Connect with us

EVENIMENT

Remus Lăpușan, candidat la Camera Deputaților: Sprijinirea producătorilor autohtoni, cheia pentru comunități performante

Publicat


remus lapusan

Remus Lăpușan, ocupantului locului 2 pe lista PSD Cluj pentru Camera Deputaților, a declarat că, în ultimele zile, a fost întrebat de multe ori de ce își dorește să meargă în Parlamentul României.

”Răspunsul este, invariabil același: vreau ca vocea noastră, a clujenilor, să fie auzită cât mai bine în București. Asta înseamnă că îmi asum ca, din calitate de deputat, să promovez acele proiecte care să ne permită nouă, ardelenilor, să devenim din nou un exemplu de urmat pentru ceilalți: să avem comunități prospere, cu o calitate a vieții crescută, cu o identitate puternică, în care nimeni să nu fie lăsat în urmă și în care să primeze echitatea, inovația și performanța”, a spus Lăpușan.

Fără o strategie publică de perpetuare a identității locale, suntem pierduți

”Discutând cu foarte multe persoane, atât din orașe cât și de la sate, mi-am dat seama că ne lipsește o strategie publică de perpetuare a identității locale, pe care este foarte ușor să o pierdem în această lume a diversității și a globalismului. Fără o identitate puternică, nu mai putem avea pretenția ca tinerii să cunoască și să respecte tradițiile și credințele românești, și nici ca românii plecați în străinătate, pe care dorim atât de mult să îi întoarcem acasă, să se simtă atașați de comunitățile din care au plecat.

Centrele de cultură locală ne-ar ajuta să păstrăm tradițiile

Un prim pas pentru întărirea identității ar fi organizarea unor campanii naționale și locale de promovare a credințelor și tradițiilor specifice, prin care să creștem interesul pentru acestea.

Studii recente arată că oamenii nu mai percep importanța transmiterii tradiției din generație în generație, ceea ce este un pericol foarte mare pentru identitatea noastră. Apoi, ar trebui să creăm centre de cultură locală, care să îmbine elemente de educație culturală și religioasă, oferind un spațiu unde comunitățile pot desfășura activități, expoziții și întâlniri. De asemenea, trebuie să investim în modernizarea și întreținerea spațiilor publice destinate activităților religioase și culturale.

Orele de istorie și tradiții culturale românești ne-ar ajuta să ne păstrăm identitatea

Și pentru că tot am vorbit despre educație în ceea ce privește cultura și valorile tradiționale, cred că ar trebui să introducem în curricula școlară module dedicate istoriei și tradițiilor culturale românești, adaptate la specificul local, astfel încât tinerii să învețe despre obiceiurile străvechi și importanța acestora în viața comunității.

Meșteșugurile tradiționale – cheia spre comunități locale cu o identitate puternică

A doua direcție asupra căreia ar trebui să ne concentrăm pentru întărirea identității locale este legată de susținerea meșteșugurilor tradiționale: se pot organiza programe de formare profesională pentru tineri în acest domeniu. Căutăm tot mai mult produse de nișă, în serii limitate sau chiar unice, așa că interesul pentru ca astfel de produse să existe pe piață ar trebui să fie maxim.

Dar dacă nu mergem mai departe și să facem în așa fel încât viitorii meșteșugari să vadă și finalitatea mucii lor, nu vom reuși să retrezim interesul pentru astfel de activități. Ar trebui în paralel să dezvoltăm platforme online care să faciliteze închiderea lanțului de producție; cumpărătorii ar trebui să aibă un acces facil la aceste produse.

De asemenea, ar fi utile și campanii de marketing care să sprijine producătorii români și să promoveze produsele tradiționale pe piețele interne și externe.

Catalog online al producătorilor autohtoni

Cred cu toată convingerea că producătorii locali sunt forța motrice a comunităților, cei care dezvoltă economia locală. Începem cu un inventar al producătorilor, pe zone, astfel încât să știm unde și ce tip de produse găsim – înființăm un catalog online al producătorilor.

În funcție de asta, dezvoltăm infrastructură zonală de procesare a materiei prime; de exemplu, pentru județul Cluj, putem dezvolta o unitate de sacrificare animale în zona Dej-Gherla (pentru că acolo avem o concentrare mai mare de fermieri), alături de abatorizare și prelucrare a cărnii.

În zona Turda-Câmpia Turzii putem să construim un centru de colectare legume-fructe și în proximitatea orașului Huedin putem avea un centru de colectare a produselor din zona montană.

Apoi, ar trebui să oferim acestor producători o platformă de promovare: trebuie să îi facem cunoscuți și accesibilii publicului larg.

Lanțuri de magazine cu produse românești

De la nivel central, se poate dispune, cu titlu obligatoriu, înființarea unui departament al producătorilor locali în Consiliile Județene care numai asta să facă: să îi ajute să fie accesibili oamenilor (și din punct de vedere al prețului, și din cel al accesului fizic la produsele lor).

Nu este suficient să avem doar câteva rafturi cu produse românești în marile supermarketuri, ci ar trebui să înființăm lanțuri de magazine cu produse românești, care să asigure o piață de desfacere pentru toți producătorii noștri – nu mă refer doar la produsele agricole. Producția românească este în declin, pentru că nu a fost protejată aproape deloc.

Toate aceste proiecte sunt în concordanță cu propunerile de revigorare a comunităților pe care le propune PSD la nivel național.

Marcel Ciolacu vorbea zilele trecute despre reindustrializarea României, inclusiv printr-un plan de măsuri de susținere a IMM-urilor din fonduri guvernamentale și europene.

Trebuie să valorificăm potențialul local și să creăm din ou acei poli industriali pe care i-am avut (de exemplu, zona Turda era recunoscută pentru sticlă și ciment, zona Clujului pentru conserve, încălțăminte, produse cosmetice, utilaje industriale etc.).

Este timpul să aducem România pe calea sigură spre dezvoltarea sustenabilă!”, a precizat Remus Lăpușan.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Un maestru japonez de Aikido, care are 8 Dan, ține un seminar la Cluj-Napoca

Publicat

De

aikido

Maestrul Shoji Seki Shihan 8 Dan vine in România in acest sfarsit de saptamana pentru a tine un seminar de perfectionare de Aikido, arta martiala japoneza. Seminarul  are loc la Cluj-Napoca, in 25-27 octombrie.

Maestrul Shoji Seki locuieste la Tokyo, in Japonia, si este unul dintre profesorii care predau la centrul mondial al Aikido-ului, situat in capitala niponă.

El revine in Romania pentru prima data dupa pandemie. Anterior, a mai fost prezent in tara noastra, in 2019, in 2018 si in anii ’90, cand venise insotit de o mare delegatie de instructori de Aikido japonezi.

”Shoji Seki Shihan este o personalitate cu renume in comunitatea internationala a practicantilor de Aikido si ne bucuram sa studiem sub indrumarea lui timp de trei zile in aceasta saptamana.

Eu merg frecvent in Japonia, dar sa vina dansul in Romania este o sansa deosebita pentru romanii si europenii care nu calatoresc ca mine atat de des acolo”, a spus Dorin Marchis, unul dintre organizatorii evenimentului, respectiv presedinte al Fundatiei Romane de Aikido

Antrenament în Musubi Dojo

”Ca de obicei, cand avem invitati din afara tarii, pregatim si un program de vizita a obiectivelor turistice din Transilvania. De aceasta data, miercurea e alocata vizitei in Cluj-Napoca, iar ziua de joi cuprinde o excursie la Sibiu. De vineri pana duminica ne antrenam la seminar, in Musubi dojo”, a declarat Irina Gaspar, una dintre persoanele organizatoare ale evenimentului, secretar general al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai.

Seminarul de arte martiale, cu Shoji Seki Shihan 8 Dan, din acest an, are loc la Cluj-Napoca, in 25-27 octombrie. Au confirmat prezenta participanti din Franta, Polonia, Ungaria, dar si din diverse orase ale Romaniei: Lugoj, Bucuresti, Timisoara, Craiova, Brasov, Iasi, Arad, Suceava, Resita, Reghin, Pitesti, Tg Ocna, Slobozia, Aiud, Tg Mures, Cluj-Napoca.

Antrenamentele au loc la sala Musubi Dojo, situata pe strada Plopilor, nr. 62, Cluj-Napoca. Orarul de activitate e: vineri 19:00-21:00, sambata 10:00-12:00 si 18:00-20:00, duminica 10:00-12:00.

Participarea la seminar nu este conditionata de un anume grad in Aikido, astfel pe tatami se vor intalni atat incepatori, cat si avansati.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe A3. Două TIR-uri implicate. Bărbat dus la SPITAL

Publicat

accident

Un accident a avut loc, joi dimineața, pe A3. Au fost implicate două TIR-uri. Un bărbat a fost transportat la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață la un accident rutier produs pe A3, sensul de mers Cluj-Napoca – Turda. Imediat s-au deplasat la fața locului echipajele de la Garda de Intervenție Gilău, dar și o autospecială de la Detașamentul Turda.

accident

FOTO. ACCIDENT pe A3. Două TIR-uri implicate. Bărbat dus la SPITAL

Forțele noastre au găsit la fața locului două autotrenuri avariate, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de 22 de ani, conștient și cooperant, a primit îngrijiri medicale, fiind ulterior transportat la spital”, a comunicat ISU Cluj.

accident

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Impozitele pe proprietate vor rămâne NESCHIMBATE în 2025, a anunțat Marcel Ciolacu

Publicat

Impozitele pe proprietate vor rămâne neschimbate în 2025, după ce aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri a fost amânată până la 1 ianuarie 2026, a anunțat miercuri premierul Marcel Ciolacu.

„Avem noutăți importante și în domeniul fiscal și, surpriză, sunt vești bune! Anul viitor românii plătesc acelaeași impozite pe proprietate! Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piață”, a declarat Marcel Ciolacu.

Impozitele pe proprietate vor rămâne NESCHIMBATE în 2025, a anunțat Marcel Ciolacu

Conform premierului, între timp, Ministerul Finanțelor trebuie să creeze o structură specializată care să gestioneze această schimbare, iar Agenția de Cadastru va avea obligația de a furniza datele necesare către această nouă structură.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministerul Muncii: Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice a fost SIMPLIFICATĂ de Guvern

Publicat

batrani

Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice a fost simplificată de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, în timp ce instrumentele standard de evaluare a nevoilor acestor persoane, respectiv criteriile de încadrare în grade de dependenţă şi fişa de evaluare socio-medicală au fost revizuite, a anunţat Ministerul Muncii, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, modificările au fost propuse în contextul în care această grilă nu a mai fost actualizată din anul 2000.

Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice este utilizată în încadrarea persoanelor vârstnice în grade de dependenţă şi în elaborarea planului individualizat de îngrijire şi asistenţă, precizează sursa citată.

Ministerul Muncii: Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice a fost SIMPLIFICATĂ de Guvern

„Documentul adoptat propune utilizarea în evaluarea persoanelor vârstnice a unui instrument de măsură cu 36 de parametri prin care se evaluează dizabilitatea, propus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru a asigura o evaluare detaliată şi sensibilă a funcţionării acestor persoane, precum şi o îmbunătăţire a îngrijirilor şi a calităţii vieţii lor”, se menţionează în comunicat.

Totodată, se prevede că pentru formularul fişei de evaluare socio-medicală, în vederea eficientizării activităţii serviciului public de asistenţă socială (SPAS) care stabileşte dreptul la asistenţă socială, să fie valorificate informaţiile deja existente în sistemul de evidenţă al SPAS, la data realizării evaluării.

„Măsurile vor intra în vigoare de la 1 martie 2025”

„Prin implementarea acestor măsuri de revizuire ne dorim ca acordarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice să se realizeze conform nevoilor lor reale, iar primul pas este ca ele să fie evaluate complet şi detaliat. De asemenea, prin aceste măsuri avem în vedere eficientizarea procesului de planificare şi finanţare a serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice dependente şi creşterea gradului de acces al acestora la serviciile sociale acordate ca măsură de asistenţă socială”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, citată în comunicat.

Conform sursei, revizuirea grilei contribuie la operaţionalizarea şi funcţionarea celor 71 de centre de zi de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice, care vor fi înfiinţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Măsurile vor intra în vigoare de la 1 martie 2025, cererile de asistenţă socială înregistrate până la această dată urmând să fie soluţionate conform legislaţiei în vigoare la data înregistrării lor”, susţin reprezentanţii ministerului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax