ACTUALITATE
Remus Lăpușan: PRO România este un partid tânăr, dar cu oameni experimentați; împreună, scoatem țara din criză (PE)

Suntem pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Sunteți candidatul PRO România Cluj pentru Camera Deputaților. De ce credeți că ar trebui să vă voteze oamenii?
PRO România este un partid tânăr, dar cu oameni experimentați, și nu mă refer la vârstă, ci la experiența profesională pe care o au colegii mei din toată țara. Doctrina social-liberală ne-a reunit pe cei care credem că trebuie să existe un echilibru între intervenția directă a statului și principiile economiei de piață libere. Mai ales în aceste momente delicate prin care trecem din cauza pandemiei de Covid, este foarte important să existe politici publice care să asigure depășirea crizei cu cât mai puține pagube și efecte negative, atât la nivel personal cât și la nivel economic în general.
„Unul dintre domeniile cele mai afectate de aceste blocaje a fost cel sanitar”
Liberalii nu au exercițiul gândirii doctrinare în sensul intervenționismului, ați văzut cât de prost au gestionat și criza din 2009-2010, cu tăieri masive de salarii și pensii, și cu reduceri de personal din sectorul bugetar pe motiv că era suprasaturat. De acord, dar ei nu au eficientizat aparatul de stat, ci au dat afară oameni și apoi au blocat angajările.
Unul dintre domeniile cele mai afectate de aceste blocaje a fost cel sanitar, și asta se vede mai ales acum, când se plâng că nu există personal suficient pentru a lupta pe baricade în spitale cu acest dușman nemilos – coronavirusul.
Experiența pe care o avem atât în mediul privat, cât și în domeniul administrației publice, ne-a ajutat să gândim un program integrator și holistic pentru ieșirea din criza generată de pandemie. Până la urmă, Victor Ponta este premierul care ne-a mai scos o dată din criză, și o poate face din nou! Cu PRO România, nimeni nu va fi lăsat în urmă; pentru noi, fiecare cetățean contează, indiferent de ocupație sau de venit! Noi nu promitem pielea ursului din pădure, ci venim cu măsuri simple, cu impact real asupra vieții fiecăruia dintre noi.
Despre ce este vorba în acest program de ieșire din criză?
Noi am sintetizat totul în cinci măsuri pe care le considerăm esențiale pentru a depăși acest moment complicat.
În primul rând, fiecare cetățean trebuie să beneficieze de un venit minim pentru a-și asigura cele necesare traiului zilnic: pe perioada crizei, vom completa veniturile fiecărui român până la 1500 de lei.
Apoi, companiile românești trebuie ajutate și ele cu o serie de facilități fiscale și granturi, pe care noi le-am reunit sub denumirea sprijin economic de criză. De o atenție deosebită se vor bucura producătorii agricoli, care, printre altele, vor avea asigurat un preț minim de preluare a unor produse.
În lupta cu coronavirusul, este esențial să intervenim cu măsuri eficiente în funcție de specificul fiecărei zone, iar pentru asta este necesară testarea în masă, gratuită. Tot la capitolul sănătate, vrem să terminăm de construit cele opt spitale regionale, dintre care unul va fi în Cluj, și vom dezvolta telemedicina.
Vom redeschide școlile pentru a mai salva, dacă se poate, generațiile acestea de copii pe care le-a sacrificat dl. Orban și cărora le-a îngrădit dreptul la educație. Nu există niciun studiu valabil în comunitatea științifică internațională care să demonstreze că închiderea școlilor este eficientă în pandemie și împiedică răspândirea virusului. Uitați-vă la Franța, ei sunt acum în lockdown ca și în primăvară, cu deosebirea că acum au lăsat școlile deschise. Și sincer nu cred că au făcut asta din inconștiență!
De asemenea, vom reda respectul și demnitatea pe care le datorăm hainei militare și vom aplica integral prevederile legii 223/2015.
Un ultim mesaj pentru alegători, în perspectiva votului din 6 decembrie…?
Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, îndemn fiecare cetățean să facă alegeri înțelepte, în perspectiva unui nivel de trai mai ridicat. Eu sunt convins că, împreună, scoatem țara din criză!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Aflăm de pe unul dintre site-urile de știri locale că la concertul cântăreței Vlăduța Lupău ”sala a fost în lacrimi”. Să sperăm cu nu a fost nevoie de intervenția pompierilor de la BT Arena! Pe afișul manifestării interpreta ne anunța un ”spectacol de muzică autentică și religioasă”.
Există un anumit tip de presă care adună așa zise postări emoțional/înduioșătoare de pe rețelele sociale și apoi le rostogolește către cititori, cu îndemânarea veselarului care întoarce polonicul cu tocăniță, din marmita companiei, în farfuriile soldaților!
Muzichia religioasă a Vlăduței Lupău este tot un fel de tocăniță, dar nu pentru burțile soldaților, ci destinată publicului spectator. S-a umplut țara de cântări religioase asortate cu adaptări din repertoriile de nunți ale interpreților.
Pentru a aduce un pic de lumină asupra fenomenului reproducem mai jos opinia artistului Grigore Leșe care, printre altele, este doctor în folclor și profesor la Universitatea din București: „Văd că în ultima vreme, țara e plină de pricesneari.
Toată lumea cântă, dar nu știm când e priceasnă, când este cântec de pelerinaj, când este imn? Cred că mai potrivită ar fi denumirea de muzică religioasă. Tematica este variată.
Nu s-a realizat un studiu comparativ, competent, despre muzicile ortodoxe, greco-catolice, protestante. Practica liturgică de cântare a pricesnelor, în intervalul sfintei împărtășanii, a generat, în anumite contexte, o confuzie între chinonicele tradiționale ale liturghiei bisericii ortodoxe și cântecele cu tematică moral-religioasă apărute recent în peisajul românesc.
Cântăreții practică un folclorism religios împins spre superlativ și patetism. Nu toți interpreții pot fi exponenții folclorului religios reprezentativ. Practică simfonismul popular.
Amestecă stilurile, muzica țărănească-religioasă cu muzica laicizată. Au adaptat cântările, glasurile bisericești și au transformat repertoriul din ritualul liturgic în business. S-a ajuns la o deformare a melodiilor.
La o încorsetare a ritmurilor. Au șlefuit timbrurile. Se execută efecte savante și câteodată acestea devin obositoare. Adică, la ce mă refer? Am auzit câteodată câte o pedală. Dom’le, și o pedală, știți ce înseamnă pedala aceea pusă, dar cu glasul? Ăla e glasul lui Dumnezeu.
Pedala aceea este glasul lui Dumnezeu. De-aia nu pot să mă joc de-a pedala electronică. Nu! Aia e rugăciune. Trebuie cultivată simplitatea. Dacă vii să cânți o priceasnă, atunci vii să cânți o priceasnă sau un cântec religios, simplu!”
Meșteșugul interpretei
Revenind la afișul manifestării cu „muzică autentică și religioasă” ne întrebăm ce o fi aia muzică autentică? Și un copil afon care știe câteva acorduri poate produce muzică autentică. E adevărat, proastă! Atunci de ce te-ai apuca să cânți „Rugă pentru părinți” tu, Vlăduța Lupău? Autentic ar fi însemnat să-l chemi pe Ștefan Hrușcă pe scenă.
El ar fi fost autentic, dar astfel doamna interpretă a încercat să fure ceva din emoția cântecului și s-o transmită „sălii în lacrimi”. Și aici trebuia ca meșteșugul interpretei, indiscutabil de altfel, să se transforme în artă, ceea ce nu s-a întâmplat, de unde și reacțiile negative ale celor care au ascultat interpretarea pe rețelele sociale!
Vlăduța Lupău este un excelent meșteșugar în profesia sa, ea ilustrând foarte bine fenomenul lăutărismului de care era obsedat Constantin Noica. Ilustrul filozof îi critica, prin anii 80 ai secolului trecut, pe intelectualii României că sunt superficiali și mediocri.
Cine s-ar fi gândit că, după 40 de ani, lăutărismul va triumfa în societatea democratică nu numai în lumea artistică, ci și la urne?
Altfel, Vlăduța Lupău este divă și vedetă, dar nu artistă, așa după cum infinit de puțini politicieni sunt și bărbați de stat.

O clujeancă a reclamat, joi, parcarea ”minunată” fix intr-o intersecție din cartierul Gheorgheni, zona străzillor Albini – Heltai Gaspar, în apropierea fostei școli generale nr. 22.
”M-a deranjat că a pus în dificultate o ambulanță ce transporta un pacient la dializă. Am sunat la numărul de pe bord să vină să mute mașina.
Doamna care a venit era foarte indiferentă. Noi toți am deranjat o mașină parcată în intersecție”, a relatat clujeanca.
EVENIMENT
Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj

Carrefour a început o amplă campanie de retragere și rechemare de la consumatori a 12 sortimente de paste alimentare marca Carrefour Classic, fabricate de Ghigi 1870 S.p.A., indiferent de lot sau termen de valabilitate.
Măsura a fost luată după ce s-a constatat că produsele nu aveau menționat pe etichetă posibilul conținut de muștar, un important alergen care poate provoca reacții severe persoanelor sensibile.
Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj
Produsele au fost vândute în principalele orașe din țară, inclusiv București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Ploiești, Arad, Oradea și Galați, în cele peste 300 de magazine ale rețelei.
Sortimentele retrase includ diverse tipuri de paste, atât obișnuite cât și integrale: Fusilli, Farfalle, Conchigliette, Penne Rigate, Spaghetti, Mezze Penne, Mezze Maniche și Tortiglioni.
Consumatorii care dețin aceste produse sunt sfătuiți să nu le consume, în special persoanele alergice la muștar, și să le returneze în orice magazin Carrefour din rețea. Contravaloarea va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
EVENIMENT
Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj. Pompierii au îndepărtat table desprinse de pe acoperișuri, dar și copaci

Vântul deosebit de puternic a produs stricăciuni în Cluj-Napoca, dar și la Turda.
Echipajele de pompieri au intervenit pentru a îndepărta în special elemente de pe acoprișuri, care reprezintă pericol pentru trecători, dar și copaci.
Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj
Mai multe localități din județul Cluj sunt sub avertizare de vânt puternic. Rafale de vânt au afectat în această după-amiază mai multe clădiri, dar și copaci.
Echipajele ISU Cluj au fost solicitate să intervină în mai multe locații pentru îndepărtarea unor elemente de construcție sau arbori care prezentau risc de prăbușire.
Până în acest moment, s-au înregistrat următoarele intervenții:
- Calea Victoriei, municipiul Turda – degajare elemente de acoperiș (dolii desprinse)
- Piața Abator, Cluj-Napoca – intervenție pentru tencuială căzută; acțiune desfășurată de Detașamentul 2 Cluj-Napoca și Detașamentul 1 Cluj-Napoca
- Str. Vasile Lupu 21, Cluj-Napoca – degajare tablă desprinsă de pe acoperiș
- Str. Burian, municipiul Turda – îndepărtare stâlp de lemn căzut
- Str. Bună Ziua 35, Cluj-Napoca – intervenție pentru acoperiș din tablă desprins
- Str. Tăbăcarilor 2, Cluj-Napoca – tablă desprinsă de pe acoperiș; echipajele urmează să intervină
- Str. Einstein 2, Cluj-Napoca – intervenție pentru degajarea unui element de construcție aflat în pericol de prăbușire
Echipajele ISU Cluj acționează în continuare pentru gestionarea situațiilor de urgență semnalate și monitorizarea acestora prin dispeceratul comun ISU-SAJ, au mai transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.