EVENIMENT
Remus Lăpușan, candidat la Camera Deputaților: Sprijinirea producătorilor autohtoni, cheia pentru comunități performante
Remus Lăpușan, ocupantului locului 2 pe lista PSD Cluj pentru Camera Deputaților, a declarat că, în ultimele zile, a fost întrebat de multe ori de ce își dorește să meargă în Parlamentul României.
”Răspunsul este, invariabil același: vreau ca vocea noastră, a clujenilor, să fie auzită cât mai bine în București. Asta înseamnă că îmi asum ca, din calitate de deputat, să promovez acele proiecte care să ne permită nouă, ardelenilor, să devenim din nou un exemplu de urmat pentru ceilalți: să avem comunități prospere, cu o calitate a vieții crescută, cu o identitate puternică, în care nimeni să nu fie lăsat în urmă și în care să primeze echitatea, inovația și performanța”, a spus Lăpușan.
Fără o strategie publică de perpetuare a identității locale, suntem pierduți
”Discutând cu foarte multe persoane, atât din orașe cât și de la sate, mi-am dat seama că ne lipsește o strategie publică de perpetuare a identității locale, pe care este foarte ușor să o pierdem în această lume a diversității și a globalismului. Fără o identitate puternică, nu mai putem avea pretenția ca tinerii să cunoască și să respecte tradițiile și credințele românești, și nici ca românii plecați în străinătate, pe care dorim atât de mult să îi întoarcem acasă, să se simtă atașați de comunitățile din care au plecat.
Centrele de cultură locală ne-ar ajuta să păstrăm tradițiile
Un prim pas pentru întărirea identității ar fi organizarea unor campanii naționale și locale de promovare a credințelor și tradițiilor specifice, prin care să creștem interesul pentru acestea.
Studii recente arată că oamenii nu mai percep importanța transmiterii tradiției din generație în generație, ceea ce este un pericol foarte mare pentru identitatea noastră. Apoi, ar trebui să creăm centre de cultură locală, care să îmbine elemente de educație culturală și religioasă, oferind un spațiu unde comunitățile pot desfășura activități, expoziții și întâlniri. De asemenea, trebuie să investim în modernizarea și întreținerea spațiilor publice destinate activităților religioase și culturale.
Orele de istorie și tradiții culturale românești ne-ar ajuta să ne păstrăm identitatea
Și pentru că tot am vorbit despre educație în ceea ce privește cultura și valorile tradiționale, cred că ar trebui să introducem în curricula școlară module dedicate istoriei și tradițiilor culturale românești, adaptate la specificul local, astfel încât tinerii să învețe despre obiceiurile străvechi și importanța acestora în viața comunității.
Meșteșugurile tradiționale – cheia spre comunități locale cu o identitate puternică
A doua direcție asupra căreia ar trebui să ne concentrăm pentru întărirea identității locale este legată de susținerea meșteșugurilor tradiționale: se pot organiza programe de formare profesională pentru tineri în acest domeniu. Căutăm tot mai mult produse de nișă, în serii limitate sau chiar unice, așa că interesul pentru ca astfel de produse să existe pe piață ar trebui să fie maxim.
Dar dacă nu mergem mai departe și să facem în așa fel încât viitorii meșteșugari să vadă și finalitatea mucii lor, nu vom reuși să retrezim interesul pentru astfel de activități. Ar trebui în paralel să dezvoltăm platforme online care să faciliteze închiderea lanțului de producție; cumpărătorii ar trebui să aibă un acces facil la aceste produse.
De asemenea, ar fi utile și campanii de marketing care să sprijine producătorii români și să promoveze produsele tradiționale pe piețele interne și externe.
Catalog online al producătorilor autohtoni
Cred cu toată convingerea că producătorii locali sunt forța motrice a comunităților, cei care dezvoltă economia locală. Începem cu un inventar al producătorilor, pe zone, astfel încât să știm unde și ce tip de produse găsim – înființăm un catalog online al producătorilor.
În funcție de asta, dezvoltăm infrastructură zonală de procesare a materiei prime; de exemplu, pentru județul Cluj, putem dezvolta o unitate de sacrificare animale în zona Dej-Gherla (pentru că acolo avem o concentrare mai mare de fermieri), alături de abatorizare și prelucrare a cărnii.
În zona Turda-Câmpia Turzii putem să construim un centru de colectare legume-fructe și în proximitatea orașului Huedin putem avea un centru de colectare a produselor din zona montană.
Apoi, ar trebui să oferim acestor producători o platformă de promovare: trebuie să îi facem cunoscuți și accesibilii publicului larg.
Lanțuri de magazine cu produse românești
De la nivel central, se poate dispune, cu titlu obligatoriu, înființarea unui departament al producătorilor locali în Consiliile Județene care numai asta să facă: să îi ajute să fie accesibili oamenilor (și din punct de vedere al prețului, și din cel al accesului fizic la produsele lor).
Nu este suficient să avem doar câteva rafturi cu produse românești în marile supermarketuri, ci ar trebui să înființăm lanțuri de magazine cu produse românești, care să asigure o piață de desfacere pentru toți producătorii noștri – nu mă refer doar la produsele agricole. Producția românească este în declin, pentru că nu a fost protejată aproape deloc.
Toate aceste proiecte sunt în concordanță cu propunerile de revigorare a comunităților pe care le propune PSD la nivel național.
Marcel Ciolacu vorbea zilele trecute despre reindustrializarea României, inclusiv printr-un plan de măsuri de susținere a IMM-urilor din fonduri guvernamentale și europene.
Trebuie să valorificăm potențialul local și să creăm din ou acei poli industriali pe care i-am avut (de exemplu, zona Turda era recunoscută pentru sticlă și ciment, zona Clujului pentru conserve, încălțăminte, produse cosmetice, utilaje industriale etc.).
Este timpul să aducem România pe calea sigură spre dezvoltarea sustenabilă!”, a precizat Remus Lăpușan.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Vineri seara, CFR Cluj a întâlnit în deplasare pe Gloria Buzău, într-un meci din ultima etapă a turului din sezonul regulat a Superligii de fotbal. Clujenii ocupau locul 5 cu 20 de puncte, în timp ce Buzău era pe 14 cu 13 puncte. CFR nu stă pe roze, având doar o victorie în ultimele 6 meciuri. După una dintre cele mai urâte partide din acest tur, clujenii câștigă cele 3 puncte puse în joc prin golul lui Postolachi (min.67).
Echipele de start
Gloria Buzău (4-2-3-1): Lazar – Ciranni, Turda, Lovric, Ferraresso – Albu, Canadija – I. Gheorghe, D, Tavares, S. Pîrvulescu – C. Budescu
Rezerve: Greab, Railean, D. Dumitrașcu, Dobrosavlevici, Jipa, Tescan, A. Stan, Ișfan, R. Matos, T, Călin, Vito
Antrenor: Eugen Neagoe
Gloria Buzău – CFR Cluj, 0-1. Meci urât, rezultat BUN pentru clujeni
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, Ilie, Camora – Fica, Djokovic, Tachtsidis – Deac, Postolachi, Kamara
Rezerve: Gal, Mogoș, Abeid, Gyorgy, Graovac, A. Keita, Artean, R. Filip, A. Păun, Korenica, P. Michael, L. Munteanu
Absent: Popa (accidentat)
Antrenor: Dan Petrescu
Stadion: Gloria (Buzău)
Arbitru: Andrei Chivulete // Asistenți: Ferencz Tunyogi, Andrei Constantinescu
Arbitru VAR: Sorin Costreie // Asistent VAR: Lucian Rusandu
Prima repriză a avut o desfășurare sinusoidală, fiecare dintre cele două echipe având momente de dominare alternativ. Au început clujenii, care în 5 minute au avut o ocazie mare, când de altfel, Kamara s-a și accidentat, fiind ulterior înlocuit de Korenica. Același Kamara a apucat, înainte să fie schimbat, să-și obțină deja obișnuitul cartonaș galben, după o simulare cu iz dîmbovițean a lui Budescu.
Apoi, buzoienii au trecut la timonă, având câteva ocazii bune. La două dintre ele s-a opus subestimatul Hindrich. Cea mai mare ocazie i-a aparținut lui Matei Ilie, atâta doar că la propria poartă.
Clujenii revin la posesie însă fără a pune în pericol poarta lui Lazar. Șuturile sunt anemice, mijlocul CFR-ului se pierde între pase înapoi și centrări tip bufa-bufa. Lipsește claritate în acțiuni, și de o parte și de alta.
Repriza a doua ar putea concura cu succes la titlul de cea mai urâtă din acest tur. Mingi bubuite, fără nicio idee clară de joc, CFR probabil n-a fost informată în ce parte e poarta adversă din moment ce majoritatea paselor erau îndreptate spre poarta lui Hindrich.
Intrarea lui Louis Munteanu rezolvă problema câștigătoarei. În min.67, Tachtsidis îl găsește bine pe acesta care pasează în careu de unde oportunistul Postolachi împinge mingea în poarta lui Lazar, pentru 0-1.
În continuare, CFR face ce știe mai bine, se bagă cu fundul în poartă, fără a avea nici cea mai mică intenție să contraatace pe fondul ieșirii din apărare a buzoienilor.
Meci urât, rezultat bun pentru clujeni.
Notele Cluj24:
Hindrich 7 – Rocha 6, Bolgado 6, Ilie 6, Camora 6 – Fica 6, Djokovic 5, Tachtsidis 6 – Deac 5, Postolachi 7, Kamara 5,
Mogoș 5, Artean, A. Păun, Korenica 5, L. Munteanu 6
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de Luminație la Cimitirul Central Cluj-Napoca. Premiera ”Requiem (Missa pro defunctis)” de Luigi Cherubini
Concertul de Luminație organizat în data de 1 noiembrie, în Cimitirul Central – Házsongárd din Cluj-Napoca a ajuns deja o tradiție printre clujeni, în acest an fiind aniversat un deceniu cu o premieră absolută, și anume spectacolul ”Requiem (Missa pro defunctis)” de Luigi Cherubini.
Piesa a fost pusă în scenă doar la Filarmonica de Stat din Oradea.
Peste 50 de artiști pe scenă au urcat, vineri seara pe scena amplasată în aer liber, în fața cimitrului, iar printre ei s-au numărat soprana Diana Rad, mezzo-soprana Denisa Iamandi, tenorul Teodor Malanca și bas-baritonul Mădălin Claudiu Băban, acompaniați de corul și orchestra ”Claudiopolis”, dirijată de Vlad Eniu.
Corul și orchestra Claudiopolis sunt formate din 28 de coriști și 32 de instrumentiști, distribuția fiind completată de balerinii Ioana Cristina Terebesy, Camelia Rațiu, Alexandra Nuna, Delia Ianc, Florin Ianc, Alexandru Moldovan, Mihai Pop și Antonio Mon.
Scenografia spectacolului a fost semnată de Vlad Sebastian.
Ideea concertului
,,Luminația sau ziua morților este o sărbătoare tradițională în Ardeal. Faptul că ne întâlneam aici prieteni pentru a povesti despre oameni dragi, despre familie, profesori sau oameni importanți pentru comunitate, ne-am dat seama că este un nucleul care ne leagă.
Și cum Scena Urbană își propune să evidențieze acele lucruri care ne leagă, pentru a înlătura diferențele de vârste, naționalități, profesii ș.m.d , am spus că trebuie să facem acest moment să crească, în așa fel încât să-l perceapă fiecare la această scară’’, a declarat Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.
Ajutor pentru persoanele care nu au putut ajunge la morminte
Potrivit acesteia, organizatorii evenimentului au transmis anterior Luminației un mesaj prin care au anunțat faptul că cei care nu pot să ajungă la mormintele celor dragi și vor să le curețe, să pună o floare sau o lumânare, să îi anunțe.
”Noi am ajutat aranjând aceste morminte pentru ei, fie că erau departe, fie aveau dizabilități, erau bolnavi sau au avut diferite motive pentru care nu au putut să fie aici”, a precizat Maier.
Andreea Ungur
CULTURA
FOTO. Muzeul Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea intră în reabilitare. Investiție de peste 42 de milioane de lei. Cum va arăta
Consiliul Județean Cluj anunță că a obținut finanțare europeană nerambursabilă pentru proiectul de restaurare, consolidare și conservare a Ansamblului „Octavian Goga” din comuna Ciucea”.
La Ciucea s-a stins din viață poetul, dramaturgul, jurnalistul și politicianul Octavian Goga, născut la 1 aprilie 1881 la Rășinari, județul Sibiu, atunci parte a Austro-Ungariei.
Muzeul Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea intră în reabilitare. Investiție de peste 42 de milioane de lei. Cum va arăta
Proiectul prevede reabilitarea tuturor clăririlor și a mausoleului din complexul muzeal. Aici, la Ciucea, a încetat din viață Octavian Goga, la 7 mai 1983, la vârsta de 57 de ani.
Astfel vor fi intervenții la Clădirea Castel, la Mausoleul „Octavian Goga”, la Casa Ady Endre, și anexele acesteia, inclusiv la Casa Albă și Casa de pe stâncă.
De asemenea, Teatrul de vară, va fi reabilitat și transformat în pavilion de primire, la fel cum vor fi reabilitate și Cabina poartă de lemn și mausoleul temporar.
Lucrările prevăd și desființarea grupului sanitar existent.
Investiție din fonduri europene
Potrivit CJ Cluj, investiția se ridică la peste 42 de milioane de lei, iar fondurile sunt asigurate prin Programul Regional Nord Vest 2021 – 2027.
“Este o nouă reușită a Consiliului Județean în atragerea de fonduri europene prin care vom reda frumusețea de odinioară acestui ansamblu cu o încărcătură istorică aparte. Avem toată convingerea că, ulterior finalizării lucrărilor, Muzeul Memorial Octavian Goga va atrage și mai mulți vizitatori, devenind o destinație turistică de neratat în județul Cluj”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
La această oră, proiectul este în etapa de contractare.
Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj, cel care îi subvenționează și coordonează activitatea, și este coordonat de Ministerul Culturii.
Muzeul Memorial “Octavian Goga” se află la 80 de kilometri de Cluj-Napoca pe un domeniu de 4 hectare, pe care se află 9 clădiri cu valoare de patrimoniu.
Intrarea pe domeniu se face prin strada Principală nr 4 din Ciucea, pe DN1E60.
Foto: Randări proiect de reabilitare, CJ Cluj
În perioada 23-27 octombrie s-a desfășurat la București Cupa României la juniori la scrimă, un eveniment ce a reunit tinerii talentați ai acestui sport din întreaga țară. Tânărul scrimer de la CS Universitatea Cluj, Nojea Răzvan-Ionuț, a reușit să obțină medalia de argint.
„Performanța sa remarcabilă a demonstrat abilitățile și dăruirea acestuia, care a făcut față unor adversari redutabili pe parcursul întregii competiții. Răzvan-Ionuț a reușit să avanseze până în finală, unde s-a luptat cu determinare, câștigând respectul și admirația celor prezenți.
Scrimer de la CS Universitatea Cluj, medaliat cu ARGINT la juniori în Cupa României
„Este o realizare importantă pentru mine și echipa mea. Mă simt onorat că am reușit să reprezint Clubul Sportiv Universitatea și să aduc această medalie acasă,” a declarat Nojea Răzvan-Ionuț după încheierea competiției.
Felicitări Răzvan și felicitări antrenorului Habala Peter”, scrie pe site-ul clubului.
Contactat de Cluj24, antrenorul Habala Peter a declarat: „Noi suntem un cluj universitar și din această cauză e greu să închegi o echipă performantă pe termen lung. Sportivii vin, stau cât stau și apoi pleacă. Avem și o echipă de fete dar din păcate nu am reușit să atingem performanțe deosebite.
„Sunt șanse mari să ajungă și la competiții internaționale”
Răzvan Nojea a venit de la Satu Mare, a intrat la Facultatea de Informatică și pentru că s-a pregătit pentru admitere, nu s-a mai antrenat specific din ianuarie, doar pregătire fizică a făcut. Din septembrie, am reușit ca în numai două luni, asta vine cam 24 de ore de antrenamet, să-l pun pe picioare, să devină performant, ca atare și medalia de argint obținută la Cupa României. Este un sportiv de succes, pentru care primează învățătura, dar noi ne propunem să luăm și aurul la competițiile de seniori care vor urma.
Încă n-a ajuns la forma de dinainte de pauză dar sunt șanse ca în scurt timp să devină competitiv și în întreceri sportive de altă anvergură. Dacă va continua cu aceeași ambiție sportul, la fel cum face cu școala, sunt șanse mari să ajungă și la competiții internaționale. Clubul ne creează toate condițiile, mai rămâne ca el să confirme trendul ascendent pe care se află.”
Foto: CS Universitatea Cluj