Connect with us

ADMINISTRAȚIE

PREMIERĂ Boc vrea să aducă în Florești, Apahida și Baciu aceeași calitate a vieții ca în Cluj-Napoca

Publicat


Primarul Emil Boc a anunțat, vineri, că a purtat discuții cu comisarul european Dubravka Šuica, responsabilă de domeniile Democrație și demografie, pentru a primi susținere în vederea demarării unui proiect în premieră la nivel național, de conectare a municipiului Cluj-Napoca la zonele rurale.

Emil Boc își dorește ca peste tot să fie internet, educație, sănătate, evenimente, oamenii să aibă aceeași calitate a vieții ca în municipiu.

”Floreștiul poate să aibă aceeași calitate a vieții ca la Cluj. Ne dorim să ducem facilitățile de educație, sănătate, locuri de muncă și în zona metropolitană. Spațiul rural a fost abandonat în România, oamenii nu mai găsesc nimic – locuri de muncă, drumuri asfaltate, canalizare, grădinițe. Vom gândi o strategie prin care să se cumpere locuințe de vacanță sau prin care oamenii să locuiască acolo”, a spus Emil Boc.

Alături de Florești, edilul a menționat și Baciu, Apahida, dar chiar și Petreștii de Jos, care se află la o distanță de 30 km.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Carol Vambuccian

    noiembrie 20, 2021 la 9:22 pm

    Intentii minunate, dar sa nu uitam zicala: deumul spre iad e pavat cu intentii bune!
    Daca prin acelasi nivel de trai se intelege si aceleasi taxe si aceleasi preturi ca in Cluj, nu, multumesc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Elevii Colegiului Economic ,,Iulian Pop” din Cluj-Napoca au obținut trei PREMII la Concursul de matematică aplicată în economie

Publicat

elevi premianti

Elevii Colegiului Economic ,,Iulian Pop” din Cluj-Napoca au obținut trei premii și opt mențiuni la Concursul regional de matematică aplicată în economie ECOMAT- ediția a X-a, Satu Mare.

Concursul regional ECOMAT este cuprins în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară, Regionale și Interjudețene, adresându-se elevilor din liceele economice din regiune.

Elevii Colegiului Economic ,,Iulian Pop” din Cluj-Napoca au obținut trei PREMII la Concursul de matematică aplicată în economie

Ediția 2024 a acestui concurs a fost organizată de Colegiul Economic ,,Gheorghe Dragoș” Satu Mare, în parteneriat cu Colegiul Economic ,,Iulian Pop” Cluj-Napoca și Liceul cu Program Sportiv Bistrița, în perioada 12-14 aprilie 2024, oferind elevilor șansa de a-și cuantifica nivelul competențelor în domeniu și de a împărtăși experiențe cu colegii lor din alte județe.

Președintele de onoare al concursului a fost dl prof. univ. emerit dr. DOREL DUCA de la Facultatea de Matematică și Informatică, din cadrul Universității “Babeș Bolyai” Cluj-Napoca. La eveniment au participat invitați precum: conf. Univ.dr EUGENIA DUCA – Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, CRISTIAN PETRU POP, inspector școlar pentru matematică – I.Ș.J. Cluj-Napoca, ANIȘOARA BOITOR, inspector școlar general- I.Ș.J. Satu Mare, lector univ. dr. VASILE CARDOȘ – Universitatea “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, MANUELA POPESCU – inspector școlar pentru matematică – I.Ș.J. Satu Mare, prof. dr. OVIDIU TIBERIU POP, RITA LAURA SABOU – inspector școlar pentru informatică – I.Ș.J
Satu Mare, prof.dr. PETRU BRAICA – președintele SSMR, Satu Mare, directori și profesori de la licee din Satu-Mare.

„3 premii și 8 mențiuni pentru clujeni”

Concursul, s-a desfăşurat, sâmbătă 13 aprilie 2024, la Colegiul Economic ,,Gheorghe Dragoș” din Satu-Mare şi a reunit elevi și profesori proveniţi de la licee cu profil servicii, din judeţele: Cluj, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud, Bihor, Maramureș și Mureș . Elevii s-au întrecut pe subiecte de matematică și matematică aplicată în economie, iar cei mai buni dintre ei au fost premiați.

Elevii Colegiului Economic ,,Iulian Pop” Cluj-Napoca au obținut 3 premii și 8 mențiuni după cum urmează:

PREMIUL I- Buda Raul David, clasa a XII-a care a obținut punctajul maximum;
PREMIUL II- Gheran Eduard-Ionuț, clasa a XI-a;
PREMIUL III- Jimborean Sebastian Marc, clasa a IX-a
MENȚIUNI: Bob Antonio-Cosmin, clasa a IX-a , Bocica Denis-Andrei, clasa a IX-a, Bunea Riana-Andreea, clasa a IX-a, Bodea Dan-Răzvan, clasa a XI-a, Felecan Paul-Vasile, clasa a XI-a, Benea David-Alexandru, clasa a XII-a, Pălăcean Dragoste Ariana Gabriela, clasa a XII-a, Spatari Vlada, clasa a XII-a.

Toți elevii au fost pregătiți de doamna profesoară Mureșan Mihaiela-Corina.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. UPDATE. Canapea în flăcări într-un apartament de pe Calea Mănăștur. 20 de persoane s-au autoevacuat

Publicat

canapea incendiu

Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca au intervenit, luni seara, pentru stingerea unui incendiu într-un apartament situat într-un imobil cu funcțiuni mixte, de pe Calea Mănăștur din municipiul Cluj-Napoca.

”La fața locului s-au alocat patru autospeciale pentru stingerea incendiilor, două autoscări, o ambulanță și o motocicletă SMURD, unde au găsit o canapea cuprinsă de flăcări și mai multe persoane care s-au auto evacuat din apartament.

Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar flăcările au fost lichidate. Nu au fost necesare măsuri de evacuare a altor persoane din blocul de locuințe sau celelalte spații din imobil”, au spus pompierii.

UPDATE. O persoană la spital

Potrivit pompierilor, a ars o canapea care se afla pe terasă și a fost afectată izolația exterioară, pe aproximativ 6 mp. ”Apartamentul se află la etajul 1, echivalent nivel 3. Se ventileaza spațiul de pe casa scării și s-au autoevacuat 20 de persoane.
Un bărbat, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost consultat de către echipajul SMURD și a fost transportat la spital pentru investigații medicale. Conform primelor evaluări aceasta suferă de afecțiuni cronice”, au precizat pompierii de la ISU Cluj.

canapea incendiu

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe ÎNCĂRCAREA cardurilor pentru alimente cu o nouă tranșă de 250 de lei

Publicat

card alimente facebook

Luni, 15 aprilie, începe încărcarea cardurilor pentru alimente cu o nouă tranșă de 250 de lei, anunță Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu. 

De acestea beneficiază un număr de aproximativ 2,6 milioane români, scrie Alba24.ro.

Începe ÎNCĂRCAREA cardurilor pentru alimente cu o nouă tranșă de 250 de lei

„Din 15 aprilie începe încărcarea cardurilor de alimente (tichete sociale) cu o nouă tranşă de 250 lei pentru un număr de aproximativ 2,6 milioane de beneficiari eligibili.

Procesul de încărcare a cardurilor se va desfăşura în perioada 15-25 aprilie 2024″, a scris Câciu pe pagina sa de Facebook.

Cardurile sociale pentru alimente se acordă persoanelor vulnerabile cu venituri mai mici de 2.000 lei.

Cine primește carduri de alimente

Persoanele care beneficiază de aceste carduri sociale sunt cele ce au o situație financiară defavorizată.

Dacă acestea îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul le va fi livrat direct de către angajații Poștei Române, fără a fi necesar să inițieze personal vreo procedură.

Pentru anul 2024, beneficiarii de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde sunt:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Sprijinul poate fi utilizat pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau mese calde.

Când se virează banii

În anul 2024, calendarul acordării tranșelor de câte 250 de lei rămase este următorul:

– aprilie;
– iunie;
– august;
– octombrie;
– decembrie.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Pe drumul din Mărtinești, ca la raliu, Trei șoferi amendați pentru viteze de peste 100 de km/h și lăsați fără permis

Publicat

Mătinești viteză

Polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Turda au acționat la sfârșitul săptămânii la Mărtinești  pentru impunerea respectării regimului legal de viteză.

În acest context, duminică, au fost înregistrați cu aparatul radar 3 participanți la trafic care conduceau cu viteza de 101 km/h, 105 km/h și 106 km/h, pe DN1 E60, în localitatea Mărtinești.

Cei trei, doi bărbați și o femeie au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 1485 de lei, respectiv 1650 de lei, fiindu-le, totodată, suspendat dreptul de a conduce vehicule pentru o perioadă de 90 de zile.

Mătinești viteză

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax