Connect with us

EVENIMENT

Președintele Academiei Române: Personalitatea Mitropolitului Bartolomeu era un filon care trebuie să fie la rădăcina UE

Publicat


Președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, a fost prezent vineri, alături de ÎPS Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului și PS Benedict Bistrițeanul, la evocarea celor 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Cu acest prilej, Ioan Aurel Pop a evocat opera scriitoricească a Mitropolitului Bartolomeu și a amintit de personajul Eliabar, din opera Hoțul de mărgăritare, care face o călătorie la Corint. Președintele Academiei Române a declarat că filonul clasicismului greco-roman împletit cu creștinismul, regăsite aici, ar fi trebuit să fie la rădăcina Uniunii Europene, ”dar n-au mai apucat să îl caute”.

Potrivit președintelui Academiei Române, laicul și religiosul nu pot fi despărțite niciodată în personalitatea lui Bartolomeu Anania.

”A fost un profesor universitar de marcă, care a contribuit la afirmarea teologiei românești după căderea regimului comunist. A onorat Academia Română, fiind unul dintre membrii marcanți, ca un membru de înaltă clasă. Nu a putut trăi niciodată în afara literaturii. A publicat și proză și dramaturgie, îl putem considera și istoric (…) A apreciat această lume, dar ar fi vrut să vadă una mai bună, pe care a imaginat-o în scrisul său pentru viitorul nostru și datoria vieții sale”, a mai spus Ioan Aurel Pop.

ÎPS Mitropolit Andrei a evocat momente din viața lui Bartolomeu Anania, amintind de anii de temniță suferiți și de prigonirea sa de către regimul comunist, cu toate că a fost mereu ”o personalitate ilustră a culturii noastre”.

La evenimentul organizat în aula Facultății de Teologie Ortodoxă au mai participat și administratorul Fundației Mitropolitul Bartolomeu, Bogdan Ivanov și prof. univ. Ioan Bolovan, fostul prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

152 de ani de la moartea lui Avram Iancu. A murit SINGUR, pe prispa unei case, trist și ABANDONAT

Publicat

avram iancu

Pe 10 septembrie se împlinesc 152 de ani de la moartea lui Avram Iancu, una dintre figurile tragice ale Apusenilor. A fost revoluționar, luptător pentru drepturile românilor și personaj de frunte în zonă, dar a murit singur, pe prispa unei case, trist și abandonat.

Imaginea sa a fost bine documentată de istorici dea lungul a zeci de ani, dar povestea sa poate fi subiect de film.

152 de ani de la moartea lui Avram Iancu. A murit SINGUR, pe prispa unei case, trist și ABANDONAT

Personalitatea istorică a unuia dintre principalii lideri ai mișcărilor revoluționare din perioada 1848-1849, Avram Iancu, nu mai are nevoie de introducere, personajul fiind arhicunoscut în mentalul colectiv românesc.

Cu toate acestea, merită să aruncăm o privire și asupra modului în care moștenirea acestei personalități a fost omagiată.

Locul de veci al “Crăișorului Munților” de la Țebea a fost martorul tăcut al modului în care românii s-au raportat la Avram Iancu, timp de zeci de ani.

Venea dintr-o familie înstărită

Familia Crăișorului Munților, avea o situație materială bună, Avram Iancu a urmat clasele elementare la Abrud, iar gimnaziul la Zlatna și la Liceul Piarist din Cluj.

Mai târziu se va înscrie la Facultatea de Drept din Cluj, absolvind-o în anul 1845 cu calificativul “eminent”.

Cu toate acestea, cererea de practicant în avocatură îi va fi respinsă deoarece nu avea origini nobile, iar acest fapt îl face să se înscrie cancelarist la Curtea de Apel a Transilvaniei de la Târgu Mureș.

În preajma izbucnirii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, Avram Iancu făcea parte din elita intelectualităţii transilvănene care lupta pentru emancipare socială şi naţională a românilor.

În timpul Revoluţiei de la 1848, a fost conducătorul moților din Munţii Apuseni, cu ajutorul cărora a organizat apărarea în acea zonă.

El a respins multe atacuri ale armatei maghiare care erau superioare atât ca număr cât şi ca armament, câștigându-şi astfel numele de “Crăișorul munţilor“.

Avram Iancu era cu adevărat un om deosebit, cu o carisma și o înfățisare pe cât de plăcută, pe atât de electrizantă pentru mase, „fermecând mulțimea”, după cum preciza George Barițiu. ”Era peste putință să nu răpească cu sine pe ascultători”. Modul său de exprimare era direct și simplu, pe înțelesul tuturor, dar îngrijit și curgător, după cum aprecia Nicolae Bălcescu.

Avram Iancu, ultimii ani

Ultimii ani din viața lui Avram Iancu au fost deosebit de grei. Era suferind fizic și psihic: era depresiv și dezvoltase o dependență de alcool, spun istoricii.

În vara anului 1872 Avram Iancu era internat la spitalul din Baia de Criș. În ciuda stării precare de sănătate, acesta pornește în a cutreiera poalele Munților Apuseni, revenind în Baia de Criș la data de 10 septembrie 1872.

avram iancu

Acolo și-a găsit sfârșitul. Avram Iancu a murit în noaptea de 10 spre 11 septembrie 1872 în casa brutarului Ion Stupină din Baia de Criș.

Locul înmormântării sale, cimitirul din Țebea, în vecinătatea gorunului lui Horea, a fost ales ca urmare a propriei sale dorințe:

„Câtă lume am umblat, țară mai bună, mai bogată și oameni mai primitori ca în Țara Zarandului n-am văzut. Când voi muri aș vrea să mă îngropați aici”.

Evenimentul a reprezentat un cadru amplu. Au slujit 36 de preoți, iar cortegiul celor 10.000 de moți care l-au condus pe “Crăișorul Munților” pe ultimul drum s-a întins pe o lungime de aproape 2 kilometri.

Nașterea “Panteonului de la Țebea”

Încă dinaintea Marii Unirii intelectualitatea românească din Transilvania a încercat să țină vie în memora colectivă imaginea și faptele lui Avram Iancu, fapt reflectat în diverse articole apărute în presa vremii.

Cu toate acestea, acțiuni mai ample, precum ridicarea de busturi și monumente, nu au putut avea loc atâta timp cât Transilvania s-a aflat sub administrație austro-ungară.

Primele acțiuni care au stat la baza constituirii “Panteonului lui Horea” au avut loc în anul 1924, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Sărbătoarea s-a desfășurat sub egida ASTREI (Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român), în prezența Familiei Regale a României, scrie Alba24.ro.

Astfel, pentru pregătirea centenarului mormântul și spațiul din jurul acestuia au fost reamenajate. S-a dispus degajarea locului de alte morminte, zidirea mormântului, amplasarea a două tunuri din anul 1877 și amenajarea de alei.

“Craiul Munților”. Pseudonimul dat de către Nicolae Iorga lui Avram Iancu

Următorul eveniment notabil a avut loc în anul 1931, atunci când din inițiativa istoricilor Gheorghe Brătianu și Constantin Giurescu a fost adusă de la București o placă din marmură gri, pe care a fost gravat un text redactat de către Nicolae Iorga:

“Craiul Munților. Națiunea Română întregită în hotarele ei firești și unită în spiritul libertății. MDCCCXLVIII-MCMXVIII”.

În prezent, Complexul de Monumente Țebea se află sub administrarea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Acesta cuprinde mormântul lui Avram Iancu, clasat în categoria A în Lista Monumentelor Istorice din România, „Biserica cu tricolor”, ridicată între 1893-1896; mormintele tribunilor Ioan Buteanu și Simion Groza, relocate cu prilejul manifestărilor din 1924; cimitirul eroilor de peste Carpați căzuți în luptele din primul Război Mondial pentru eliberarea Ardealului; crucea eroilor – fii ai satului – din Primul Război Mondial; monumentul eroilor satului Țebea căzuți în al Doilea Război Mondial; Gorunul lui Horea; Gorunul lui Iancu; bustul lui Avram Iancu, operă a sculptorului Ioan Medruț, dezvelit în 2006; mormintele lui Sigismund Borlea și Teodor Pop; crucea din anul 1877; gorunii Regelui Ferdinand, al Reginei Maria și al Generalului Berthelot, scrie historia.ro.

Articol de Alexandru Mazălu

Citește mai departe

POLITICA

Simion, discurs emoționant în prima zi de școală: „Toți copiii ar trebui să aibă șanse egale”

Publicat

simion

Aflat la deschiderea noului an școlar în comuna Ștorobăneasa, județul Teleorman, liderul AUR, George Simionm a vorbit despre inechitățile din sistemul de educație, dar și despre nevoia de a avea șanse egale atât copiii din mediul rural, cât și cei de la oraș.

„Să știți că fiecare copil are dreptul la șanse egale. Și copiii din mediul rural, și copiii din mediul urban, și copiii din Ștorobăneasa, și copiii din Alexandria sau București. Iar voi, aici în Ștorobăneasa, aveți cu ce să vă mândriți. Nu sunteți un neam de traistă, cum ar vrea unii să credem.

(…) Foarte multe autorități, de-a lungul vremii, au spus că nu e atât de important să ai note bune la școală. Eu vă zic altceva: țineți-vă de școală, învățați cât de mult, ascultați-i pe profesori pentru că este singura noastră șansă ca țară și singura voastră șansă ca viitori cetățeni, pentru a avea un viitor sigur și pentru a progresa. Altfel o să rămânem în mediocritatea unde ne vor unii și alții ținuți.

E timpul să creștem, să înălțăm capul cu mândrie pentru cine suntem, pentru ce reușim să acumulăm pe parcursul celor opt ani de școală”, a spus George Simion, la deschiderea noului an școlar.

Meseria este brățară de aur

Președintele AUR le-a vorbit copiilor despre cât de important este să înveți o meserie, urându-le succes în noul an școlar.

„Vă doresc cât mai multora dintre voi să reușiti, să terminați cele opt clase, cele 12 clase, să vă dați bacalaureatul la timp, este foarte important, și să aveți o carieră pe măsura vocației voastre. Unii dintre voi vor merge la un liceu filologic, alții vor urma cursurile unei universități, fiecare dintre voi să învețe o meserie.

Meseria este brățară de aur. Vă doresc mult succes în noul an școlar. Vă doresc vouă și părinților voștri răbdare să faceți față la atâtea reforme, mai mult sau mai puțin reușite. Vasile Racottă, aici, la Ștorobăneasa, a luat parte la reforma educației a lui Alexandru Ioan Cuza și a întemeiat această școală. E important, cu mic cu mare, să lăsăm ceva în urma noastră. Doamne ajută! Vă doresc succes în noul an școlar!”, a conchis Simion.

În urmă cu o săptămână, președintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a prezentat Planul Simion pentru educație, care vine cu o salarizare adecvată a cadrelor didactice, dar și cu alte măsuri, precum introducerea disciplinei în școli sau finanțarea corespunzătoare a universităților.

Citește mai departe

ECONOMIE

Leul începe săptămâna cu STÂNGUL. Ușoară DEPRECIERE pentru moneda națională

Publicat

leu plasament

Scăderea încrederii investitorilor din zona euro în privința direcției pe care o va lua economia, a pus presiune pe moneda unică care s-a depreciat față de cea americană. La rândul lor, valutele de la marginea zonei au suferit modificări negative.

Chiar dacă, deficitul balanţei comerciale în primele şapte luni a crescut la 18,039 miliarde de euro, mai mult cu +15,6% decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, conform datelor prezentate de INS, efectul asupra cursului a fost unul limitat, semn că BNR controlează eficient evoluțiile din piață.

Leul începe săptămâna cu STÂNGUL. Ușoară DEPRECIERE pentru moneda națională

Media euro a urcat de la 4,9728 la 4,9741 lei, în timp ce transferurile se realizau în culoarul 4,973 – 4,975 lei.

Până în data de 4 octombrie, când este programată penultima ședință de politică monetară din acest an,  nu este de așteptat ca indicii ROBOR să cunoască modificări semnificative, în condițiile în care ei se află foarte aproape de nivelul dobânzii pentru facilitatea de depozit practicată de BNR, care se află la 5,50%.

Lunea aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%, cea mai mică valoare începând cu 17 mai 2022. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

Euro, care a atins vineri un maxim de 1,1155 dolari, s-a depreciat la 1,1044 – 1,1092 dolari, cu trei zile înainte de ședința de politică monetară a BCE, de la care se așteaptă o tăiere de un sfert punct procentual a dobânzilor. În piața locală, cursul dolarului a urcat de la 4,4760 la 4,4986 lei.

„Bitcoin a urcat lunea aceasta la 54.616 – 55.549 dolari”

Evoluția perechii euro/dolar ar putea cunoaște modificări pe termen mediu în funcție de rezultatul dezbaterii dintre candidaţii la preşedinţia SUA Kamala Harris şi Donald Trump, care se va desfășura miercuri.

Media francului elvețian a scăzut la 5,3071 lei iar cea a lirei sterline la 5,8889 lei.

Retragerea metalului galben la 2.484,50 – 2.500,40 dolari/uncie, după atingerea vineri a unui nou record de 2.530,30 dolari, a condus la scăderea prețului gramului de aur la 361,0585 lei.

Monedele din regiune se depreciau marginal față de euro, la 394,88 forinți, respectiv 4,2818 zloți.

După scăderile suferite săptămâna trecută, bitcoin a urcat lunea aceasta la 54.616 – 55.549 dolari iar ethereum la 2.285 – 2.337 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident GRAV pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. Femeie lovită de o motocicletă

Publicat

Un accident rutier grav a avut loc luni seara pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. O femeie a fost lovită de o motocicletă. A intervenit ISU Cluj. Traficul este îngreunat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe Calea Turzii, spre comuna Feleacu. Din primele date, în accident a fost implicată o motocicletă, rezultând două victime. Mai exact, o femeie de aproximativ 30 de ani a suferit multiple traumatisme și primește îngrijiri medicale de urgență, urmând a fi intubată de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. Totodată, motociclistul a fost preluat de către echipajul SAJ, fiind conștient și cooperant. La misiune mai ia parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.

VIDEO FOTO. Accident GRAV pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. Femeie lovită de o motocicletă

„Accident rutier înregistrat în jurul orei 21.15, pe DN1 E60, urcare înspre localitatea Feleacul, cu implicarea a unui motociclist si a unui pieton.

Traficul se desfășoară alternativ, pe un sigur sens”, a comunicat IPJ Cluj.

Update:

Ambele persoane au fost transportate la spital.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax