CULTURA
Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
Marți, 28 martie 2023, la sediul Ambasadei Republicii Franceze din București, ambasadoarea Republicii Franceze în România, E.S. Laurence Auer, îi va oferi lui Tompa Gábor , directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj și președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).
„Titulatura de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres îi va fi acordată cunoscutului regizor pentru „aportul adus culturii franceze de-a lungul carierei”, se menționează în scrisoarea oficială transmisă de Ministrul Culturii din Franța, doamna Rima Abdul-Malak. „Prin activitatea susținută în favoarea accesului la cultură ați promovat, în calitate de regizor, un limbaj teatral atent la tendințele actuale franceze, europene și internaționale. Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a dobândit, sub conducerea dumneavoastră, o bună reputație, iar prin Festivalul de Teatru Interferențe, pe care l-ați inițiat, ați dovedit angajamenul în beneficiul cooperării teatrale franco-române și europene” – se precizează în scrisoare.
Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităților care se disting prin creația artistică excepțională în domeniul culturii sau prin contribuția esențială adusă artei și literaturii. Creat în Franța în 1957 și recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de către Charles de Gaulle în 1965, Ordinul Artelor şi Literelor se acordă personalităţilor culturale franceze, dar este atribuit şi cetăţenilor de alte naţionalităţi pentru contribuţii remarcabile în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez și universal.
Printre oamenii de cultură din România care au primit acest Ordin se află: Silviu Purcărete, Ion Caramitru, George Banu, Maia Morgenstern, Constantin Chiriac, Ilinca Tomoroveanu, Cristian Mungiu, Ioana Celibidache, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Andrei Pippidi, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Ion Marin”, se arată într-un comunicat.
Cine este Tompa Gábor
Tompa Gábor a studiat Regia la Academia de Teatru și Film din București, fiind studentul lui Mihai Dimiu, Liviu Ciulei și al Cătălinei Buzoianu, personalităţi remarcante ale reputatei şcoli româneşti de regie. A debutat ca regizor în anul 1981, iar în 1990, a fost numit director general şi prim-regizor al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.
A fost fondatorul Facultăţii de Regie de la Cluj, unde a predat începând cu anul 1991. A predat, de asemenea, la Limoges la Académie Théâtrale de L’Union, la Freiburg Schauspielschule, la Universitatea Brunel din Londra și la Institutul de Teatru din Barcelona. A montat peste 80 de spectacole în România și peste 80 de spectacole în străinătate – Franța, Germania, Spania, Marea Britanie, Austria, Ungaria, Irlanda, Canada, Serbia, Cehia, Slovenia, Statele Unite și Coreea de Sud, Portugalia și Luxemburg. A fost distins cu numeroase premii, printre care de șase ori Cel mai bun regizor al anului (România), premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol: În staţie (1989) și Trei surori (2009). În 2002 a fost distins cu Premiul de excelență acordat de UNITER. Filmul său, Apărarea chinezească a câștigat premiul Best First Feature Award la Festivalul Internațional de Film din Salerno, Italia (1999) și a fost selecționat în programul oficial al Festivalului Internațional de Film de la Berlin.
Tompa Gábor a scris numeroase volume de poezie şi estetică teatrală, cum ar fi: A hűtlen színház. Esszé a rendezésről [Teatrul infidel – eseuri], Ed. Kriterion, Bucureşti, 1987; Óra, árnyékok [Ceas, umbre] – poezii, Ed. Kriterion, Bucureşti, 1989; A késdöfés gyöngédsége [Tandrețea loviturii de cuțit] – eseuri, Ed. Komp- Press, Cluj, 1995; Aki nem én [Cel ce nu sunt eu) – poezii, Ed. Mentor, Târgu- Mureş, 1995; Készenlét [Stare de veghe] – poezii, Ed. Héttorony, Budapesta, 1990; Lidércbánya – poeme, Ed. Pallas Akadémia, Miercurea-Ciuc, 2004; Címke-függöny. Tompa Gábor színházi magánszótára [Mic dicţionar de expresii teatrale proprii], Ed. Bookart, Miercurea-Ciuc, 2010; Van még könyvtár Amerikában? [Mai există vreo bibliotecă-n America?] – poezii, editura Kalligram, Budapesta, 2020.
A fost membru individual al Uniunii Teatrelor din Europa din 2006 până în 2008, anul aderării Teatrului Maghiar de Stat Cluj la UTE. Între anii 2007 și 2019 a fost director de program al Facultății de Regie la Universitatea California din San Diego. Din mai 2018 este președintele Uniunii Teatrelor din Europa.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Înfrângere pentru ”U” Cluj în ultimul amical din cantonamentul din Antalya: 0-2 cu FC Zurich
Echipa de fotbal ”U” Cluj a pierdut, duminică, în ultima partidă amicală din cantonamentul din Antalya (Turcia) cu formația elvețiană FC Zurich, cu scorul de 0-2. FC Zurich ocupă locul al șaselea în campionatul intern.
La pauză scorul a fost egal, 0-0, iar în repriza a doua elvețienii au înscris prin Steven Zuber și Jahnoah Markelo.
Antrenorul Neluțu Sabău i-a trimis în teren, în primul 11, pe Gertmonas, Oancea, Cristea, Van der Werff, Chipciu, Simion, Oaidă, Bic, Nistor, Blănuță și Thiam
Cea mai titrată echipă din Elveția
Înființată în 1896, FC Zurich este a cincea cea mai titrată echipă din istoria campionatului elvețian, cu 13 titluri în palmares, fiind depășită de Young Boys (17), Servette (17), Basel (20) și rivala din oraș, Grasshopper (27). De asemenea, în vitrina formației se mai regăsesc zece Cupe ale Elveției, cel mai recent triumf datând din 2014.
În prezent, lotul celor de la FC Zurich este cotat la 23,30 de milioane de euro de Transfermarkt.
Condusă de pe bancă de olandezul Ricardo Moniz (60 de ani), echipa din „Țara Cantoanelor” are în componență jucători importanți, printre care Mounir Chouiar, fotbalist trecut pe la Lens, Dijon sau Istanbul Basakșehir, evaluat în prezent la 3 milioane de euro, sau Juan Jose Perea, atacant columbian împrumutat de la VFB Stuttgart.
Clujenii vor reveni, luni, acasă, și se vor pregăti pentru primul meci oficial din 2025, programat, sâmbătă, 18 ianuarie pe Cluj Arena, cu Gloria Buzău.
Foto: Facebook – FC Universitatea și FC Zurich
EVENIMENT
FOTO. Mega-protest la București. George Simion (AUR): Cerem revenirea la democrație și reluarea turului doi al prezidențialelor
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu se dezice de protestul de duminică din București. ”Este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală”, a spus șeful AUR, citat de Mediafax.
„Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală„ Scopul acestui protest este clar, protestăm față de lovitura de stat și cerem revenirea la democrație prin reluarea alegerilor începând cu turul doi”, a spus Simion.
Liderul AUR a mai anunțat că oamenii sunt nemulțumiți de „ordonanța – trenuleț” și de faptul că președintele Klaus Iohannis nu a demisionat din funcția de președinte al României.
George Simion a dezvăluit că protestele vor continua și în perioada următoare, atât la București, cât și în fața sediilor prefecturilor din marile orașe ale țării. De asemenea, el a spus că îl susține în continuare pe Călin Georgescu.
30.000 de persoane
AUR organizează duminică, un protest în Piața Universității din București. Organizatorii estimează că la manifestația care cuprinde și un marș vor participa 30.000 de oameni. Printre aceștia vor fi și români din diaspora.
Mitingul este autorizat şi a început, la ora 14.00. Participanții s-au adunat în Piaţa Universităţii și au participat la un marș pe traseul Piaţa Victoriei, Pasajul Basarab, Palatul Cotroceni, Piaţa Operei, Calea Victoriei.Marșul se va încheia în Piața Victoriei.
Participanților li s-a solicitat de organizatri să nu poarte semne de partid sau steaguri, altele decât cele tricolore și să nu se implice în acte violente.
Foto: Facebook
Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj anunță că, începând de miercuri, 15 ianuarie, se lansează zborurile directe Cluj-Napoca – București Otopeni, operate de compania aeriană românească Animawings, deținută de Christian Tour.
”Acest eveniment marchează un moment semnificativ pentru aviația națională, fiind debutul oficial al companiei aeriene românești, Animawings, pe piața zborurilor interne, contribuind în acest sens la consolidarea conectivității aeriene, precum și la stimularea traficului intern și la dezvoltarea segmentului de business din România.
Evenimentul va reuni oficialități județene și locale, reprezentanți ai Animawings, reprezentanți ai Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, precum și reprezentanți ai instituțiilor din cadrul perimetrului”, arată reprezentanții aeroportului.
Astfel, începând din 15 ianuarie 2025, compania aeriană AnimaWings va conecta orașul Cluj-Napoca cu capitala României, București, zborurile fiind operate cu 8 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni (2 frecvențe), miercuri (2 frecvențe), joi, vineri (2 frecvențe) şi duminică.
Biletele pot fi rezervate pe site-ul companiei aeriene: https://animawings.com/ro prețurile pornind de la 41 de euro (aproximativ 200 de lei).
În 2024 operatorul de turism Christian Tour Holding a achiziționat pachetul majoritar de 51% în compania Animawings Aviation S.A. deținut de Aegean Airlines.
EDUCATIE
UBB Cluj-Napoca, lider național în competițiile de cercetare organizate de UEFISCDI. Proiecte de 4 milioane de euro
Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca continuă să obțină cea mai bună performanță între universitățile românești la competițiile naționale de finanțare a proiectelor de cercetare științifică organizate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), competiții demarate ȋn anul 2023.
În urma evaluării finale a proiectelor depuse la nivel național pentru finanțarea cercetării științifice organizate de UEFISCDI, încheiată la sfârșitul anului 2024, echipele de cercetători ai UBB s-au evidențiat din nou prin rezultate remarcabile între instituțiile academice/universitare românești: a avut, nu doar cel mai mare număr de proiecte depuse, dar și cel mai mare număr de proiecte câștigate.
Astfel, în cadrul competiției pentru Proiecte de cercetare exploratorie (PCE 2023), UBB se clasează pe prima poziție la nivel național atât ca număr de proiectel câștigate (9 proiecte finanțate), cât și din punctul de vedere al valorii cumulate a acestora (depășind suma de 2 milioane de euro). UBB a depus și câștigat proiecte în toate ariile importante de cercetare, cele mai bune rezultate fiind înregistrate în domeniile Biologie și Ecologie și Științe sociale și economice.
În competiția pentru Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE 2023), UBB obține cel mai mare număr de proiecte câștigate și finanțate la nivel național – 19 proiecte, în valoare de aproape 2 milioane de euro, iar cea mai bună performanță a fost înregistrată în domeniul Științelor sociale și economice.
Felicitările rectorului interimar
„Adresez felicitări participanților și câștigătorilor din cadrul celor două competiții pentru reconfirmarea valorii și implicării comunității noastre academice în cercetare, consolidând poziția de lider a Universității Babeș-Bolyai în topul competitivității naționale.
Aceste rezultate demonstrează totodată angajamentul universității noastre de a promova excelența și inovarea în cercetarea științifică multi-/inter-/transdisciplinară”, afirmă prof. univ. dr. Adrian Petrușel, rectorul interimar al UBB.