Connect with us

EVENIMENT

Refugiată din Ucraina, VIOLATĂ la Cluj-Napoca de un conațional. Cum s-a întâmplat fapta

Publicat


politist tanar

Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca a  înregistrat un dosar penal sub aspectul infracțiunilor de viol și hărțuire.

”Plângerea a fost depusă de către o femeie, în vârstă de 27 de ani, de cetățenie ucraineană, însoțită de un translator și un membru al unei asociații din Cluj-Napoca.

Aceasta a reclamat faptul că la aceeași dată s-ar fi întâlnit cu un bărbat, în vârstă de 32 de ani, de aceeași cetățenie, pe care l-ar fi cunoscut în aceeași zi pe o rețea de socializare, iar ulterior s-ar fi deplasat împreună într-un apartament din Cluj-Napoca, unde aceasta susține că ar fi fost constrânsă de bărbat să întrețină raporturi sexuale.

În cauză, a fost dispusă examinarea medico-legală a persoanei vătămate, pentru a putea fi stabilite cu exacitate elementele care pot servi drept probe în soluționarea cauzei”, arată polițiștii clujeni.

Aceștia continuă activitățile invesigativ-operative, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Recomandările psihologilor clujeni de Blue Monday. Cum scăpăm de depresie și anxietate

Publicat

depresie

A treia azi de luni din luna ianuarie este considerată ziua cea mai depresivă din an, noțiunea fiind introdusă de psihologi în urmă cu 25 de ani. Două afecțiuni psihice sunt întâlnite cel mai des în practica medicală, este vorba despre depresie și anxietate.

Ramona Lupu este psiholog clinician și psihoterapeut din Cluj-Napoca, având o experiență vastă în acest domeniu. Aceasta spune că numărul celor care sunt depresivi ar putea să crească în această perioadă, pe de o parte pentru că au trecut sărbătorile, avem mai mult timp liber, stăm mai mult în case, zilele sunt mai scurte și nu beneficiem de multă lumină naturală.

Ce să facem să nu cădem pradă depresiei?

Depresia se referă la un fapt petrecut deja, la o amintire urâtă, care tot revine în mintea noastră și care nu ne lasă să fim pozitivi, să ne desfășurăm activitățile normal acasă sau la birou.

Dacă analizați de mai multe ori o situație care s-a petrecut deja, trebuie să fiți conștient că lucrurile nu mai pot fi reparate, ci doar lăsate acolo unde sunt, prin mutarea gândurilor la ceva care vă face plăcere.

Cereți ajutorul prietenilor, întrebați-i dacă au descoperit modificări în atitudinea sau comportamentul de zi cu zi, analizați-vă și din interior, apoi încercați să treceți singur mai departe, ori, dacă nu vă descurcați, cereți ajutor de la specialiști.

Anxietatea, în schimb, se referă la teama de ceea ce se va întâmpla în viitor.

De obicei, în ianuarie, oamenii fac planuri în minte, multe dintre acestea fiind legate de bani, printre acestea aflându-se ce se va întâmpla la serviciu, cum plătim datoriile pe care le avem, cum economisim pentru vacanțe, ce se va alege de copiii noștri, de guvern, de coalițiile politice și pot culmina cu faptul că cineva foarte drag din familie ar putea să moară.

Despre anxietate, cu celeritate

Psihologul clujean ne recomandă să ne rupem puțin din timpul nostru și să facem două liste, una cu ceea ce se întâmplă în prezent și una cu cele mai rele temeri ale noaste.

Cele două liste trebuie încadrate apoi într-o scală a catastrofelor, care are numere de la 1 la 100.

Dacă unul dintre punctele de pe listă este considerat extrem de negativ se trece mai sus pe listă, către 100, iar dacă este mai puțin negativ se trece în dreptul numerelor mici, între 1 și 10, de exemplu.

Exemple de lucruri care se pot pune între 90 și 100: va cădea o bombă atomică peste România, așa că ce sens mai are să ne continuăm viața, va începe războiul mondial, iar în partea de jos, mă înjură soțul/soția, acuzații casnice, cum ar fi neatenții mai mici sau mai mari, ori că gătim prost, ori că nu suntem atenți la șofat, am uitat să alimentăm mașina cu carburant altele.

O comparație necesară

Mutând evenimentele de la un punctaj la altul, cele de sus cu cele de jos, observăm că cel mai grav lucru din viața noastră nu este să vină războiul, ori să moară cineva drag, ci invers, să ne înjure vecinul sau soțul, să facem o treabă de mântuială. Astfel se ajunge la relativitatea întâmplării unui eveniment sau nu, la posibilitatea ca el să nu devină realitate niciodată. Să ne imaginăm, cu alte cuvinte, ce e mai rău, să greșim la slujbă sau să înceapă un război mondial? Prin comparație vom deveni mai puțin anxioși, susține psihoterapeutul clujean.

Pe de altă parte, Ramona Lupu spune că în Cluj numărul celor care pot suferi de afecțiuni psihice poate fi ușor mai crescut, acest lucru datorându-se și vremii, prognozelor meteo în general, mai ales că etimologia cuvântului Cluj arată că provine de la ”clusium”, care înseamnă închis, adică o zonă cu vreme închisă, fără soare și multă ceață.

Totuși, indiferent de timpul probabil, ea ne recomandă plimbări zilnice în aer liber, chiar și statul pe o bancă într-un parc, lucruri care ne ajută să devenim mai încrezători și plini de speranță că totul va fi bine până la urmă.

Cristina Pintilie – Șendrea

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Firmă de construcții din Cluj, amendată de Consiliul Concurenței pentru trucarea unei licitații la Chinteni. Amenda e uriașă

Publicat

Bani 1 octombrie

Consiliul Concurenței a sancționat Societatea de Construcții Napoca SA și compania Beton Constructorul SRL cu amendă în valoare totală de 1,42 milioane de lei (286.758 euro), pentru trucarea unei licitații lansate de Primăria comunei Chinteni, din județul Cluj. 

Potrivit Consiliului Concurenței, amenzile au fost aplicate astfel:

Societatea de Construcții Napoca SA:                                             1.238.185,44 lei
Beton Constructorul SRL                                                                       187.735,43 lei

Schimb de informații sensibile

”În cadrul investigației declanșate din oficiu în anul 2023, Consiliul Concurenței a constatat că cele două companii au făcut schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial și și-au coordonat comportamentul în timpul participării la licitația publică organizată de Primăria comunei Chinteni pentru reabilitarea drumurilor, astfel încât una dintre ele să câștige.

În acest fel, au eliminat concurența dintre ele, maximizându-și șansele de câștig în fața celorlalte companii participante la licitație.

Atât Societatea de Construcții Napoca SA, cât și firma Beton Constructorul SRL au recunoscut integral fapta și au beneficiat de reducerea amenzii.

Reamintim că Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească”, arată, luni, Consiliul Concurenței.

Firmă în reorganizare judiciară

Potrivit termene.ro. Societatea de Construcții Napoca SA, înființată în anul 1992, execută lucrări de construcţii, produce betoane, mortare, diverse confecţii metalice. Acesta se află în reorganizare judiciară din octombrie 2022. Firma a avut în 2023 o cifră de afaceri de aproape 46 de milioane de lei și un profit de 450.000 de lei.

Administrator judiciar este CITR SPRL, fosta Casă de Insolvență Transilvania, iar administrator special este Franco Giovanni Demicheli.

Construcții Napoca SA a fost controlată în ultimii ani de omul de afaceri Ioan Bene, condamnat pentru fapte de corupție în cazul pistei de decolare-aterizare de la Aeroportul Avram Iancu Cluj.

Cine este Beton Constructorul

Cealaltă firmă amendată, Beton Constructorul SRL, a fost înființată în anul 2012 și are ca obiect de activitate lucrări de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale.

Firma a avut în anul 2023 o cifră de afaceri de 8,7 milioane de lei și un profit de 810.000 lei.

Beton Constructorul îl are ca administrator pe Radu Sergiu Vaida și acționar cu 100% pe Diana Marchiș.

Și această firmă are peste 10 contracte cu Aeroportul Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Hip-hop-erul Deliric cântă la Cluj la pauza meciului de baschet U-BT – Turk Telekom. Model american din NBA

Publicat

deliric

Hip-hop-erul Deliric va cânta, marți, în sala polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca la pauza meciului de baschet dintre echipele U- BT și Turk Telekom, evenimentul muzical fiind unul inspirat de modelul american din NBA.

”Marti merg la Cluj. O sa cant in pauza meciului U-BT vs Turk Telekom din EuroCup. Sunt foarte incantat ca pare ca suntem pe calea cea buna.

Intotdeauna i-am invidiat pe americani pentru ca profita de orice ocazie sa faca show, entertainment. Iar salile si stadioanele lor sunt pline si la baschet si la fotbal si la baseball etc. Clujul pare pe calea cea buna. La Sibiu baschetul stiu ca reuseste sa atraga lume… Ne mișcăm!
PS: poate o sala moderna nu ne-ar strica nici noua la București…”, a spus acesta.

Meciul de baschet din EuroCup va începe marți de la ora 19.

Citește mai departe

EVENIMENT

Plângere pe MyCluj: un șofer parchează zilnic într-o curte și stă pe telefon timp de 30 de minute, îngreunând circulația

Publicat

Sesizare ieșită din comun pe platforma MyCluj a Primăriei: un clujean reclamă „rutina digitală” a unui șofer care parchează zilnic în curtea unei instituții publice, unde petrece jumătate de oră în mașină, stând pe telefon.

Potrivit reclamației, incidentul se petrece în fiecare dimineață, în jurul orei 7:00, în parcarea instituției de pe strada Venus.

Rutină deranjantă a șoferului

Clujeanul care a depus sesizarea afirmă că șoferul ignoră semnul care interzice staționarea și blochează parcarea, afectând circulația. El le cere autorităților locale să ia măsuri.

„Bună ziua, în parcarea de pe str. Venus din curtea Direcției de Asistență Socială și Medicală, dimineața la ora 7 vine o mașină Ford cu numărul CJ41***, parchează și stă cam o jumătate de oră în mașină pe telefon. În fiecare dimineață! Ocupă un loc de parcare și îngreunează traficul de acolo!! Este semn cu staționarea interzisă! Vă rog să luați măsuri și să o amendați!”, arată sesizarea.

Sesizarea figurează în prezent ca „în lucru” pe platforma MyCluj, iar autoritățile locale sunt așteptate să ia măsuri în acest caz.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate