Connect with us

ACTUALITATE

Peste 190 de turiști au avut nevoie de serviciile salvamontiștilor clujeni

Publicat


Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a prezentat forului tutelar – Consiliul Județean – situația intervențiilor efectuate pe parcursul sezonului de iarnă. Astfel, în intervalul decembrie 2020 – aprilie 2021, nu mai puțin de 192 de turiști au avut nevoie de serviciile salvamontiștilor clujeni.

„Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Categoric, din punct de vedere al activității de salvare pe munte, acest sezon a fost considerabil mai greu comparativ cu anii trecuți. Restricțiile de circulație specifice pandemiei i-au determinat pe mulți iubitori ai sporturilor de iarnă să schieze exclusiv pe pârtiile din județ, fapt care s-a reflectat inclusiv în creșterea activității și a numărului de cazuri ce au necesitat intervenția Salvamont. Important e că salvatorii și-au făcut pe deplin datoria, fapt pentru care le mulțumim și îi felicităm”.

Marea majoritate a intervențiilor salvatorilor, în urma celor 168 de solicitări, au avut loc pe pârtiile de schi din cele patru zone amenajate din județ: Băișoara, Buscat, Mărișel și Feleacu. Din cele 192 de cazuri la care s-a intervenit, 19 au fost predate echipajelor SMURD.

Un caz mai grav, la care a fost solicitat sprijin aero din partea elicopterului SMURD de la Jibou, a avut loc chiar în acest sfârșit de săptămână, pe pârtia din Mărișel, unde un bărbat de 55 de ani s-a accidentat. Suspiciunea a fost de fractură de femur cu deplasare, leziune care poate periclita viața pacientului, sprijinul aero fiind solicitat pentru transportul prompt la o unitate spitalicească.

De departe, cea mai „intensă” lună din punct de vedere al intervențiilor a fost, ca în fiecare an, ianuarie, când s-au înregistrat aproape jumătate din numărul total al cazurilor”, se arată în comunicatul CJ Cluj.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

BÂRLOGUL lui Lucian BLAGA la Cluj. “Să nu te CERŢI cu OAMENII mai mult decât cu TINE însuţi”. 60 de ani de la moartea poetului

Publicat

“Faptul că orice viaţă de pe pământ se termină prin moarte, nu dovedeşte că moartea este scopul vieţii”. Aşa spunea Lucian Blaga, de la moartea căruia se împlinesc 60 de ani, pe 6 mai. A locuit multă vreme şi la Cluj, în diferite locuri. Dar poate că cel mai drag loc al său a fost cel la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Cluj, care azi îi poartă numele. Era, este încă, o cămăruţă, denumită “Bârlogul lui Faust”, dar căreia i se spune şi Bârlogul lui Blaga.

Bârlogul lui Faust de la BCU Cluj (sursa foto BCU Cluj)

Chiriaş de Cluj

„În Cluj a stat în mai multe locuri, dar în chirie, nu a avut proprietăţi. A locuit ultima data pe strada Măcinului nr 20, parcă, într-un imobil cu două camera, la etajul al doilea. A stat şi pe str Moţilor, şi pe Clinicilor. La BCU are Bârlogul lui Blaga, Bârlogul lui Faust, cum se numea, între etaje. Acolo avea o cămăruţă unde a tradus Faust, al lui Goethe. Era în perioada când a fost scos de la Universitate. Lucian Blaga şi-a pus o puternică amprentă asupra Clujului”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

„A trăi la oraş înseamnă a trăi în cadru fragmentar şi în limitele impuse la fiecare pas de rânduielile civilizaţiei. A trăi la sat înseamnă a trăi în zarişte cosmică şi în conştiinţa unui destin emanat din veşnicie”, Lucian Blaga, 5 iunie 1937,  în discursul său de recepţie în Academia Română, intitulat „Elogiul satului românesc” („Discursuri de recepţie la Academia Română”, arhiva Cluj24)

În bârlogul său a lucrat mai mulţi ani, între 1952 şi 1959.

„Este biroul de sub scări, “nebănuitele trepte”. A mai răms doar cufărul lui Blaga acolo. El a stat acolo în perioada în care a tradus Faust. Bârlogul lui Faust, aşa e scris pe uşă. Avea şi o canapea, mai şi înnopta acolo. Se spune că de multe ori stătea în geam şi o urmărea pe doamna Daniello, cum ea urca pe actuala stradă Victor Babeş. Blaga fusese coleg la Universitate cu Leon Daniello… Ei au păstrat prietenia și in perioada când Lucian Blaga a fost scos de la catedra. Mai mult, prin sensibilitatea ei, prin cultura și inteligenta ei, Elen (Elena) i-a devenit muza… Reușind să îi trezească entuziasmul după experienţa tristă… Cel puțin o poezie îi este dedicată acesteia, „Portret”.

Mi-a povestit Ioan Muşlea, fiul directorului BCU, Ion Muşlea, că i-a spus Blaga când a terminat de tradus Faust: „Păcat ca nu mai trăiește Goethe să traducă Faust din românește, că ar ieși mai bine decât originalul de la 1800”. Era foarte mulțumit cum ieșise traducerea”, spune, pentru Cluj24, directorul BCU Cluj, Valentin Orga.

Iubiri de Cluj

Lucian Blaga n-a scăpat de fiorii dragostei nici în perioada clujeană. Şi a fost săgetat de mai multe ori.

“O preoteasă a fost muză a lui Lucian Blaga. Era soţia preotului Florea Mureşan. Era paroh la Biserica Ortodoxă din Deal, str Bisericii Ortodoxe. Ea se numea Eugenia şi patrona unele serate în cadrul cărora Blaga era nelipsit. A fost frapat de frumuseţea ei. I-a scris numeroase creaţii lirice. Blaga a avut mai multe aventuri sentimentale. Inclusiv cu nevasta lui Leon Daniello. Dar nu se ştie dacă aventurile astea sentimentale ale lui erau şi erotice. Dar se ştie că şi cu soţia marelui medic pneumolog a avut o idilă”, povesteşte Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

După Eugenia Mureşanu, a urmat Elena Daniello, soţia marelui medic, despre care se spune că o urmărea cu privirea din Bârlogul lui Faust.

Personalitate de Nobel

Lucian Blaga, 10 mai 1954, în Bârlogul lui Faust de la BCU Cluj (sursa foto: BCU Cluj)

Lucian Blaga (9 mai 1895, Lancrăm, 6 mai 1961, Cluj), eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat. Printre altele, se spune că el ar fi fost propus în 1956 pentru premiul Nobel pentru literatură. Propunerea ar fi făcut-o Rosa del Conte şi Basil Munteanu, la iniţiativa lui Mircea Eliade. Dar numele său nu figurează, totuşi, printre nominalizaţii acelui an.

Ardere (Lucian Blaga)

„Ființă tu – găsi-voi cîndva cuvenitul
sunet de-argint, de foc și ritul
unei rostiri egale
în veci arderii tale?
Al seminției mele cel din urmă sînt.
Pumn de lumină – tu, pumn de pămînt. Tu rodie,
Tu floare mie, cu puteri de zodie,
unde și cînd găsi-voi singurul cuvînt
în cercul nopții să te-cînt?
Nepriceput pe lîngă vetre
dar înțeles de zei și pietre,
cuvîntul unde-i – ca un nimb
să te ridice peste timp?
Cuvîntul unde-i – care leagă
de nimicire gînd și pas?
Mă-ncredințez acestui an, tu floare mie,
ca să sfîrșesc arzînd”.
(MaAv)

 

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

CLUJUL se vindecă de COVID-19. Încă un PIC de GALBEN

Publicat

Judeţul Cluj, alături de toată ţara, înregistrează tot mai puţine cazuri de COVID-19. Rata de infectare în judeţ este de numai 1,61/1.000.

 

Galben de Cluj

 

Capitala şi trei judeţe se află în scenariul galben de infectări cu SARS-CoV-2, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Bucureştiul a înregistrat o rată de infectare de 1,65 de cazuri la mia de locuitori, în scădere de la 1,78 – sâmbătă şi 1,90 – vineri.

Tot în zona galbenă (incidenţă între 1,5 şi 3) se regăsesc judeţele Alba – 1,54, Ilfov – 1,58 şi Cluj – 1,61, toate în scădere faţă de zilele precedente.

De asemenea, 38 de judeţe se află în zona verde (sub 1,5 cazuri la mia de locuitori), cele mai mici rate de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrându-se în Gorj – 0,28, Suceava – 0,32 şi Maramureş – 0,38.

Conform GCS, zonele cu cele mai multe cazuri nou confirmate de infecţie cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare sunt Bucureşti – 103, Prahova – 78 şi Cluj – 62.

Cele mai puţine cazuri noi s-au înregistrat în judeţele Covasna – 4 şi în Botoşani, Călăraşi, Sălaj şi Vaslui – câte 5 cazuri.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 857 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

63 de morţi în 24 de ore

Un număr de 63 persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Este vorba de 26 de bărbaţi şi 37 femei infectaţi cu noul coronavirus şi internaţi în spitalele din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

Dintre acestea, trei decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, unul la categoria de vârstă 50-59 ani, 15 decese la categoria 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 21 decese la peste 80 ani.

Conform GCS, 60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar pentru 3 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.

Până în prezent, 28.966 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România.

De la începutul epidemiei de COVID-19 şi până la acest moment, 190 de cetăţeni români aflaţi în străinătate au decedat.

 

857 de noi cazuri

 

Un număr de 857 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 20.400 de teste, a informat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică.

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează sursa citată.

Până duminică, pe teritoriul României au fost confirmate 1.066.111 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 1.013.666 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 7.512.130 de teste RT-PCR şi 965.316 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 14.654 de teste RT-PCR (5.524 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 9.130 la cerere) şi 5.809 de teste rapide antigenice.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 167 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Aproape 1.000 de persoane la terapie intensivă

 

Un număr de 6.488 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, dintre care 984 la terapie intensivă, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

În total, 19.494 de persoane confirmate cu infecţie cu SARS-CoV-2 sunt în izolare la domiciliu şi 6.701 se află în izolare instituţionalizată pe teritoriul României, a precizat GCS.

De asemenea, 46.643 de persoane se află în carantină la domiciliu şi 142 în carantină instituţionalizată.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 887 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

LIVE VIDEO/ 9 Mai – Ziua Europei, Ziua Independenței României și Ziua Victoriei, sărbătorite la Cluj-Napoca

Publicat

De

9 Mai – Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Europei și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial sunt sărbătorite în cadrul unei ceremonii publice organizată de Prefectura în cooperare cu Primăria Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina”.


În cadrul ceremoniei un detașament format din elevi ai Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu
Mureșan” Cluj-Napoca vor purta drapelele statelor membre ale Uniunii Europene.


Evenimentul va cuprinde următoarele momente:
– intonarea de către Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a Imnului Uniunii
Europene și a Imnului Național al României;


– oficierea serviciului religios;
– alocuțiuni privind sărbătorirea Zilei de 9 mai;
– scurt moment artistic în interpretatea Muzicii Militare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.


Ceremonia publică se va desfășura cu respectarea strictă a regulilor de distanțare fizică și
socială prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național privind prevenirea și combaterea
efectelor pandemiei de COVID-19.

Printre participanţi s-au numărat prefectul Tasnadi Szilard, primarul Emil Boc, preşedintele PNL Cluj, Daniel Buda, şefii IPJ Cluj şi ISU Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

LIVE VIDEO/ PSD Cluj, discuții cu clujenii despre Planul de Redresare și Reziliență, de Ziua Europei

Publicat

De

PSD Cluj împreună cu organizația PES activists Cluj și TSD Cluj discută la această oră cu clujeni, la Monumentul Memorandiștilor, aceștia având ocazia să-și exprime opinia, dorințele și nevoile cu privire la Planul de Redresare și Reziliență, dar și pentru a afla informații utile despre evoluția PNRR.

PSD Cluj transmite că, anul acesta, Ziua Europei este marcată de lansarea Conferinței privind Viitorul Europei, un set de acțiuni menite să culeagă opinia cetățenilor pentru reformarea Uniunii Europene. Momentul este influențat și de Summit-ul Social de la Porto care, sub influența stângii europene, va crea noi instrumente pentru dezvoltarea componentei sociale în Europa, cel mai important instrument pentru relansarea Europei după pandemie fiind Mecanismul pentru Redresare și Reziliență.

”Având în vedere situația incertă în care a ajuns România, după o nouă amânare la Bruxelles a planului, Partidul Social Democrat demarează multiple acțiuni prin care să facă auzită vocea cetățenilor, pentru a afla nevoile centrale ale României în vederea realizăriiunui plan sustenabil care să fie aprobat și pus în funcțiune pentru redresarea României.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate