Connect with us
"

ACTUALITATE

Primăria Cluj-Napoca scoate la vânzare spații din centru. Vrea peste 1500 eur/ mp

Publicat


Primăria municipiului Cluj-Napoca scoate la vânzare prin intermediul licitației cinci spații din zona centrală și semicentrală a orașului.

Locurile în care acestea sunt poziționate sunt următoarele: strada Regele Ferdinand, Decebal, Horea, Dorobanților și Bulevardul 21 Decembrie. Suprafețele sunt mici și reprezintă foste ateliere, magazii sau spații comerciale.

Consilieri locali vor dezbate în cadrul unei ședințe în cursul zilei de mâine acest proiect și vor vota vânzarea prin licitație cu strigare.

Cum arată locațiile?

Pe strada Regele Ferdinand este situată o magazie de 5,84 mp. Evaluatorul a descris-o ca fiind într-o stare deplorabilă și degradare avansată. Mica încăpere nu dispune nici de utilități funcționale. Valoarea este estimată la peste 1300 de euro mp, acesta fiind doar prețul de pornire al licitației.

Pe strada Decebal și pe Bulevardul 21 Decembrie mai sunt scoase încă două spații care sunt degradate integral cu pereți căzuți și demolați.

Spațiul de pe strada Horea este mare ca suprafață, având aproape 75 de mp. Este vorba despre un apartament la subsol, fiind alcătuit din atelier, coridor și WC. Valoare de piață nu este exagerată, fiind vorba de 470 euro/mp.

Pe strada Dorobanților este un spațiu de 30mp compus din baie, hol, cameră  și bucătărie. Valoarea lui este de 1440 de euro/mp.

Karla Fanea

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FINALA dintre Craiova și CFR Cluj va avea prelungiri și penalty-uri dacă partida se termină la egalitate

Publicat

CeX-ul FRF s-a reunit astăzi pentru a decide ce se întâmplă cu finalul acestui sezon. Principalul subiect a fost modalitatea de încheiere a Play-off-ului Ligii 1 pentru ca Federația Română de Fotbal să poată trimite la UEFA lista cu echipele participante în UEL și UCL. Astfel, s-a decis ca meciul de astăzi dintre Universitatea Craiova și CFR Cluj să se joace sub forma unei finale adevărate, cu prelungiri (două reprize de câte 15 minute) și lovituri de departajare dacă scorul rămâne tot egal, potrivit Digi Sport.

Aceasta a fost cea mai bună soluție pe care FRF a găsit-o în condițiile date. UEFA a fost clară și nu a acceptat ca Liga 1 să se termine mai târziu de 3 august și riscam să nu avem echipă în Cupele Europene. În aceste condiții, meciul dintre Astra Giurgiu și Universitatea Craiova are șanse mici să se mai desfășoare. Problemele coronavirusului de la Astra continua, meciul pe care trebuia să îl joace împotriva celor de la FCSB astăzi fiind și acela anulat.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludovic Orban: ,,Școala va începe. Pregătim deschiderea”

Publicat

Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi într-o declarație oficială că anul universitar va începe, iar pregătirile se află la acest moment în desfășurare, fiind totuși prea devreme pentru a face previziuni concrete cu privire la modalitatea desfășurării cursurilor.„Suntem într-o analiză foarte serioasă, pentru că nu poți să creezi o previziune astăzi, care să fie modificată în funcție de evoluția pandemiei.”, a declarat premierul.

În ceea ce privește măsurile care vor fi luate în contextul începerii școlii, Ludovic Orban a menționat că în cadrul Ministerului există un grup care se ocupă atent de analiza factorilor care vor decide în final modalitatea în care cursurile vor avea loc. Grupul menționat va avea în vedere în cadrul analizei aspecte precum evaluarea infrastructurii, evaluarea cadrelor didactice, distribuția posibilă a elevilor în clase, fiind studiat inclusiv sistemul mixt.

Întrebat despre o dată exactă în care va fi anunțat un plan concret de desfășurare a cursurilor școlare, premierul a declarat că acest lucru se va întâmpla doar în momentul în care vor exista datele necesare pentru o informare corectă cu privire la aspectul avut în vedere. Referitor la dilema reprezentată de o presupusă prezență fizică a elevilor la școală(cu referire la județele cu număr mic de infectări), Ludovic Orban a răspuns: ,,Îmi puneți întrebări la care nu pot să vă dau în momentul de față un răspuns.”

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cluj, pe locul I la examenul național pentru definitivare în învățământ

Publicat

Au fost afișate rezultatele finale ale concursului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, sesiunea 2020, rata de promovare a acestuia fiind de peste 72%, procent ușor crescut în urma constestațiilor. Clujul se află pe primul loc ca rată de promovare, cu 87% dintre candidați admiși, urmat fiind de județele Vălcea(84%), Dolj(80%) și Mehedinți(80%).

Capitala a înregistrat un procent de promovare de 76%.

Conform comunicatului de presă emis astăzi de Ministerul Educației și Cercetării, au fost prezenți la proba scrisă din 22 iulie 6480 de candidați, dintre care opt au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar 433 s-au retras.

Condiția pentru a promova examenul de definitivare în învățământ constă în a obține cel puțin nota 8, notă care reprezintă media ponderată a probelor susținute în cadrul concursului, cea mai importantă dintre acestea fiind cea scrisă.

În urma promovării examenului, candidații declarați admiși dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar ca și cadre didactice.

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Vreau să fac parte din soluția acestei pandemii, nu din problemă și dezastru.” Părerea studenților clujeni despre restricțiile luate în contextul COVID-19 și „Universitatea online”

Publicat

În urma apariției pandemiei de coronavirus, populația la nivel global a fost afectată pe diferite și ample planuri. Economia, viața socială, dar și sistemul de învățământ cunosc o degradarea, o lipsa de fond și de putere de muncă. Studenții din Cluj-Napoca însumează concluzii despre cele patru luni de pandemie și urmările acesteia de până acum. 

„Nu simt că e o manevră politică. Nu ne controlează nimeni”

Roxana, studentă în al patrulea an la Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca rezumă totul la un virus asemănător unei gripe, mult mai ușor și rapid transmisibil. „Consider că toate restricțiile impuse de autoritățile din România sunt la locul lor. Purtarea măștii este o chestiune de bun simț și spirit civic, nu este o „botniță” cum spun unii. Oamenii care spun că le este încălcată libertatea prin acest act încalcă dreptul la o viață sănătoasă al celorlalți”. 

Cu privire la conspirațiile și ideile expuse de anumite persoane în spațiul online, mass-media sau în interacțiunea umană și viața socială, Andrei, student la Facultatea de Drept în anul trei afirmă: „Nu simt că e o manevră politică. Nu ne controlează nimeni. Eu nu mă simt nici slab și nici îngrădit când port mască. Sunt conștient că aș putea fi asimptomatic și să împraștii virusul persoanelor cu care intru în contact. Prefer să fiu responsabil.”. 

Universitatea în mediul online a fost un chin, dar și o binecuvântare

„Să fac tot ceea ce ținea de facultate în mediul online pentru mine personal a fost un chin. Cursurile nu erau la fel, înțelegerea acestora era imposibilă. Atenția mea era dusă în părți diferite și informația nu putea fi acumulată la fel de bine și repede. Examenele și învățatul pentru sesiune s-au dovedit a fi mult mai grele ca în mod normal. Interacțiunea cu profesorul și explicațiile nu erau acordate sub același format. Adaptarea a fost grea, dar sigur aș mai supraviețui.”, spune Andreea, studentă la Facultatea de Psihologie pentru primul an.

Diana, studentă la Facultatea de Arhitectură spune că „această sesiune pentru mine a fost o binecuvântare. Am avut timp să fac toate proiectele și machetele, explicațiile au fost scurte și concise, iar timpul pierdut pe drum spre facultate a fost economisit și fructificat. Sunt o fire comodă și cred că acest stil de a studia îmi prinde foarte bine. Ce îți poți dori mai mult decât să nu aștepți autobuzul în frig și să-ți bei cafeaua în timpul cursului?” 

Următorul an universitar online? Ce spun studenții? 

„Sper din tot sufletul să mă întorc la facultate. Îmi e dor să interacționez cu colegii, să beau o cafea cu ei înainte de cursuri, să ne ținem loc în față pentru a auzi profesorii în amfiteatre și să ne plângem unul altuia de cât de mult avem de învățat, fără să facem nimic în acest sens. Totuși, sunt conștientă de problema cu care ne confruntăm pe plan internațional și vreau să fac parte din soluția acestei pandemii, nu din problemă și dezastru”, concluzionează Iulia, studentă la Facultatea de Drept. 

Mircea, student la aceiași facultate, mărturisește că în pandemie a descoperit că are mai multe pasiuni și că noul coronavirus a scos la iveală multe îndeletniciri pe care nu știa că le are. „Îmi doresc să înceapă noul an universitar, dar nu știu sub ce formă. În pandemie am descoperit că știu să gătesc, să scriu poezii și să pictez. Plictiseala m-a condus spre a explora aceste domenii și nu știu dacă aș mai avea când să fac aceste lucruri dacă aș merge iar la facultate. Economisesc mult timp cu aceste cursuri online și îmi face plăcere să pot studia și face ceea ce îmi place fără să fiu limitat de cum decurgeau lucrurile înainte”. 

Frica de virus sau de urmările acestuia? 

În urma răspunsurilor pe care studenții le-au dat în legătură cu pandemia de coronavirus, conchidem că aceștia se tem mai tare de urmările pe plan economic, social, cultural și educațional decât de virus în sine. 

Unii dintre ei spun că această perioadă va conduce spre digitalizare, că multe locuri de muncă vor fi înlocuite prin sisteme electrice și că valoarea a ceea ce învață în facultăți se pierde. “Eu vreau să lucrez la bancă, dar cine știe, poate în câțiva ani voi fi înlocuit cu un ATM sau un sistem online”, spune Dacian, student FSEGA. 

În funcție de vârstă și de mediul social din care fac parte, oamenii se raportează diferit la noul virus și formează diferite credințe. “Atâta timp cât respectăm măcar măsura cu purtarea măștii și distanțarea socială suntem pe drumul bun”, adaugă Roxana, studentă UMF. 

Karla Fanea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate