CULTURA
Primii artiști confirmați la Jazz in the Park din Cluj. Printre ei, The Comet is Coming

Cea de-a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park va avea loc în 1-4 septembrie, în Parcul Etnografic ‘’Romulus Vuia’’ din Cluj-Napoca, cel mai vechi muzeu în aer liber din România. După doi ani în care s-a desfășurat în variante restrânse, condiționat fiind de restricțiile pandemice, Jazz in the Park aduce din nou în fața publicului un lineup vibrant, eclectic și bogat, dorind să confirme încă o dată numele de Europe’s Best Small Festival.
Dovadă stau primii artiști anunțați de organizatori: The Comet is Coming(UK), Dhafer Youssef (TN), Asaf Avidan (IL), Amadou et Mariam (ML), Yussef Dayes (UK), Erik Truffaz Quartet (CH), Teodora Enache-Brody (RO), London Afrobeat Collective (UK), Trigon (MD), Luiza Zan (RO), Blazzaj (RO), Jazzbois (HU) și Marta Popovici (RO).
Mai mult de atât, începând din acest an, Jazz in the Park alege să comunice conform unui gând care a fost, de altfel, prezent într-un fel sau altul în toate edițiile de până acum. Odată cu aniversarea, festivalulîși rostește identitatea explicit, asumat și entuziast: Jazz in the Park. Sounds personal.
’’Mi se ridică părul pe mână când mă gândesc că facem Jazz in the Park de 10 ani. O călătorie excelentă, care nu a încetat să ne surprindă.
La fel ca-n fiecare an, facem tot ce ne stă în putere să livrăm cea mai bună ediție de până acum. Avem un lineup din care nu trebuie ratat niciun concert.
Avem un loc de eveniment care va eleva experiența publicului. Avem un entuziasm pe care sperăm să vi-l transmitem tuturor până în septembrie. Nu vrem să fim nici cel mai tare festival, nici cel mai mare. Vrem doar să trăim împreună clipa și să ne creăm amintiri frumoase.
Vrem să sfidăm ultimii ani cu naivitatea că un festival poate schimba în bine lumea în care trăim’’, a spus Alin Vaida, directorul executiv al Jazz in the Park.
Prima oară în România
Pentru prima dată pe o scenă din România, The Comet is Coming, trupa britanică formată din King Shabaka (saxofon), Danalogue (clape) și Betamax (tobe), este genul de trio instrumental care are darul de a scoate publicul din zona de confort și a-l duce pe un tărâm muzical pe care nu l-a explorat până acum.
Muzica lor este atât de puternică și plină de ardoare de parcă ar fi posedată de spirite. ’’Cometele’’ aterizează pe scena principală a Parcului Etnografic pregătite fiind să distrugă iluziile, să invoce focul și să ofere publicului toată puterea și energia lor vitală.
Tot din Marea Britanie va veni la Jazz in the Park și Yussef Dayes, un maestru al jam sessionurilor. Energie în formă pură, Yussef Dayes este acel tip de artist care-i pune pe oameni în situația de a se descifra și descoperi pe ei înșiși atunci când îl ascultă.
Tehnica lui impecabilă de mânuire a tobelor și a percuției în general transformă orice concert într-un spectacol șiasigură o întreagă călătorie printr-o grămadă de stiluri muzicale, de la beaturi funky la hip-hop, broken beat, modern jazz sau drum&bass.
Erik Truffaz Quartet va dovedi pe scena festivalului clujean că jazzul nu are granițe și că fuziunea acestuia cu muzica electronică și rockul îi conferă o nouă dimensiune.
Cunoscut pentru lejeritatea cu care depășește barierele muzicale și cu care încorporează diferite stiluri în muzica sa, francezul Erik Truffazeste considerat unul dintre cei mai faimoși trompetiști europeni din toate timpurile. Asemeni fenomenului astronomic al cărui nume îl poartă, ’’Lune Rouge / Luna roșie’’, ultimul album lansat de Erik Truffaz Quartet în octombrie 2019, este rezultatul unor alinieri perfecte între materialul de bază compus de tobarul Arthur Hnatek și sunetele construite laolaltă și separat de restul membrilor cvartetului.
Albumul conferă o senzație de suspendare a timpului, cu piese încă în gestație controlată, plutind în gravitație zero, despre care nu știi dacă vin dintr-un trecut străvechi cu sunete analogicesau dintr-un viitor foarte îndepărtat.
O premieră în România va fi și concertul artiștilor Amadou et Mariamdin Mali. Când drumurile lui Mariam Doumbia (voce) și Amadou Bagayoko (chitară și voce) s-au încrucișat la Institutul pentru tineri nevăzători din Bamako, cei doi împărtășeau nu doar o condiție medicală, ci și dragostea pentru muzică.
Povestea inspiratoare a acestui cuplu de nevăzători a trecut dincolo de propria lor țară. De la lansarea albumului lor de debut ’’Sou Ni Tilé’’,Amadou et Mariam au făcut turnee peste tot în lume, au lucrat cu artiști de calibru precum Manu Chao, U2, Stevie Wonder, Blur sau Coldplay, ajungând să fie nominalizați inclusiv la Grammy cu albumul ’’Welcome to Mali’’.
Combinând mesajul social al versurilor lor cu muzica Africii de Vest, elemente de electro-pop, art rock și hip hop, Amadou et Mariam oferă o ilustrare impresionantă a puterii unificatoare a muzicii.
Cel care a eliberat instrumentul indian oud de rolul său tradițional și l-a adus în jazz, cântărețul tunisian Dhafer Youssef vine pentru a doua oară la Jazz in the Park. De data aceasta,cu cel mai nou proiect al său: Digital Africa. Compozițiile lui Dhafer Youssef pentru acestproiect sunt influențate de muzica africană pe care o asculta când era mai tânăr, dar și de modul original de a cânta la kora al lui Ballaké Sissoko, care se conectează impecabil la stilul ritmic și tiparele oudului. Deasupra acestora, tonurile electrice ale chitarei lui Eivind Aarset dau întregul sens titlului proiectului.
Ediția aniversară Jazz in the Park îl va aduce pe scenele din Etnografic și pe muzicianulisraelian Asaf Avidan, unul dintre cei mai reprezentativi artiști ai noului val, care va susține un concertîn cadrul turneuluide promovare al ultimului său album – ’’Anagnorisis’’.
Iubitorii jazzului îi vor putea asculta și pe London Afrobeat Collective, colectivul de nouă artiști din Anglia, Italia, Franța, Congo, Argentina și Noua Zeelandă, Jazzbois, trei muzicieni din Budapesta care combină jazzul cu hip hopul, și pe Trigon, o trupă din Moldova de peste Prut,pregătită să ofere o adevărată experiență culturală de jazz cu influențe moldovenești, mioritice.
Prețul biletelor
Accesul la festival se face pe baza biletelor și abonamentelor puse în vânzare online pe iabilet.ro, pe iabilet.ro/retea și pe www.jazzinthepark.ro.
În perioada 13 aprilie-15mai, prețul abonamentelor pentru cele patru zile de festival este de 350 lei. Pentru ca publicul să se poată bucura la maximum de experiența Jazz in the Park așa cum și-o doresc organizatorii, capacitatea Parcului Etnografic a fost limitată la 8.000 persoane.
Copiii sub 7 ani pot intra gratuit, dar trebuie să fie însoțiți de minimum un adult posesoral unui bilet individual sau al unui abonament valabil pentru ziua respectivă. Accesul copiilor între 7 și 14 ani este permis în baza unui bilet valabil și doar dacă sunt însoțiți de un adult. Mai multe informații despre bilete se găsesc aici.
Jazz in the Park
Jazz in the Park este un festival de jazz contemporan fondat în 2013 și care a adus până acum la Cluj peste 300 de concerte de jazz cu artiști de pe aproape toate continentele, devenind foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. Pe scenele lui au concertat artiști precum Marcus Miller, Judith Hill, Ghost Note, Richard Bona, Bill Laurance, Dhafer Youssef, Robert Glasper, Nouvelle Vague sau Hindi Zahra.
În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei ’’Best Small European Festival’’ la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards, devenind astfel primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. Din 2018, festivalul Jazz in the Park este membru al European Jazz Network.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
ATENȚIE, șoferi! Trafic DEVIAT pe direcția, Florești – Cluj-Napoca, începând de marți, 22 aprilie

Începând de marți, 22 aprilie 2025, traficul rutier pe direcția Florești – Cluj-Napoca va fi deviat în zona șantierului viitorului Spital Regional de Urgență, ca urmare a lucrărilor necesare pentru construirea pasajului rutier.
Primăria Cluj-Napoca anunță că, pe o distanță de aproximativ 200 de metri, circulația pe direcția Florești – Cluj-Napoca va fi deviată ușor, fără reducerea numărului de benzi.
Traficul se va desfășura în continuare pe patru benzi, câte două pe fiecare sens de mers, însă pe segmentul deviat se va institui o restricție de viteză de 30 km/h, pentru siguranța participanților la trafic și a personalului din șantier.
Pasaj rutier pentru viitorul Spital Regional de Urgență
Instituirea restrictiilor de circulatie reprezintă o necesitate pentru desfășurarea lucrărilor de fundații speciale, în prima etapă, care presupun executarea de piloți forați în amplasamentul actual al DN1. Pasajul rutier aflat în execuție va avea două deschideri de aproximativ 58 de metri și va permite traversarea intersecției DN1 cu accesul spre Spitalul Regional de Urgență, asigurând astfel circulația continuă peste viitorul sens giratoriu.
„Pe măsură ce lucrările avansează, vor fi impuse noi restricții pe alte sectoare ale tronsonului I, despre care vom informa publicul în timp util”, au informat autoritățile locale.
EVENIMENT
Tinerii DESIGNERI de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca își expun creațiile la Iulius Mall Cluj

La Iulius Mall Cluj credem în potențialul tinerilor talentați și ne dorim să îi aducem în fața publicului, pentru ca tot mai multe persoane să se bucure de creațiile lor. Astfel, continuăm parteneriatul cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și, în perioada 17 aprilie – 5 mai 2025, în Atriumul Iulius Mall va fi expusă o instalație capsulă realizată de studenții Departamentului Modă-Design Vestimentar.
Clujenii care vin în Iulius Mall , în perioada 17 aprilie – 5 mai, vor descoperi în Atrium o selecție reprezentativă de piese vestimentare create de studenții din anul II, licență, ai Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, specializarea Modă-Design Vestimentar.
Tinerii DESIGNERI de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca își expun creațiile la Iulius Mall Cluj
Piesele vestimentare expuse sunt: rochii, cămăși, rochii-cămașă, jachete și robe mateau-uri deconstruite realizate din denim, peste care s-a intervenit creativ pentru a genera diferite tipuri de materialități și manipulări textile. Studenții au pus accentul pe personalizarea cu tehnici manuale, care fac trimitere la slow-fashion, netransformând produsele în item-uri conceptuale, ci în piese viabile pentru o garderobă contemporană.
Fiecare creație va fi însoțită de o scurtă descriere a autorului și a tehnicilor utilizate. Piesele expuse reprezintă o temă semestrială coordonată de Lect.univ.dr. Smaranda Bercea și Asist.univ.drd. Kiss Gyöngyvér, având sprijinul tehnic al Atelierului UAD, prin cadrele didactice auxiliare Maria Rus, Maria Pogăcean, Simona Mărginean.
Iulius Mall Cluj și Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca vor organiza mai multe evenimente ce vor sta sub semnele slow fashion-ului, referințelor culturale și inovației, în cadrul cărora se vor promova creații ale studenților, masteranzilor și absolvenților.
EVENIMENT
”Ediția de seară” pe Clujlive Tv. Jurnalistul Florin Danciu și analistul Ion Novăcescu fac radiografia campaniei electorale

Emisiunea ”Ediție de seară” de pe Clujlive TV, realizată de jurnalistul Cluj24, Florin Danciu, îl are, joi, ca invitat pe analistul Ion Novăcescu.
De la ora 20, cei doi vor face o radiografie a scenei politice românești și vor analiza, printre altele, campania prezidențială, conferința de presă de 5 ore a liderului AUR, George Simion, și implicațiile vizitei în România a unei delegații a congresmenilor americani.
De asemenea, o altă temă va fi lansarea Fundației ”Ioan și Maria”, proiectul omului de afaceri Dorel Goia.
Emisiunile poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215).
EVENIMENT
INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit

Un incendiu a izbucnit, joi, într-un apartament de pe str. Tineretului din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
„Trei echipaje din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit în interiorul unui apartament situat pe strada Tineretului din municipiul Turda. La fața locului s-au deplasat două autospeciale, autoscara și o ambulanță SMURD, iar accesul forțelor noastre s-a realizat cu dificultate din cauza autoturismelor parcate.
INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit
Pompierii au pătruns în apartamentul inundat cu fum și au efectuat o imediat o misiune de căutare-salvare. Din fericire, nu au fost identificate victime. Nu s-a impus evacuarea locatarilor. Incendiul s-a manifestat în zona bucătăriei, fiind lichidat de către pompieri. În aceste momente se ventilează încăperile din apartament”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului: un scurtcircuit produs la o priză.
Foto: Arhivă