Connect with us

ECONOMIE

Prognoze sumbre: Euro ar putea trece de 5 lei la sfârșitul anului

Publicat


mita euro bun

Leul a început ultima săptămână din iulie pe depreciere, în condițiile unui nivel mai ridicat al aversiunii față de risc provocat de posibilitatea declanșării unui război între Israel și Hezbollah, ce ar putea provoca intervenția Turciei, așa cum a declarat președintele Erdogan, spune analistul economic Radu Georgescu. Acesta prognozează un euro cu o valoare mai mare de 5 lei la finalul anului.

O intervenție a statului turc survine într-un moment în care președintele său dorește să devină liderul lumii musulmane și să submineze astfel locul pe care îl ocupă Iranul.

Prognoze sumbre: Euro ar putea trece de 5 lei la sfârșitul anului

Revenind la piața locală, cursul euro a crescut de la 4,97 la 4,9720 lei, într-o ședință în care transferurile se realizau în culoarul 4,9710 – 4,9730 lei

Lunea aceasta a fost publicat sondajul realizat în luna iunie în rândul membrilor CFA România. Participanții au anticipat deprecierea leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni (decembrie 2024) este de 5,0133 lei/euro iar pentru jumătatea anului viitor se prognozează o valoare medie a cursului este de 5,0722 lei.

O bună parte din presiunea pusă pe cursul leului, principalul instrument folosit de BNR pentru a controla inflația, vine din partea deficitului bugetului general consolidat. Acesta a crescut în primele șase luni la 63,67 de miliarde de lei (3,6% din PIB) față de 37,21 de miliarde de lei (2,32% din PIB) în perioada similară din 2023.

ROBOR la trei luni (…) a revenit de la 5,80 la 5,81%”

Pentru a putea regla politicile populiste ale PSDNL, Finanțele se împrumută constant atât din piața locală cât și cea externă. Lunea aceasta a fost redeschisă o emisiune de titluri de stat cu scadența în iunie 2025 prin intermediul căreia Trezoreria a atras 713 milioane lei, pentru care cumpărătorii primesc un randament mediu anual de 5,85%.

Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,80 la 5,81%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,85% iar cel la 12 luni la 5,90%.

Cursul monedei americane a crescut la începutul săptămânii de la 4,5781 la 4,5874 lei, ca urmare a creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu, astfel că euro se tranzacționa între 1,0826 și 1,0870 dolari.

„Prețul gramului de aur a crescut luni la 352,6919 lei”

Marți și miercuri se va desfășura ședința de politică monetară a Rezervei Federale americane. Investitorii nu anticipează o reducere a ratei de referință care se află la 5,25 – 5,50%, cel mai ridicat nivel începând cu 2001, dar văd o primă tăiere de un sfert de punct procentual în septembrie.

Media francului elvețian a crescut marginal la 5,1870 lei iar cea a lirei sterline la 5,8851 lei.

Prețul gramului de aur a crescut luni la 352,6919 lei, în timp ce metalul galben fluctua între 2.385,20 și 2.403,20 dolari/uncie.

În regiune, media monedei maghiare s-a întărit marginal la 391,27 forinți/euro iar a celei poloneze s-a depreciat la 4,2847 zloți/euro.

Declarațiile făcute de Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, conform căruia guvernul federal nu ar trebui să lichideze deţinerile sale de bitcoin și nu ar trebui să permită Chinei să devină forța dominantă în domeniul criptomonedelor, au influențat evoluția acestora.

După scăderile de la sfârșitul săptămânii, bitcoin a crescut luni la 68.177 – 69.992 iar ethereum la 3.267 – 3.397 dolari.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de calanizare. Aruncă la toaletă orice

Publicat

Țeavă îmfundată în Florești

Angajații Companiei de Apă „Someș” au intervenit pentru curățarea unei pompe de canalizare înfundate.

Aceștia spun că pompa s-a înfundat din cauza faptului că sunt oameni care folosesc toaleta pe post de coș de gunoi.

Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de calanizare

Intervenția a avut loc în weekend pe strada Sub Cetate, nr. 12, din comuna Florești, unde echipele de intervenție au fost chemate să rezolve o problemă apărută din cauza folosirii inadecvate a sistemului de canalizare. „Toaleta nu este tomberon” – este mesajul transmis de reprezentanții Companiei de Apă „Someș”.

În vasul de toaletă trebuie aruncate doar resturi biologice și hârtie igienică. Orice alt tip de deșeu, cum ar fi șervețele umede, produse de igienă, resturi textile sau plastice, poate duce la blocaje și avarii costisitoare.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

Publicat

De

Praf saharian deasupra României

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa din nou România, anunță meteorologii.

Praful saharian este un amestec de particule minerale foarte fine, respectiv nisip fin, praf, argilă și silt provenite din Deșertul Sahara din Africa de Nord

Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

“Până în18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

Expunerea la praful saharian poate irita căile respiratorii și ochii, în special la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alergii. De aceea se recomandă purtarea măștilor de protecție și evitarea activităților intense în aer liber, în special în zilele cu concentrații mari de praf în atmosferă.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Cel mai rezistent pod din spaghete construit de studenții UTCN. Participă la două concursuri în Slovenia și Ungaria

Publicat

De

spaghete

Facultatea de Construcții a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, luni, etapa locală a competiției “Spaghetti Bridge Building” eveniment în cadrul căruia au fost testate șase machete de poduri construite din paste făinoase, în speță din spaghete, primele trei primind biletul de participare la două concursuri internaționale, la Maribor (Slovenia), și la Budapesta (Ungaria), care vor avea loc în perioada următoare.

Șef lucrări la UTCN, Cristian Mojolic, a declarat că s-a început această tradiție a construirii podurilor din spaghete în anul 2011, fiind înregistrate rezultate excepționale.

”Adunăm echipe de studenți care doresc să încerce altceva, care să iasă din zona lor de confort, să învețe lucruri noi și să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite în cursul facultății. Pe lângă faptul că își întăresc aceste cunoștințe, dezvoltă și altele noi care le sunt predate, cum ar fi lucrul în echipă sau rezoluția conflictelor.

În cadrul etapei locale, studenții au realizat poduri din paste făinoase cu care vom participa la două concursuri internaționale: <<How Strong is the Bridge>>, din Maribor, în perioada 22-24 aprilie, și <<RECCS – World Championship in Spaghetti Building>>, din Budapesta, în 29 mai.

Podurile care au fost făcute luni au masa maximă de 1,9 kg, deschiderea de 1 m și au fost încărcate cu o forță incrementală în două puncte, fiind testate până la rupere.

Lipirea pastelor s-a făcut cu adeziv și s-au folosit doar tipurile de paste oferite de organizatorii concursului”, a precizat Mojolic.

Acesta a precizat că podurile au fost realizate din paste Barilla nr. 7.

Pod care a rezistat la 123,9 kg

Potrivit clasamentului final, cele trei echipe câștigătoare ale etapei locale de construit poduri din spaghete sunt ”Spaghetti bridge construct”, al cărui pod a rezistat la 123,9 kg, ”TriForce Engineering”, cu 75,1 kg, și ”Great Construct”, cu 73,8 kg.

”Am gândit o formă aproximativ de cerc. iar podul a fost executat cât s-a putut de bine. Am intrat în acest proiect al podurilor de spaghete pentru că mi-am dat seama că, pe parcursul facultății, nu am participat la alte activități și am căutat să fac și altceva”, a spus căpitanul echipei câștigătoare, Lucian Biligan, anul IV la specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu: Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare. Cât e recomandat să bem

Publicat

alcool

Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu. Cercetarea, realizată de Behavioural Insights Team, la solicitarea organizației caritabile Alcohol Change UK, a analizat obiceiurile de consum ale peste 4.000 de adulți din Marea Britanie, arată Mediafax.

În urma studiului, s-a constatat că persoanele care consumă alcool în conformitate cu recomandările Serviciului Național de Sănătate (NHS) au o stare de sănătate mai proastă decât persoanele care nu consumă deloc alcool.

Comparativ cu persoanele care nu au consumat niciodată alcool, ratele bolilor cardiovasculare au crescut de la 1 % la 5 %, iar pentru cancer, acestea au crescut de la 1 % la 4 %.

Studiul a constatat, de asemenea, că băutorii „cu risc scăzut” au înregistrat o calitate redusă a somnului, o funcționalitate zilnică mai proastă și o sănătate dentară mai precară, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată alcool.

Cât e recomandat să bem

Richard Piper, director executiv al Alcohol Change UK, a declarat: „Timp de decenii, am căzut pradă unei idei binare, dar false, conform căreia problemele legate de băutură afectează doar o minoritate de persoane cu dependență de alcool. Dar, după cum arată clar acest studiu, alcoolul are un impact asupra sănătății și bunăstării noastre de-a lungul întregului spectru al consumului de alcool, chiar și la niveluri cu risc scăzut”.

NHS recomandă ca oamenii să nu consume mai mult de șase halbe de bere sau 10 pahare mici de vin pe săptămână, însă oamenii de știință avertizează că modul în care unii oameni consumă aceste volume de alcool poate fi problematic pentru sănătatea lor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate