ACTUALITATE
PROPUNERE. Defibrilatoare în autobuzele din Cluj-Napoca. Ajută la salvarea de VIEȚI

Un clujean propune amplasarea de defibrilatoare în autobuzele din Cluj-Napoca și susține că orașul este, de departe, cel mai cosmopolit din România și unul în care digitalizarea dorește să fie la cel mai înalt nivel.
”În fiecare am zeci de evenimente sportive si muzica face ca acest oras sa fie unul foarte activ.
La Untold persoane din peste 100 de tari au vizitat orasul in lung si in larg timp de 5 zile , deasemenea si la Electric Castle.
Dar oare in cazul unei urgente, stop cardio-respirator, cetatenii stiu cum sa acorde primul ajutor?
Stiu unde sa gasesca un defibrilator pentru a reporni inima unui strain?”, a spus Alexandru Luchiian.
Oraș smart
Acesta consideră ca o harta/platforma unde sa fie afisate locatia defibrilatoarelor cat si instalarea in cateva autobuze pe cateva linii, ar putea sa puna Cluj-Napoca pe harta lumii ca un oras smart.
”Doresc implementarea si digitalizarea segmentului cu defibrilatoare si cer ajutorul autorităților competente pentru ajutor!”, a precizat Luchiian.
Platforma Bunul Samaritean
Acesta a lansat proiectul Bunul Samaritean sau www.bunulsamaritean.ro, o platformă care strange si coordoneaza in timp real informatiile despre amplasarea si statusul defibriltoarelor din toata Romania.
Cum functioneaza?
Un dispozitiv electronic se instaleaza in interiorul cutiilor unde sunt depozitate defibrilatoarele in spatiul public sau privat. Fiecare locatie va fi amplasata pe harta aferenta orasului si va continue informatii de interes (accesul catre defibrilator, model, ultima revizie).
Accesul la defibrilator este monitorizat in 2 pasi:
Pas 1 -> Deschiderea cutiei va trimite catre platforma online un semnal de alerta, pentru a sesiza organele de paza sau politia pentru a preintampina vandalizarea.
Pas 2 -> Preluarea defibrilatorului de pe pozitie va trimite catre platforma online un semnal de alarma, pentru a anunta direct centrele de interventie 112, politia, salvarea, smurdul sau pompierii despre o actiune iminenta de acordare prim-ajutor .
Toate aceste informatii vor fi vizibile pe o pagina de Alarmare si Avertizare dedicata echipelor de interventie cu scopul de a grabi interventie in caz de urgenta.
Centrele de interventie vor vedea in cateva secunde ce locatie a fost accesata si ora la care s-a accesat defibrilatorul. Astfel, un echipaj aflat in zona poate interveni pentru orice eventualitate .
Pagina de alarmare va monitoriza din secunda in secunda, starea si statusul defibrilatoarele dintr-o zona sau dintr-un oras.
În spații publice
Impreuna cu autoritatile locale, acest proiect poate fi implementat atât in spatiile publice aglomerate precum stadioane, teatre, aeroporturi, gari sau parcuri dar si in mijloacele de transport publice.
Proiectul poate arata in timp real locatia GPS a “Defibrilatorului Mobil” amplasat pe diferite linii de interes din marile orase.
Prin colaborarea cu sistemul de management al traficului si al autobuzelor, se poate implementa un asa numit “Culoar Verde” prin care echipajele aflate in misiune de interventie sa aiba culoar de trecere (fie prin ajustarea timpilor de la semafoare sau redirijarea traficului, fie prin oprirea temporara a autobuzelor in alveole pana la trecerea echipajului aflat in misiune).
Drone cu defibrilator
Acolo unde nu sunt prevazute defibrilatoare, platforma va putea gestiona 2 drone echipate cu defibrilator, astfel incat interventia in caz urgenta sa se realizeze in timp cat mai scurt (drona poate zbura sub 200 m , fara sa afecteze traficul aerian, direct in linie dreapta = cel mai scurt drum).
Scopul proiectului este de a scurta timpii de interventie a echipajelor (de cand se anunta urgenta si pana ajunge echipajul trec intre 8 si 10 minute) dar si pentru a creste sansa supravietuirii in cazul unui stop-cardio respirator.
Educarea populatiei pentru a acorda primul ajutor si pentru a utiliza defibrilatoarele este primul din proiectul Bunul Samaritean.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit, vineri, la o grădiniță de pe strada 11 Octombrie, după ce s-a raportat fum la panoul electric al unității.
”Până la sosirea noastră, cadrele didactice au reacționat exemplar, evacuând în siguranță 12 copii. Niciunul dintre aceștia nu a necesitat îngrijiri medicale. Echipajele noastre au constatat faptul că au ars două fire de la respectivul panou electric. Din fericire, nu există alte pericole”, au spus pompierii.
Forțele ISU se întorc în unitate.
EVENIMENT
Cum va fi VREMEA în octombrie: Toamnă blândă, cu temperaturi peste medie și ploi puține. Prognoza METEO pe 4 săptămâni

Și în a doua lună de toamnă va fi o vreme frumoasă, cu temperaturi generoase, spun meteorologii. Se anunță o toamnă blândă, cu temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar, scrie Alba24.ro.
ANM a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor în următoarele patru săptămâni, în intervalul 2 octombrie – 30 octombrie.
În ceea ce privește cantitatea de precipitații, extrem de importantă, se anunță ploi puține, excepție face ultima săptămână din octombrie.
Vremea în weekend 29 septembrie – 1 octombrie 2023
Se anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale, cu maxime care pot atinge 27 de grade Celsius. Duminică, în prima zi a lunii octombrie se mai răcește puțin, maximele nu vor mai trece de 25 de grade Celsius.
Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 02 – 09 octombrie 2023
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice.
Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, îndeosebi în regiunile vestice.
Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 09 – 16 octombrie 2023
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-vestice și la munte.
Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 16 – 23 octombrie 2023
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și estice.
Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile sudice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului cantitățile de precipitații se vor situa în limite normale pentru această săptămână.
Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 23 – 30 ocrombrie 2023
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toată țara, dar mai ales în regiunile sudice și sud-estice,
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână la nivelul întregii țări.

Un incendiu a izbucnit, vineri, la un grajd din localitatea clujeană Băișoara. Focul ar fi pornit de la scânteile unui aparat de sudură. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin la un incendiu care a distrus un grajd din localitatea Băișoara. La fața locului acționează atât echipajul de la Garda de Intervenție Băișoara, cât și o autospecială trimisă de la Turda. Până la sosirea pompierilor, proprietarul a reușit să scoată animalele și să le adăpostească în alt loc.
Flăcările s-au manifestat pe o suprafață de 150 mp, fiind lichidate. În interior s-au aflat scule electrice, material lemnos și baloți de fân. În aceste momente, pompierii înlătură efectele negative ale incendiului. Cel mai probabil, acesta a pornit de la scânteile produse de un aparat de sudură.
Până acum nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Un CERB tânăr a ieșit la „spa”. Imagini RARE suprinse în Munții Apuseni. E perioada BONCĂNITULUI

Un cerb tânăr și „nervos”, în perioada boncănitului, face un adevărat spectacol într-o pădure a Parcului Natural Apuseni. Imaginile au fost surprinse de o cameră de monitorizare a faunei.
Perioada de împerechere, numită și boncănitul cerbului, debutează în septembrie și se încheie în octombrie, în funcție de altitudine și climă, rataă specialiștii Romsilva, care au și postat imaginile pe Facebook.
Cerbul tânăr își trece coarnele prin noroi, după care se tolănește cu totul în baltă.
Un CERB tânăr a ieșit la „spa”. Imagini RARE suprinse în Munții Apuseni. E perioada BONCĂNITULUI
Cerbii își anunță prezența în timpul boncănitului prin mugete puternice, prin care încearcă să-și intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind și un indiciu al poziției masculului în ierarhie.
În timpul boncănitului, cerbii se luptă între ei folosindu-și coarnele puternice, dezvoltate de-a lungul verii, pentru a-și asigura supremația asupra cârdurilor de ciute.
Pădurile din Parcul Natural Apuseni asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște, necesare unui habitat sănătos.
Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.
Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de presitigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul „Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN.
Video credit: Mircea Susman, Parcul Natural Apuseni
Adina
august 11, 2022 la 1:14 pm
O idee curajoasa, trebuie sa recunosc. Foarte tare clujeanul care s-a gandit la asta.