Connect with us

ACTUALITATE

Peste 190.000 de cetăţeni maghiari din România vor primi prin poştă buletinele de vot pentru alegerile din Ungaria

Publicat


nagy 1

Peste 190.000 de cetăţeni maghiari care locuiesc în România vor primi prin poştă buletinele de vot pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care vor avea loc în 3 aprilie, a declarat miercuri la Cluj Attila Nagy, preşedintele Biroului Electoral Central din Ungaria (NVI).

Attila Nagy a atras atenţia asupra faptului că cei care au dobândit cetăţenia maghiară nu au primit automat şi drept de vot: pentru asta a fost nevoie şi de înregistrarea pe listele electorale. La alegerile parlamentare din Ungaria pot vota doar maghiarii care au mai făcut asta după obţinerea cetăţeniei sau care se înregistrează acum pe pagina de internet Valasztas.hu, până la termenul-limită de la 9 martie.

nagy 2

Întrebat de MTI, oficialul ungar a specificat că înregistrarea pe listele electorale expiră după zece ani, dacă persoana înregistrată nu a mai votat în acest răstimp. De fiecare dată când un cetăţean maghiar rezident în străinătate participă la vot, valabilitatea înregistrării este reînnoită pentru următorii zece ani.

Preşedintele NVI a subliniat că pe pagina de internet Valasztas.hu există şi posibilitatea modificării datelor persoanelor înscrise. A subliniat, totodată, importanţa anunţării schimbării adresei de domiciliu, a modificării numelui de familie în urma căsătoriei, respectiv importanţa anunţării deceselor – pentru ca persoanele acestea să fie scoase de pe liste.

Attila Nagy a subliniat, de asemenea, că odată cu alegerile parlamentare din acest an, în Ungaria are loc şi un referendum.

A relatat că în plicurile pe care cetăţenii maghiari din România le vor primi prin poştă se vor regăsi următoarele: o fişă cu informaţii generale, o fişă de identificare a alegătorului, un buletin de vot pentru alegerile parlamentare şi un buletin de vot pentru referendum, respectiv un plic interior – în care se vor introduce cele două buletine de vot şi un plic de răspuns, pentru transmiterea în Ungaria a votului.

Cum se trimit plicurile

Alegătorii trebuie să introducă cele două buletine de vot completate în plicul interior, care va fi sigilat. Fişa de identificare trebuie completată cu numele şi datele personale care se regăsesc în documentele emise de autorităţile din Ungaria, apoi semnată. Plicul interior şi fişa de identificare trebuie, apoi, introduse în plicul de răspuns, acesta urmând să fie transmis în Ungaria, la NVI.

Attila Nagy a subliniat că returnarea plicului de răspuns care conţine votul exprimat este responsabilitatea alegătorului. În acest scop, alegătorul poate apela şi la ajutorul organizaţiilor maghiare locale. Cel mai sigur ca scrisorile cu buletinele de vot să ajungă la misiunile diplomatice ale Ungariei; dacă vor fi transmise prin poştă, se poate întâmpla să nu ajungă la timp la Budapesta.

Preşedintele NVI a mai spus că începând cu data de 19 martie, consulatele Ungariei vor fi deschise între orele 6 şi 22, pentru a primi voturile prin corespondenţă. La consulate este asigurat secretul votului, dar în acelaşi timp se oferă şi asistenţă în completarea fişei de identificare.

Attila Nagy a explicat că la misiunile diplomatice pot vota şi cetăţeni maghiari cu domiciliul permanent în Ungaria, dacă au solicitat acest lucru până la termenul-limită de la 25 martie.

Sursa: MTI

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. tudy

    februarie 23, 2022 la 3:57 pm

    Da gratie lui Basescu zis si PETROV!!! pana la urma astia voteaza in 2 locuri?????ILEGAL EVIDENT..si Basescu scapa din nou??

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Protopop reformat: La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară

Publicat

Un reprezentant al Bisericii Reformate a declarat că la grădiniţa din Huedin, care a fost construită de Biserică cu sprijinul statului ungar, pot veni şi copii români, însă limba de predare va fi limba maghiară, a anunţat cotidianul maghiar „Krónika”, în ediţia sa de vineri.

ăecația protopopului reformat al Tării Călatei, István M. Vincze, vine după ce noua grădiniţe de la Huedin, construită cu sprijinului statului ungar, a stârnit indignare la Huedin.

Preşedintele organizaţiei locale PSD a spus că partidul său va vota hotărârea de Consiliu Local Huedin– necesar pentru funcţionarea grădiniţei în cadrul sistemului de stat – numai dacă noua clădire va deservi toţi copiii oraşului, indiferent de naţionalitate acestora.

Citește și PSD se opune grădiniței cu predare doar în limba maghiară la Huedin. Se anunță o ședință cu SCÂNTEI a Consiliul Local

Politicianul social-democrat a pus şi condiţia ca celelalte două grădiniţe ale oraşului – care funcţionează în clădiri vechi – să fie închise, iar copiii să fie mutaţi în noua grădiniţă.

Nimeni nu este exclus

Ca răspuns la acuzaţiile de discriminare ale PSD, protopoul a explicat că “nimeni nu este exclus, grădiniţa este deschisă în faţa tuturor”. Însă a mai adăugat şi că limba de predare din noua clădire va fi limba maghiară, aceasta fiind o cerinţă din partea finanţatorului construirii clădirii.

Citește și Primarul din Huedin a revocat ședința Consiliului Local în care se discuta înființarea grădiniței în limba maghiară

Episcopul a remarcat că biserica pune clădirea la dispoziţia municipalităţii fără niciun cost, singura solicitare fiind doar aceea ca educaţia să se facă în limba maghiară. István M. Vincze şi-a exprimat şi îngrijorarea cu privire la faptul că din cauza disputei, decizia de consiliu local necesară nu poate fi luată deocamdată.

Iar acest lucru ar fi necesar pentru ca la startul anului şcolar, în noua clădire să poată începe educaţia. Într-o declaraţie dată miercuri agenţiei ungare de presă MTI, Mária Búzás Fekete, viceprimarul oraşului Huedin, şi-a exprimat speranţa că problema va putea fi rezolvată, pe plan local existând o coaliţie formată între PNL şi UDMR.

Cât a costat grădinița

Noua grădiniţă de la Huedin care a fost construită de Biserica Reformată, cu sprijinul statului ungar, a fost inaugurată la 17 iulie.

Edificiul cu două niveluri a costat 300 de milioane de forinţi (760 000 de euro) şi va găzdui patru grupe de grădiniţă şi o grupă de creşă.

Din cei 9300 de locuitori ai oraşului Huedin – considerată “capitala” Ţării Călatei – aproape 30% sunt maghiari, în apropiere existând şi o serie de sate majoritar maghiare.

În consiliul local format din 15 membri, PNL are şase reprezentanţi, UDMR şi PSD câte trei, iar USR, doi; un consilier local a fost ales ca independent.

Sursa: MTI

Sursa foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Trei persoane, amendate de Poliția Locală Cluj-Napoca. Au refuzat să se recenzeze. Cât a fost amenda

Publicat

De

recensamant principala

Prin dispoziția primarului Emil Boc, în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, au fost desemnate persoane care să aplice sancțiuni contravenționale în baza OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021.

”La nivelul Direcției Generale Poliția Locală au fost întocmite trei procese verbale în urma constatării contravenției prevăzută de art. 54, alin. 1, litera b din OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021.

Menționăm că persoanele sancționate nu au fost de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal”, arată Primăria Cluj-Napoca într-un răspuns pentru Cluj24.

6 luni de recensământ

Litera b) a OUG nr. 19/2020 se referă la refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete, iar amenda aplicată este între 1.000 și 3.000 de lei.

În cele 3 cazuri s-a aplicat amenda minimă, de 1000 de lei.

Recensământul populației și locuințelor s-a desfășurat în perioada 1 februarie – 31 iulie.

answear.ro

Citește mai departe

Uncategorized

VIDEO FOTO. Cum au salvat pompierii clujeni doi pui de mistreț căzuți într-un canal din Mănăștur

Publicat

De

mistre 1

Pompierii clujeni au fost solicitați în cursul nopții de jois spre vineri să elibereze doi pui de mistreți care au căzut într-un canal de pe strada Mirăslău din Cluj-Napoca.

”Apelul de urgență a venit în jurul orei 1:20, iar la fața locului s-a deplasat un echipaj de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca. Pompierii au constatat faptul că doi pui de mistreț se aflau într-un canal adânc de aproximativ 2 metri. Folosind o crosă lasou, pompierii au scos mistreții afară din canal.

mistre 2

Citește și Mistreți pe o stradă din Cluj-Napoca. Au intervenit pompierii și jandarmii

De asemenea, s-a solicitat sprijinul colegilor de la Detașamentul 1, care s-au deplasat cu o cușcă specială pentru animalele sălbatice. În cele din urmă, mistreții au fost eliberați în siguranță în pădure.

La această misiune am fost sprijiniți de către Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului”, au precizat pompierii de la ISU Cluj.

mistre 3

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Julia, mamă cu copil din Ucraina, s-a refugiat la Cluj din prima zi a războiului: „Ucraina e cu 10 ani în urma României”

Publicat

whatsapp image 2022 08 08 at 2.11.50 pm (2)

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Julia Holovko este o tânără mamă din Odessa, care s-a refugiat la Cluj din prima zi a războiului, împreună cu soțul, fiul și părinții săi.

„Am plecat atât de repede încât lumea nu apucase să se mobilizeze. Nu erau ajutoare la graniță, nici grupuri de Facebook, nimic”, spune ea, pentru Cluj24.

Au trecut prin Republica Moldova, prima oprire fiind la Iași, unde s-au întâlnit cu un cuplu de oameni mai în vârstă ce i-a sfătuit să se stabilească la Cluj. Erau șocați legat de tot ceea ce se întâmplă și, pe lângă sfaturile și vorbele bune, i-au găzduit până familia a plecat mai departe.

„Voiau din tot sufletul să ne ajute. Noi le-am zis că am văzut niște poze cu Clujul și că ne-am îndrăgosit de el. Când au auzit asta, ne-au susținut din prima secundă, spunându-ne că e un oraș bun, cu multe posibilități”, adaugă Julia.

whatsapp image 2022 08 08 at 2.11.50 pm

Un clujean darnic le-a oferit un cămin: „Ne simțim ca acasă”

Astfel, au început căutările, până au găsit un anunț imobiliar pe Facebook.

„Am văzut un apartament pe internet. Pe moment, nu procesam tot ceea ce se întâmplă, nu mi-am dat seama că oamenii sunt atât de dispuși să ajute, iar eu nici nu mă gândeam să locuiesc gratis undeva, insistam să plătesc.

Dar, până la urmă, am întâlnit un bărbat pe nume Radu, care ne-a oferit – gratuit, prin programul 50 + 20 – o casă în cartierul Bună Ziua. Nu era ocupată și a preferat să o ofere gratis unei familii din Ucraina, decât să o țină pentru el, fără să o folosească.

Locuiește lângă noi și tatăl lui știe puțină rusă, astfel că ne simțim ca acasă pentru că, uneori, părinții mei – care au venit mai târziu și acum locuiesc cu noi – stau la povești de seară cu el. Totodată, e ca un bunic pentru băiatul meu”, continuă ea.

whatsapp image 2022 08 08 at 2.11.50 pm (1)

Schimbările din viața copilului: „Ne învață cuvinte în română”

Acesta a fost transferat la o grădiniță privată, unde educatoarea se întâmplă să știe rusă.

„E o grădiniță pentru români, nu există programe pentru ucraineni, dar educatoarea e din Republica Moldova și știe rusă, astfel că îl ajută cu acomodarea. E preferata lui.

Fiind mic, e ca un burete ce absoarbe informații, iar prin joc, îi e mai ușor să se integreze în noul colectiv, deși toți sunt străini.

A ajuns să învețe cuvinte în română și, uneori, spune ceva în ucraineană, ca la sfârșitul propoziției să vorbească în română, iar noi să nu înțelegem ce zice.

Știe cuvintele de bază și ne ajută pe partea de vocabular, în contextul în care și noi încercăm, la rândul nostru, să învățăm limba, dar la un nivel mai avansat, cu noțiuni de gramatică și așa mai departe”, descrie Julia.

Cu toate acestea, băiatul era vizibil trist la început.

„Plângea mult, era stresat din cauză că mergeam dintr-o parte în alta, fără să avem un loc pentru noi. Acum e fericit că are o casă. Grădinița e în română, dar e foarte benefică pentru el”, adaugă ucraineanca.

whatsapp image 2022 08 08 at 2.11.48 pm

Impresiile Juliei despre Cluj: „Seamănă cu Odessa. E un oraș sigur cu oameni extrem de primitori”

În ceea ce o privește, e de părere că procesul de adaptare nu a fost unul cu multe provocări.

„Stilul de viață și orașul, în sine, e similar cu Odessa. Ambele sunt orașe europene dezvoltate.

Dincolo de acest aspect, e un oraș sigur, unde mă simt ca acasă, datorită oamenilor extrem de primitori pe care i-am întâlnit de când sunt aici”, susține Julia.

În Odessa a lucrat în domeniu IT împreună cu soțul ei.

„Eu am făcut o pauză, dar plănuiesc să mă angajez din nou”, indică ea.

Viața în orașul natal înainte de război era una liniștită, conform spuselor sale. Când nu lucra la birou, lucra de acasă, petrecea weekendurile cu familia și prietenii și, din când în când, mergea în vacanțe.

Acum că a izbucnit războiul și a fost nevoită să plece din țară, își petrece timpul liber făcând yoga cu o profesoară ucraineancă, venită tot la Cluj.

whatsapp image 2022 08 08 at 2.12.15 pm

Copilul unei prietene, din spital în buncăr: „Vor să distrugă orice ne-ar putea ajuta sau conferi un trai decent”

Prietenii din Odessa o țin la curent cu situația de acolo.

„Nu mai e bombardat la fel de mult ca alte orașe, dar alarmele și sirenele continuă să se audă. Mi-au spus că e insuportabil să locuiești acolo.

Un copil de-al unei prietene se afla la spital pentru îngrijiri speciale, dar a trebuit să meargă de urgență într-un adăpost, fiindcă spitalele sunt ținta principală a rușilor. Vor să distrugă orice ne-ar putea ajuta sau conferi un trai decent”, explică ucraineanca.

Organizatoarea unui protest la Cluj

De aceea, a organizat un protest în Piața Unirii, unde s-au strâns aproximativ 100 de persoane, care au cântat melodii ucrainene de război și au strigat în cor că Rusia e teroristă.

„Scopul întâlnirii a fost de a vorbi despre Tratatul de la Geneva, care nu este respectat de ruși.

Actul vizează tratamentul prizonierilor de război, aspect de care nu se ține cont în prezent, din cauza faptului că rușii torturează soldații ucraineni, deși sunt obligați să se asigure că aceștia trăiesc în condiții decente”, a precizat Julia.

Astfel, a ridicat nivelul de conștientizare, sperând la remedierea situației.

„Mai mult de atât nu știu ce putem face, contează să fim și optimiști. Cu cât ne adâncim mai tare în gânduri, cu atât e mai rău”, adaugă ea.

Citește și VIDEO FOTO. Protest împotriva RĂZBOIULUI din Ucraina în Piața Unirii. ”Rusia este un stat TERORIST”

whatsapp image 2022 08 08 at 2.11.50 pm (3)

Gânduri despre război: „Vrem doar să ridicăm nivelul de conștientizare. E datoria noastră”

Se va întoarce în țară atunci când va simți că va putea trăi în siguranță. Trasând o paralelă, deși cele două țări sunt foarte similare pentru ea, e de părere că Ucraina e cu 10 ani în urma României, iar războiul a încetinit dezvoltarea țării sale natale.

„Nu îmi fac așteptări, așa că până când va fi posibil să mă întorc, îmi fac datoria de cetățean și dau vorba mai departe. Cred că e responsabilitatea tuturor ucrainenilor în acest moment.

Totuși, nu vreau să se înțeleagă greșit. Noi nu suntem invidioși că alții, românii, de exemplu, duc vieți liniștite. Prin ceea ce facem, aceste mișcări sau proteste, vrem doar să ridicăm nivelul de conștientizare. E datoria noastră.

Nu în ultimul rând, îi mulțumesc comunității pentru ospitalitate și răbdare. Românii luptă cot la cot cu noi și sunt de părere că victoria e de partea noastră, atât a ucrainenilor, dar și a românilor, pentru că s-au implicat și ne-au susținut de la bun început”, conchide Julia.

drmax.ro/

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Юлія, мати з дитиною з України, ховалася в Клужі з першого дня війни: «Україна відстала від Румунії на 10 років»

Юлія Головко – молода мама з Одеси, яка з першого дня війни разом із чоловіком, сином та батьками переховувалась у Клужі.

«Я так швидко пішла, що люди не встигли мобілізуватися. Ніякої допомоги на кордоні не було, жодних груп у Facebook, нічого”, – каже вона для Cluj24.

Вони проїхали через Республіку Молдова, першою зупинкою були в Яссах, де зустріли старшу пару, яка порадила їм оселитися в Клужі. Вони були шоковані всім, що відбувається, і, окрім порад і добрих слів, приймали їх, поки сім’я не роз’їхалася.

«Вони дуже хотіли нам допомогти. Ми сказали їм, що бачили кілька фотографій Клуж і закохалися в нього. Коли вони це почули, то з першої секунди нас підтримали, сказали, що це хороше місто з багатьма можливостями», – додає Юлія.

Щедрий житель Клужа запропонував їм дім: «Ми відчуваємо себе як вдома»

Так почалися пошуки, поки не знайшли оголошення про нерухомість у Facebook.

«Побачила квартиру в інтернеті. На даний момент я не сприймала все, що відбувається, я не усвідомлювала, що люди так охоче допомагають, і я навіть не думала про те, щоб жити десь безкоштовно, я наполягала на тому, щоб заплатити.

Але, зрештою, ми зустріли чоловіка на ім’я Раду, який запропонував нам – безкоштовно, через програму 50 + 20 – будинок у районі Буне Зіуа. Вона не була зайнята і воліла передати його родині в Україні безкоштовно, ніж залишити собі, не користуючись ним.

Він живе поруч з нами, і його батько трохи знає російську, тому ми почуваємося як вдома, тому що іноді мої батьки, які приїхали пізніше і тепер живуть з нами, сидять з ним за вечірніми історіями. Водночас для мого хлопчика він як дідусь», – продовжує вона.

Зміни в житті дитини: «Він вчить нас слів румунською»

Його перевели в приватний дитсадок, де вихователька знає російську.

«Дитячий садок для румунів, для українців немає програм, але вихователька з Республіки Молдова, знає російську, тому допомагає з проживанням. Це його улюблене.

Будучи маленьким, він як губка, яка вбирає інформацію, і через гру йому легше влитися в новий колектив, хоч усі вони чужі.

Врешті-решт він вивчив слова румунською, іноді щось говорить українською, так що в кінці речення він говорить румунською, і ми не розуміємо, що він говорить.

Він знає основні слова та допомагає нам зі словниковим запасом, у контексті, коли ми також намагаємося вивчити мову, але на більш просунутому рівні, з поняттями граматики тощо», – описує Юлія.

Однак спочатку хлопець помітно сумував.

«Він багато плакав, був у стресі, тому що ми ходили з одного місця в інше, не маючи місця для себе. Тепер він щасливий, що має дім. Садочок румунською, але йому це дуже вигідно», – додає українець.

Враження Юлії про Клуж: «Схоже на Одесу. Це безпечне місто з надзвичайно гостинними людьми”

Щодо неї, то вона вважає, що процес адаптації не був складним.

«Стиль життя і саме місто схоже на Одесу. Обидва є розвиненими європейськими містами.

Крім того, це безпечне місто, де я почуваюся як вдома, завдяки надзвичайно привітним людям, яких я зустріла з тих пір, як я тут», — каже Юлія.

В Одесі разом із чоловіком працювала в IT-сфері.

«Я взяла перерву, але планую повернутися до неї», — вказує вона.

Життя в рідному місті перед війною було спокійним, каже він. Коли її не було в офісі, вона працювала вдома, проводила вихідні з родиною та друзями, а іноді їздила у відпустку.

Тепер, коли почалася війна і їй довелося покинути країну, вона проводить свій вільний час, займаючись йогою з українським викладачем, який також приїхав до Клужа.

Дитина друга, від лікарні до бункера: «Вони хочуть знищити все, що могло б нам допомогти чи дати гідне життя»

Друзі в Одесі інформують її про ситуацію там.

«Його не так сильно бомблять, як інші міста, але сигналізація та сирени все одно вмикають. Мені казали, що там жити нестерпно.

Дитина подруги була в лікарні для особливого догляду, але її довелося терміново відправити в бункер, тому що лікарні – головна ціль росіян. Вони хочуть знищити все, що могло б нам допомогти чи дати гідне життя», – пояснює українка.

Організатор протесту в Клужі

Тому вона організувала акцію протесту на Юніон-сквер, де зібралося близько 100 людей, які співали українські військові пісні та хором кричали, що Росія – терорист.

«Метою зустрічі було говорити про Женевський договір, який не дотримується росіянами.

Закон стосується поводження з військовополоненими, яке наразі не береться до уваги через те, що росіяни катують українських солдатів, хоча вони зобов’язані забезпечити їм гідні умови», – сказала Юлія.

Таким чином вона підвищила рівень обізнаності, сподіваючись виправити ситуацію.

«Крім того, я не знаю, що ми можемо зробити, важливо бути оптимістом. Чим глибше ми заглиблюємося в думки, тим гірше», – додає вона.

Читайте також ВІДЕО ФОТО. Протест проти ВІЙНИ в Україні на площі Юніон. „Росія – ТЕРОРИСТИЧНА держава”

Думки про війну: «Ми просто хочемо підвищити обізнаність. Це наш обов’язок”

Вона повернеться до країни, коли відчує, що зможе жити безпечно. Проводячи паралель, хоча для неї ці дві країни дуже схожі, вона вважає, що Україна на 10 років відстала від Румунії, а війна загальмувала розвиток її рідної країни.

«У мене немає жодних очікувань, тому поки не з’явиться можливість повернутися, я виконую свій громадянський обов’язок і поширюю інформацію. Я вважаю, що зараз це відповідальність усіх українців.

Однак я не хочу, щоб це неправильно зрозуміли. Ми не заздримо, що інші, румуни, наприклад, живуть мирно. Через те, що ми робимо, ці рухи чи протести, ми просто хочемо підвищити обізнаність. Це наш обов’язок.

Нарешті, я дякую громаді за гостинність і терпіння. Румуни борються з нами пліч-о-пліч і я вважаю, що перемога на нашому боці, як українців, так і румунів, тому що вони підключилися і підтримали нас із самого початку», – підсумовує Юлія.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate