Connect with us

EVENIMENT

Pensionarii ANGAJAŢI la stat au 30 de zile la dispoziţie. PENSIA sau SALARIUL

Publicat


Pensia nu poate fi cumulată cu salariul, iar angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul de serviciu şi intră în pensie, a anunţat miercuri ministrul Muncii Raluca Turcan, după şedinţa de Guvern.

‘Guvernul a adoptat astăzi în şedinţa de guvern proiectul de lege care reglementează condiţiile în care angajaţii îşi pot prelungi, la cerere, viaţa activă până la vârsta de 70 de ani. Accentuez, este vorba de opţiunea angajaţilor aflaţi în pragul pensionării şi nicidecum de obligativitatea ca aceştia să îşi continue activitatea la un loc de muncă.

Acest proiect este asumat de coaliţia de guvernare şi este un prim pas de reformă asumat şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru a ajunge să creăm un cadru legal, care să permită opţiunea persoanelor ce îndeplinesc condiţiile de pensionare, să rămână active şi după vârsta de 65 de ani, stimulând în felul acesta valorificarea experienţei lucrătorilor vârstnici. În România sunt astăzi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu conform declaraţiilor depuse de către angajatori’, a precizat Raluca Turcan.

Obiective urmărite

Ea a afirmat că acest proiect urmăreşte câteva obiective: avantajul competitiv al forţei de muncă aproape de pensie şi fructificarea experienţei angajaţilor ajunşi în pragul legal al vârstei de pensionare. De asemenea, proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public, această reglementare fiind solicitată şi aşteptată în primul rând de către angajaţii sectorului public, dar în acelaşi timp este şi un angajament politic al coaliţiei.

Ministrul Muncii a mai spus că proiectul creşte baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură stimulativ-opţională, în condiţiile în care după împlinirea vârstei de 70 ani persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, iar avantajul constă în majorarea punctelor lunare şi anuale.

Raluca Turcan a arătat că proiectul determină instituţiile să-şi reaşeze politica de resurse umane.

‘Pensionarea la stat şi revenirea tot la stat, eventual pe funcţii special create nu a fost niciodată şi nici nu poate să devină o politică de personal modernă de tip european. Una dintre consecinţele evidente este că acest obicei blochează avansarea profesională a multor angajaţi şi nu doar a celor tineri în instituţii din ce în ce mai diverse’, a transmis ministrul Muncii .

Totodată, proiectul vine în sprijinul tuturor angajaţilor care au vârsta de pensionare şi pot să-şi prelungească viaţa activă la cerere. Aceştia nu au nevoie de acord din partea angajatorului şi se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Polonezii susțin că în Cluj este cel mai poluat aer din Europa. Cum stau lucrurile de fapt

Publicat

De

Polonezii de la Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calității aerului, a publicat analiza lunară cu privire la poluarea aerului în orașele din Europa, măsurată prin nivelurile de PM10 (particule în suspensie) și NO2 (dioxid de azot). Cluj-Napoca este pe primul loc.

Printre primele zece orașe ca poluare din Europa s-ar mai afla și Timișoara (locul 4), Ploieștiul (locul 7) și Bucureștiul (locul 8).

Și Clujul are o rețea inimoasă de ONG-uri care monitorizează calitatea aerului, însă acestea se abțin de la această etichetare a Clujului – drept cel mai poluat din Europa.

Din punctul de vedere a noxelor NO2 activiștii clujeni nu pot confirma sau infirma valorile prezentate de cei de la Airly, însă însă în privința monitorizării particulelor PM2,5 și PM10 au fost lansate mai multe platforme locale care monitorizează aceste elemente în timp real. După cum se poate observa, vineri, 18 iunie, orașul stă chiar binișor la capitolul poluarea aerului.
De asemena cealaltă platformă globală www.uradmonitor.com arată aceleași valori moderate.

Asociația Strop de Aer face și raportări anuale cu privire la datele înregistrate de senzori. De exemplu, în zona Iulius Mall au fost înregistrate 25 de zile pe an cu depășiri.

În Cluj se vede clar că valorile mari de poluare apar toamna și iarna, puțin spre primăvară, însă raportările polonezilor par puțin exagerate.

La rândul ei, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, Adina Socaciu, a declarat pentru Cluj24 că această afirmație nu este adevărată.

Startup-ul polonez Airly, care a construit o rețea de senzori de monitorizare a poluării aerului inclusiv în România, a ajuns la investiții totale de circa 7 milioane de dolari, în mai puțin de 5 ani de existență.

Mai multe informații despre proiectul Strop de Aer, de implicare civică pentru monitorizarea calității aerului în România, pot fi citite AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

230 de clujeni s-au vaccinat la cabinetele medicilor de familie în ultima zi

Publicat

1.452 de clujeni s-au vaccinat în ultimele 24 de ore.

Au fost vaccinați la drive through 162 de clujeni.

66 de persoane au fost vaccinate de către operatorii economici.

230 de clujeni s-au vaccinat la cabinetele medicilor de familie.

În total, până astăzi, au fost vaccinați 493.057 clujeni.

În ultimele 24 de ore a fost raportată o reacție adversă.

În total 467 de clujeni au raportat reacții adverse.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ Urs de 175 de kg, lovit de o mașină în Fizeșu Gherlii. A fost eutanasiat după o fractură de bazin

Publicat

De

Un urs de 175 de kg a fost lovit de o mașină în noaptea de joi spre vineri pe raza localității Fizeșu Gherlii, acesta suferind în urma impactului o fractură de bazin.

Animalul a rămas câteva ore pe marginea șoselei după care a fost tranchilizat de veterinarii de la DSVSA Cluj.

Directorul DSVSA Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat vineri pentru Cluj24 că ursul a fost eutanasiat.

”S-a efectuat examinarea clinică și a trebuit să îl eutanasiem. L-am dus la USAMV Cluj-Napoca pentru autopsie și va fi incinerat. Avea în jur de 175 de kg”, a spus Pivariu.

Și Poliția Cluj a început o cercetare în acest caz.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj va asigura PERMANENȚA în minivacanța de Rusalii

Publicat

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va asigura permanența pe întreaga durată a minivacanței prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor, cu scopul de a menține continuitatea activității și a actului medical.

„Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Părinții pot sta liniștiți, echipa medicală a Spitalului nostru de copii va fi la datorie și de această dată. În plus, părinții au posibilitatea de a apela oricând, în regim non-stop, serviciul gratuit de sfat medical prin telefon ALOPEDI 0364 – 917 deservit tot de medicii Spitalului de Copii”.

În cadrul instituției spitalicești vor funcționa, în perioada 19 – 21 iunie 2021, secțiile clinice Pediatrie I, II și III, Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, ATI, Psihiatrie Pediatrică, Neurologie Pediatrică, Neonatologie Prematuri, precum și Laboratorul Radiologie și Imagistică Medicală și Unitatea de Primire a Urgențelor”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate