ACTUALITATE
Remus Lăpușan: PRO România este un partid tânăr, dar cu oameni experimentați; împreună, scoatem țara din criză (PE)

Suntem pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Sunteți candidatul PRO România Cluj pentru Camera Deputaților. De ce credeți că ar trebui să vă voteze oamenii?
PRO România este un partid tânăr, dar cu oameni experimentați, și nu mă refer la vârstă, ci la experiența profesională pe care o au colegii mei din toată țara. Doctrina social-liberală ne-a reunit pe cei care credem că trebuie să existe un echilibru între intervenția directă a statului și principiile economiei de piață libere. Mai ales în aceste momente delicate prin care trecem din cauza pandemiei de Covid, este foarte important să existe politici publice care să asigure depășirea crizei cu cât mai puține pagube și efecte negative, atât la nivel personal cât și la nivel economic în general.
„Unul dintre domeniile cele mai afectate de aceste blocaje a fost cel sanitar”
Liberalii nu au exercițiul gândirii doctrinare în sensul intervenționismului, ați văzut cât de prost au gestionat și criza din 2009-2010, cu tăieri masive de salarii și pensii, și cu reduceri de personal din sectorul bugetar pe motiv că era suprasaturat. De acord, dar ei nu au eficientizat aparatul de stat, ci au dat afară oameni și apoi au blocat angajările.
Unul dintre domeniile cele mai afectate de aceste blocaje a fost cel sanitar, și asta se vede mai ales acum, când se plâng că nu există personal suficient pentru a lupta pe baricade în spitale cu acest dușman nemilos – coronavirusul.
Experiența pe care o avem atât în mediul privat, cât și în domeniul administrației publice, ne-a ajutat să gândim un program integrator și holistic pentru ieșirea din criza generată de pandemie. Până la urmă, Victor Ponta este premierul care ne-a mai scos o dată din criză, și o poate face din nou! Cu PRO România, nimeni nu va fi lăsat în urmă; pentru noi, fiecare cetățean contează, indiferent de ocupație sau de venit! Noi nu promitem pielea ursului din pădure, ci venim cu măsuri simple, cu impact real asupra vieții fiecăruia dintre noi.
Despre ce este vorba în acest program de ieșire din criză?
Noi am sintetizat totul în cinci măsuri pe care le considerăm esențiale pentru a depăși acest moment complicat.
În primul rând, fiecare cetățean trebuie să beneficieze de un venit minim pentru a-și asigura cele necesare traiului zilnic: pe perioada crizei, vom completa veniturile fiecărui român până la 1500 de lei.
Apoi, companiile românești trebuie ajutate și ele cu o serie de facilități fiscale și granturi, pe care noi le-am reunit sub denumirea sprijin economic de criză. De o atenție deosebită se vor bucura producătorii agricoli, care, printre altele, vor avea asigurat un preț minim de preluare a unor produse.
În lupta cu coronavirusul, este esențial să intervenim cu măsuri eficiente în funcție de specificul fiecărei zone, iar pentru asta este necesară testarea în masă, gratuită. Tot la capitolul sănătate, vrem să terminăm de construit cele opt spitale regionale, dintre care unul va fi în Cluj, și vom dezvolta telemedicina.
Vom redeschide școlile pentru a mai salva, dacă se poate, generațiile acestea de copii pe care le-a sacrificat dl. Orban și cărora le-a îngrădit dreptul la educație. Nu există niciun studiu valabil în comunitatea științifică internațională care să demonstreze că închiderea școlilor este eficientă în pandemie și împiedică răspândirea virusului. Uitați-vă la Franța, ei sunt acum în lockdown ca și în primăvară, cu deosebirea că acum au lăsat școlile deschise. Și sincer nu cred că au făcut asta din inconștiență!
De asemenea, vom reda respectul și demnitatea pe care le datorăm hainei militare și vom aplica integral prevederile legii 223/2015.
Un ultim mesaj pentru alegători, în perspectiva votului din 6 decembrie…?
Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, îndemn fiecare cetățean să facă alegeri înțelepte, în perspectiva unui nivel de trai mai ridicat. Eu sunt convins că, împreună, scoatem țara din criză!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Tendința de apreciere a leului, care s-a manifestat înainte de minivacanța de Rusalii, a continuat și în prima ședință a acestei săptămâni.
Acest lucru a avut loc pe fondul unui nivel mai scăzut a aversiunii față de risc, ceea ce i-a permis leului să se întărească față de principalele valute, arată analistul economic Radu Georgescu.
Vacanța de Rusalii a fost de bun augur pentru leu
Cursul euro a scăzut de la 5,0422 la 5,0366 lei, minimul ultimelor trei săptămâni, într-o ședință în care cotațiile au coborât la 5,033 – 5,044 lei.
Piața monetară a fost calmă, în condițiile în care băncile comerciale s-au împrumutat de la BNR cu 18,2 miliarde lei, față de 25,04 miliarde lei, la începutul săptămânii trecute, la o dobândă anuală de 6,5% și cu scadența lunea viitoare. Arată analistul clujean.
ROBOR la trei luni a stagnat
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat 7,15%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,22% liar cel la 12 la 7,33%.
În așteptarea unor clarificări a negocierilor care privesc taxele vamale dintre Statele Unite și China, dar și a datelor referitoare la inflația din SUA, investitorii și-au redus plasamentele în moneda americană, fapt de care a profitat euro, care s-a menținut aproape de 1,145 dolari, arată Radu Georgescu.
În piața locală, cursul dolarului a scăzut la 4,4117 lei.
Analiștii consideră că în lipsa unei schimbări radicale a politicilor vamale din partea administraţiei Trump, este posibil ca dolarul să-și fragilizeze poziția de cea mai importantă monedă comercială și să se devalorizeze treptat, a mai arătat Radu Georgescu.
De la începutul anului, indicele dolarului față de un coș a șase monede majore a scăzut aproape 9%, cea mai slabă evoluție începând cu anii ´80.
Cursul francului elvețian a coborât la 5,3709 lei iar cel al lirei sterline la 5,9510 lei.
Scade prețul aurului
Prețul gramului de aur a scăzut de la 476,4646 lei la 472,0952 lei, consecință a deprecierii monedei americane și a metalului galben, față de finalul săptămânii trecute. Uncia se tranzacționa în culoarul 3.301 – 3.343 dolari.
Analiștii anticipează atingerea pragului de 4.000 dolari/uncie la sfârșitul acestui an sau începutul celui viitor, în condițiile majorării cererii de aur atât din partea băncilor centrale, care ar urma să achiziționeze în 2025 circa 1.000 tone, și a fondurilor (ETF-uri) dar și a celei comerciale.
De exemplu, Banca Populară a Chinei a achiziționat aur în ultimele șapte luni, continuând astfel politica sa din anii anteriori iar rezervele sale s-au majorat la aproape 74 milioane uncii (circa 242 miliarde dolari), explică Radu Georgescu.
La rândul lor, monedele de la marginea zonei euro se apreciau la 4,2611 zloți/euro, respectiv 401,55 forinți/euro. Slăbiciunea monedei americane a ridicat cotațiile bitcoin la 109.111 – 110.337 dolari iar pe cele ale ethereum la 2.661 – 2.797 dolari.

În perioada 19 – 21 iunie, cineaști din toată lumea sunt așteptați la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) pentru evenimentele dedicate profesioniștilor din cadrul RO Days | Industry Events. Organizatorii propun un program concentrat pe colaborări internaționale, dezvoltarea de seriale și impactul noilor tehnologii în audiovizual, inclusiv cel al inteligenței artificiale. Printre cei care vor susține prezentări la Cluj se numără Vinca Wiedemann, consultant de scenarii care a lucrat, printre alții, cu Lars von Trier, Paul Rieth, producător și consultant de Audience Design, Maciej Żemojcin, un pionier al folosirii Inteligenței Artificiale în industrie și Antonii Mangov, directorul de programe al PRO TV.
„Accesul la RO Days | Industry Events se face pe bază de acreditare, care poate fi solicitată online.
Programul TIFF.24 pentru evenimentele dedicate PROFESIONIȘTILOR din industria de film
Printre highlight-urile primei zile se numără prezentarea celor 10 proiecte în dezvoltare selectate în cadrul platformei internaționale de coproducții Transilvania Pitch Stop (TPS), prezentarea Co-producing with Bulgaria and Cyprus (invitați: Peter Todorov, director executiv al Bulgarian National Film Centre, și Marios Psaras, Cultural Officer din partea Cyprus Cinema Office) și prezentarea consultantului german Paul Rieth – The Art of Audience Design: Turning Vision into Engagement.
În program este inclus și masterclass-ul susținut de Vinca Wiedemann – Rise of Series & the Art of Collaboration. Consultant de scenarii de renume internațional, Vinca a colaborat cu Lars von Trier pentru Melancholia și Nymphomaniac, și a fost directoarea Școlii Naționale de Film din Danemarca. Masterclass-ul ei este deschis publicului larg.
„Sesiune specială axată pe audiență”
Serialele sunt în focus în cea de a doua zi a evenimentelor de industrie. Anul acesta, PRO TV și VOYO se alătură RO Days | Industry Events la TIFF, marcând prima lor participare cu prezentarea unui commisioning brief și un focus pe analiza audienței. Antonii Mangov, Director de Programare la PRO TV, va prezenta strategia de comisionare și nevoile de conținut pentru dezvoltarea de seriale, în timp ce Lucia Antal, Head of Research, va oferi informații cheie despre obiceiurile și preferințele de vizionare ale publicului PRO TV, într-o sesiune specială axată pe audiență.
PRO TV și Voyo vor oferi și Premiul pentru Cel Mai Bun Serial în cadrul programului de industrie Drama Room. Proiectele selectate în acest program, cât și cele din Full Moon Creative Lab, vor fi prezentate profesioniștilor tot în a doua zi de Industry Events.
Ziua se va încheia cu studiul de caz Soviet Jeans – un serial leton multi-premiat, care a atins audiențe internaționale (participă producătoarea Aija Berzina și co-scenarista Teodora Markova), și cu o discuție despre mecanismele de finanțare și perspectivele programului românesc de cash rebate. Vor participa producătoarea Iuliana Tarnovețchi (Alien Film), Iulia Popovici (Romanian Film Commission), jurnalistul Martin Blaney (Screen International), regizorul Tudor Giurgiu și Valentin Savu, manager al OFIC.
„Inteligența artificială”
Ultima zi propune o tematică actuală și provocatoare: inteligența artificială. Programul va include și prezentarea lui Maciej Żemojcin, pionier în aplicarea practică a inteligenței artificiale în producția de film și TV – A.I. Redefined Film Industry and the New Crew Roles.
Evenimentele dedicate profesioniștilor din industria de film vor avea loc la Radisson Blu Hotel.
La TIFF.24 sunt așteptați și peste 250 de producători, directori sau selecționeri de festival, distribuitori și agenți de vânzări care vor participa la evenimentele din cadrul Zilele Filmului Românesc, secțiune susținută de Institutul Cultural Român. Invitații speciali ai festivalului sunt regizorul maghiar Béla Tarr, actrița portugheză Maria de Medeiros, regizorul Andrei Ujică și actrița Emilia Dobrin, care vor primi premii pe scena Galei de Închidere TIFF.24”, au comunicat organizatorii.
CULTURA
Salonul de Carte Bookfest REVINE la Cluj-Napoca cu cea de-a XII-a ediție. Peste 10.000 de volume pentru toate gusturile

Salonul de Carte Bookfest revine la Cluj-Napoca, de pe 12 până pe 15 iunie, cu circa 10.000 de volume, reduceri între 10% și 30%, cărți pentru copii, auxiliare educaționale, cât și o gamă variată de titluri pentru toate gusturile și toate buzunarele. Ajuns la a XII-a ediție, Salonul de Carte Bookfest Cluj-Napoca are loc la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” și va putea fi vizitat în cele patru zile între orele 10.00 și 20.00.
🕮 Unele dintre cele mai importante edituri îi așteaptă pe cititorii clujeni cu cele mai bune cărți ale momentului la prețuri promoționale
🕮 De joi, 12 iunie, și până duminică, 15 iunie, Bookfest poate fi vizitat la Centrul Cultural Casino din Parcul Central
🕮 La fel ca la edițiile precedente, intrarea la Bookfest Cluj-Napoca este liberă
Salonul de Carte Bookfest REVINE la Cluj-Napoca cu cea de-a XII-a ediție. Peste 10.000 de volume pentru toate gusturile
„Cele mai importante edituri românești vor aduce în fața publicului o ofertă importantă și variată de carte și materiale educaționale, cu reduceri substanțiale cuprinse între 10% și 30% la unele titluri din ofertă. La această ediție a Bookfest Cluj-Napoca vor fi prezente unele dintre cele mai importante edituri din România: Ari, Grupul Editorial Art, Bookzone, Cuantic, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche Publishing, Didactica Publishing House, Frontiera, Editurile Humanitas și Humanitas Fiction, Grup Editorial Litera, Napoca Star, Editura Niculescu – Oxford University Press, Nomina, Noua Acropolă, Polirom, Presa Universitară Clujeană, dar și distribuitori de muzică precum Byton.
Lansări de carte și ateliere pentru cititorii mici și mari
În prima zi a Bookfest, începând cu ora 18.00, Asociația Toți Copiii Citesc îi invită pe micii cititori clujeni și pe părinții acestora la un atelier pentru copii cu ocazia prezentării cărții Vrăjitorița Jazzmina, creată de Florin Bican și ilustrată de Andra Calligaro, după ideea copiilor din clasa primară din Jibou. Atelierul va avea loc pe esplanada Casino.
Vineri, 13 iunie, începând cu ora 18.0o, editura Cuantic prezintă cititorilor o carte de referință din patrimoniul universal: Rubaiyatele lui Omar Khayyam. Omar Khayyam a fost un mare cărturar persan, cunoscut de secole pentru contribuțiile importante pe care le-a avut în matematică și în astronomie. După aproape o mie de ani de la naștere, ne amintim de el ca poet – unul din cei mai importanți poeți care a trăit vreodată. Vor prezenta: Marcel Petrișor (îngrijitor ediție, narator audiobook) și Hadrian Mateescu (editor).
O altă interesantă lansare a editurii Cuantic va avea loc și sâmbătă, 14 iunie, de la 13:00, când Grigore Cartianu va prezenta publicului clujean cărțile sale, cu ocazia lansării ediției complete, actualizate cu cariera de antrenor și manager, a cărții HAGI, aflată la a 6-a ediție! În cadrul evenimentului vor vorbi: Florin Danciu (moderator, jurnalist director Cluj24.ro), Grigore Cartianu (jurnalist, autor), Hadrian Mateescu (directorul Editurii Cuantic).
„Intrarea va fi liberă”
Tot sâmbătă, începând cu ora 15.00 editura Napoca Star vă invită la lansarea volumului În vremea războiului Ligii Sfinte a autorului clujean Octavian Irimieș. „Prin această carte realizată de autorul Octavian Irimieș se deschide o serie de 3 volume intitulate „În vremea războiului Ligii Sfinte”. Acțiunea se petrece la cumpăna dintre sec. XVI-XVII când s-a desfășurat un teribil război între Imperiul Otoman și Cel Romano-German. … În rândurile cărții sunt redate cu multă minuțiozitate principalele evenimente istorice și campaniile militare, dar care pentru a face cât mai plăcută și mai interesantă lectura, sunt văzute prin prisma personajelor.” Lansarea va fi moderată de Mircea Covaciu.
Apoi, de la ora 16.00, editura ARI îi va încânta pe vizitatori cu lansarea noului volum intitulat Chemarea Adâncurilor, Ecouri din Umbre și Lumină, autor psihoterapeut integrativ Teodora Dumitru. Autoarea se va afla în dialog cu Daniel Meze, directorul Editurii ARI.
Seria lansărilor de carte de sâmbătă va fi încheiată la ora 18.00 de editura Limes, odată cu prezentarea volumului Femeia cu pălărie albastră de Olivia Mândruțiu-Rusu. Vor vorbi: Mircea Petean, Constantina Raveca Buleu, Ovidiu Pecican.
Programul actualizat al lansărilor va putea fi consultat pe pagina bookfest.ro.
Intrarea va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la evenimentele programate pe durata acestuia”, au transmis organizatorii.

Meci de totul sau nimic pentru echipa de baschet U-BT Cluj, care a întâlnit, marți, 10 iunie, acasă, pe CSM Oradea.
Clujenii au jucat ca să rămână în finala Ligii Naționale de Baschet, încurajați de fanii care au umplut, din nou, Sala Polivalentă. Și au reușit. Scorul final a fost 92-83.
U-BT Cluj o învinge pe CSM Oradea și rămâne în cursa pentru titlu
U-Banca Transilvania a suferit o înfrângere în meciul III al finalei Ligii Naționale cu CSM CSU Oradea, care a avut loc duminică, tot la Cluj. Astfel, orădenii au ajuns să conducă la general cu scorul de 2-1.
Marți, la Cluj s-a jucat un nou meci de infarct. U-BT Cluj și CSM Oradea au mers, practic, „cap la cap”, orădenii menținând un mic avantaj în ultima parte a meciului.
La pauză, U-BT Cluj era condusă cu un singur punct de CSM Oradea, scor 40-41. În ultimul sfert, U-BT a reușit să ajungă în avantaj și conducea cu 87 la 80 cu câteva minute înainte de finalul partidei.
Orădenii nu au mai putut recupera. Meciul s-a încheiat cu scorul de 92-83, în favoarea U-BT Cluj.
Principalii marcatori de la U-BT Cluj au fost Salin – 21 puncte, Hankins – 19 și Richard -17. De la CSM Oradea, principalii marcatori au fost Pridgett- 23 de puncte, Richard – 14 și Petrilevicius – 10 puncte.
Ultimul meci al finalei se va juca la Oradea, vineri, 13 iunie.
Foto: U-BT Cluj/Facebook