Connect with us

ACTUALITATE

PROPUNERE. Defibrilatoare în autobuzele din Cluj-Napoca. Ajută la salvarea de VIEȚI  

Publicat


richard bell grbsxwjucrm unsplash (1)

Un clujean propune amplasarea de defibrilatoare în autobuzele din Cluj-Napoca și susține că orașul este, de departe, cel mai cosmopolit din România și unul în care digitalizarea dorește să fie la cel mai înalt nivel.

”În fiecare am zeci de evenimente sportive si muzica face ca acest oras sa fie unul foarte activ.

La Untold persoane din peste 100 de tari au vizitat orasul in lung si in larg timp de 5 zile , deasemenea si la Electric Castle.

Dar oare in cazul unei urgente, stop cardio-respirator, cetatenii stiu cum sa acorde primul ajutor?

Stiu unde sa gasesca un defibrilator pentru a reporni inima unui strain?”, a spus Alexandru Luchiian.

Oraș smart

Acesta consideră ca o harta/platforma unde sa fie afisate locatia defibrilatoarelor cat si instalarea in cateva autobuze pe cateva linii, ar putea sa puna Cluj-Napoca pe harta lumii ca un oras smart.

”Doresc implementarea si digitalizarea segmentului cu defibrilatoare si cer ajutorul autorităților competente pentru ajutor!”, a precizat Luchiian.

 Platforma Bunul Samaritean

Acesta a lansat proiectul Bunul Samaritean sau www.bunulsamaritean.ro, o platformă care strange si coordoneaza in timp real informatiile despre amplasarea si statusul defibriltoarelor din toata Romania.

Cum functioneaza?

Un dispozitiv electronic se instaleaza in interiorul cutiilor unde sunt depozitate defibrilatoarele in spatiul public sau privat. Fiecare locatie va fi amplasata pe harta aferenta orasului si va continue informatii de interes (accesul catre defibrilator, model, ultima revizie).

Accesul la defibrilator este monitorizat in 2 pasi:

Pas 1 -> Deschiderea cutiei va trimite catre platforma online un semnal de alerta, pentru a sesiza organele de paza sau politia pentru a preintampina vandalizarea.

Pas 2 -> Preluarea defibrilatorului de pe pozitie va trimite catre platforma online un semnal de alarma, pentru a anunta direct centrele de interventie 112, politia, salvarea, smurdul sau pompierii despre o  actiune iminenta de acordare prim-ajutor .

Toate aceste informatii vor fi vizibile pe o pagina de Alarmare si Avertizare dedicata echipelor de interventie cu scopul de a grabi interventie in caz de urgenta.

Centrele de interventie vor vedea in cateva secunde ce locatie a fost accesata si ora la care s-a accesat defibrilatorul. Astfel, un echipaj aflat in zona poate interveni pentru orice eventualitate .

Pagina de alarmare va monitoriza din secunda in secunda, starea si statusul defibrilatoarele dintr-o zona sau dintr-un oras.

În spații publice

Impreuna cu autoritatile locale, acest proiect poate fi implementat atât in spatiile publice aglomerate precum stadioane, teatre, aeroporturi, gari sau parcuri dar si in mijloacele de transport publice.

Proiectul poate arata in timp real locatia GPS a “Defibrilatorului Mobil” amplasat pe diferite linii de interes din marile orase.

Prin colaborarea cu sistemul de management al traficului si al autobuzelor, se poate implementa un asa numit “Culoar Verde” prin care echipajele aflate in misiune de interventie sa aiba culoar de trecere (fie prin ajustarea timpilor de la semafoare sau redirijarea traficului, fie prin oprirea temporara a autobuzelor in alveole pana la trecerea echipajului aflat in misiune).

Drone cu defibrilator

Acolo unde nu sunt prevazute defibrilatoare, platforma va putea gestiona 2 drone echipate cu defibrilator, astfel incat interventia in caz urgenta sa se realizeze in timp cat mai scurt (drona poate zbura sub 200 m , fara sa afecteze traficul aerian, direct in linie dreapta = cel mai scurt drum).

Scopul proiectului este de a scurta timpii de interventie a echipajelor (de cand se anunta urgenta si pana ajunge echipajul trec intre 8 si 10 minute) dar si pentru a creste sansa supravietuirii in cazul unui stop-cardio respirator.

Educarea populatiei pentru a  acorda primul ajutor si pentru a utiliza defibrilatoarele este primul din proiectul Bunul Samaritean.

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Adina

    august 11, 2022 la 1:14 pm

    O idee curajoasa, trebuie sa recunosc. Foarte tare clujeanul care s-a gandit la asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujenii din Grigorescu, chemați să facă sport. Strada Iancu de Hunedoara, deschisă duminică pentru cei care vor să facă mișcare

Publicat

De

sport pe strada

Proiectul „Străzi deschise” continuă la Cluj-Napoca. Astăzi, Primăria deschide o nouă stradă doar pentru pietoni, pentru practicarea sportului în aer liber.

Astfel astăzi, 2 octombrie, de la ora 16.00, strada Iancu de Hunedoara din cartierul Grigorescu va fi deschisă pentractivități sportive în aer liber.

Sport în cartierul Grigorescu

Acțiunea din această săptămână este dedicată în special copiilor, fiind un eveniment realizat în parteneriat cu echipa „Fugi în curtea școlii”.

sport pe strada 2

Astfel, copiii se vor putea bucura de activități precum baschet, fotbal, tenis de masă, badminton, leapșa sau rațele și vânătorii.

Citește și: Strada Spiru Haret din Cluj-Napoca, transformată în „centru” de sport. Locuitorii din Iris, chemați să facă mișcare

În perioada 23-30 septembrie municipiul Cluj-Napoca s-a alăturat orașelor de pe întreg continentul în promovarea unui stil de viață sănătos, la inițiativa Comisiei Europene, prin zeci de activități desfășurate în cadrul Săptămânii Europene a Sportului.

Acțiunea este implementată în cadrul proiectului cu finanțare europeană AGORA – unde municipiul Cluj-Napoca este lider de proiect.

Foto: Facebook/Emil Boc

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi șoferi băgați în AREST de polițiștii clujeni. Dosare penale, după ce au fost prinși beți la volan

Publicat

De

drugtest alcooltest (3)

Doi șoferi, unul cu domiciliul în Ungaria, au fost reținuți de polițiștii clujeni după ce au fost prinși beți la volan.

Cei doi au ajuns după gratii pentru 24 de ore, iar pe numele lor au fost deschise dosare penale.

Conducea sub influența alcoolului prin Morlaca

Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au dispus reținerea unui conducător auto în vârstă de 52 de ani, din orașul Huedin, după ce a fost depistat sub influența băuturilor alcoolice în timp ce se afla la volanul unui autoturism.

Cel în cauză a fost depistat vineri, în jurul orei 20.00, în timp ce se deplasa cu autoturismul prin localitatea Morlaca, având o concentrație de 1.03 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Bărbat de 59 de ani, prins la volan cu o alcoolemie de 1,18 mg/l

Tot vineri, polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au reținut pentru 24, un bărbat de 59 de ani, cetățean român stabilit în Ungaria, după ce l-au depistat la volanul unui autoturism aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Cel în cauză a fost interceptat în trafic la data menționată mai sus, în jurul orei 21.50, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe Bulevardul Muncii, din Cluj-Napoca, având o concentrație de 1.18 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În ambele cazuri se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mafia pădurilor. Arme, sute de mii de euro şi de metri cubi de lemn. Reţea de tăiere ilegală de arbori, cu ramficaţii în Cluj

Publicat

De

O reţea naţională de tip mafiot de oameni şi firme fost descoperită de poliţişti, care au făcut aproape 150 de percheziţii, printre care şi la firme din Cluj. Doar în două dosare s-au descoprit sume de bani şi cantităţi de lemn impresionante. Ba chiar şi arme.

Arme, sute de mii de euro şi de metri cubi de lemn

„În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate 18 laptopuri, 62 de telefoane mobile, 20 de medii de stocare, o armă neletală deţinută ilegal, supusă autorizării, 198.510 lei, 87.075 de euro şi 100 de dolari. De asemenea, au fost descoperite 70 de elemente de muniţie, deţinute ilegal de o persoană, faţă de care a fost dispusă măsura suspendării dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi al muniţiilor.

VEZI ŞI:

Reţea de tăiere ilegală de arbori, spălare de bani şi evaziune fiscală. Aproape 150 de percheziţii, două la firme din Cluj

Totodată, au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010, în valoare totală de 125.000 de lei, fiind confiscaţi 436,21 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 292.311 lei, 16.796 de bucăţi de lambriu şi 438 de bucăţi de grinzi.

În urma controalelor de specialitate finalizate, până în prezent, au fost descoperite diferenţe între stocurile faptice şi scriptice ale depozitelor de material lemnos, şi anume un minus de 701,65 metri cubi de lemn rotund, în valoare de 561.320 de lei, un plus de 78,7 metri cubi de lemn rotund, în valoare de 62.960 de lei şi un minus de 113,87 metri cubi de biomasă, în valoare de 113.870 de lei”, informează IGPR.

Totodată, a mai fost descoperit un plus de 6,46 metri cubi de lemn de foc, în valoare de 3.230 de lei, un plus de 265,71 metri cubi de lemn de lucru, în valoare de 318.852 de lei şi un plus de 547,85 metri cubi de cherestea, în valoare de 684.812,5 lei.

În situaţia a 11 depozite verificate, au fost indisponibilizaţi 21.289,18 metri cubi de material lemnos, în vederea efectuării de măsurători de specialitate, de către organele de control din cadrul Gărzii Forestiere, pentru stabilirea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională desfăşurată, bugetului de stat şi mediului înconjurător.

Pe parcursul documentării activităţii infracţionale, anterior efectuării percheziţiilor care au avut loc ieri, 28 septembrie, au fost confiscaţi peste 100 de metri cubi de material lemnos.

Verificările şi măsurătorile de specialitate sunt continuate în cadrul a două arii de exploatare şi în cadrul celor 11 depozite.

Reţea de tăiere ilegală de arbori, cu ramficaţii în Cluj

O reţea naţională de tăiere ilegală de arbori, evaziune fiscală şi spălare de bani a fost depistată de poliţişti, care fac aproape 146 de percheziţii în mai multe judeţe, printre care şi Clujul.

La data de 28 septembrie a.c., Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pune în aplicare 146 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi judeţele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistriţa-Năsăud (1), Cluj (2), Constanţa (33), Dolj (1), Harghita (1), Iaşi (4), Ialomiţa (1), Ilfov (1), Mureş (1), Neamţ (4), Olt (1), Suceava (85) şi Teleorman (6), la sediile sociale (39) şi puncte de lucru (57) ale unor firme, dar şi la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracţională.

De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17).

Percheziţiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi delapidare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Pompier din Orăștie, aflat în timpul liber, primul care a ajuns la accidentul cu 5 răniți din Feleacu. Ce a făcut

Publicat

De

pomp1

Salvatorul rămâne salvator. Căpitanul Petru Cibian, șeful Centrului de Antrenament și Pregătire de Specialitate de la Orăștie, care se afla în mașină cu familia în drum spre Cluj-Napoca, a sărit în ajutorul victimelor accidentului care a avut loc în Feleacu.

Acum câteva săptămâni, căpitanul Petru Cibian, șeful Centrului de Antrenament și Pregătire de Specialitate de la Orăștie, glumea cu pompierii clujeni, veniți la un stagiu de pregătire profesională cu tema „Tactica stingerii incendiilor forestiere”.

„Stimați colegi, imaginați-vă că acum vom stinge un incendiu în zona voastră. Suntem acolo, sus, pe Dealul Feleacului din Cluj”, a spus ofițerul, câștigând ușor atenția și simpatia tuturor participanților.

Un pompier din Orăștie a acordat primul ajutor victimelor accidentului din Feleacu

La nici o lună distanță de la încheierea stagiului, astăzi, Petru Cibian, se afla cu familia în drum spre Cluj-Napoca, chiar pe Dealul Feleacului, și și-a dat seama că traficul e blocat din cauza unui accident rutier.

Fără să stea pe gânduri, pompierul a mers să vadă despre ce e vorba.

În accident au fost implicate patru autoturisme, puternic avariate. Din fericire, n-au existat persoane încarcerate, dar cinci victime necesitau îngrijiri medicale.

O tânără, însă, stătea întinsă pe jos, sub privirile înmărmurite ale celorlalți șoferi. Petru a alergat spre ea și i-a întrebat pe cei din jur dacă au sunat la 112.

„Bună ziua! Să nu vă temeți, sunt pompier! Încercați să nu vă mișcați!”, i-a spus el

Citește și: VIDEO Accident cu 5 victime în Feleacu. Vinovat, un șofer care a pierdut controlul volanului într-o curbă. A lovit alte 3 mașini

Căpitanul a așezat-o pe victimă în poziția de siguranță, a realizat o scurtă recunoaștere și a apelat numărul unic de urgență. Ca orice ofițer operativ care a participat la numeroase intervenții de-a lungul carierei sale, și deopotrivă având experiență în dispeceratul integrat județean de la Deva, a știut exact ce informații să le comunice celor de la ISU Cluj, pentru alocarea de resurse.

„Vă rog să mai trimiteți ambulanțe! Există o tânără rănită pe care trebuie să o vadă un medic și alți trei bărbați acuză dureri. Dintr-o mașină se scurge carburantul și trebuie intervenit pentru decuplarea bornelor de la bateriile mai multor mașini!”, potrivit reprezentanților ISU Cluj.

Petru a rămas la locul accidentului și și-a ajutat colegii clujeni

Salvatorii de la ISU Cluj au ajuns repede la locul accidentului. Petru s-a prezentat, apoi și-a ajutat colegii să decupleze bornele autoturismelor. Între timp au sosit și ambulanțele.

Căpitanul nu și-a terminat însă misiunea și a sprijinit preluarea victimelor de către echipajele medicale. Bucuros că intervenția s-a încheiat cu bine, Petru a glumit din nou cu pompierii clujeni.

„Ce mă bucur să vă găsesc aici, pe Feleac! Dumnezeu a vrut să fim împreună! Nu vă relaxați prea tare, că ne reîntâlnim la Orăștie. Bine, dacă vă descurcați la fel ca astăzi, cu voi nu o să am emoții. Toți o să luați nota 10!”, le-a spus colegilor de la Cluj.

pomp

Indiferent de locul unde îi aduce destinul, pompierii își unesc întotdeauna forțele. Drept dovadă, înainte să se întoarcă la familie, căpitanul Petru Cibian le-a strâns mâna pompierilor de la ISU Cluj și le-a mulțumit. Fiica lui și-a făcut ulterior o fotografie cu una dintre colegele încadrate pe autospecialele de intervenție.

„Întâmplător sau nu, am simțit ceea ce simte orice salvator: nevoia de a sări urgent în ajutor. Faptul că am fost primul pompier aflat acolo, într-un melanj de fiare contorsionate, țipete și priviri disperate, m-a obligat să fiu stăpân pe mine și să procedez astfel.

Reușita intervenției li se datorează exclusiv pompierilor, paramedicilor și echipajelor SAJ Cluj, care au acționat exemplar. Ne-am înțeles din priviri, având bucuria de a constata încă o dată că am făcut ceea ce ar face orice pompier de oricând și de oriunde”, a spus căpitanul Petru Cibian.

Sursa info, foto și video: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax