Connect with us

EDUCATIE

Profesorii clujeni amenință cu proteste! Cer Guvernului mai mulți bani pentru educație. Vezi ce spune liderul SLIPC

Publicat


Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean a trimis prefecturii Cluj o adresă prin care își exprimă câteva doleanțe cu privire la sistemul educațional atât clujean, cât și național. Profesorii cer reducerea numărului de elevi din clase la 24, dar și mai mulți bani de la Guvern, pentru educație.

Liderul SLIPC anunță că își doresc să acționeze pașnic, iar dacă cerințele nu le vor fi ascultate, vor trece la proteste în fața Prefecturii din Cluj ori chiar în fața Guvernului.

„Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean consideră că este momentul ca guvernanții să înțeleagă că TREBUIE INVESTIT ÎN EDUCAȚIE! Dacă nu se va pune capăt subfinanțării permanente a sistemului de învățământ, consecințele le vor resimți copiii noștri!

Doar 3% din PIB, pentru educația românească

Este o realitate că pandemia va mai continua o bună perioadă de timp, dar este tot o realitate că, în orice condiții, educarea copiilor, indiferent de vârstă, trebuie și ea să continue, în condiții cât mai apropiate de normalitate!

Acest lucru nu se poate realiza decât dacă statul va investi  corespunzător în sistemul de educație! În ultimii ani, procentul din PIB alocat în România sistemului național educațional a fost în limita a 3% din PIB, în condițiile în care media procentului de PIB alocat educației de către țările membre ale UE este de aproximativ 5%!

Se cer măriri ale salariilor profesorilor

De aceea, din punctul nostru de vedere, fundamentarea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 este momentul ideal pentru a investi mult mai consistent în educație”, se arată în adresa formulată de Sindicat.

Documentul cuprinde în total 9 puncte prin care profesorii își fac cunoscute doleanțele, printre care se numără și majorarea semnificativă a costului standard per elev, reducerea numărului de elevi într-o clasă la 24 sau creșterea salariilor celor din învățământ.

Nu se exclud viitoare proteste ale cadrelor didactice clujene

„În 20 ianuarie am avut avut o întâlnire în care s-au discutat toate nemulțumirile noastre, a celor din Sindicat și am ajuns la concluzia că fiecare județ va înainta către prefecturi, care sunt reprezentanți ai Guvernului în teritoriu, nemulțumirile noastre privind neîndeplinirea situațiilor enumerate în adresa trimisă.

Primul demers pe care îl facem pentru nemulțumirile colegilor noștri din învățământul preuniversitar este de a depune și de a exprima aceste doleanțe, urmând ca ulterior, dacă se va hotărî de către membrii noștri, să protestăm în fața prefecturilor și de ce nu, și în fața Guvernului.

Clasele de a IX-a vor avea mai puțini elevi

Încercăm însă, prin calea dialogului și a înscrisurilor formulate. Noi încercăm de fiecare dată calea pașnică. Vedem care este rezultatul discuțiilor, iar dacă nu se poate rezolva, vom recurge la proteste”, a declarat Lucia Cojocaru, liderul SLIPC pentru Cluj24.ro.

Conform președintei Sindicatului, deja au fost luate măsuri de către Ministerul Educației, prin care se respectă parțial unul dintre punctele solicitate în adresă, și anume decizia privind reducerea numărului elevilor din clasele a IX-a.

„Așteptăm să vedem în continuare ce măsuri vor fi luate”, a mai spus Lucia Cojocaru.

 


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Fără MASCĂ! Ministrul Educaţiei: Renunţarea la măşti la SPORT şi unele ore vocaţionale este un lucru important

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat, sâmbătă seara, că renunţarea la purtarea măştii de protecţie pentru derularea orelor de sport şi la orele vocaţionale unde se studiază instrumentele de suflat, conform modificărilor aduse ordinului comun cu ministrul Sănătăţii, ‘este un un lucru important pentru a se putea derula procesul de educaţie’.

‘Este un lucru important pentru a se putea derula procesul de educaţiei (…) Să sperăm că în curând condiţiile climatice vor permite derularea orelor de educaţie fizică în exterior în marea majoritate a cazurilor’, a afirmat ministrul Câmpeanu, într-o intervenţie telefonică la postul Antena 3.

Lupta ministrului Educaţiei cu ministrul Sănătăţii

De asemenea, întrebat cum a câştigat lupta cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu privire la purtarea măştii la orele de sport, Câmpeanu a răspuns că nu a fost vorba de ‘o luptă’, ci ‘o analiză responsabilă bazată pe argumente’.

‘Nu a fost o luptă, ci o analiză responsabilă bazată pe argumente şi atunci când din partea Educaţiei au fost prezentate argumente suficient de puternice, au fost acceptate după cum şi din partea Sănătăţii, atunci când au fost prezentate argumente temeinice, au fost de asemenea acceptate. A fost o discuţie colegială, făcută cu toată responsabilitatea, pe care o apreciez’, a spus ministrul Educaţiei.

Totodată, liderul sindical Marius Nistor, de la Federaţia Sindicatelor din Educaţie, a declarat, la acelaşi post tv, că scoaterea obligativităţii purtării măştii de protecţie la orele de sport în exterior a fost solicitată şi de către sindicatele din învăţământ. El a subliniat că prevederea privind masca la orele de sport în afară a fost introdusă numai în România.

Orele cu instrumente de suflat şi sport afară

Conform Ordinului comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii nr. 3459/280/06.03.2021, care modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2, ‘la orele de specialitate din învăţământul vocaţional este obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat’. În acest caz este necesară asigurarea de spaţii individuale pentru exersare.

Modificarea adusă ordinului comun mai menţionează că ‘masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educaţie fizică desfăşurate în spaţii exterioare’. AGERPRES

Citește mai departe

EDUCATIE

Reguli noi în școli. Unii elevi vor putea merge la școală, chiar dacă incidența cazurilor Covid depășește pragul

Publicat

Un ordin comun al Ministrului Educației și Ministrului Sănătății emis sâmbătă modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor sau instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, scenariul de funcţionare al unităţii sau instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar sau universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepția depășirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.

În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, precum și pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a , a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.

La nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.

Este permisă organizarea cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali, a evaluărilor naționale, precum și a orelor remediale pentru toate clasele .

Cine va purta mască

Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.

Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Două grădinițe din Cluj-Napoca se închid, iar una se redeschide în contextul pandemiei de coronavirus

Publicat

În urma întâlnirii CJSU Cluj din cursul zilei de vineri, s-a decis redeschiderea Grădiniței cu Program Prelungit „Mica Sirenă” din municipiul Cluj-Napoca, dar și închiderea Grădiniței Cu Program Prelungit „Parfum De Tei” și Grădiniței Cu Program Prelungit „Lumea Copiilor”.

HOTĂRÂREA NR.24 din 5 martie 2021 privind reluarea activității didactice care presupune participarea zilnică, cu prezență fizică a preșcolarilor pentru unitatea de învățământ preuniversitar Grădinița cu Program Prelungit „Mica Sirenă” din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj.

  • Se aprobă reluarea, începând cu data de 09.03.2021, a activității didactice care presupune participarea zilnică, cu prezență fizică a preșcolarilor, pentru unitatea de învățământ preuniversitar Grădinița cu Program Prelungit „Mica Sirenă” din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj de pe raza județului Cluj.

HOTĂRÂREA NR.26 din 5 martie 2021 privind suspendarea activității didactice care presupune participarea zilnică, cu prezență fizică a preșcolarilor pentru unitatea de învățământ preuniversitar Grădinița Cu Program Prelungit „Parfum De Tei” din municipiul Cluj-Napoca,
județul Cluj

  • Se aprobă suspendarea, până la data de 17.03.2021, a activității didactice care presupune participarea zilnică, cu prezență fizică a preșcolarilor, pentru unitatea de învățământ preuniversitar Grădinița Cu Program Prelungit „Parfum De Tei” (PJ) din municipiul Cluj-Napoca.

HOTĂRÂREA NR.27 din 5 martie 2021 privind suspendarea activității didactice care presupune participarea zilnică, cu prezență fizică a preșcolarilor pentru unitatea de învățământ preuniversitar Grădinița Cu Program Prelungit „Lumea Copiilor ” din municipiul Cluj-Napoca,
județul Cluj

  • Se aprobă suspendarea, până la data de 11.03.2021, a activității didactice care presupune participarea zilnică, cu prezență fizică a preșcolarilor, pentru unitatea de învățământ preuniversitar Grădinița Cu Program Prelungit „Lumea Copiilor” (PJ) din municipiul Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministerul Educației: Peste 100.000 de angajați din învățământ au fost vaccinați

Publicat

Ministerul Educației a anunțat că joi a fost atins pragul de 100.000 de angajați din învățământ care au fost vaccinați împotriva Covid-19.

„100.000! În campania de vaccinare a personalului din învățământ am atins astăzi – 4 martie – borna de 100.000 de persoane vaccinate. Practic, la finalul acestei zile, peste 101.000 angajați din sistemul de învățământ s-au vaccinat”, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Acesta susține că în acest fel aproape 30% din salariații din învățământ au fost imunizați.

„Eforturile de a organiza o campanie prioritară pentru personalul din învățământ dau, iată, rezultate”, a mai spus ministrul Educației.

Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate