Connect with us

POLITICA

Remus Lăpușan: Mai multe locuri de muncă pentru tinerii din județ (PE)

Publicat


Strategia pentru tineret dezvoltată de PRO România Cluj cuprinde proiecte care se vizează creșterea calității vieții tinerilor care provin din toate mediile de rezidență, din toate mediile sociale și cu toate nivelurile de școlaritate.

Vulnerabilitatea tinerilor provine dintr-o educație neadaptată cerințelor pieței, respectiv din lipsa de perspective privind găsirea unui loc de muncă adecvat.

În ceea ce privește educația tinerilor, avem mai multe probleme:

  • accesul la educație și calitatea actului educațional, mai ales pentru tinerii din mediul rural. Sprijinirea școlilor pentru modernizare și atragerea de cadre didactice calificate și titulare este primul pas, dar trebuie să ne gândim ce facem cu adolescenții după terminarea școlii generale. Primăriile pot asigura transport pentru naveta la liceu pentru copiii din comune. Consiliul Județean poate înființa o linie de finanțare pentru tinerii din mediul rural care doresc să urmeze o facultate;
  • curriculele educaționale nu sunt adecvate cerințelor de pe piața muncii, în cazul liceelor tehnologice și a școlilor profesionale – de la nivelul Consiliului Județean, putem media dialogul și colaborarea între școli și angajatori, astfel încât să programele școlare să fie adaptate realității, tinerii să aibă locuri de practică, iar la final să fie mai ușoară inserția acestora pe piața muncii.

Atragerea investitorilor în mediul rural

În ceea ce privește locurile de muncă:

  • sprijinim primăriile din comune pentru atragerea investitorilor în mediul rural, astfel încât tinerii să aibă posibilitate să se angajeze fără să fie nevoiți să plece de acasă;
  • vom finaliza proiectele de dezvoltare a parcurilor industriale TETAROM – vom crea locuri de muncă pentru tineri cu diverse niveluri de educație, specializare, expertiză!
  • vom crea centre de excelență unde tinerii cu capacități deosebite să fie consiliați pentru atingerea potențialului maxim!
  • vom înființa centre de reconversie profesională pentru mai multe niveluri de calificare; de exemplu, un absolvent de științe politice poate, în câteva luni, să învețe un limbaj de programare care să îi deschidă calea către o carieră în IT

În 27 septembrie, fiți PRO tineret, fiți PRO Cluj, votați Remus Lăpușan – președinte al Consiliului Județean Cluj și echipa de consilieri județeni PRO România!

“Produs de SC ELEMENTE ADVERTISING & CONSULTING SRL, la comanda Partidului PRO România – Cluj, Cod mandatar financiar: 21200010”

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Deputat PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu: Am susținut și susțin, în continuare, îndemnul la vaccinare

Publicat

De

Deputatul PSD de Cluj Patriciu Achimaș Cadariu a declarat că a susținut și susține, în continuare, îndemnul la vaccinare, ca o soluție de revenire la normalitate în România.

Patriciu Achiaș Cadariu, secretar al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a declarat într-o emisiune online că țările Europei de Vest se pregătesc pentru valul al IV-lea al pandemiei și că există pericolul suprapunerii unei epidemii de gripă sezonieră peste pandemia de COVID.

”Am susținut și susțin, în continuare, îndemnul la vaccinare”, a spus deputatul clujean.

În ceea ce privește soluțiile pentru a păstra resursa umană medicală în țară, Patriciu Achimaș Cadariu consideră că exodul medicilor poate fi stopat dacă se asigură un nivel bun al veniturilor acestora, coroborat cu investiții în infrastructura medicală și în formarea profesională.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc liniștește primarii clujeni, nu le ia funcția. Ei rămân pe post după ”mica regionalizare”

Publicat

De

Emil Boc a liniștit, vineri dimineața, primarii localităților din jurul municipiului Cluj-Napoca. Nu le ia funcția în urma proiectului care a primit denumirea de ”mica regionalizare”.

Este vorba despre Legea zonelor metropolitane, prin care localitățile mici din jurul municipiilor trebuie să adopte politici similare de dezvoltare în domenii precum mobilitatea, educația și planurile urbanistice.

Emil Boc a spus, la Ziua Live, că această lege va clarifica situații precum cea existentă acum la limita dintre Baciu și Cluj, unde s-a depus un proiect de bloc de 20 de etaje, în condițiile în care deja zona este sufocată din punctul de vedere al traficului.

Inițial s-a vehiculat că Emil Boc va fi primar unic al zonei metropolitane, iar restul primarilor vor deveni viceprimari.

Citește mai departe

ACTUALITATE

PNL Cluj, pe locul doi ca număr al delegaților la congresul național din septembrie

Publicat

De

Clujul va avea un cuvânt greu de spus la congresul național al PNL, din 25 septembrie. Însă cei mai mulți delegați îi are gruparea lui Ilie Bolojan de la Bihor, care încă nu s-a decis pe cine va susține dintre cei doi finaliști, Ludovic Orban și Florin Cîțu.

News.ro a prezentat numărul delegaților pe filiale, în funcție de criteriile impuse de către partid: 50% media scorului locale+parlamentare ca NUMĂR DE VOTURi şi 50% media scorului locale+parlamentare ca PROCENT.

La alegerile desfășurate în cadrul PNL Cluj, Florin Cîțu a invitat pe scenă liderii filialelor care îl susțin. Primii au fost Emil Boc și Daniel Buda (Cluj), dar alături de ei a fost prezenți și lideri din județele Sibiu, Iași și Ilfov – dintre cele aflate în top 10:

1. Bihor – 198 de delegati (Ilie Bolojan)
2. Cluj – 183 (Daniel Buda)
3. Prahova – 172 (Iulian Dumitrescu)
4. Sibiu – 155 (Raluca Turcan)
5. Iasi – 150 (Alexandru Muraru)
6. Giurgiu – 149 (Dan Motreanu)
7. Constanta – 147 (Bogdan Huţucă)
8. Alba 147 – (Mircea Hava)
9. Teleorman – 144 (Eugen Pârvulescu)
10. Ilfov – 143 (Humbert Thuma)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Boc, PRIMAR peste CLUJ, Floreşti, BACIU. Primarii localităţilor limitrofe, VICEPRIMARI de Cluj-Napoca

Publicat

Un proiect legislativ de regionalizare ar urma să fie adoptat în acest an. El îşi propune să unifice zone urbane mai mari, cum este cazul municipiului Cluj-Napoca, cu localităţi limitrofe mai mici, cum ar fi Floreşti sau Baciu. În schimbul acceptului lor, primarii localităţilor mai mici ar urma să devină viceprimari ai şi mai marelui municipiu. Iar primarul municipiului va deveni primar peste mai multe localităţi. Deja un referendum de unificare va avea loc în septembrie. Îîntre municipiul Buzău şi o localitate limitrofă.

Dacă nu s-a făcut de sus în jos, facem reforma de jos în sus

Primarul Emil Boc, care este şi preşedintele Asociaţiei municipiilor din România, a oferit câteva date despre proiectul propus, de mică regionalizare. Proiectul este în dezbatere publică şi presupune unificarea administrativă a municipiilor cu unităţi limitrofe.

„Dacă nu s-a făcut reforma administrativă de sus în jos şi 53 de ani au trecut şi nu s-a întâmplat nimic din 1968, noi, cei din Asociaţia municipiilor am venit cu o propunere. Să încurajăm această reformă de jos în sus. Şi am cerut modificarea legislaţiei. Astfel încât să oferim stimulente legislative unităţilor administrativ-teritoriale care ar dori să facă acest lucru. Şi am pornit de la exemplul Buzăului. Unde Primăria municipiului Buzău are în 26 septembrie un referendum pentru unificare voluntară cu o unitate administrativ-teritorială de lângă Buzău. Iar dacă acel referendum va reuşi, şi trebuie să reuşească în ambele localităţi, poate fi un imbold şi pentru alte autorităţi locale din România să treacă la nivelul următor.

Noi am venit şi am spus că la acele fuziuni care se fac pe parcursul mandatului 2020-2024, să fie câteva stimulente. De genul, primarul unităţii care fuzionează devine viceprimar până în 2024 la unitatea cu care fuzionează. De asemenea, impozitele şi taxele locale se reglementează în 8 ani să se omogenizeze. Nu imediat. Pentru a nu exista temerea acelora care se unesc cu municipiul că ar creşte taxele şi impozitele peste noapte”, a spus Emil Boc.

Cîţu ne susţine proiectul

El a mai spus că s-au făcut deja demersuri către partidele politice, în special către Florin Cîţu, despre care crede că va fi viitorul preşedinte al PNL.

„Noi ne-am adresat tuturor partidelor politice pentru a susţine un asemenea demers voluntar. Am primit deja din partea premierului Cîţu şi, sperăm noi, viitorul preşedinte PNL, susţinere pentru aceste demersuri de comasare voluntară şi ca în parlament să se adopte o modificare legislativă. Dar nu renunţăm noi la ideea de reorganizare administrativ-teritorială a ţării şi de constituire a zonelor metropolitane ca proces fundamental de reformare a acestei ţări. (…) Noi nu avem niciun proiect în acest sens la Cluj-Napoca, vom vedea. Dacă legislaţia se va modifica, vom trece la nivelul următor. Nimic nu ne opreşte însă ca voluntar să colaborezi.

Noi avem acord pentru realizarea centurii metropolitane, a trenului metropolitan, a metroului, a spitalului regional de urgenţă, a construcţiei de creşe. În Floreşti avem un primar care este deschis la această colaborare voluntară. Iar transportul în comun este de asemenea asigurat de municipiul Cluj-Napoca deja. Noi facem paşii aceştia ca să pregătim la un moment dat cadrul legal pentru o zonă metropolitană extinsă. Ce se întâmplă cu cei 70.000 de locuitori din Floreşti are un impact direct şi ne interesează, pentru că toţi sunt clujeni”, a completat Emil Boc.

PNL şi coaliţia să-şi asume riscurile

Emil Boc mai crede că partidul său, PNL, precum şi coaliţia de la guvernare trebuie să-şi asume asemenea proiecte. Chiar dacă ele presupun costuri politice, electorale.

„Marea reformă administrativ-teritorială a ţării nu trebuie uitată. Polonia a făcut două reforme, de la 46 de regiuni au redus la 33, apoi la 16. Au 16 motoare de dezvoltare economică. Noi stăm într-un singur motor, Bucureştiul. Toată lumea trebuie să meargă la Bucureşti pentru toate proiectele, fie europene, fi de dezvoltare, când ai putea avea cel puţin 8 motoare regionale extrem de puternice. (…)

Pentru ce înseamnă post 2024, ne trebuie o decizie politică asumată şi un curaj al coaliţiei de a duce România mai departe, chiar dacă implică costuri politice. Această coaliţie n-a fost aleasă să gestioneze doar lucrurile existente. A fost aleasă să modernizeze România. Şi trebuie să-şi asume proiecte curajoase care să schimbe în bine calitatea vieţii oamenilor, chiar dacă pentru început le par nepopulare”, a punctat Emil Boc.

Tentative de regionalizare

Regionalizarea României şi reforma administrativ-teritorială a fost tot fluturată de politicieni de peste 20 de ani, dar ea a tot fost schimbată şi abandonată apoi.

Un prim pas concret, dar, totuşi, formal, s-a realizat în 1998, când au fost făcut planul celor 8 regiuni de dezvoltare.

Apoi, pauză. În 2012, de exemplu, Liviu Dragnea. El spunea: „Din păcate, în România, de 23 de ani sistemul administrativ a fost blocat. L-am moştenit aşa de dinainte de revoluţie şi am rămas cu el în aceeaşi formă. Vrem să facem un sistem funcţional, un sistem care să ajute cetăţeanul să o ducă mai bine. Regionalizarea are două obiective: reducerea decalajului de dezvoltare dintre sat şi oraş, dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate şi asigurarea unor standarde de calitate înaltă a serviciilor publice pentru cetăţeni”.

Doi-trei ani mai târziu, în campania electorală din 2015, prezidenţiabilul Klaus Iohannis a vorbit şi el despre regionalizare. Dar n-a făcut nimic de 6 ani.

„Ca Președinte al României, voi susține reluarea unei discuții serioase cu privire la regionalizare și descentralizare. Actuala împărțire administrative teritorială a României datează din perioada comunistă și transformările prin care a trecut nu i-au alterat fondul”, susţinea Klaus Iohannis în programul electoral cu care a câştigat Preşedinţia României.

(MaAv)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate