme.
Traficul, blocat complet
Accidentul s-a soldat cu rănirea conducătorului auto de 44 de ani, a unui pasager adult din autoturismul acestuia, precum și a doi copii de 2 ani, aflați în același vehicul.
De asemenea, ceilalți doi conducători auto implicați au avut nevoie de îngrijiri medicale. Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt în desfășurare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii evenimentului rutier.
Traficul este încă blocat la publicarea acestei știri, pentru efectuarea cercetărilor.
Foto: ISU Cluj
Primăria comunei Florești a lansat o platformă digitală, similară celei utilizate de Primăria Cluj-Napoca – MyCluj, care permite cetățenilor să depună sesizări și reclamații privind problemele din comunitate.
Platformă oferă o interfață prietenoasă și funcționalități avansate. Aceasta pune la dispoziția utilizatorului o hartă interactivă de tip GIS care permite adăugarea și încadrarea fiecărei sesizări într-o categorie predefinită.
Sesizările sunt afișate pe hartă folosind „markere” cu pictograme distincte în funcție de categorie, iar pentru fiecare sesizare sunt disponibile informații precum: data și ora la care fost creată, categoria, descrierea și starea sesizării.
Categoriile disponibile pe site pentru sesizări sunt următoarele:
- Iluminat public
- Parcuri și zone verzi
- Curățenie stradală
- Reparații străzi și trotuare
- Depozitare deșeuri
- Parcări neregulamentare
- Sesizări lucrări investiții
- Transport public
- Construcții / lucrări neautorizate, organizare de șantier
- Probleme de mediu
- Semnalizare rutieră
- Rețele de apă / canalizare (CAS)
- Locuri de parcare / Parkinguri
- Acte de comerț ilicit
- Trafic rutier
- Taxi
- Animale fără stăpâni
- Salubrizare (ridicare deșeuri)
- Altele
- Echipamente de joacă și mobilier urban
- Deszăpezire
În ultimul an, sute de sesizări au fost depuse pe platformă, iar marea majoritate a acestora au fost soluționate.
Cetățenii pot accesa platforma online, aici.
EVENIMENT
FOTO. ACCIDENT cu trei mașini pe centura Vâlcele-Apahida. 6 persoane, între care 2 copii, transportate la spital
Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe centura Vâlcele-Apahida.
ISU Cluj intervine la accidentul în care au fost implicate treu autoturisme.
ACCIDENT cu trei mașini pe centura Vâlcele-Apahida. 6 persoane, între care 2 copii, evaluate de medici
În accident au fost implicate trei autoturisme, dar din fericire nu au existat persoane încarcerate.
Potrivit ISU Cluj, 4 adulți și 2 minori sunt evaluați de către echipajele medicale. La misiune iau parte trei autospeciale, o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă și două ambulanțe SAJ.
UPDATE
Toate persoanele sunt conștiente, cooperante, dar prezintă diverse traumatisme. Forțele au fost suplimentate cu o nouă ambulanță SMURD, anunță ISU Cluj.
UPDATE 1
Toate cele șase persoane vot fi transportate la spital. Este vorba de două femei, doi bărbați, dar și două minore de 2 ani.
UPDATE 2
Potrivit polițiștilor clujeni, în accident au fost implicate patru mașini. Din primele verificări efectuate la fața locului, s-a stabilit că un bărbat, de 44 de ani, din județul Sălaj, care conducea un autoturism în direcția localității Vâlcele, ar fi acroșat semiremorca unui autotren care circula din sens opus.
În urma impactului, autoturismul ar fi pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu alte două autoturisme.
Traficul în zonă a fost blocat zeci de minute.
Foto: ISU Cluj