EVENIMENT
Proiectul REGIOPaCS – O șansă în plus pentru pacienții care suferă de patologii ale sistemului nervos
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca anunță debutul proiectului „REGISTRUL REGIONAL AL PATOLOGIEI CEREBRO-SPINALE, REGIOPaCS” – un proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate.
Obiectivul major al REGIOPaCS este realizarea primului registru al patologiilor cerebro-spinale din România. Echipa multidisciplinară reunită în jurul acestei inițiative (medici, informaticieni, cercetători) își propune să alinieze modul de stocare a informațiilor medicale la standardele europene actuale.
În prezent, în România, nu există o bază de date care să conțină, cumulate, datele clinice și cele imagistice ale pacienților care suferă de afecțiuni neurologice și neurochirurgicale.
Un astfel de registru, de tip cloud, ar permite, în primul rând, o abordare corectă a cazurilor (medicul având acces la datele clinice și imagistice ale pacienților), precum și menținerea sub observație a pacienților cu diverse patologii neurologice și neurochirurgicale. În al doilea rând, existența unei baze de date extinse, de tipul celei propuse în proiect, va permite studiul acestor date medicale, cu aplicație în mai multe domenii: în practica medicală, în domeniul academic și în domeniul cercetării.
Proiectul REGIOPaCS, Cod SMIS 2014: 124831, are valoarea de 5.019.632,14 lei și se va desfășura în perioada octombrie 2020 – septembrie 2022.
Obiectivul general al proiectului este realizarea primului registru al Patologiilor Cerebro-Spinale din România, care să permită stocarea datelor clinice și imagistice ale pacienților într-un centru de date de tip cloud.
În urma implementării proiectului, rezultatele așteptate sunt înființarea Registrului Regional al Patologiei Cerebro-Spinale, crearea unui centru de date de tip cloud, crearea unor aplicații pentru încărcarea informațiilor în cloud și pentru analiza acestora, precum și diseminarea rezultatelor, prin publicarea unui ghid de bune practici privind abordarea terapeutică a diferitelor afecțiuni cerebro-spinale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Aprobările pentru călătoriile fără viză în SUA, PROCESATE online în mai puțin de 3 zile, spune ambasadorul SUA în România
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a afirmat că aprobările pentru călătoriile fără viză în SUA vor fi procesate online, de obicei în mai puțin de 3 zile.
Kathleen Kavalec anunță că vineri, la Washington, secretarul pentru securitate internă al SUA, Alejandro Mayorkas, a desemnat în mod oficial România ca fiind cea de a 43-a țară care accede în programul Visa Waiver al Statelor Unite.
Aprobările pentru călătoriile fără viză în SUA, PROCESATE online în mai puțin de 3 zile, spune ambasadorul SUA în România
„Este un moment istoric pentru relația noastră bilaterală și rezultatul mai multor ani de muncă între cele două guverne. Timp de peste 28 de ani, Statele Unite și România au beneficiat de un parteneriat strategic bazat pe valori democratice comune, legături economice și culturale și cooperare în domeniul securității și apărării, în calitate de aliați și parteneri apropiați al NATO.
Acum, odată cu anunțul de astăzi, este clar că relațiile noastre devin din ce în ce mai puternice. Programul Visa Waiver consolidează interesele noastre comune în materie de securitate, economia și cultura, precum și legăturile dintre oameni. Mă aștept ca programul să potențeze relația noastră, dând un impuls legăturilor economice în creștere, încurajând mai multe investiții în ambele direcții.
În acest context, este important de menționat, încă o dată, că Statele Unite au urcat, anul trecut, de pe locul 5 pe lista celor mai mari investitori străini în România pe locul al 4-lea. Având în vedere vestea de astăzi, mă aștept să continuăm această creștere”, declară ambasadorul.
„Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online”
După includerea României în Visa Waiver, majoritatea călătorilor români care vizitează Statele Unite în scop de afaceri sau turistic nu va mai fi nevoită să meargă personal pentru a obține o viză fizică la ambasadă sau consulat.
„În schimb, aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, de obicei în mai puțin de 3 zile. Acest lucru va economisi timp și bani pentru românii care călătoresc în SUA și va reduce barierele pentru companiile românești care doresc să se asocieze cu companiile americane.
Românii pot profita acum mai ușor de oferte de călătorii last-minute în SUA, de sărbători, pentru concerte, spectacole și evenimente sportive. Acest program va facilita, de asemenea, călătoriile pentru celebrări importante ale vieții cu prieteni și cei dragi din SUA, cum ar fi nașteri, botezuri, absolviri și nunți”, afirmă Kathleen Kavalec.
Va dura ceva timp până când sistemele necesare vor intra în funcție pentru călătorii români: „În următoarele săptămâni vom anunța data exactă la care intră în vigoare sistemul online Visa Waiver”, a conchis aceasta.
De când vor putea aplica românii pentru ESTA?
Astăzi, Secretarul pentru Securitate Internă Alejandro N. Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat Antony J. Blinken, a anunțat accederea României în Programul Visa Waiver (VWP).
Biroul pentru Vamă și Protecția Frontierelor al SUA (CBP) estimează că aplicația online și aplicația mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vor fi actualizate în jurul datei de 31 martie 2025, permițând majorității cetățenilor și rezidenților români să solicite călătorii în Statele Unite în cadrul VWP, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de până la 90 de zile, fără a obține în prealabil o viză SUA.
Aceste autorizații sunt, în general, valabile timp de doi ani. Călătorii cu vize B-1/B-2 valabile pot continua să folosească aceste vize pentru a călători în Statele Unite, iar vizele B-1/B-2 vor rămâne o opțiune pentru cetățenii români. Aplicațiile ESTA pot fi completate la adresa esta.cbp.dhs.gov sau prin descărcarea aplicației „ESTA Mobile” din iOS App Store sau Google Play Store.
Informații suplimentare despre VWP sunt disponibile pe site.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. NORMALITATE și nu excepție, pentru un transport public civilizat la Cluj-Napoca
Transportul public clujean este un segment al vieții sociale urbane aflat în continuă dinamică. Clujul are una dintre cele mai bine puse la punct rețele, aflată în continuă expansiune și modernizare. Sigur, oricând e loc de mai bine, dar sunt semne clare că transportul public este pe drumul cel bun.
Factorul tehnic nu este întotdeauna suficient, acesta trebuind corelat cu factorul uman. Degeaba ai autobuze moderne dacă cei care le folosesc au lacune în comportament.
Au fost cazuri în care, persoane cu dizabilități au avut dificultăți în a se îmbarca în mijloacele de transport în comun. Marea majoritate a parcului auto este dotată cu rampe speciale. Că mai sunt cazuri în care acestea nu sunt puse la dispoziția celor care ar avea nevoie de ele, asta ține de factorul uman despre care vorbeam mai sus.
VIDEO. NORMALITATE și nu excepție, pentru un transport public civilizat la Cluj-Napoca
Acestea însă sunt excepții, pentru că șoferii clujeni s-au obișnuit cu conduita pe care trebuie s-o adopte un conducător de mijloc de transport în comun într-un oraș civilizat, european.
Un tânăr cu dizabilități a ținut să puncteze, printr-o postare pe TikTok, exact punctul forte al unei companii de transport public și anume profesionalismul și calitatea umană a șoferilor. Acesta și-a intitulat filmulețul „Oficial, cel mai accesibil oraș”.
Ceea ce face conducătorul auto din film ar trebui să fie un semn de normalitate și nu o excepție, într-un transport public civilizat.
ADMINISTRAȚIE
Ce averi au consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca? Colecții impresionante de mașini, timbre sau bijuterii
De la terenuri întinse și conturi bancare substanțiale până la datorii considerabile și colecții de bijuterii, declarațiile de avere ale consilierilor locali din Cluj-Napoca dezvăluie contraste interesante.
Iată o analiză a bunurilor și veniturilor celor care iau decizii pentru oraș:
Emil Boc, primar
Primarul Clujului, Emil Boc, trăiește în continuare în apartamentul din cartierul Zorilor, achiziționat cu soția sa, Oana Boc, încă din 1995. În 2021, Emil Boc a investit într-un teren de 1.183 mp și o casă de vacanță de 103 mp în localitatea Câmpenești. Edilul deține cotă-parte și din mai multe terenuri moștenite în localitatea sa natală, Răchițele.
Autoturismul său este un Peugeot din 2007, o altă constantă în declarațiile de avere. Economiile sale depășesc 667.000 de lei, 6.000 de dolari și 54.000 de euro iar veniturile din salariul de primar, activitatea didactică și alte funcții oficiale au însumat peste 350.000 de lei în 2024. Totuși, Emil Boc a contractat recent un credit de 100.000 de lei, scadent în 2029.
Emil Boc a obținut venituri din mai multe în 2023. Salariul său de primar a însumat 213.690 de lei, iar activitatea de conferențiar universitar la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) i-a adus încă 86.584 de lei. În calitate de membru al Agenției Naționale de Integritate, Emil Boc a câștigat 8.764 de lei, iar Comitetul European al Regiunilor i-a oferit diurne de 35.884 euro pentru activitatea sa. De asemenea, Universitatea Babeș-Bolyai i-a oferit 7.890 de euro și 500 de dolari pentru programe Erasmus. Toate aceste venituri se traduc într-un venit mediu lunar de peste 29.000 de lei, în 2023.
Dan Tarcea, viceprimar – PNL
Viceprimarul Dan Tarcea are un portofoliu consistent de proprietăți, incluzând terenuri, apartamente și case de vacanță. El deține cotă-parte din mai multe terenuri: 4 terenuri intravilane în Cluj-Napoca, Râșca și Florești și 8 terenuri agricole la Așchileu Mic, Râșca, Săliștea Veche și Vultureni. Are o casă de vacanță la Râșca și cotă-parte din două case de locuit, la Cluj-Napoca și la Florești, dar și un apartament la Cluj-Napoca, primit moștenire.
Dan Tarcea are trecute în declarația de avere și două mașini, un Fiat 1800 din 1967 și un VW Tuareg din 2020. Viceprimarul deține și o colecție de bijuterii și ceasuri evaluată la 48.500 de lei.
Viceprimarul are mai multe conturi în lei, euro și dolari, cu peste 191.000 de lei, peste 40.000 de euro și 31.000 de dolari în conturi curente, depozite bancare și fonduri de investiții. Tarcea are și datorii de 146.000 de euro și 43.500 de lei, scadente între 2025 și 2038. Totodată, viceprimarul a primit în 2024 o donație de 116.000 lei de la Ștefan Tarcea.
În 2023, Dan Tarcea a încasat din salariul de viceprimar un venit de 189.971 lei. A avut și venituri din dividende, de la compania SC D si T Intermef SRL de 225.000 lei și din arendă, de 57.192 lei. Câștigurile sale se traduc într-un venit mediu lunar de 39.000 de lei
Olah Emese, viceprimar – UMDR
Viceprimarul Olah Emese are cotă-parte din trei terenuri intravilane în Florești și Nadăsu, un apartament de 94 mp în Florești și o casă de locuit de 87 mp în Nadășu, dar și alte trei imobile în aceleași localități.
Olah Emese are economii de 66.900 de lei și a oferit anul trecut un împrumut de 58.000 de lei Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Fără datorii, venitul său anual provine din salariul de viceprimar și din activități didactice, totalizând peste 195.000 de lei în 2023. Viceprimarul a obținut astfel un venit mediu lunar de circa 16.000 de lei.
Consilieri PNL
Beniamin-Marius Chira
Beniamin-Marius Chira deține două terenuri agricole în comuna Cuzaplac, județul Sălaj, primite moștenire, precum și cotă-parte din alte două terenuri agricole situate în comuna Florești. În ceea ce privește proprietățile imobiliare, are două apartamente: unul de 49 mp în Baciu și altul de 39 mp în Cluj-Napoca.
Chira deține și două autoturisme marca Dacia. Pe plan financiar, Chira nu are conturi bancare sau datorii.
Veniturile sale din 2023 includ 84.735 de lei din poziția de inspector școlar la ISJ Cluj, 13.979 de lei din indemnizația de consilier local și 14.040 de lei din închirierea unui apartament, așadar un venit lunar mediu de peste 9.000 de lei.
Radu Constantea – PNL
Radu Constantea deține un apartament de 54 mp în Cluj-Napoca, fără alte imobile sau terenuri.
Din punct de vedere al bunurilor mobile, nu are mașină, dar dispune de economii considerabile: două conturi bancare, unul în lei, cu un sold de 158.184 lei, și unul în euro, cu 115.801 euro. În plus, are acțiuni la câteva companii.
Pe de altă parte, Constantea are datorii semnificative către mai multe persoane, însumând 295.000 de euro și 1.202.000 lei, scadente în perioada 2025–2027.
În anul 2023, veniturile sale au fost generate din diverse surse: 11.031 lei din indemnizația de consilier local, 23.304 lei ca angajat la Emotion Floor și 292.221 lei din poziția de membru al consiliului de administrație al AS FC Universitatea Cluj. În total un venit mediu de 27.000 de lei pe lună.
Ovidiu Valeriu Florian
Ovidiu Florian deține patru terenuri moștenite în Dej și Cuzdrioara, precum și cotă-parte din mai multe terenuri situate în localitățile Cluj-Napoca și Recea-Cristur. În plus, are un portofoliu imobiliar semnificativ: opt apartamente în Cluj-Napoca, cu suprafețe variind între 40 mp și 125 mp.
Florian a acordat un împrumut în valoare de 1.102.900 lei firmei FOV CONSULTING SRL, al cărei unic asociat este, potrivit Termene.ro. Nu are mașină sau conturi bancare. Pe de altă parte, are o datorie de 98.000 de lei, scadentă în anul 2029.
În 2023, Florian a obținut venituri de 144.321 lei din funcția de director de sucursală al Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat și 12.146 lei din indemnizația de consilier local, ceea ce i-a asigurat un venit lunar mediu de aproximativ 13.000 de lei.
Florin Gliga
Florin Gliga, consilier local și director de sucursală în cadrul Companiei Naționale Poșta Română, nu deține terenuri, imobile sau mașină. Totuși, dispune de două conturi bancare în lei, cu un sold total de aproximativ 22.000 de lei, și are acțiuni la mai multe companii. Are și o datorie de 100.000 de lei către o persoană fizică.
În 2023, Gliga a obținut 157.901 lei din funcția de director la Poșta Română, 13.930 lei din indemnizația de consilier local, 8.279 lei din activități de consultanță și 103.778 lei din dividende. Reușește, astfel, să obțină un venit mediu lunar de peste 23.000 lei.
Ionuț-Daniel Moldovan
Moldovan deține două terenuri intravilane în localitatea Dealul Botii, județul Cluj, cu suprafețe de 3.260 mp și 9.645 mp, alături de o casă de locuit de 88 mp în aceeași localitate. Este proprietarul unui autoturism BMW și a realizat recent o tranzacție prin vânzarea unei alte mașini pentru suma de 12.600 de euro. Nu are conturi bancare și nici datorii.
Pe plan profesional, Moldovan a obținut în 2023 venituri de 79.446 lei de la Panemar, unde este angajat, 6.986 lei salariul de cadru didactic asociat la UBB, 10.848 lei din activitatea la SC Riga Business Consulting SRL și 13.698 lei din indemnizația de consilier local. Aceste surse i-au asigurat un venit mediu lunar de aproximativ 9.200 de lei.
Flavia-Mihaela Petruș
Flavia Petruș deține cotă-parte dintr-un teren intravilan situat în Cluj-Napoca, cu o suprafață de 3.000 mp. Ea nu are în proprietate niciun imobil și conduce un BMW X1.
Conturile sale bancare însumează aproximativ 17.500 de lei, iar pe partea de obligații financiare, are datorii în valoare de 98.800 de lei.
Din punct de vedere profesional, Petruș este consilier de specialitate la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), de unde a obținut în 2023 venituri de 188.291 de lei, la care se adaugă 14.175 de lei din indemnizația de consilier local. Astfel, venitul său lunar mediu s-a ridicat la 16.800 de lei.
Loredana Pop
Loredana Pop, consilier local și avocat de profesie, nu deține terenuri, imobile sau autoturisme, iar în ceea ce privește economiile, nu are conturi bancare declarate. Totuși, are un credit în valoare de 75.000 de lei, scadent în anul 2029, singura sa obligație financiară semnificativă.
Pe partea de venituri, în 2023 a câștigat 13.398 de lei din indemnizația de consilier local și alți 68.713 lei din activitatea desfășurată la propriul cabinet de avocatură. În total, venitul său mediu lunar depășește 6.800 de lei.
Cristian Ursu
Medicul Cristian Ursu, aflat la primul mandat de consilier local, deține două apartamente de 59 mp fiecare, în coproprietate cu soția. Nu are terenuri și nici autoturisme.
Situația sa financiară este solidă, având mai multe conturi bancare și fonduri de investiții, inclusiv pensii private și o asigurare de viață, cu un sold total de peste 1,1 milioane de lei. De asemenea, Ursu deține acțiuni la diverse companii. Pe de altă parte, are un credit contractat în franci elvețieni, în valoare de 8.400 CHF, scadent în 2027.
În 2023, Ursu a obținut 279.100 de lei din activitatea sa de medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență, la care se adaugă 15.500 de lei din dobânzi. Venitul său mediu lunar s-a ridiată astfel la 24.000 de lei.
Ovidiu Vișan
Ovidiu Vișan deține cotă-parte din mai multe terenuri intravilane în municipiul Cluj-Napoca, precum și dintr-un teren extravilan situat în localitatea Mărișel. În plus, acesta este coproprietar al unei case de locuit primite prin donație în Cluj-Napoca.
Pe plan financiar, Visan nu are conturi bancare și nici datorii.
În ceea ce privește veniturile sale, în 2023 a obținut 13.759 lei din indemnizația de consilier local și 24.248 lei din dividendele primite de la UpScale RealEstate SRL. Astfel, venitul său mediu lunar a fost de aproximativ 3.000 de lei.
Consilieri ADU
Adriana Cristian
Adriana Cristian deține cotă-parte dintr-un teren intravilan pe care l-a achiziționat în 2018, precum și mai multe terenuri agricole moștenite în localitățile Căianu Mic și Uriu, județul Bistrița. În plus, Cristian este coproprietar al unei case de 331 mp, de care deține 1/4, achiziționată în 2017, și al unui apartament primit prin donație, plus 33% dintr-un apartament moștenit.
Cristian deține un SUV Peugeot 2008 și are mai multe conturi bancare în lei, cu un sold total de circa 348.000 de lei, incluzând conturi curente, depozite și fonduri de investiții.
În ceea ce privește datoriile, acesta are de plătit 274.900 de lei la bancă, scadentă în 2040.
În 2023, Cristian a obținut venituri din mai multe surse: 52.558 lei ca manager de proiect la Accesa IT Systems SRL, 11.383 lei din indemnizația de consilier local, 5.571 lei ca manager de proiect la FORPM Training SRL, 17.321 lei de la Valued Training Projects, tot ca manager, și 2.000 de lei din predare la UBB. De asemenea, a primit dividende în valoare totală de peste 138.000 de lei, rezultând un venit mediu lunar de peste 18.000 de lei.
Robert-Paul Helmer
Helmer, cel mai tânăr dintre consilierii locali, nu deține terenuri, imobile sau autovehicule, însă are un portofoliu financiar considerabil. Deține mai multe conturi bancare în lei și valută, cu un sold total de peste 210.000 de lei în conturi curente, depozite și fonduri de investiții, plus mai mult de 12.000 de euro.
De asemenea, Hlemer este acționar în diverse companii, inclusiv la TESLA, cu o valoare a acțiunilor de 36.391 lei.
În ceea ce privește veniturile, Hlemer a obținut în 2023 133.532 lei ca angajat la o companie IT și 7.317 lei de la Universitatea Tehnică, pentru activități didactice cu plata cu ora. Pe lângă acestea, a câștigat premii și burse pentru participarea la olimpiade, în valoare de 36.250 lei. În total, Helmer a avut un venit lunar mediu de peste 14.000 de lei.
Alexandra Oană
Oană nu deține terenuri sau apartamente, nici un autoturism. Cu toate acestea, dispune de mai multe conturi bancare în lei, având un total de peste 105.000 lei în conturi curente, depozite bancare și fonduri de investiții. Nu are datorii.
În ceea ce privește veniturile, Oană a obținut în 2023 48.000 lei din salariul de profesor la Transylvania College, 11.189 lei din indemnizația de consilier local și 25.111 lei de la Asociația Wellbeing Institute pentru livrarea de programe de formare. Astfel, venitul său mediu lunar este de aproximativ 7.000 de lei.
George-Ionuț Trif
Trif deține un teren intravilan de 518 mp în Cluj-Napoca, la care are cotă-parte, precum și un apartament de 85 mp. De asemenea, este posesorul unui autoturism Toyota CHR hibrid. În plus, a vândut un apartament anul trecut pentru suma de 80.000 de euro.
Trif are mai multe conturi în lei, în total având un sold de peste 152.000 lei, în conturi curente, depozite și fonduri de investiții. Deține acțiuni la diverse companii, titluri de stat și a acordat un împrumut în nume personal partidului Uniunea Salvați România, în valoare de 10.000 lei. De asemenea, are un credit scadent în 2026, în valoare de 45.000 lei.
Deși venitul său nu este afișat public, se știe că lucrează la EON. În plus, a obținut dividende totale de aproximativ 6.500 de lei într-un an.
Consilieri PSD
Aurelia Cristea
Fosta deputată Aurelia Cristea deține patru terenuri intravilane: două în localitatea Bucea din județul Cluj (de 1.784 mp și de 938 mp) și două în Cluj-Napoca (de 2.858 mp și de 781 mp). De asemenea, are două case – una de 310 mp și alta de 84 mp – și un apartament de 74 mp în Cluj-Napoca, precum și o casă în Bucea, de 80 mp.
Nu deține un autoturism, dar are bijuterii în valoare estimată de 20.000 de euro.
Cristea deține un cont în lei cu sold de 152.388 lei și unul în euro, cu 933 euro. În plus, are acțiuni la PP Protect Security SRL, în valoare de 81.000 lei, cu o cotă-parte de 90%. Aurelia Cristea are datorii la bancă în valoare de 250.000 lei, scadente în 2027.
În ceea ce privește veniturile, a obținut 131.038 lei ca director general al PP Protect Security SRL și dividende de 1.013.127 lei de la aceeași firmă, rezultând un venit mediu lunar de peste 95.000 de lei.
Vladimir Mătușan
Vladimir Mătușan deține două terenuri intravilane în localitatea Totești din județul Hunedoara, fiecare de 200 mp. În aceeași localitate, consilierul local are și două case de vacanță, fiecare de 250 mp.
Nu deține mașină, bijuterii sau obiecte de artă în valoare de peste 5.000 de euro. În septembrie 2024, Mătușan a vândut un teren agricol pentru suma de 10.000 de euro către Gillig Bernhardt Raimar.
În ceea ce privește economiile, Mătușan are mai multe conturi în lei și valută, însumând 30.000 de euro și 36.291 lei în fonduri de investiții (inclusiv pensii private sau alte sisteme de acumulare) și 95.500 lei în conturi curente. Totodată, acesta are datorii de aproximativ 90.000 lei, scadente între 2025 și 2035.
În anul 2023, Mătușan a obținut un venit de 12.103 lei din indemnizația de consilier local, 29.872 lei din salariul de asistent universitar la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir și 258.500 lei din activitatea sa la biroul de avocatură. Astfel, venitul său mediu lunar a fost de peste 25.000 de lei.
Ovidiu-Ioan Săcară
Ovidiu Săcară, aflat la primul mandat, deține o cotă-parte de 1/3 dintr-un teren intravilan de 11.600 mp în comuna Chinteni. Nu deține însă niciun alt imobil.
În ceea ce privește vehiculele, acesta are două autoturisme, un Mercedes și un VW. De asemenea, Săcară deține o colecție de timbre evaluată la 6.000 de euro.
În ceea ce privește economiile, acesta are un cont în lei cu un sold de 30.172 lei. Totodată, are datorii totale de peste 224.000 lei, scadente între 2028 și 2030.
În 2023, venitul său a provenit în principal din funcția de director al Unității de Afaceri Logistica la Compania Națională Poșta Română SA, unde a obținut suma de 177.036 de lei, ceea ce reprezintă un venit mediu lunar de 14.750 de lei.
Consilieri AUR
Anca Ciubăncan
Ciubăncan deține o casă de 500 mp în Italia, la Fratta Polestine, și o cotă-parte de 50% dintr-un apartament în Cluj-Napoca, primit prin moștenire. În ceea ce privește autoturismele, acesta are patru vehicule: un Opel Zafira, un Volkswagen Passat, un Matiz Daewoo primit moștenire și un Volkswagen Tuareg. De asemenea, are bijuterii evaluate la peste 12.500 de euro.
În ceea ce privește finanțele, Ciubăncan nu are conturi bancare sau credite. Veniturile sale au provenit în 2023 din indemnizația de consilier local, în valoare de 12.584 lei, din salariul de director la Biasi Proiect Construct SRL de 71.347 lei și din salariul de director la Delle Design SRL de 26.849 de lei. Astfel, venitul său lunar mediu este de aproximativ 9.000 de lei pe lună.
Călin-Valentin Cozma
Cozma deține trei terenuri intravilane în Cluj-Napoca, cu suprafețe de 377 mp, 727 mp și 590 mp, precum și trei apartamente în același oraș, cu suprafețe de 144 mp, 107 mp și 118 mp. De asemenea, acesta deține o casă de locuit în Cluj-Napoca, de 240 mp. Deși nu deține mașină și nu are conturi bancare, Cozma are un credit semnificativ de jumătate de milion de euro, scadent în anul 2048.
Veniturile sale provin din activitatea sa ca administrator al firmei Organic Farming Asset Manager SRL, unde a câștigat 28.872 lei. De asemenea, a obținut dividende semnificative de la mai multe companii, printre care Kip Nights SRL – 107.203 lei, GN Mureș Agrar SRL – 2.646.739 lei și Eco Luna Agrar SRL – 951.620 lei. În total, Cozma a obținut un venit mediu lunar de aproximativ 311.000 lei, fiind astfel printre cei cu cele mai mari venituri dintre toți consilierii locali. Cel mai semnificativ venit provine din investițiile sale în aceste companii.
Aurel Damian
Damian se află la primul său mandat și deține două terenuri intravilane: unul în Cluj-Napoca, de 314 mp, și unul în localitatea Marin, județul Sălaj, de 2.600 mp, pe care l-a primit moștenire. În plus, acesta deține două case de locuit: una în Cluj-Napoca, cu o suprafață de 325 mp, și una în Marin, Sălaj, cu o suprafață de 194 mp, moștenită.
În ceea ce privește autoturismele, Damian are un Ford Kuga, un Peugeot 206 și un Mercedes Vito.
Damian are mai multe conturi în lei, cu un sold total de 31.000 de lei, și un credit la Banca Comercială, în valoare de 87.800 lei, scadent în 2029.
În 2023, Damian a obținut un venit de 10.500 lei de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, pentru activitatea sa doctorală, iar din pensie a încasat 105.000 lei. În total, venitul său mediu lunar în 2023 a fost de aproximativ 9.600 de lei.
Consilieri UDMR
Andacs Zsolt Levente
Andacs Levente nu deține imobile sau terenuri, însă este posesor al unui autoturism BMW. Nu are credite sau datorii înregistrate.
În anul 2023, veniturile sale au provenit din mai multe surse. Astfel, a obținut 43.005 lei din activitatea sa ca angajat al Asociației Mathias Corvinus Collegium, 600 de lei ca zilier la Backstage Production SRL și 100 de lei ca evaluator la Federația Universitară Maghiară. De asemenea, a încasat aproximativ 11.000 de lei (942.650 de forinți) de la o companie din Ungaria. În total, venitul său mediu lunara fost de aproximativ 4.500 de lei.
Bódizs György-István
Bódizs György-István deține un portofoliu extins de bunuri imobiliare, incluzând 9 terenuri: 4 intravilane, 2 agricole, 2 forestiere și un teren extravilan, majoritatea acestora fiind moștenite din județele Cluj, Bihor și Bistrița-Năsăud.
Pe lângă terenuri, mai deține două case de locuit, una în Suplacu de Barcău (județul Bihor) și una în Cluj-Napoca, precum și un apartament în Cluj-Napoca și o casă de vacanță la Cireșoaia, în județul Bistrița-Năsăud.
În ceea ce privește autoturismele, acesta deține un Ford Focus, un VW Tiguan și un VW Golf, alături de un tractor Buerer din 1951.
Bódizs György-István are un patrimoniu financiar considerabil, cu mai multe conturi în lei, însumând peste 1 milion de lei, disponibile în conturi curente, depozite bancare și fonduri de investiții. Nu are datorii înregistrate.
În ceea ce privește veniturile, în anul 2023, acesta a obținut 156.532 lei din funcția de director medical la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și 58.294 lei ca și cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai. De asemenea, a încasat 4.500 de lei din închirierea terenurilor. Astfel, venitul său lunar mediu a fost de aproximativ 18.000 de lei.
Azzola Katalin
Azzola Katalin deține două terenuri intravilane și două terenuri agricole, situate în Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe, în diverse cote-parte. De asemenea, acesta deține trei apartamente în Cluj-Napoca, fiecare cu cotă-parte diferită.
Nu deține autoturisme, bijuterii sau obiecte de artă ce depășesc 5.000 de euro. În ceea ce privește activele financiare, Azzola are două conturi în lei, cu un sold total de 27.200 lei. Nu are datorii înregistrate.
În ceea ce privește veniturile, Azzola a obținut în 2023 29.119 lei din calitatea sa de membru în consiliul de administrație al Univers T și 102.000 lei din activitățile de servicii juridice. De asemenea, a încasat 18.000 lei din chirii. Astfel, venitul său lunar mediu a fost de aproximativ 12.000 de lei.
Consilieri REPER
Alexandra-Ioana Holom
Holom Alexandra-Ioana, aflată la primul mandat, deține un teren intravilan în Cluj-Napoca, cu o suprafață de 896 mp. De asemenea, aceasta are două apartamente: unul de 74 mp în Cluj-Napoca și un altul de 56 mp în Baia de Arieș, județul Alba, acesta din urmă fiind primit moștenire.
Nu deține mașină, dar are două conturi în lei și unul în euro, cu solduri de circa 5.000 lei și 28.9854 euro. Holom are o datorie către un individ, Julian Zechner, în valoare de 30.000 de euro, contractată în 2023 și scadentă în 2028.
În ceea ce privește veniturile, aceasta a obținut 34.665 lei ca programator la SC Holom & Zechner Consulting SRL, iar din dividende de la aceeași firmă, a obținut 88.940 lei. De asemenea, a încasat 7.289 lei din dobânzi și un bonus „succes companie” de 3.915 euro. Astfel, venitul său lunar mediu a fost de aproximativ 12.000 de lei.
Un accident rutier a avut loc vineri pe str. Teodor Mihali din Cluj-Napoca. O mașină a acroșat un motociclu. Bărbatul de 32 de ani de pe motociclu, cetățean străin, a ajuns la spital.
„La data de 10 ianuarie a.c., în jurul orei 14.50, polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe strada Teodor Mihali din municipiu.
ACCIDENT pe Teodor Mihali, în Cluj-Napoca. Un bărbat de 32 de ani dus la SPITAL
Din primele verificări efectuate la fața locului, s-a constatat că o femeie de 44 de ani, din Cluj-Napoca, în timp ce conducea un autoturism în direcția Bulevardului 21 Decembrie 1989, nu s-ar fi asigurat corespunzător la schimbarea benzii de circulație, acroșând un motociclu condus de un bărbat de 32 de ani, cetățean străin.
Bărbatul a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportat la spital.
Conducătorii vehiculelor au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.
În cauză, polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier”, a transmis IPJ Cluj.