Connect with us

EVENIMENT

Prefect Cluj: Incendiile de vegetație au crescut cu 29% față de 2024. Generează un pericol real, se pot pierde vieți omenești

Publicat


incendiile

Incendiile de vegetație uscată au crescut în acesta an în județul Cluj cu 29% față de anul trecut, a anunțat, miercuri, prefectul Clujului, Maria Forna, care a avertizat că aceste evenimente generează un pericol real pentru că pot duce la pierderea de vieți omenește sau a vieții unor animale, dar produc și pagube materiale importante.

Forna a precizat că, în perioada 1 ianuarie – 10 martie 2025, la nivelul județului Cluj au fost înregistrate 265 de incendii de vegetație, cu o creștere de 29% față de aceeași perioadă a anului trecut.

”În ultimele 3 zile, au fost peste 90 de incendii la care au intervenit pompierii de la ISU Cluj. Aceste incendii generează un pericol real pentru viețile omenești, pentru bunăstarea animalelor, mediul înconjurător, dar produc și pagube materiale. Venim cu un mesaj ferm pentru cetățeni, să dea dovadă de responsabilitate, să fie vigilenți și să raporteze orice situație care presupune izbucnirea focului”, a spus prefectul Clujului.

Potrivit acesteia, joi va avea o întâlnire cu primarii din județ, cărora le va solicita să intensifice comunicarea cu cetățenii, în vederea reducerii numărului incendiilor.

”Vom intensifica și mesajele către cetățeni și facem apel la culte, la unitățile de învățământ să multiplice mesajele. Este o responsabilitate comună, astfel se salvează vieți și se protejează mediul”, a explicat Maria Forna.

Arderile, interzise prin lege

incendiile

Șeful ISU Cluj, Gabriel Drînda, a tras la rândul său un semnal de alarmă față de incendiile de vegetație uscată, amintind că pompierii au intervenit timp de 13 ore pentru stingerea focului din satul Lăpuștești, comuna Râșca, dar au fost intervenții dificile în Dângău, Poieni, unde un autoturism a ars parțial, sau în Ghirolt.

”Arderile sunt strict interzise prin lege, aceste incendii necesită un efort semnificativ din partea pompierilor, mai ales când au loc în zone dificile.

Echipajele au fost dislocate permanent în toate zonele județului, dar restul intervențiilor, cum sunt accidente, cazuri medicale sau incendii de locuințe, merg înainte, astfel că s-au redirecționat echipaje de la incendii de vegetație la cele de casă, cum a fost un caz la Fizeșu Gherlii.

Nu este deloc în regulă să se dea foc la vegetație și îndemnăm oamenii să renunțe la această metodă de a igieniza terenurile și să folosească altele”, a spus Drînda, care a precizat că județul Cluj este în top 10 la nivel național din punct de vedere al incendiilor de vegetație.

Închisoare pentru dat foc vegetației

Comandantul Poliției Cluj, Adrian Moșuțan, afirmat la rândul său că anul trecut au fost sancționate 5 persoane pentru aprinderea vegetației, cu amenzi de 7500 de lei, fiind întocmite 19 dosare penale.

”În acest an au fost sancționate 3 persoane cu amenzi de 7600 de lei, fiind întocmite 16 dosare penale, dintre care unul cu autor cunoscut, care a dat foc vegetației și care riscă închisoarea pentru fapta sa”, a subliniat Moșuțan.

Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean, Sebastian Clițan, a făcut un apel la spiritul civic al cetățenilor, la responsabilitate, pentru a nu aprinde vegetația, iar dacă focul a izbucnit totuși să nu fie lăsat nesupravegheat și să fie anunțate autoritățile.

”Nesupravegherea incendiilor poate duce la pierderea de vieți omenești, la pagube materiale inportante și, de asemenea, se deturnează forțe importante de la alte intervenții”, a arătat Clițan.

Șeful Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Florin Baciu, a afirmat că jandarmii au aplicat anul trecut 8 amenzi pentru aprinderea focului în zona pădurii Hoia și Făget.

Verificare prin satelit a terenurilor. Subvenții APIA, diminuate

Directorul APIA Cluj, Mihaela Mazet Rozor, a transmis un mesaj celor aproape 30.000 de fermieri care depun cerere de subvenție pentru terenuri și care riscă pierderea parțială sau integrală a subvenției, deoarece incendierea miriștilor și pajiștilor este interzisă.

”APIA a introdus controlul prin monitorizare, prin intermediul unui satelit și verifică săptămânal stadiul culturilor, iar aceste arderi vor apărea prin imagini satelitare. Fermierii să fie conștienți ce riscă. Noi primim zilnic situația incendiiilor la care s-a intervenit.

Fermierii pot utiliza alte metode pentru curățarea terenului”, a avertizat Rozor.

Potrivit acesteia, sub 100 de fermieri din județul Cluj au fost sancționați anul trecut prin diminuarea subvenției.

Șeful Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa, a spus și el că și comisarii Gărzii de Mediu intervin în acțiunile de combatere a incendiilor de vegetație, iar la deplasările din teren, dacă observă fum sau incendii, anunță primarii localităților.

”Zilnic primim situațiile de la ISU, se identifică amplasamentele, iar dacă au avut loc în arii protejate se face sesizare penală.

Dacă sunt găsiți făptuitorii, se aplică sancțiuni cuprinse între 7500- 15.000 de lei la persoane fizice și 50.000-100.000 de lei la persoane juridice”, a precizat Pleșa.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 84 de ani, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Publicat

bucur uliana

La data de 17 martie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că BUCUR ULIANA, în vârstă de 84 ani, a plecat voluntar la aceeași dată, în jurul orei 17.30, din zona străzii Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1.68m, păr cărunt.

În momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare bleumarin închis, pantaloni plusati colorați și ghete negre, având asupra sa un cărucior de cumpărături.

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 84 de ani, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Opt jucători de la CFR Cluj, CONVOCAȚI la loturile naționale

Publicat

louis munteanu

Superliga de fotbal ia o pauză de două săptămâni, timp în care se vor desfășura meciuri ale naționalelor mari și de tineret. CFR Cluj are nu mai puțin de 8 jucători convocați la loturile naționale.

„CFR-iști convocați la Echipele Naționale

cfr

Opt jucători de la CFR Cluj, CONVOCAȚI la loturile naționale

Louis Munteanu (România U21)
Matei Ilie (România U21)
Otto Hindrich (România U21)
Andres Sfait (România U20)
Lindon Emërllahu (Kosovo)
Virgiliu Postolachi (Moldova)
Aly Abeid (Mauritania)
Sheriff Sinyan (Gambia)”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Golgeterul campionatului, Louis Munteanu, n-a intrat în vederile selecționerului Mircea Lucescu, însă va face parte din Naționala U21.

Citește mai departe

EVENIMENT

Consultații stomatologice gratuite, pe esplanada Cluj Arena, de Ziua Mondială a Sănătății Orale

Publicat

Servicii stomatologice gratuite Cluj

Consiliul Județean Cluj susține o nouă campanie în domeniul medical: consultații stomatologice și radiografii dentare gratuite, la Cluj Arena.

Consiliul Județean Cluj sprijină Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în vederea derulării proiectului „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate”.

Consultații și radiografii dentare gratuite

Desfășurat sub egida Zilei Mondiale a Sănătății Orale, acesta include și realizarea, în data de 29 martie a.c., în intervalul orar 10:00-17:00, pe esplanada Cluj Arena, a unor consultații stomatologice și radiografii dentare gratuite cu cabinetul mobil Smilemobil.

De asemenea, vor fi desfășurate și activități de informare și un flashmob.

„Invit clujenii să recurgă cu încredere la aceste servicii oferite în mod gratuit și să se îngrijească de sănătatea lor orală. Atât copiii cât și adulții pot beneficia de sfaturi și informații utile, direct de la specialiști, în vederea menținerii unui zâmbet sănătos și pentru prevenirea unor eventuale afecțiuni”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Ziua Mondială a Sănătății Orale

La nivel mondial, în data de 20 martie este celebrată Ziua Mondială a Sănătății Orale, cu scopul de a promova intervențiile eficiente pentru sănătatea orală.

Reamintim, în acest context, faptul că forul administrativ județean s-a implicat de-a lungul timpului și în alte campanii din domeniul medical, precum cele ce au vizat prevenția, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin și de sân, cea referitoare la depistarea precoce a tuberculozei, în cadrul cărora au fost testate zeci de mii de persoane, respectiv campanii de donare de sânge.

Citește mai departe

CULTURA

Când poartă porcul paie’n gură. Cum se „citea” vremea în satele clujene din vechime. Bătrânii tălmăceau ”mesajele” naturii

Publicat

De

Cum se "citea" vremea în vechime în satele clujene

Expresia când „poarta porcului paie în gură” e adevărată și, mai mult, reprezenta un semn de schimbare a vremii cunoscut în satele clujene din vechime.

Bătrânii satului, spun spaicliștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj știau tălmăci mesajele pe care le transmitea natura.

Cum se ”citea” vremea, în satele clujene din vechime

Sigur, cei în vârstă erau cei care învățau, în timp, să privească atent la tot ce-i înconjura și să interpreteze semnele cerului, comportamentul animalelor și al păsărilor, pentru a putea anticipa schimbarea vremii și, în funcție de acest lucru, să-și organizeze muncile agricole.

”În vechime, oamenii din localitatea clujeană Râșca știau că atunci când răsărea soarele cu o lumină prea intensă, ori apunea într-o geană de nor roșiatic, urma să plouă. Vremea rea era prevestită și de animale sau păsări. Spun oamenii că atunci când <<poartă porcul paie în gură>>, când rândunelele zboară jos, pe lângă pământ, când vrăbiile se adună în stol și sunt foarte guralive, sau când măța își linge parul, vine ploaie”, arată specialiștii clujeni.

Credințe care s-au păstrat până în zilele noastre

Existau și alte credințe care se păstrează și astăzi în satele din zona de munte a Clujului. Astfel, oamenii încă folosesc ritualurile care îi ajută să fie sănătoși la cap sai să nu li se „strâmbe fața”.

„Când auzi primu’ tunet de vară, să te lovești de trei ori în cap cu ceva din metal, ca să fi tare și sănătos la cap. Când vezi vântoasele (vârtejuri de vânt) primăvara, să scuipi de trei ori în cruciș, să te întorci cu spatele și să-ți faci semnul crucii, ca să nu-ți strâmbe fața. Tot așa, înainte să bei apă dintr-un izvor, fântână sau un vas nou, să sufli de trei ori în semnul crucii”, mai arată spcialiștii clujeni.

Foto: După ploaie – Măguri, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate