ADMINISTRAȚIE
Plata parcărilor prin SMS aproape s-a dublat la Cluj-Napoca. Primăria face bani frumoși. Vezi sumele

Primăria Cluj-Napoca faca bani frumoși din plata prin SMS a parcărilor publice din oraș, în condițiile în care sumele încasate aproape s-au dublat anul trecut față de 2020 și ajung la aproximativ 2 milioane de euro.
Astfel, potrivit unei informări a Primăriei Cluj-Napoca transmisă la cererea Cluj24, încasările aferente plății parcării cu telefonul mobil prin intermediul mesajului text (SMS) în anul 2020 au fost în valoare de 5,6 milioane de lei, acestea au crescut în anul 2021 la 7,7 milioane de lei și au ajuns în 2022 la 9 milioane de lei.
Pe primele 6 luni don 2023, încasările prin SMS au fost în valoare de 4,2 milioane de lei.
”Încasările aferente plății parcării cu telefonul mobil prin intermediul mesajului text (SMS) se fac venit la bugetul Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor din municipiul Cluj-Napoca. Banii sunt utilizați în funcție de obiectivele de investiții (construire parkinguri), dotări independente prevăzute în lista de investiții aprobate pe anul în curs, precum și pentru cheltuieli curente”, au spus reprezentanții Primăriei clujene.
În zona centrală a municipiului Cluj-Napoca există un numar de 4.726 locuri de parcare în parcările publice – 1.306 în zona tarifară I și 3.417 în zona tarifară II.
Cum se face plata parcării prin SMS
Înainte de ocuparea locului de parcare sau în maxim 5 minute de la oprire, utilizatorul are obligaţia de a achita contravaloarea timpului de parcare prin transmiterea unui mesaj text (SMS cu TVA inclus) de pe telefonul mobil la numărul 7420 valabil în Vodafone, Orange, Telekom Mobile România, Digi Mobil.
Tarif pentru zona I
30 min -> 4 lei – 403 nr. mașină
1 ora -> 8 lei – 404 nr. mașină
2 ore -> 16 lei – 405 nr. mașină
Tarif pentru zona II
1 ora -> 3 lei – 407 nr. mașină
2 ore -> 6 lei – 408 nr. mașină
4 ore -> 12 lei – 409 nr. mașină
Beneficiarul va primi ulterior un mesaj de confirmare a efectuării plăţii, care cuprinde costul staţionării, zona tarifară, ora şi minutul la care expiră timpul de parcare.
În cazul în care utilizatorul va trimite prin mesaj un număr de înmatriculare într-o formă greşită, va utiliza un număr de telefon corespunzător altei zone tarifare decât cea în care a parcat sau nu va primi mesajul de confirmare a plăţii, va fi pasibil de amenda pentru neplata parcării, sanctiune aplicata de către agenţii constatatori ai Direcţiei Generale Poliţia Locală.
Tarifele aplicate pentru plata parcării prin trimiterea unui mesaj text (SMS) de pe telefonul mobil sunt similare cu tarifele anuale stabilite prin hotărâri ale Consiliului Local Cluj-Napoca la care se adaugă costul mesajului text perceput de catre operatorul de telefonie mobila.
Mesajele transmise consecutiv se cumulează, durata validă a parcării fiind suma duratei SMS-urilor trimise.
Există un număr de telefon pus la dispoziţia utilizatorilor pentru informaţii suplimentare – infoline 0364710140.
Străzile din zona I
Baba Novac; Emil Isac; Eroilor; I.C.Brătianu; Iuliu Maniu; Octavian Petrovici; Piața Unirii; Samuil Micu; Ştefan Octavian Iosif; Hermann Oberth; Virgil Fulicea; Constantin Daicoviciu; Paul Chinezu; S.Brassai; David Ferenc; Tipografiei; Cotită; Victor Babeş; Aleea Învăţătorului; Piața Mihai Viteazu (parking cu bariere); Argeş; Piața Stefan cel Mare; Clinicilor; Piața Avram Iancu; Parking Motilor, Fortăreței
Străzile din zona II
Cloșca; Berăriei; Mamaia; Calea Dorobanţilor; Crişan, Deva, Dragălina-Camera de Comerţ şi Industrie; Aviator Bădescu; Remetea; Acad. David Prodan, Emil Racoviţă; B.P. Hasdeu; Nicolae Bălcescu; Bariţiu; Cardinal I. Hossu; Horea; Parking Opera Maghiară; Ilie Măcelaru; Republicii; Iaşilor; Piața Cipariu (parking cu bariere); Avram Iancu; Bisericii Ortodoxe, Decebal; Traian; Dacia; Constantin Dobrogeanu-Gherea; Mihai Eminescu; Pavel Roşca; Petofi Şandor; Piteşti; Frederic Joliot Curie, Ploieşti; Năvodari; Gheorghe Marinescu; Arany Janos; Cişmigiu; Nuferilor; Traian Moşoiu; Rubin Patiţia; George Coşbuc; Păstorului; Croitorilor; Ceahlău; Moldovei; Cireşilor; Haiducului; Albert Einstein; C Brancusi (tronsonul cuprins intre N. Titulescu si S. Albini); Petre Ispirescu; Rene Descartes; Craiova; Tabacarilor; Gutinului, Caraiman, Alexandru Borza, Ciprian Porumbescu, Portelanului, Molnar Piuariu- 2 locuri de parcare destinate incarcarii electrice; Fabricii de Zahar- 2 locuri de parcare destinate incarcarii electrice, Buna Ziua-4 locuri de parcare destinate incarcarii electrice
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Românii se pregătesc pentru prima minivacanță după Paște: patru zile libere la început de mai

După sărbătorile pascale, angajații din România vor beneficia de o nouă minivacanță de patru zile, în perioada 1 – 4 mai 2025, datorită deciziei Guvernului de a acorda zi liberă și vineri, 2 mai, pentru salariații din sectorul bugetar.
Conform Codului Muncii, Ziua Muncii, 1 Mai, este zi liberă nelucrătoare. Pentru a crea o punte între această zi și weekendul imediat următor, Guvernul a decis ca și vineri, 2 mai, să fie zi liberă pentru bugetari.
Cine beneficiază de minivacanță
Minivacanța se aplică în principal angajaților din sectorul public, cu câteva excepții:
- personalul din locuri de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului producției sau al serviciului;
- magistrații și personalul implicat în procese programate în data de 2 mai 2025.
Angajații din mediul privat vor avea liber doar pe 1 Mai, în funcție de politica fiecărui angajator.
Pauză binevenită și pentru elevi
Și elevii și cadrele didactice se vor bucura de această minivacanță. După revenirea la școală din vacanța de Paște, programată pentru luni, 28 aprilie, ziua de vineri, 2 mai va aduce o nouă pauză în calendarul școlar.
Deși ziua liberă este binevenită, aceasta va trebui recuperată până la finalul anului școlar 2024–2025, conform reglementărilor în vigoare.
Calendarul zilelor libere rămase în 2025, care nu sunt în weekend
Pe lângă minivacanța de început de mai, românii mai au parte de următoarele zile libere legale în cursul anului:
- 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)
- 25 decembrie – Crăciunul (joi)
- 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri)
EVENIMENT
Eparhia de Cluj-Gherla, mesaj la moartea Papei Francisc: Rămâne o figură luminoasă, un păstor al iubirii și al unității

Reprezentanții Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla au transmis un mesaj la la aflarea veștii că Suveranul Pontif, capului Bisericii Catolice, a murit.
Papa Francisc s-a stins din viață luni, în a doua zi de Paști, la vârsta de 88 de ani.
Eparhia de Cluj-Gherla, mesaj la moartea Papei Francisc
“Cuprinși de întristare, dar luminați de lumina Învierii Domnului nostru Isus Cristos, am aflat de trecerea la Casa Tatălui Ceresc a Sfântului Părinte Papa Francisc.
Pentru noi, credincioșii greco-catolici, el rămâne o figură luminoasă, un păstor al iubirii și al unității, cel care a pășit cu smerenie pe pământul Blajului și a ridicat la cinstea altarelor pe cei șapte episcopi martiri ai Bisericii noastre.
Memoria vizitei sale, a cuvintelor rostite și a gesturilor de apropiere față de suferințele și jertfa Bisericii Greco-Catolice din România, vor rămâne pentru totdeauna vii în inimile noastre.
Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa, cu milostivire și dragoste. În tradiția Bisericii noastre se spune că acela care trece la Domnul în perioada pascală este primit direct în Rai – iar noi nădăjduim că sufletul Sfântului Părinte Papa Francisc se odihnește acum în lumina lui Cristos cel Înviat.
În aceste momente și pentru perioada următoare să ne rugăm ca întreaga Biserică să rămână în unitate, sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu și sub ocrotirea Maicii Sfinte”, este mesajul reprezentanților Eparhiei de Cluj-Gherla.
Foto: Eparhia de Cluj-Gherla
ADMINISTRAȚIE
REPER Cluj-Napoca are un nou consilier local: Adela-Maria Șpaimoc se alătură echipei din Consiliul Local

Partidul REPER anunță validarea mandatului Adelei-Maria Șpaimoc în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca, începând cu data de 23 aprilie 2025.
Mandatul a fost preluat în urma vacantării poziției de către Ramona Strugariu, care a fost numită recent la conducerea Institutului Național al Justiției din Republica Moldova.
REPER Cluj-Napoca are un nou consilier local, Adela-Maria Șpaimoc
Adela-Maria Șpaimoc este antreprenor și consultant în resurse umane, cu pregătire în filologie și specializări în științe politice. Este implicată activ în cauze civice, cu un accent deosebit pe protecția animalelor și promovarea drepturilor acestora. Alături de Alexandra Holom, REPER Cluj-Napoca are acum două reprezentante în Consiliul Local.
„Ne dorim o legătură directă cu cetățenii și o reprezentare autentică a nevoilor reale din comunitate. Le mulțumim clujenilor pentru încrederea acordată și îi invităm să ne scrie oricând la cj@partidulreper.ro. Vom continua să fim o voce puternică în sprijinul unei administrații moderne, transparente și europene”, a transmis Camelia Sălcudean, președintă REPER.
REPER susține o viziune clară pentru Cluj-Napoca:
- combaterea traficului prin prioritizarea mobilității sustenabile;
- locuire echitabilă, cu prețuri accesibile pentru tineri și familii;
- protejarea patrimoniului arhitectural și natural;
- transparență în deciziile publice;
- sprijin activ pentru antreprenoriat verde și industrii creative.
EVENIMENT
BREAKING NEWS. Papa Francisc, liderul Bisericii Romano – Catolice, a murit în a doua zi de Paști

Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit.
Anunțul a fost făcut, luni, de Vatican, într-o declarație video.
Papa Francisc avea 88 de ani și a supraviețuit recent unei crize grave de pneumonie dublă.
Papa Francisc a murit
Cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo al Camerei Apostolice, a anunțat de la Casa Santa Marta moartea Papei Francisc prin următoarele cuvinte:
„Preaiubiți frați și surori, cu profundă durere trebuie să anunț moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii Sale. Ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați. Cu o imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a Dumnezeului Unic și Treimic”, potrivit Vatican News.
În ultimele zile, Suveranul Pontif i-a primit pe Regele Charles al Marii Britanii și Irlandei de Nord și pe Regina Camilla, dar a a vut o întrevedere și cu vicepreședintele SUA JD Vance.
Papa Francisc și-a dedicat o mare parte din pontificat apelurilor pentru pace, iar mesajul său din acest an, rostit în Duminica Paștelui, nu a făcut excepție. În cadrul binecuvântării Urbi et Orbi – „către oraș și către lume” – Suveranul Pontif a transmis un îndemn profund de speranță și credință.
De pe loggia Bazilicii Sfântul Petru, Papa, aflat încă în proces de recuperare după pneumonia bilaterală, a salutat mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru.
Francisc, primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit
El s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarului din cartierul Villa Devoto din Buenos Aires. La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel din Buenos Aires, apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.
În anul 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires. În consistoriul din 21 februarie 2001 papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la demnitatea de cardinal.
În data de 14 martie 2013, prima zi de după alegerea sa în funcția de episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, a vizitat Bazilica Santa Maria Maggiore și s-a închinat icoanei Salus populi Romani. La întâlnirea cu jurnaliștii din data de 16 martie 2013 a arătat că și-a ales numele de papă în amintirea lui Francisc de Assisi.[29] Cu aceeași ocazie a spus că i s-a sugerat să-și ia numele de Adrian, în semn de continuitate cu papa Adrian al VI-lea, scrie Mediafax.
Slujba de inaugurare a pontificatului său a avut loc la 19 martie 2013.
Papa Francisc vorbea cursiv spaniolă, limba oficială a Argentinei, italiana – limba maternă a părinților -, engleza, franceza, latina și germana, limbă în care și-a redactat teza de filosofie. Papa Francisc a vizitat România în perioada 31 mai-2 iunie 2019, sub genericul „Să mergem împreună!”
Nouă zile de doliu
Perioada de doliu durează nouă zile, data înmormântării și înmormântării urmând a fi hotărâtă de cardinali, relatează Reuters. Papa Francisc a refuzat fastul și privilegiul de a conduce Biserica Catolică. El a modificat și simplificat obiceiurile funerare papale în 2024.
Liturghia de înmormântare este de așteptat să aibă loc în Piața Sf. Petru, dar, spre deosebire de mulți predecesori, Francisc a cerut să fie înmormântat în Bazilica Sfânta Maria Major din Roma pentru a fi lângă icoana sa preferată a Madonei.
Francisc a cerut de asemenea să fie îngropat într-un sicriu simplu de lemn, spre deosebire de predecesorii care au fost îngropați în sicrie din chiparos, plumb și stejar.