Connect with us

ACTUALITATE

Puterea de cumpărare a românilor, printre cele mai SCĂZUTE din Europa, după un an de pandemie

Publicat


Pensionarii vor primi mai mulți bani

Puterea de cumpărare a românilor este printre cele mai scăzute din Europa, după un an de pandemie. Românii rămân printre cei mai pesimiști europeni. Pe de altă parte, românii sunt printre cei mai deschiși europeni pentru a adopta modul de lucru hibrid.

Conform unui studiu L’observatoire Cetelem, după mai bine de un an de pandemie, evoluția economiei și a vieții sociale au traversat perioade discontinue, fapt ce a condus la întreruperea multor activități, ca urmare a carantinelor și a restricțiilor impuse de guvernele din majoritatea țărilor.

În Europa, intenția de a cheltui a scăzut cu 15% în 2020 față de anul anterior, o consecință a suspendării activităților economice, a închiderii magazinelor neesențiale și a restricționării circulației.

Bulgarii, cehii și românii manifestă o prudență similară în acest sens, însă cea mai mare scădere este înregistrată în rândul italienilor, intenția lor de a cheltui mai mult anul acesta scăzând cu 40%.

Studiul pan-european „L’Observatoire Cetelem de la Consommation” a fost realizat în 15 țări din Uniunea Europeană, printre care și România, pe 14.200 de respondenți.

Deși consumul a fost afectat negativ, intenția de a economisi a crescut cu 3 puncte procentuale la nivelul întregii Europe. Peste jumătate dintre europeni afirmă acest lucru (54%), românii fiind cei mai categorici, deși procentul a rămas constant față de anul trecut, 69% dintre românii chestionați exprimându-și această intenție. Însă cea mai mare creștere înspre economisire de la un an la altul se observă tot în rândul italienilor (creștere cu 11 pp, până la 51%), urmați de englezi (creștere cu 6 pp, până la 63%) și francezi (creștere cu 5 pp, până la 40%).

„Trendul este în unanimitate unul negativ”

În ceea ce privește puterea lor de cumpărare, 46% dintre europeni sunt de părere că aceasta a rămas stabilă, o creștere cu 2 puncte procentuale față de anul trecut. În același timp, se observă o creștere cu 5 puncte procentuale (37%) a celor care spun că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimul an. În ceea ce îi privește pe români, percepția că aceasta s-a deteriorat este printre cele mai ridicate din Europa, doar 21% dintre români declarând că puterea lor de cumpărare a crescut în ultimul an.

Referitor la părerea despre situația generală din țara lor, trendul este în unanimitate unul negativ, în toate cele 15 state participante la studiu, de altfel cel mai scăzut scor din anul 2015 până în prezent (4.7 puncte media la nivelul Europei în 2021). Românii rămân, ca și anul anterior, printre cei mai pesimiști europeni, valorizând cu doar 4.2 puncte din 10 situația pe plan local.

Viața la distanță a devenit o realitate globală, care se răsfrânge atât în modul cum se desfășoară activitățile cotidiene, cât și relațiile interumane. Însă acest stil de viață, care a accelerat adoptarea soluțiilor digitale ca alternativă la lipsa sau limitarea interacțiunilor umane, nu este universal acceptat în rândul europenilor.

Deși 8 din 10 consideră că distanțarea face acum parte din traiul lor de zi cu zi, doar 45% se bucură într-adevăr de acest nou mod de viață.

„Trei sferturi dintre europeni sunt de părere că lipsa interacțiunii directe dăunează relațiilor umane”

Românii sunt printre cei mai categorici în a nu manifesta o deschidere prea mare către acest stil de viață, la fel ca restul țărilor est-europene, privindu-l mai degrabă ca pe un cumul de constrângeri și doar 18% dintre ei se declară adepți ai acestuia.

„După mai bine de un an de pandemie, era ușor de anticipat o schimbare asupra comportamentului, percepțiilor și a vieții, în general, pentru europeni. Această ediție a L’Observatoire Cetelem de la Consommation arată că în opinia oamenilor limitarea interacțiunilor interferează inclusiv cu modul în care își desfășoară viața socială. Iar atunci când vorbim despre viață trăită la distanță inclusiv din punct de vedere al socializării, majoritatea alternativelor sunt privite ca fiind constrângătoare.

De altfel, trei sferturi dintre europeni sunt de părere că lipsa interacțiunii directe dăunează relațiilor umane. Iar românii nu fac excepție, fiind printre cei mai rezistenți la urmarea acestui stil de viață la distanță, 8 din 10 simțindu-se nevoiți să se adapteze forțat la toate aceste schimbări”, a declarat Miruna Senciuc, CEO BNP Paribas Personal Finance SA Sucursala București.

„Francezii și românii se numără printre cei mai critici”

Pe de altă parte, ceea ce se remarcă la nivelul tuturor țărilor chestionate, este o deschidere mult mai mare înspre a adopta soluțiile digitale și a accepta aspectele vieții la distanță atunci când se discută despre partea practică și funcțională a acestora. Astfel, când vorbesc despre efectuarea cumpărăturilor, gestionarea bugetului, realizarea de formalități administrative, acces la informații, consum cultural și telemuncă, rezolvarea acestora fără a fi nevoie de prezența fizică este extrem de apreciată de europeni. În contrast, aspectele vieții sociale și relaționale sunt experiențe pe care oamenii doresc în continuare să le trăiască față în față.

Potrivit L’Observatoire, stilul de viață la distanță este dominat în majoritate de sentimente negative, aproape trei sferturi dintre europeni (73%) îl definesc folosind cel puțin un termen negativ. Cu excepția Ungariei, unde cel mai des a fost menționat cuvântul “pericol”, “singurătatea” (43%) este cel mai frecvent utilizată în restul țărilor, dovadă a distanței care a crescut între oameni și care a fost exacerbată de Covid-19. Alți termeni frecvent folosiți sunt “tristețe”, “dificultate” și “teamă”. Percepția generală este că „viața la distanță” este un oximoron, o formă de regresie socială și societală, o pierdere a umanității. Francezii și românii (81%) se numără printre cei mai critici, urmați îndeaproape de spanioli și belgieni (80%), dar și de italieni (79%).

O concluzie evidentă a studiului este că modul în care oamenii percep viața la distanță și se angajează să o urmeze depind de o varietate de factori, precum gradul de experiență în utilizarea lor, cultura și puterea economică. Astfel, țările nordice sunt mult mai familiarizate cu astfel de tehnologii și au un grad de maturitate ridicat în folosirea lor.

„Românii sunt printre cei mai deschiși europeni pentru a adopta modul de lucru hibrid”

Țările din Europa de Sud și cele de la Mediterană, în care predomină un climat economic mai puțin stabil, asociază frecvent soluțiile la distanță cu termeni pozitivi și consideră că nu le-au folosit la fel de des precum respondenții din multe țări. În țările din Europa de Est, există opinii mixte și un oarecare echilibru între pozitiv și negativ cu privire la aceste alternative. Acestea sunt țări care foloseau deja tehnologiile digitale, dar care au asistat la o dezvoltare rapidă a acestora în ultimii ani.

Înainte de pandemie, România se număra printre țările europene cu cea mai mică proporție a angajaților care își desfășurau activitatea și din afara spațiului de lucru efectiv sau a biroului. În prezent, românii sunt printre cei mai deschiși europeni pentru a adopta modul de lucru hibrid (49% vs. media europeană 41%) și doar 19% ar continua să lucreze exclusiv de acasă (vs. media europeană de 22%).

Cu privire la educația online, doar 23% dintre români consideră că lucrurile funcționează bine în țara lor, de departe cel mai scăzut procent din Europa (media europeană 45%).

„Doar 28% dintre români cred că lucrurile funcționează cum trebuie”

Respondenții din Suedia, unde această metodă de învățământ este răspândită pe scară largă, sunt de departe cei mai convinși de eficacitatea sa (68%), urmați la distanță de cei din Marea Britanie (57%) și din Spania (51%). La polul opus, printre cei mai critici legat de modul de funcționarea a educației online la ei în țară, alături de români, sunt slovacii (31%) și bulgarii (36%).

Rezultatele studiului mai arată că și în ceea ce privește telemedicina, românii sunt printre cei mai pesimiști în legătură cu modul în care acest serviciu se prezintă pe plan local.

Doar 28% dintre români cred că lucrurile funcționează cum trebuie, mai rezervați decât ei fiind bulgarii (17%) și în aceeași măsură ungurii (28%).

Pe de altă parte, românii sunt printre cei mai entuziaști referitor la accesarea acestor servicii, 56% declarând că sunt interesați să încerce consultațiile prin telemedicină, deși nu au avut posibilitatea până acum (vs. 37% media europeană). Acest lucru relevă interesul crescut al românilor față de accesul la servicii medicale prin telemedicină, dar și nevoia mare de informare și de reglementare a acestui domeniu la noi în țară.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Petrișor Peiu (AUR): Tupeu de campanie electorală

Publicat

Peiu

Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naţionale, atrage atenția asupra faptului că trebuie oprit declinul industriei naționale și crima monstruoasă împotriva industriei de care se fac vinovate PSD și PNL.

“PSD a condus România între 2016 și 2019 și, din nou, între 2021 și 2024. Aproape șapte ani din ultimii 10 ani. PNL, la rândul său, a condus România din 2019 încoace, după ce a participat, împreună cu PSD , la guvernarea Cioloș din 2016.

În anul 2016, ponderea industriei în PIB era de 24%, așa cum arată datele Institutului Național de Statistică.

Astăzi, ponderea industriei în PIB a mai rămas doar 17,5%. Cu alte cuvinte, industria ș-a comprimat în România cu o treime ca pondere în economie de când PSD și PNL consuc țara separat și împreună. Din 2021 până acum, industria s-a comprimat de la peste 21% din PIB cu 4 puncte procentuale.
În perioada 1.I – 31.VII.2024, comparativ cu perioada 1.I – 31.VII.2023, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-1,8%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-1,4%).

Performanța lui Ciolacu

În ultimul an calendaristic, performanța industrială a guvernului PSD-PNL, condus de Marcel Ciolacu este următoarea:
– Total industrie: – 1,4%
– Industrie extractivă:-0,6%
– Industrie prelucrătoare: -0,9%
– Industrie energetică:-6%

Și, în aceste condiții, după ce ani de zile au distrus industria națională, acum în prag de campanie electorală, ambele partide anunță „mari ” planuri de re-industrializare.
PNL pregătește planul pentru reindustrializarea României. Acest plan se numește „România produce”
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat miercuri, 18 septembrie 2024, că Planul Naţional pentru Marea Industrie este cel mai important pachet de susţinere a economiei, de circa două miliarde de euro, axat pe trei mari piloni principali.

Plagiat al proiectelor AUR

Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns, dar PSD și PNL se grăbesc să copieze inițiativa AUR de re-industrializare, de teama votului popular din noiembrie și decembrie.

Cum să fie credibile aceste două partide că vor relansa industria țării, după ce au redus-o cu aproape o treime? Cum de mai au tupeul să vorbească despre industrie cei care o reduc an de an în ultimii 8 ani? Nu mai departe de anul trecut, principalul producător de îngrășăminte, Azomureș, a lucrat doar 2 luni din 12 din cauza prețurilor la gaze naturale și guvernanții au curaj să mai vorbească despre industrie?

PSD și PNL nu ar trebui să mai aibă nici măcar dreptul să rostească vreodată cuvântul industrie în fața poporului român.
Români, opriți minciuna! Români, opriți declinul industriei naționale și opriți crima monstruoasă împotriva industriei de care se fac vinovate PSD și PNL.

Și nu uitați, AUR este singurul partid care are un plan coerent pentru re-industrializare. Toate celelalte partide au fost la guvernare până acum și au avut posibilitatea să salveze industria țării, dar au ales să o distrugă”, spune Petrișor Peiu.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Atenție, ȘOFERI! De luni se dau în funcțiune noi SEMAFOARE în Cluj-Napoca

Publicat

semafor

Primăria Cluj-Napoca anunță că începând de luni, 23.09.2024 vor fi puse în funcțiune instalațiile de semaforizare din următoarele zone:

– Strada Donath-zona intersectiei cu strada Hateg;

– Strada Donath-nr. 15 (zona la coloane);

– Strada Fantanele-zona intersectiei cu strada Petuniei;

– Strada Fabricii-zona intersectiei cu strada Sobarilor;

– Strada Oasului-zona intersectiei cu strada Cosminului;

Atenție, ȘOFERI! De luni se dau în funcțiune noi SEMAFOARE în Cluj-Napoca

Pentru a traversa, pietonii trebuie să acționeze butoanele pietonale prin care solicită culoarea verde a semaforului.

Recomandăm conducătorilor auto și pietonilor să circule cu prudență în zonele menționate și să respecte noile reglementări de circulație.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Pompierii clujeni au început misiunea în județul Galați, devastat de inundații. Cum îi ajută pe localnici

Publicat

De

Pompieri clujeni în Galați

Cei 32 de pompieri clujeni au plecat în misiune în județul Galați. au ajuns joi seara, iar vineri, de la primele ore ale dimineții și-au început misiunea.

Aceștia acționează în comuna Cuza Vodă.

Pompierii clujeni au început misiunea în județul Galați, devastat de inundații. Cum îi ajută pe localnici

2 ofițeri, 16 subofițeri și 14 soldați de la toate detașamentele ISU Cluj au fost trimiși spre zonele afectate de inundații din județul Galați.

Vineri, încă de dimineață, pompierii clujeni au început să lucreze la curățarea gospodăriilor, îndepărtarea aluviunilor și la refacerea drumurilor.

Aproximativ 1.000 de salvatori, proveniți din unitățile subordonate IGSU, au fost mobilizați în 12 localități gălățene.

Pompierii acționează la Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Costache Negri, Cudalbi, Vameș, Băneasa, Valea Mărului – Mândrești, Măcișeni, Corni, Urlești și Frumușița.

Pompierii intervin deja de mai multe zile, după ce inundațiile au făcut prăpăd în județul Galați.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 25 fluturi tropicali și-au început zborul la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Expoziție de neratat

Publicat

De

Fluturi la Grădina Botanică Cluj-Napoca

A început magia fluturilor tropicali la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

Nu mai puțin de 200 de exemplare de fluturi din 17 specii fascinante vor incânta vizitatorii la expoziția care s-a deschis vineri.

25 fluturi tropicali și-au început zborul la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Expoziție de neratat

Nici nu s-a deschis bine expoziția că 25 fluturi și-au început zborul, arată reprezentanții Grădinii Botanice.

 

Originari din zone tropicale, respectiv Amazon, Africa, și Asia, acești fluturi minunați ies acum din pupe și oferă un spectacol de neuitat.

Care sunt “vedetele” expoziției

La Grădina Botanică din Cluj-Napoca pot fi văzuți fluturi precum Monarhul american (Danaus plexippus), faimos pentru migrarea sa de 4.000 de kilometri, Morfo amazonian (Morpho peleides), strălucitor prin nuanțele sale metalice albastre, Monarhul african (Danaus chrysippus), adaptat zonelor calde din Africa, Hamadryas feronia, cunoscut ca „pocnitorul” datorită sunetelor de apărare, și Cethosia biblis, cu o colorație intensă care semnalizează toxicitatea sa naturală.

Expoziția are loc în perioada 20 septembrie – 6 octombrie 2024, între orele 10-16, în sera de lângă Institutul Botanic.

Foto: Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax