Connect with us

ACTUALITATE

Platformă de dezvoltare personală pentru surdo-muți, în limbajul semnelor, lansată la Cluj-Napoca

Publicat


miini

Asociația națională a interpreților autorizați în limbaj mimico-gestual (ANIALMG) Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația națională a profesorilor pentru elevi cu deficiențe de auz „Virgil Florea” și cu sprijinul Fundației Orange, lansează o platformă online de dezvoltare personală în limba semnelor române (LSR).

Site-ul https://dezvoltare.ailg.ro/ conține 250 de materiale video în LSR cu definiții, explicații, exemple și exerciții de autocunoaștere și dezvoltare personală.

Legea 27/2020 recunoaște limba semnelor române ca limbă maternă a comunității surzilor din România, ceea ce ar trebui să le garanteze accesul la informații și servicii în LSR. Din păcate însă, accesibilizarea reală a informațiilor despre dezvoltarea personală este aproape inexistentă, iar accesul la servicii de sănătate mintală, psihoterapie sau consiliere în limba semnelor, aproape imposibil. Prin urmare, ANIALMG a venit în întâmpinarea acestei nevoi, oferind ca punct de pornire în autocunoaștere și dezvoltare personală aceste materiale video.

Proiectul a debutat cu o analiză de nevoi realizată de psihologi, dar începutul războiului din Ucraina a confirmat cu și mai mare tărie cât de mare este nevoia de acces la informații și sprijin psihologic.

Ghid de ajutor emoțional

Astfel, cu ajutorul specialiștilor, ANIALMG a creat o extensie a acestui proiect prin care a realizat un ghid de ajutor emoțional în situații de criză în limba semnelor române (https://bit.ly/3yYdkwS) și în limba semnelor ucrainene. (https://bit.ly/3lKRHbC).

Proiectul este în curs de finalizare, urmând ca platforma care conține toate rezultatele proiectului să fie prezentată în cadrul evenimentului de lansare din data de 21 noiembrie 2022, începând cu ora 16:00 la Cinema Mărăști din Cluj-Napoca.

Proiectul „Dezvoltare personală în limba semnelor române” este câștigător al unui grant de 441.414 lei, oferit în cadrul programului „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere / auz din România.

În cadrul proiectului, 30 de voluntari ai Companiei Orange au învățat LSR la nivel începător.

„Dincolo de faptul că există o nevoie foarte mare de accesibilizare în LSR pentru acest tip de informații și servicii de specialitate, este vorba de un drept esențial pe care îl are comunitatea surzilor, acela de a avea acces la informații în limba lor maternă, adesea fiind singura limbă în care aceștia pot comunica”, spune Simona Damian, vicepreședinte ANIALMG.

23.000 de adulți cu deficiențe de auz

În România sunt în jur de 23.000 de adulți și 2.000 de copii cu deficiențe de auz, iar pentru mulți dintre aceștia limba semnelor reprezintă mijlocul cel mai eficient de comunicare, dar și un important element al identității și culturii din care fac parte.

„La fel ca toate proiectele noastre, Dezvoltare personală în LSR a fost implementat în mare parte de către persoane surde.

Traducerea a fost făcută de utilizatori nativi ai limbii semnelor române, pentru că ținem la autenticitatea limbii noastre, precum și la implicarea directă a surzilor în tot ceea ce îi vizează”, afirmă Gelu Bogdan, persoană surdă și președinte al ANIALMG.

”Proiectul implementat de ANIALMG a creat cu ajutorul specialiștilor materiale cu informații de bază privind dezvoltarea personală, sănătatea mentală și emoțională în limbajul specific persoanelor cu deficiențe de auz.

Resursele create sunt valoroase prin faptul că au fost realizate cu ajutorul unor psihologi, și sunt cu atât mai importante având în vedere crizele globale pe care le traversăm din 2020 și impactul acestor crize asupra fiecărei persoane”, a declarat Ovidiu Ana, directorul executive al Fundației Orange.

Asociație din 2008

ANIALMG a fost fondată în anul 2008 la Cluj-Napoca, la inițiativa unui grup de persoane surde, pentru a asigura șanse egale pentru persoanele cu deficiențe de auz prin promovarea limbii semnelor române, prin asigurarea serviciilor de interpretariat de calitate și prin oferirea oportunităților de formare și colaborare pentru interpreți.

Asociația are numeroase colaborări la nivel internațional, activități de formare profesională pentru interpreți și implementează proiecte în beneficiul persoanelor surde.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Instanța clujeană RESPINGE cererea lui Bogdan Buta de Ordonanță președințială împotriva jurnalistului Liviu Alexa

Publicat

Bogdan Buta, patron Untold

Judecătorii clujeni au respins cererea fondatorului UNTOLD, Bogdan Buta, de ordonanță președințială împotriva jurnalistului Liviu Alexa.

„Respinge cererea de emitere a ordonantei presedintiale formulată de reclamantul BUTA IOAN BOGDAN în contradictoriu cu pârâtii ALEXA LIVIU DORU ALIN si PAGINA CIUDATULUI SRL în calitate de titular al dreptului de folosintă al paginii web www.ziardecluj.ro si de radiodifuzor al postului de televiziune NCN (licentă natională) si NCN Cluj-Napoca.

Instanța clujeană RESPINGE cererea lui Bogdan Buta de Ordonanță președințială împotriva jurnalistului Liviu Alexa

Respinge cererea reclamantului de acordare a cheltuielilor de judecată”, scrie Ziar de Cluj.

„Judecatorii clujeni, spre deosebire de procurorii clujeni, au dovedit rațiune și profesionalism (…). Orice constrângere profesională a mea ar fi fost un atentat la adresa libertății de exprimare, un obstacol împotriva aflării adevărului”, a declarat jurnalistul.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Prefectura Cluj: Mirosul pestilențial provine din Tureni. Primar Tureni: Poate am devenit prea SENSIBILI unii dintre noi

Publicat

La Cluj-Napoca, odată cu primăvara s-a reîntors și mirosul pestilențial. Mai mulți clujeni s-au plâns, marți, de mirosul care se simte în mai multe cartiere din oraș. Prefectura Cluj a precizat într-un comunicat că mirosul ar proveni de la Tureni, unde se desfășoară acțiuni de fertilizare.

„Urmare a sesizărilor primite de la cetățeni și a discuțiilor avute cu reprezentanții autorităților locale, privind posibile situații de disconfort olfactiv, au fost verificate zonele Aiton – Tureni – Feleacu, și venim cu următoarele precizări:

Pe raza comunei Tureni, în perioada 25.03.2024 – 12.04.2024, au fost anunțate activități de fertilizare organică a terenurilor.

Prefectura Cluj: Mirosul pestilențial provine din Tureni. Primar Tureni: Poate am devenit prea SENSIBILI unii dintre noi

Activitatea este reglementată potrivit Ghidului de bune practici agricole, iar în această perioadă se utilizează îngrășăminte de natură organică, de origine animală sau îngrășăminte chimice, iar fermierii / utilizatorii au obligația de a anunța unitatea administrativ teritorială, unde se desfășoară operațiunea de fertilizare, cu privire la începutul și durata campaniei de utilizare.

Această activitate a fost anunțată primăriei Tureni, informația fiind diseminată în comunitate, conform prevederilor legale, întrucât poate fie generatoare de disconfort olfactiv”, a transmis Prefectura Cluj.

Contactată de Cluj24, Daniela Mănăilă, primarul comunei Tureni, ne-a declarat: „Cei de la Transavia au anunțat, ca în fiecare an, că vor demara procesul de fertilizare cu găinaț. În Tureni nu se simte acum niciun miros. Am fost în Elveția într-o primăvară. Vă invit să vedeți cum miroase acolo. Și e Elveția… Dar acesta e un procedeu care se practică de ani de zile. Ne place să mâncăm bio dar nu ne convine mirosul de îngrășământ natural. Poate am devenit prea sensibili unii dintre noi…”

Citește mai departe

EVENIMENT

Anunț IMPORTANT pentru pensionari. Daniel Baciu: Am SEMNAT contractul

Publicat

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice susține că luni a semnat contractul pentru realizarea softului necesar recalculării pensiilor, astfel încât începe oficial procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată, anunță Antena3

„Azi am semnat contractul subsecvent privind realizarea softului necesar recalculării pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Anunț IMPORTANT pentru pensionari. Daniel Baciu: Am SEMNAT contractul

Oficial începem procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată.

Suntem în linie dreaptă și hotărâți să facem dreptate pensionarilor după o viață întreagă de muncă!

Suntem determinați să respectăm termenul prevăzut de lege astfel încât pensionarii să primească veniturile majorate prin noua lege a pensiilor”, a scris Daniel Baciu, luni seara, pe Facebook.

„Vor crește în special pensiile mici”

”Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a mai spus Daniel Baciu.

”Vor crește în special pensiile mici care, unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009, unde au o contributivitate superioară celor 25 de ani care reprezintă stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor.

Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economi”, a spus Baciu.

Foto: Facebook Daniel Baciu

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Locuințe pentru persoane cu dizabilități, construite la Sălicea. Investiția de 19 milioane de lei, asigurată de CJ Cluj

Publicat

De

Locuințe persoane cu dizabilitați Cluj

La Sălicea vor fi construite pentru locuințe pentru persoane cu dizabilități, anunță Consiliul Județean Cluj.

De acestea locuințe, special concepute, vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap instituționalizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

Locuințe pentru persoane cu dizabilități, construite la Sălicea. Investiția de 19 milioane de lei, asigurată de CJ Cluj

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, este inițiatorul proiectului de hotărâre care vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici în vederea construirii a patru locuințe protejate în comuna Ciurila.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj „Ceea ce ne propunem este ca, prin intermediul unor locuințe special concepute, să creștem calitatea vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate, prin integrarea acestora în cadrul comunității, promovarea inițiativei proprii și a auto-gospodăririi”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Case de tip familial

Proiectul vizează construirea, pe o suprafață de un hectar din Sălicea, comuna Ciurila, a patru case de tip familial, cu o capacitate de cazare de 10 persoane fiecare.

Locuințele vor fi compartimentate, utilate și mobilate modern, scopul urmărit fiind îmbunătățirea substanțială a nivelului de îngrijire și asistență.

În cadrul acestora, beneficiarii vor avea posibilitatea să realizeze activități de bază ale vieții zilnice și să dobândească competențe, abilități și deprinderi menite să faciliteze integrarea sau, după caz, reintegrarea din punct de vedere socio-profesional.

Finanțare fin fonduri rambursabile

Valoarea totală a investiției este de puțin peste 19 milioane de lei, din care peste 13,1 milioane de lei reprezintă valoarea construcțiilor.

Finanțarea va fi asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean pe anul 2024, sumele fiind rambursabile prin Programul de Interes Național (PIN) și din alte surse constituite potrivit legii.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax