Connect with us

EVENIMENT

Patru SALVATORI clujeni, pe locul III la International Mountain Rescue Race Romania

Publicat


salvatori 3

Patru salvatori clujeni au participat la International Mountain Rescue Race Romania, competiție destinată salvatorilor montani, desfășurată la Rânca, Gorj, unde au ocupat locul III.

salvatori 1

„În perioada 21-23 martie 2023, la Rânca, în județul Gorj, s-a desfășurat International Mountain Rescue Race Romania (IMRRR), întrunire profesională internațională a salvatorilor montani menită să testeze și să pună în valoare activitatea de salvare în munți .

La această ediție au participat 156 de salvatori din 9 țări, împărțiți în 36 de echipe. Echipele de salvatori au parcurs în baremul de timp probele pregătite de către organizatori, simulând toate cazurile posibile de intervenții de salvare a accidentaților în condiții de iarnă.

salvatori 2

Astfel, echipele:

– au concurat în a găsi victimele în caz de avalanșă cu ajutorul tehnologiei aflate în dotarea fiecărei echipe salvamont,
– s-au întrecut în acordarea primului ajutor,
– au efectuat transportul victimelor cu ajutorul tărgii tip “akija”,
– au parcurs contra cronometru trasee de alpinism cu colțari și piloți, sau pe schiuri de tură și
– au folosit tehnologii de căutare cu ajutorul dronelor.

Echipa clujeană formată din patru salvatori montani din cadrul Formației Salvamont Vlădeasa și a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a parcurs cu succes, în baremul de timp impus, probele concursului, evidențiindu-se în special în proba de căutare și găsire a victimelor avalanșelor, unde s-a clasat pe poziția a 3-a a podiumului.

O probă inedită a constat în conlucrarea salvatorilor montani din țări diferite care au avut de rezolvat împreună un caz medical, fapt ce a scos în evidență excelenta compatibilizare a procedurilor de intervenție a salvatorilor montani din Europa”, scrie pe pagina de Facebook a CJ Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Piața volantă din Parcul Central se MUTĂ, sâmbătă 3 iunie, pentru desfășurarea „Sports Festival”

Publicat

piata 8

Sâmbătă, 3 iunie 2023, piața volantă din Parcul Central se mută de pe platoul situat între Străzile George Coșbuc și Splaiul Independenței (lângă Parcul Stadion) pe Splaiul Independenței – tronson stația CTP Cluj Arena – intersecție cu Podul Garibaldi.

Cu această ocazie, traficul rutier va fi închis pe strada Splaiul Independenței (tronsonul cuprins între Pod Garibaldi și strada George Coșbuc), în data de 3 iunie 2023, în intervalul orar 05.00 – 16.00. Orarul de funcționare al pieței va fi între orele 07.00-16.00. Începând de marți, 6 iunie 2023, piața volantă revine pe amplasamentul inițial, anunță Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

CULTURA

Noaptea Privighetorilor revine la Cluj-Napoca cu a 10-a ediție

Publicat

De

privi

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Societatea Ornitologică Română, invită publicul sâmbătă, 3 iunie 2023, începând cu ora 17:00, la Noaptea Privighetorilor 2023.

Evenimentul se află la a 10-a ediție consecutivă la Cluj și va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

„Aleile Parcului Etnografic ne vor fi sălile de clasă, unde vom povesti participanților despre păsările Clujului, rolul și locul lor în viața noastră și în natură. Vom da sfaturi despre cum putem avea balcoane, grădini și orașe prietenoase cu natura, un lucru extrem de important pentru bunăstarea noastră, mai ales ca locuitori ai uneia dintre cele mai dinamice localități din țară, stare care adesea se traduce prin agresiuni asupra spațiilor verzi, atât din interior, cât și de la periferie”, a spus coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.

privi

Programul evenimentului

17:00 – 18:40 tururi ghidate de biologii și colaboratorii SOR (ghidaj în limba română și în limba maghiară)

17:00 – 19:00 ateliere pentru cei mici

17:00 – 20:00 expoziția dedicată vieții microscopice a păsărilor

19:00 – 20:00 recital instrumental susținut de artiștii Bíró Zsuzsa (harpă), Teodora Buia (vioară), Carina Coste (flaut), Sergiu Cebotari (clarinet), Adela Hania Greab (violoncel), Alexandru Lazăr (pian), Emanuel Vots (violă), Sonia Vulturar (vioară), care vor interpreta lucrări compuse de Johann Sebastian Bach, Franz Danzi, Sonia Vulturar, Antonio Vivaldi, Camille Saint-Saëns și Maurice Ravel.

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite, dar se achită biletul de intrare în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Arici BLOCAT într-un gard. ISU Cluj a INTERVENIT cu un echipaj de descarcerare

Publicat

arici

Un arici a rămas blocat într-un gard, joi, pe str. Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. La sesizarea unui locatar din zonă, a intervenit un echipaj de descarcerare de la ISU Cluj.

Pompierii au folosit un depărtător ca să poată elibera animalul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vezi ce AMENZI a primit CFR Cluj după scandalul din finalul partidei cu Farul

Publicat

Miercuri s-a întrunit Comisia de Disciplină din cadrul FRF. Aceasta a decis sancţionarea clubului CFR Cluj pentru neprezentarea antrenorului Dan Petrescu la flash-interviu la finalul meciului cu Farul Constanţa, din Superligă. Nu a scăpat nici fundaşul Andrei Burcă, eliminat după ultimul fluier.

”În baza art. 88.04, 05, 07 din Regulamentul Media, raportat la art. 83.7 din RD, cu aplicarea art. 12, 14 Bis şi 15 din RD, se sancţionează clubul FC CFR 1907 Cluj cu Avertisment şi penalitate sportivă de 5.000 lei”, este decizia comisiei”, a anunţat Comisia de Disciplină a FRF.

Andrei Burcă a intrat în conflict cu mai mulţi jucători de la Farul, dar nu a scăpat de ochii arbitrilor. Marcel Bîrsan i-a acordat cartonaşul roşu şi nu va juca în finala pentru preliminariile Conference League, împotriva celor de la FCU Craiova 1948.

”FC CFR 1907 Cluj vs. FCV Farul Constanţa – Eliminare Burcă Andonie Andrei (FC CFR 1907), neprezentarea antrenorului Dan Petrescu la flash interviu – În baza art. 65.a din RD, se sancţionează jucătorul Burcă Andonie Andrei (CFR 1907) cu suspendare pentru două jocuri şi penalitate sportivă de 4.500 lei”, a completat Comisia de Disciplină.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax