Connect with us

EVENIMENT

Peste 11.000 lei amenzi într-o singură zi pentru nerespectarea normelor de protecție, la Cluj

Publicat


Autoritățile clujene au aplicat amenzi de peste 11.000 lei amenzi într-o singură zi pentru nerespectarea normelor de protecție.

,,În cursul zilei de 8 octombrie a.c., sub autoritatea Instituției Prefectului, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Venterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj au acționat în vederea limitării răspândirii virusului COVID-19.

În cadrul activităţilor desfăşurate în sistem integrat, peste 500 de forţe au efectuat verificări în zonele aglomerate, centre comerciale, pieţe şi mijloace de transport în comun.

Astfel au fost verificate peste 600 de persoane și circa 100 de societăți comerciale, cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse în contextul stării de alertă,.

Totodată, ca urmare a nerespectării normelor de protecție individuală prevăzute de Legea 55/2020, s-a impus aplicarea unui număr de 66 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.200 de lei”, potrivit IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Rapsodul Grigore Leșe a fost EXTERNAT. El a fost diagnosticat cu GRIPĂ și se află acasă

Publicat

lese

Rapsodul popular Grigore Leșe a fost externat, după ce miercuri seara i s-a făcut rău la finalul unui  recital susținut la Botoșani. Medicii l-au diagnosticat cu gripă.

Artistul a cântat la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoșani, la finalul cântării acuzând amețeli și temperatură. Starea lui de sănătate agravându-se ulterior, acesta a fost transportat de urgență, cu o ambulanță care l-a luat de la  hotel, la Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.

Rapsodul Grigore Leșe a fost EXTERNAT. El a fost diagnosticat cu GRIPĂ și se află acasă

După ce i s-au făcut analizele, medicii l-au diagnosticat cu gripă. Artistul a fost externat și se află acasă.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Distracție la Buscat (Băișoara – Cluj). Winter Tour revine în forță pe pârtiile de schi din țară

Publicat

De

Winter

Winter Tour, cel mai longeviv eveniment de iarnă din România, revine anul acesta cu cea de-a 12-a ediție, într-o formula nouă ce aduce iubitorilor de munte și de iarnă 5 weekenduri extinse (de la două la trei zile), pline de distracție, pe 5 pârtii de top din țară.

Caravana mobilă a pornit de la Transalpina, în 10-12 ianuarie, iar după aceasta vor urma Muntele Mic, Borșa, Azuga și Buscat (Băișoara – Cluj).

Winter Tour devine epicentrul distracției pe fiecare pârtie unde ajunge. Lounge-ul Winter Tour, ușor de recunoscut, format din corturi, zone de relaxare cu pufuri, mese, încălzitoare și o zonă de dans cu bar, DJ și MC, este amplasat la baza pârtiilor sau la stațiile intermediare. Aici, fiecare weekend se transformă într-o experiență memorabilă pentru toți: schiori, boarderi și iubitori ai muntelui și zăpezii.

Activitățile încep odată cu deschiderea instalațiilor de transport pe cablu, cu wOrm-UP the slope sesiune de încălzire pentru schi și snowboarding și se încheie cu petreceri apres-ski și concerte pe zăpadă.

Pe parcursul zilei, participanții se pot relaxa la lounge sau pot lua parte la concursuri și jocuri cu premii, organizate împreună cu partenerii Winter Tour. Accesul la lounge, activități, jocuri și petreceri este liber. Programul complet este updatat constant pe site: wintertour.ro/program/.

Program de 3 zile

Dacă până acum caravana Winter Tour anima pârtiile doar sâmbăta și duminica, ediția din acest an aduce o schimbare: mai puține pârtii per sezon, dar mai mult timp de distracție.

Programul se extinde la 3 zile: vineri, sâmbătă și duminică. Asta înseamnă încă un apres-ski party, vineri seară, pe lângă cel de sâmbătă, cu DJ sau concerte pe zăpadă, precum și o experiență intensificată pe fiecare pârtie.

Tombola Winter Tour revine

Winter

După o pauză de un an, tombola Winter Tour revine cu un super premiu pe fiecare pârtie: o excursie la Snow Fest în Alpii Francezi, la Les 2 Alpes. Participanții care ajung la lounge-ul Winter Tour pot completa un talon și îl pot introduce în urnă pentru a participa la tombolă. La finalul fiecărui eveniment, se extrage un câștigător – 5 pârtii, 5 premii!

În plus, la finalul sezonului, va avea loc o extragere specială. Din rândul participanților la tombolă vor fi selectați doi câștigători – o fată și un băiat, care vor primi câte un echipament complet de schi, oferit de Northfinder și branduit cu Winter Tour. Echipamentul va fi similar celui purtat de echipa organizatoare.

Pasiune pentru iarnă

Tiberiu Pop, fondator Winter Tour: ”Tot ceea ce facem, facem dintr-o mare pasiune pentru iarnă, munte, sporturi de iarnă și comunitatea oamenilor de munte. În cei 12 ani de Winter Tour, am construit o comunitate extraordinară – schiori, boarderi, familii, administratori de pârtii, școli de schi și snowboard, salvamontiști și oameni din zona apres-ski. Ne bucurăm să aducem împreună oameni cu aceeași pasiune pentru zăpadă și natură și să promovăm frumusețea nemaipomenită a Munților Carpați pe timp de iarnă.

Organizarea unui astfel de eveniment nu este simplă, mai ales când vorbim de un eveniment cu acces gratuit și mai puțin mainstream, dar credem în misiunea noastră. Vrem să promovăm sporturile de iarnă, timpul petrecut la munte, în natură și să oferim oamenilor momente de neuitat. Iarna nu e făcută pentru blocuri și betoane, ci pentru vârfuri de munte, aer curat și zăpadă proaspătă. Acestea sunt momentele care rămân cu noi peste ani.”

Calendar Winter Tour XII

Pentru a acoperi o arie cât mai largă și a aduce distracția cât mai aproape de iubitorii sporturilor de iarnă, Winter Tour va vizita pârtii din diferite colțuri ale țării. Calendarul poate suferi modificări, în funcție de condițiile meteo.

●       17 – 19 IANUARIE: MUNTELE MIC

●       14 – 16 FEBRUARIE: BORȘA

●       21 – 23 FEBRUARIE: AZUGA

●       28 FEBRUARIE – 2 MARTIE: BUSCAT

Winter Tour – epicentrul distracției pe pârtiile din România

Winter Tour este cel mai longeviv eveniment de iarnă din România, ajuns anul acesta la cea de-a XII-a ediție. S-a născut din dorința unor pasionați de munte de a promova pârtiile din România și de a aduce oamenii mai aproape de sporturile de iarnă și de natură.

A devenit repede un eveniment de anvergură pe pârtiile de schi, marcând parteneriate cu cele mai frumoase stațiuni de iarnă din țară. An de an, din ianuarie până în martie, gașca Winter Tour călătorește pe altă pârtie din România, cu jocuri de iarnă, distracție, muzică, și concursuri.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Recital de poezie al elevilor de la Liceul ”Avram Iancu” Cluj de Ziua Culturii Naționale – „Călătorie între stele și dor”

Publicat

Avram Iancu poezie

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin activitatea intitulată sugestiv „Călătorie între stele și dor”. Evenimentul, coordonat de prof. Ramona Trif și bibliotecara Ana-Maria Ruța, a marcat 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, simbol al culturii românești, și a prilejuit lansarea proiectului educativ „Călătoria Micului Prinț – Descoperă magia lecturii”.

Sub semnul poeziei și lecturii

Evenimentul, sprijinit de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, a reunit elevi, profesori și invitați speciali, scopul principal al activității fiind promovarea lecturii și a valorilor culturale, dar și consolidarea legăturii dintre generații prin intermediul literaturii.

Directoarea liceului, Adina Turcu, a deschis evenimentul și a mulțumit tuturor participanților, subliniind importanța inițiativelor educative care aduc mai aproape de tineri frumusețea literaturii și valorile umane.

Momente artistice remarcabile

Programul a inclus o serie de activități captivante, printre care:
1. Dialogul elevilor despre valori umane, bazat pe operele lui Mihai Eminescu și Antoine de Saint-Exupéry, un prilej de reflecție asupra temelor universale precum iubirea, dorul și prietenia.
2. Reprezentația trupei de teatru Cont.rar, care a oferit un spectacol inedit intitulat „Eminescupery”. Aceasta a îmbinat lumea clasică eminesciană cu sensibilitatea contemporană, ilustrând modul în care literatura creează punți între generații.
3. Momentul muzical a fost asigurat de elevele liceului, care au interpretat poezii eminesciene sub formă de cântece, încântând publicul cu talentul lor.
4. Recitalul de poezie al celor mai tineri elevi, care a adus o notă de prospețime și inocență, amintind de bucuria descoperirii literaturii încă din copilărie.

O invitație la descoperire

Proiectul „Călătoria Micului Prinț – Descoperă magia lecturii” își propune să inspire elevii să descopere bucuria și puterea transformatoare a lecturii, fiind inclus în calendarul activităților educative.

„Această activitate nu este doar un omagiu adus marilor scriitori, ci și o lecție despre forța valorilor umane și frumusețea lecturii, care ne unește dincolo de timp și spațiu”, a declarat Ramona Trif.

Ziua Culturii Naționale a fost, astfel, un moment de celebrare, reflecție și inspirație, o adevărată „călătorie între stele și dor”, care a demonstrat că literatura și arta sunt punți între lumi și generații.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO UPDATE. Persoană carbonizată găsită în urma unui incendiu la un apartament pe str. Donath din Cluj-Napoca

Publicat

Incendiu

Un incendiu a izbucnit, joi dimineață, la un apartament de pe str. Donath din Cluj-Napoca, pentru stingerea focului intervenind mai multe autospeciale de pompieri. 

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un incendiu izbucnit la un apartament situat la etajul I al unui bloc de pe strada Donath.

Apartamentul este inundat cu fum, echipajele efectuând imediat o misiune de căutare-salvare. Din păcate, a fost găsită o victimă carbonizată. La fața locului au fost trimise două autospeciale, autoscara și un echipaj SMURD”, arată ISU Cluj.

Update

„Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 5 metri pătrați. Au ars o canapea și un fotoliu. Victima este o femeie de aproximativ 90 de ani. În aceste momente se cercetează cauza probabilă de izbucnire a incendiului”, a adăugat ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate