Connect with us

EVENIMENT

Probleme în industria IT la Cluj. O companie de software a început CONCEDIERILE mascate

Publicat


the office

Segmentul IT, care a cunoscut o ascensiune înfloritoare la Cluj în ultimii ani, începe să scârțâie. După unii analiști, fenomenul o ia pe o pantă descendentă, iar bula este pe cale să se spargă.

Wolters Kluwer, o cunoscută companie de software din Cluj-Napoca, a trecut la concedieri mascate sub pretextul desființării unor posturi peste noapte, fără preaviz sau compensații financiare. Această metodă permite concedieri în tranșe fără a mai fi obligatorie intervenția ITM.

Probleme în industria IT la Cluj. O companie de software a început CONCEDIERILE mascate

„Concedieri peste noapte, la Cluj.
Am primit informații că o firmă de servicii financiare activă în Cluj, al cărei nume are inițialele WK, a dat afară mai mulți angajați, săptămâna aceasta, prin desființarea posturilor de azi pe mâine, fără preaviz (fără a anunța înainte) și fără compensații.

Pentru desființarea postului, firma trebuie să păstreze angajatul minim 20 de zile lucrătoare după decizia oficială de desființare a postului, iar această obligație legală sigur va fi respectată.

„În februarie mai urmează un val de concedieri”

Desființarea posturilor nu se consideră concediere colectivă și nu trebuie notificată la ITM, în cazul în care sunt afectați de această decizie simultan sub 30 de angajați în companiile care au peste 300 de angajați sau sub 10% din numărul total de angajați, dacă firma este mai mică.

Probabil din cauza acestor limite legale concedierea prin desființarea posturilor se face în mai multe tranșe lunare, pentru a evita intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă, care oricum nu prea știe face ceva util pentru cei afectați.

În urmă cu câteva luni, au concediat contractorii (angajați care lucrau pe PFA sau SRL), iar în februarie mai urmează un val de concedieri”, a scris pe pagina sa de Facebook marketerul și strategistul Doru Șupeală.

”Nu e normal ce se întâmplă”

O angajată a firmei a confirmat concedierile mascate.

”Am lucrat la WK câțiva ani, la data de 9 ianuarie am fost anunțată că mi se desființeaza poziția. Alăuri de mine au fost mulți alți colegi, unii având și până la o vechime de 23 ani .
Până la acea dată nu am primit nici o notificare despre faptul că ar fi nemulțumiti asupra prestației mele.
Am fost anunțată că aș putea rămâne până la sfârșitul lunii, 31 ianuarie, fiind încă 16 zile în care pot să mai lucrez, însă am primit 4 luni compensație, prezentată ca fiind o propunere foarte „bună” față de alți competitori.
După toți acești ani, am fost tratată cu foarte multă indiferență și fără nici o explicație față de situație, doar ca ar fi o reducere de personal datorată costurilor și că nu ar avea legătură cu performanțele mele.
Consider și eu că nu e normal ceea ce se întâmplat, orice demers este binevenit”, a spus aceasta,



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. alin

    ianuarie 18, 2025 la 6:27 pm

    Păi da, toată magia a durat cât timp IT-ul a fost scutit de taxe in mod imoral și ilegal.

    Păi de ce unii să plătească taxe și altii nu?

    Au stors tot lăcustele de corporații, acum se cară. E bine să profiți de bunuri publice fără să cotizezi ca restul.

    15 ani IT-iștii iși luau case in Cluj cu banu jos că ei nu plăteau impozite, deci nu mi-e milă de ei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor la Cluj-Napoca. S-a făcut inclusiv în parcurile pentru copii

Publicat

Dezinsecție la Cluj-Napoca

Miercuri seara a avut loc, la Cluj-Napoca, o acțiune de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, dar și tratamente de delarvizare, anunță viceprimarul Dan Tarcea.

Dezinsecția a fost realizată în toate cartierele, pe spațiile verzi, dar și în parcuri, având în vedere că au fost sesizări din partea clujenilor privind apariția căpușelor.

Dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor la Cluj-Napoca

Acțiunea a început la ora 21:30, iar 19 echipe au fost prezente pe teren, acoperind întreg orașul. Potrivit viceprimarului, s-au făcut tratamente inclusiv în zonele verzi și în parcuri, acolo unde mai mulți clujeni au semnalat recent prezența căpușelor.

„Acțiunea a fost programată imediat ce condițiile meteo au permis intervenția. Vremea instabilă și ploile din ultimele săptămâni au împiedicat realizarea tratamentelor în siguranță și cu eficiență maximă”, a transmis Dan Tarcea.

Ce produse s-au folosit

În ceea ce privește produsele folosite pentru dezinsecție și delarvizare, reprezentanții Primăriei dau asigurări că acestea sunt avizate.

Produsele utilizate:

  • Pentru combaterea țânțarilor și căpușelor: Cymina Plus, aplicat conform normelor specifice fiecărui vector.
  • Pentru delarvizare: Vectobac WG, un produs avizat pentru utilizare în mediu urban.

„Continuăm aceste intervenții în mod constant pentru a menține Clujul un oraș sigur și sănătos pentru toți locuitorii”, a mai transmis viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Disperarea ciobanilor a ajuns și la Cluj-Napoca. Povestea lui Ticu din Becaș în prag de Paște

Publicat

Ticu

Augustin Covăcian, zis Ticu, deține o stână la capătul cartierului Becaș din Cluj-Napoca și are 500 de miei de vânzare. E cioban de mai multe generații, a crescut pe lângă oi, iar terenul l-a primit moștenire. În acest an, are 500 de miei de vânzare, dar nu îi poate vinde din mai multe motive, primul fiind interzicerea exportului de ovine în România din cauza pestei micilor rumegătoare.

Singurul lui venit provine din creșterea oilor și abia așteaptă primăvara să vândă miei și toamna să vândă cârlanii, adică animalele născute în același an, dar care ajung deja să cântărească 35-40 de kilograme. Unde îi vinde? De câțiva ani și-a făcut o filieră, printr-o asociația a crescătorilor de animale și îi trimite în Arabia Saudită, unde cererea de carne de oaie este în continuare mare.

Cerere slabă de carne de miel, așa simt crescătorii din Cluj-Napoca

”La noi nu prea se mai mănâncă carne de miel sau de oaie”, își începe el povestea. Dar pe lângă aceasta, față de anul trecut, carnea s-a ieftinit. Astfel. în 2024, carnea de miel ”în viu” se vindea cu 23-25 de lei kilogramul, iar anul acesta prețurile au scăzut până la 17 lei, în condițiile în care un prețul cerealelor a crescut de la 60 de bani pe kilogram, la 1.2 lei.

”Am cheltuit până acum 100.000 de lei pe cereale, fân, tratamente. Nici vorbă să ies pe plus, ba mai mult, mă aștept să fac rost de bani să pot întreține cum trebuie animalele”, spune Augustin, căruia cunoscuții și prietenii îi spun ”Ticu”.

În piețele special amenajate pentru vinderea mieilor, cum e cea de la Dezmir de exemplu, e mare aglomerație, toți producătorii, mai ales cei mai mici, se înghesuie să sufle puținii clienți.

”Am auzit că piața e slabă! Trebuie să ai mare noroc să vinzi toți mieii pe care îi tai, iar dacă nu se vând, ce să faci cu carnea rămasă?”. Așa că Ticu se încurajează singur și strânge din dinți încă cel puțin șase luni, până în lunile octombrie, noiembrie, pentru a trimite toți mieii în Arabia Saudită.

”Vin cu TIR-ul până aici la stână, se cântărește gol, apoi se umple cu 450 de capete și pleacă spre arabi. Problema e că ei ne oferă prețul pieței din România, adică acum 17 lei, iar ANAF-ul ne returnează 8 la sută din sumă, taxele plătite de ei”, povestește Ticu, de parcă s-a mirat că nimeni nu a întrebat până acum de problemele cu care se zbate el zi de zi. În plus, simte nevoie să spună că e chinuit de o răceală cu dureri de spate mari și tuse.

Exportul e interzis

În prezent, România nu poate face export de carne de miel, după ce a fost descoperit un focar de pestă în județul Timiș, de altfel în județele Arad și Bihor nici nu au fost organizate piețe speciale pentru vinderea mieilor. Niciun crescător nu poate trimite miei în țările din vestul Europei, singura sursă importantă de venit pentru ciobani, deși țara noastră se află printre producătorii importați ai zonei.

La fel ca majoritatea crescătorilor de oi, Augustin Covăcian e disperat!

”Era bine, spune el, dacă venea TIR-ul, încărca miei, iar banii intrau direct în cont, așa trebuie să am grijă de ei până la toamnă!”, mai spune el. Toate animalele crescute pe dealul din Becaș au cipuri și certificate de la medicul veterinar, dar ce folos, pentru că nu poate să facă nimic cu ele.

”E trist”, spune Ticu, cu înțelepciunea oamenilor care muncesc pentru fiecare picătură de apă, ”că tocmai de Paște se descoperă la noi focare de pestă ovină, iar de Crăciun porcină, o să ajungem în faliment până la urmă, iar meseria asta nu va mai exista”.

”Îmi pare tare rău, eu sunt pe lângă animale de când eram mic, cunosc dealurile astea ca în palmă, ce să mă apuc să fac acum?”, ne întreabă ciobanul din Becaș, dar știm că nu așteaptă răspuns la această întrebare.

Am plecat uitându-ne în spate, iar ultimele cuvinte ale lui Ticu au fost: ”Oare mi se va întâmpla ceva că am vorbit cu dumneavoastră? Poate vin acum toate organele statului să mă amendeze!”…

Cristina Pintilie Șendrea

Citește mai departe

EVENIMENT

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu: RECALCULAREA pensiilor va fi finalizată în curând

Publicat

plic bani

Șeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu. a anunțat miercuri că recalcularea pensiilor va fi finalizată în curând. Această etapă ar fi trebuit să se încheie acum aproximativ opt luni. Baciu a transmis că peste 90 la sută din procesele de recalculare au fost efectuate.

Este vorba de circa 130.000 de dosare ale românilor care au lucrat în fostul sistem agricol. Procesul de recalculare în aceste cazuri ar urma să fie finalizat înainte de sărbătorile pascale, iar majorările pot ajunge chiar la aproape 1.000 de lei, scrie Fanatik.

Baciu (CNPP): RECALCULAREA pensiilor va fi finalizată în curând

Amintim că marea recalculare a pensiilor, prevăzută în noua lege care a intrat în vigoare în 2024, ar fi trebuit să fie gata în septembrie 2024. „În momentul de față suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din acești 130.000 de pensionari agricultori finalizate aceste dosare.

Marea majoritate a acestor pensionari se află în această zonă a indemnizației sociale. Aici avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns de la 2.130 pensie în plată după această recalculare. Pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic.

Faptul că sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghișeele caselor teritoriale de pensii, colegii mei n-ar avea timpul efectiv necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt”, a transmis președintele Casei de Pensii, la Digi 24.

Când va începe plata retroactivă

Având în vedere întârzierile apărute, statul va achita retroactiv sumele în plus. Banii ar urma să ajungă la beneficiari din luna mai, adică peste câteva săptămâni, conform sursei citate. Plățile vor fi efectuate automat, fără ca pensionarii să fie nevoiți să facă alte solicitări.

Amintim că în luna aprilie, pensionarii cu venituri mici primesc un ajutor financiar de la stat, în valoare de 400 de lei. Beneficiarii sunt vârstnicii ale căror venituri nu depășesc 2.574 de lei. Cea de-a doua tranșă de 400 de lei va fi acordată în luna decembrie.

Citește mai departe

EVENIMENT

RAR: Atenție, ȘOFERI! Circulă pe internet informații FALSE despre așa-zise modificări în Codul Rutier

Publicat

sofer

Anunț important pentru șoferi! Pe internet au fost publicate mai multe informații false cu privire la așa-zise modificări în Codul Rutier. Registrul Auto Român (RAR) atrage atenția în legătură cu o campanie de dezinformare după ce pe rețelele de socializare au fost promovate diverse „schimbări de lege” cu scopul de a panica românii. O pagină urmărită de sute de mii de utilizatori promovează astfel de informații.

Mai exact, mai multe articole publicate pe un site apărut recent sunt promovate pe această pagină. Printre subiectele abordate se numără presupusa eliminare de pe drumurile publice a mașinilor cu volan pe dreapta sau „țeapa poloneză”, scrie Fanatik.

RAR: Atenție, ȘOFERI! Circulă pe internet informații FALSE despre așa-zise modificări în Codul Rutier

Reprezentanții RAR precizează că aceste știri sunt false, informațiile fiind publicate cu scopul de a aduce vizualizări paginilor și site-urilor de acest fel. Instituția recomandă românilor să verifice aceste date și să ceară lămuriri de la autorități atunci când au îndoieli cu privire la anumite schimbări legislative.

„În ultima perioadă ne-au atras atenția diferite postări și materiale menite să genereze panică, neîncredere sau chiar revoltă printre deținătorii de vehicule.

Cititorii sunt bombardați cu tot felul de informații false, extrase din context sau cu știri «reșapate» cu rolul de a aduce accesări paginilor și site-urilor respective.

O pagină urmărită de sute de mii de utilizatori a devenit rampă de lansare pentru articolele înșelătoare publicate pe un site creat recent. Printre mașinile de epocă sunt promovate știri false precum modificări «bombă» ale legislației din domeniul rutier, mituri despre mașini sau fenomene închipuite care au șocat șoferii etc”, se arată în postarea publicată de RAR pe pagina oficială de Facebook.

RAR subliniază că o creștere a gradului de siguranță în trafic depinde și de informarea corectă a șoferilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate