Connect with us

EVENIMENT

Patriarhul Daniel: Cinstirea Mântuitorului prin obiecte de mare preț nu trebuie pusă în concurență cu ajutorarea săracilor

Publicat


pf daniel

Vorbind despre ungerea picioarelor Mântuitorului cu mir de mare preț, Patriarhul Daniel a subliniat în Duminica Floriilor că cinstirea lui Dumnezeu prin obiecte sau gesturi de mare preț nu trebuie pusă în concurență cu ajutorarea săracilor, anunță agenția Basilica.

Patriarhul a relatat textul evanghelic duminical în care se amintește cum sora lui Lazăr cel înviat din morți de Domnul a uns cu mir de nard picioarele Mântuitorului, în cadrul unei cine, iar Iuda Iscarioteanul a întrebat de ce nu s-a vândut mirul cu trei sute de dinari pe care să-i fi dat săracilor.

„În acest mir al Mariei se cuprind profetic toate veșmintele, pictura, icoanele, obiectele liturgice, toate darurile frumoase aduse de credincioși Bisericii sau lui Hristos în Biserică. Avem în acest gest o profetică abordare a lucrării sfințitoare a lui Hristos și a frumuseții vizibile din biserică, care însă conduce pe credincioși la frumusețea nevăzută dar eternă din Împărăția cerurilor, din Ierusalimul ceresc”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Aici a ținut Mântuitorul Iisus Hristos să precizeze că nu există o contradicție între iubirea față de el și iubirea față de săraci și a precizat: pe săraci îi aveți pururea cu voi, dar pe Mine -ca prezență fizică pe lumea aceasta – nu Mă aveți pururea cu voi”, a detaliat Părintele Patriarh.

„Mântuitorul Iisus Hristos spune așadar că cinstirea Lui în Biserică prin obiecte și gesturi de mare preț nu trebuie să fie pusă în competiție sau în concurență cu ajutorarea săracilor. Opera de lucrare a sfințeniei nu se opune operei sociale a ajutorării săracilor. Deci, Hristos Domnul ne învață că nu putem opune lucrurile complementare și că iubirea față de Hristos se arată mai întâi prin rugăciune în biserică și apoi prin fapte bune arătate față de semenii aflați în nevoi”, a spus Preafericirea Sa.

Minunea care a polarizat poporul

În continuare, Patriarhul a detaliat contextul Intrării Domnului în Ierusalim, a doua zi după cina la care a avut loc ungerea cu mir.

„Intrarea Domnului în Ierusalim este motivată în primul rând de faptul că mulțimile au aflat că El a înviat din morți pe prietenul Său Lazăr care era deja mort de patru zile și începuse să se descompună”.

„Aceasta a fost cea mai mare minune înainte de moartea Învierea Sa din morți. Ea a polarizat poporul foarte repede. O mulțime de oameni care au mers în Betania, după ce au văzut pe Lazăr cel înviat din morți, au crezut în Iisus și L-au urmat, părăsind pe cărturari și farisei care erau în mod tradițional învățătorii lor”.

„Mulțimile de oameni simpli Îl iubeau, admirau și-L urmau pe Hristos, iar conducătorii religioși ai poporului au sporit ura și invidia față de Iisus. Motivele principale pentru care El a fost condamnat la moarte au fost invidia pentru că era iubit de popor și ura pentru că oamenii îl urmau. Într-un fel, atunci s-a decis omorârea lui Iisus și a lui Lazăr, dovada minunii săvârșite de Hristos”.

„Învierea lui Lazăr a grăbit moartea lui Iisus. Lazăr, știind că ei voiau să-l omoare, a fugit în Cipru, unde a mai trăit treizeci de ani și a fost episcop la Kittium, Larnaca de azi”, a adăugat Părintele Patriarh.

Preafericirea Sa a subliniat apoi că Intrarea în Ierusalim este semn de biruință a lui Iisus asupra morții prietenului său Lazăr, ca dovadă a învierii de obște a tuturor oamenilor la Judecata de Apoi, dar și ca anticipare a biruinței asupra propriei Sale morți.

„De aceea, această sărbătoare este o înaintevestire a Sfintelor Paști, o anticipare a bucuriei Învierii Domnului”, iar florile, ramurile și stâlpările purtate în mâini simbolizează „florile de lumină adunate în suflet timp de patruzeci de zile ale Postului Sfintelor Paști, flori adunate prin rugăciune și pocăință, post și nevoință, împărtășire cu Sfintele Taine și fapte bune”.

La finalul predicii, Patriarhul a transmis felicitări tuturor celor care poartă nume de flori și a amintit pe cele mai frecvente dintre acestea.

Potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Interne, peste 1,5 milioane de români îşi celebrează onomastica în Duminica Floriilor, aproximativ 630.000 sunt bărbaţi, iar peste 850.000 sunt femei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fetiță dispărută din Baciu. E căutată de familie și poliție

Publicat

De

Fetiță dispărută din Baciu

Fetiță dispărută din localitatea Baciu, Cluj.

Daria Cocoi are 13 ani și a plecat de acasă joi seara.

Fetiță dispărută din Baciu. E căutată de familie și poliție

La data de 6 septembrie, Secția 3 Poliție Rurală Baciu a fost sesizată despre faptul că minora Daria Alexandra Cocoi, în vârstă de 13 de ani, a plecat în mod voluntar de la locuința din comuna Baciu.

Fetița a plecat în cursul serii de joi, 5 septembrie, în jurul orei 21.00, iar până în prezent nu a revenit.

Sunați la 112 dacă o vedeți

Daria Alexandra Cocoi are 1,58 centimetri înălțime, 40 de kilograme, păr lung de culoare șaten și ochi căprui.

La momentul plecării era îmbrăcată cu o rochie lungă de tip animal print de culoare gri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sportivul Alexandru Bologa, legitimat la U Cluj, AUR la judo la Jocurile Paralimpice de la Paris

Publicat

De

Alexandru Bologa

Judoka Alexandru Bologa, sportiv legitimat la Clubul Sportiv Universitatea Cluj, a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris.

Alexandru Bologa a devenit campion olimpic la para judo, la categoria 73 de kilograme.

Sportivul clujean Alexandru Bologa, AUR la judo la Jocurile Paralimpice de la Paris

Rezultat senzațional pentru Alexandru Bologa, sportiv legitimat la CS U Cluj.

Judoka român a câștigat vineri medalia de aur la para judo, la categoria 73 de kilograme după ce l-a învins în finală prin Ippon pe kazahul Yergali Shamey, campionul mondial din 2022.

Alex Bologa s-a calificat în finala Jocurilor Paralimpice după două victorii.

În sferturi, Alex a trecut de S. Mamedov din Uzbekistan cu 10-0, iar în semifinale l-a învins pe brazilianul Pereira Arruda, cu 1-0.

Alexandru Bologa este lider al clasamentului mondial, de două ori medaliat cu bronz, la Rio de Janeiro și la Tokyo, și dublu campion european. Este antrenat de Gergely Tamas, și a devenit astfel campion olimpic în premieră, la a treia sa participare la Jocurile Paralimpice.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Stagiunea 232 la Teatrul Maghiar din Cluj. Șapte premiere, Festivalul Interferențe și Săptămâna Comemorativă György Harag

Publicat

De

Gabor Tompa, Teatrul Maghiar Cluj

Teatrul Maghiar din Cluj deschide stagiunea cu numărul 232.

Directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa, a anunțat pentru stagiunea 2024/2025 nu mai puțin de șapte premiere.

Stagiunea 232 la Teatrul Maghiar din Cluj. Șapte premiere, Festivalul Interferențe și Săptămâna Comemorativă György Harag

Nu va lipsi nici Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, a anunțat directorul teatrului.

Miercuri, 25 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar Cluj, va avea loc premiera oficială a spectacolului Janovics, pus în scenă de Attila Vidnyánszky jr.

Bazat pe textul scris de Miklós Vecsei H. şi Nikolett Németh, precum și pe improvizațiile echipei de creație, spectacolul se concentrează pe viața și opera celebrului director de teatru clujean, regizor de teatru și film, actor și scenarist, Jenő Janovics.

Festivalul Interferențe va avea loc în luna noiambrie

Anul acesta, publicul clujean se va putea bucura de Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, care va avea loc în perioada 2-17 noiembrie.

Interferențe este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale de teatru din țară, recompensat de către Senatul UNITER, în anul 2023, cu Premiul de Excelență „Ion Caramitru”.

100 de ani de la nașterea regizorului György Harag

În perioada 2-10 iunie, la 100 de ani de la nașterea regizorului, Teatrul Maghiar de Stat va organiza Săptămâna Comemorativă György Harag.

György Harag a fost personalitate de renume internațional, unul dintre maeștrii teatrului românesc și un apropiat al teatrului clujean.

“I Am the Wind” de Jon Fosse, pus în scenă de Gábor Tompa

În luna octombrie, Istvan Szabó K. va începe repetițiile la adaptarea scenică a romanului “Pornocrație” de Páskándi Géza.

Premiera absolută a scrierii va avea loc pe data de 15 decembrie, în Sala Mare.

De asemenea, Gábor Tompa va pune în scenă un text al scriitorului norvegian contemporan Jon Fosse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, intitulat “I Am the Wind”.

Muzicalul “Cabaret” pe scena Teatrului Maghiar din Cluj

Zoltán Puskás, binecunoscut publicului clujean, va regiza musicalul “Cabaret” de Masteroff – Kander – Ebb, care va avea premiera pe scena mare a Teatrului.

De asemenea, Mihaela Panainte va pune în scenă adaptarea romanului “Regele alb” de György Dragomán, la Sala Studio.

Va urma comedia absurdă “Tango” de Sławomir Mrożek regizată Attila Keresztes.

Ultima producție a stagiunii, “Orașul nostru” de Thornton Wilder, va fi montată de regizoarea americană Jesca Prudencio, care va lucra pentru prima dată cu trupa clujeană.

Promoție la teatrul clujean

Cu ocazia noului sezo, directorul Teatrului Maghiar din Cluj a anunțat lansarea unei promoții care se adresează celor care iubesc drama istorică, musicalul și spectacolele pentru copii.

Astfel, cine cumpără un bilet la oricare dintre spectacolele “Maria Stuart”, din 20 septembrie, “Privighetoarea”, din 21 septembrie sau “Ferma animalelor”, din 22 septembrie, pe al doilea îl va primi gratuit!

Promoția este valabilă doar în cazul biletelor cumpărate de la Casa de bilete a Teatrului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției

Publicat

De

Lecție oferită de un băiețel

Un băiețel din Turda este un exemplu de comportament civic.

Elev în clasa a IV-a, băiatul a oferit o lecție celor care vor să își însușească ceea ce nu le aparține.

Lecția oferită de un băiețel din Turda. A găsit un telefon mobil și l-a predat poliției

Băiatul din Turda a găsit un telefon mobil pierdut în Parcul Tineretului.

Fără să stea pe gânduri, băiatul l-a predat unui echipaj de poliție.

Pentru acest gest, băiețelul a fost felicitat de polițiști și de autoritățile locale.

Foto: Primăria Turda

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax