Connect with us

ACTUALITATE

Peste 1600 de clujeni s-au înscris la examenul de REZIDENȚIAT. Cum pot fi sprijiniți

Publicat


examen

Pe 21 noiembrie, absolvenții facultăților de Medicină generală, Medicină dentară și de Farmacie din România susțin cel mai important test din cariera lor – examenul național de Rezidențiat.

În total, peste 12.000 de persoane s-au înscris la concurs, absolvenți mai noi sau mai vechi ai celor trei domenii medicale. Îi așteaptă un examen serios: 200 de grile, 4 ore pentru rezolvarea acestora, și presiunea atingerii unui prag de minim 60% din punctajul maxim realizat la nivel național, în vederea promovării.

Deși concurența mare este o constantă a ultimilor ani, parcă niciodată nu a fost mai ascuțită ca acum. Pentru Medicina Generală, 1,56 candidați se luptă pentru fiecare loc disponibil. Lucrurile nu stau mai bine nici la Medicina Dentară – 2,24 pe loc. Situați cea mai delicată e întâlnită la Farmacie, unde 3,8 absolvenți candidează pentru fiecare loc scos la concurs. Merită semnalat că viitorii rezidenți pe Medicină Generală au la dispoziție și 221 de posturi în unitățile spitalicești din sectorul public.

Concurență mare și la Cluj

Un număr de  1609 de clujeni s-au înscris la examenul de anul acesta la examenul de Rezidențiat. Concurența este mare, iar cei 746 de absolvenți de Medicină generală, 322 absolvenți de Medicină dentară, respectiv 541 absolvenți de Farmacie din Cluj Napoca așteaptă examenul final cu sufletul la gură.

Cum pot fi sprijiniți viitorii medici?

Tabloul de anul acesta este oricum, nu mai simplu nu. Bibliografie și tematică schimbate, candidați mulți, concurență mare… provocări pe măsură. Cine îi sprijină pe viitorii medici în tot acest proces? Cine îi susține de-a lungul efortului de învățare? Care sunt reperele și resursele pe care le folosesc pentru a se orienta cât mai bine?

Răspunsurile sunt doar aparent greu de formulat. Platforma de pregătire Grile-Rezidentiat.ro (www.grile-rezidentiat.ro) oferă suport și resurse pentru peste 6900 de viitori rezidenți. Acestora li se adaugă alte câteva mii de utilizatori care utilizează funcțiile gratuite ale aceleiași platforme. Unii dintre aceștia din urmă susțin Rezidențiatul anul acesta, iar alții se pregătesc pentru examenul din 2022. Peste 60% dintre candidații ultimilor ani s-au pregătit cu ajutorul Grile-Rezidentiat.ro.

De la inaugurare (2015) și până în prezent, 65 de mii de studenți s-au bucurat de testele, textele și instrumentele elaborate de echipa Grile-Rezidentiat.ro: 15 membri, la care se adaugă 40 de medici, farmaciști și stomatologi care au creat conținut din noua bibliografie.Platforma funcționează pe tiparul concursului național de rezidențiat, prin întrebări de tip grilă, având un portofoliu imens, de aproape 20.000 de grile din bibliografia nouă. La finalul lunii octombrie 2021 a fost depășită o bornă importantă: 2 milioane de teste rezolvate pe platformă.

Grile – rezidențiat

Viitorii rezidenți se bucură de o serie amplă de unelte și de funcții pe Grile-Rezidentiat.ro. Astfel, au posibilitatea de a face simulări oricând doresc, pot crea teste doar cu grilele greșite în prealabil, interacționează în timp real cu ceilalți utilizatori, dar și cu moderatorii platformei și, în general, se obișnuiesc cu atmosfera de concurs.

În aceeași ordine de idei, în 2018 a fost lansat Blogul Grile-Rezidentiat.ro, unde doi medici, un istoric și un psiholog publică cu regularitate articole și materiale de interes pentru viitorii rezidenți. Anul trecut, în 2020, a fost lansat Podcastul Grile-Rezidentiat.ro, unde gazda, dr. Cătălina Voinea, intervievează medici de pe diverse specialități într-un efort de a ajuta comunitatea studențească să ia o decizie informată în perspectiva susținerii cu succes a concursului național de rezidențiat. Mai aproape de noi, în primăvara acestui an, a apărut și Mindcastul Grile-Rezidentiat.ro, unde dr. Teo Dumitru a reușit să extindă interviurile dincolo de granița specialităților medicale, abordând și subiecte din sfera dezvoltării personale.

Platformă de medicină 3D

Poate că cea mai importantă resursă pentru efortul de fixare a informațiilor medicale este chiar aplicația BIOMAP. Este prima platformă de medicină 3D lansată în România (2019). De cele peste 900 de elemente anatomice și patologii documentate și transpuse în 3D se folosesc peste 55 de mii de utilizatori. Cine sunt utilizatorii? Sunt elevii care plănuiesc să dea admiterea la Medicină, studenții aceleiași specializări, medicii rezidenți, specialiști și primari care înțeleg valoarea educației digitale permanente.

Așadar, în ciuda concurenței copleșitoare și dincolo de probleme inerente sistemului sanitar, știute sau doar intuite de cei mai mulți dintre noi, viitorii rezidenți au la dispoziție numeroase resurse de educație digitală. Acestea sunt nu doar moderne, bine optimizate și ușor de utilizat, ci și bine țintite. Eficiența pregătirii cu ajutorul Grile-Rezidentiat.ro și a BIOMAP se verifică prin rezultatele preponderent pozitive obținute de medicii, studenții și de elevii

Exodul medicilor români nu a fost încă oprit, și poate că e imposibil de atins un asemenea obiectiv, date fiind condițiile de lucru și veniturile mai atractive din Occident. Totuși, cei care aleg să rămână în țară, care se pregătesc pentru o carieră într-un domeniu dificil și onorabil în egală măsură, o fac și cu speranța că în România există condiții optime de instruire. Cadrul există, entuziasmul e mare, la fel și efortul de învățare, iar medicii de mâine vor fi cu siguranță mai buni și mai implicați în actul medical.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zile LIBERE 2024. Câte mai sunt până la finalul anului și când va fi următoarea MINIVACANȚĂ

Publicat

birou gol zile libere e1519215884228

Au fost șase zile libere de 1 Mai și Paște, se pregătește minivacanța de Rusalii. Vom avea un weekend prelungit, cu trei zile libere, în perioada 22-24 iunie, perioadă în care elevii vor fi deja în vacanța de vară.

În august, minivacanța de Sfânta Maria va fi de 4 zile. 15 august pică joia, vineri este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend, scrie Alba24.ro.

Zile LIBERE 2024. Câte mai sunt până la finalul anului și când va fi următoarea MINIVACANȚĂ

Ziua Națională și Sfântul Andrei vor fi în weekend. Ziua de Crăciun va pica miercurea. Cu ziua-punte de la Guvern din 27 decembrie, vor fi cinci zile libere.

Cum se recuperează zilele libere până la finalul anului

Prin hotărârea 1.307/din decembrie 2023, Guvernul a decis modalitatea în care se recuperează zilele libere acordate în plus.

Actul normativ prevede că pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.

Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru

până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.
Pentru munca prestată prin prelungirea programului, nu se acordă timp liber corespunzător.

Care sunt excepțiile

Zilele libere menționate nu se acordă în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Nu se aplică nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.

De asemenea, nu se aplică nici participanților în aceste procese.

Zile libere până la finalul anului 2024

sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului
duminică, 23 iunie – Rusaliile
luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii
joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
joi, 26 decembrie – a doua zi de Crăciun
vineri, 27 decembrie – zi punte spre weekend

Alte zile libere

Salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:

– căsătoria salariatului – 5 zile (cinci zile lucrătoare)
– nașterea unui copil – 5 zile (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
căsătoria unui copil – 3 zile
– schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile (lucrătoare)
– la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile
– la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi
– schimbarea domiciliului în aceeași localitate– 3 zile lucrătoare
– îngrijirea sănătății copilului – 1 zi (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și 2 zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)

În situațiile în care evenimentele de mai sus apar în timpul efectuării concediului de odihnă acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată cu roțile-n sus pe strada Donath din Cluj-Napoca

Publicat

Un accident rutier a avut loc luni seara pe strada Donath din Cluj-Napoca, anunță ISU Cluj.

Din primele informații, o mașină s-a răsturnat pe plafon. Echipaje medicale și de poliție sunt la fața locului.

Vom reveni cu detalii.

Sursa foto: Facebook – Info Trafic Cluj-Napoca

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Prima campanie de stomatologie mobilă din Cluj, cu sprijinul UMFIH. Smilemobilul a ajuns la Iara

Publicat

consultații stomatologice

Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, împreună cu Regina Maria Dental Clinics și Smilemobilul în baza unui parteneriat public-privat, demarează prima campanie de stomatologie mobilă din județul Cluj.

În cadrul acestei campanii, medici rezidenți voluntari oferă consultații și tratamente stomatologice gratuite copiilor din zonele rurale ale județului Cluj.

50 de copii din Iara, consultați

consultații stomatologice

”Săptămâna trecută, Smilemobilul a fost în localitatea Iara, unde peste 50 de copii din clasele primare au beneficiat de consultații, extracții, igienizări profesionale, obturații și sigilări.

Scopul acestui program, care a început în luna martie, este de a încuraja formarea unor deprinderi sănătoase în ceea ce privește igiena dentară și tratamentul precoce în cazul apariției unor astfel de afecțiuni.
Smilemobilul își propune să ajungă în zone rurale fără acoperire stomatologică. Până în prezent, 220 de pacienți au primit consultații și tratamente gratuite în cadrul acestui program.
Din totalul de cabinete și clinici stomatologice din România doar 13% sunt situate în mediul rural”, arată UMFIH.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sportivii clubului Elite Martial Arts Cluj-Napoca, rezultate de excepție la Campionatul Național de Karate WUKF

Publicat

karate

Sportivii clubului Elite Martial Arts din Cluj-Napoca au participat în weekend la Campionatul Național de Karate WUKF  de la Brașov, clasându-se pe locul 7 din 59 de cluburi participante obținând, obținând mai rezultate de excepție.

Astfel, Trută Denis a ocupat de 3 ori locul 1, la kumite individual, echipe kumite rotativ și echipe shobu sanbon
Poenar Gabi: 2 x locul 1 la echipe kumite rotativ și echipe shobu sanbon
Chis David: 2 x locul 1 la echipe kumite rotativ și echipe shobu sanbon și 1x locul 3 la kumite individual
Chis Andrei: 1 x locul 1 la kumite echipe rotativ
Lucaci Darius: 1 x locul 1 la kumite echipe rotativ
Florea David: 2 locul 1 la kumite individual și kumite echipe rotativ și 1 x locul 3 kata individual
Trif Daria: 1 x locul 2 la kumite individual
Moldovan Roxana: 1 x locul 3 la kata individual.

”Felicitări tuturor pentru performanța extraordinară și pentru efortul depus!”, au transmis reprezentanții clubului.

karate

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax