Connect with us

ACTUALITATE

Ludovic Orban: ,,După 1 iunie, vom reglementa sectorul turistic’’

PublicatPremierul Ludovic Orban a declarat că după data de 1 iunie se va decide reorganizarea sectorului turistic, intenția Guvernului fiind de a deschide sezonul estival.

„Din 15 mai, hotelurile sunt deschise, singura restricție este legată de neutilizarea spațiilor comune de servire a mesei. Bucătariile se pot deschide, dar masa se va servi în regim de room service. În ceea ce privește sezonul estival, sigur că probabil după data de 1 iunie vom reglementa sectorul turistic. Intenția noastră, sigur e, în măsura în care nu există o răspândire mai largă de cazuri de infectare, intenția noastră este, în condiții foarte bine reglementate, să permitem sezonul estival”, a declarat acesta.

El a dezvăluit că ridicarea restricțiilor se va aplica gradual și că,  până acum, au fost relaxate acele activități unde riscul epidemiologic este mai mic.

Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care reuneşte peste 30 de structuri de primire turistică din judeţul Constanţa, a dat un ultimatum executivului, conform adevărul.ro:

„Dăm un ultimatum Guvernului: să se deplaseze imediat pe litoral, până sâmbătă, 16 mai, o comisie formată din toate ministerele tangenţiale cu turismul, respectiv Muncii, Turismului, Economiei, Sănătate să stăm să discutăm, să găsim cea mai bună soluţie pentru cei 400.000 de angajaţi care stau acasă, pentru cei 6 milioane de români care îşi petrec vacanţa în România, pentru oameni de afaceri care investesc“, a transmis omul de afaceri în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi, 12 mai, în staţiunea Mamaia.

De asemenea, investitorul în turism este șocat de măsurile luate de executiv, acestea fiind catastrofale pentru turism:

„Am ajuns să ţinem hoteluri deschise cu un grad de ocupare sub 1%. Am aşteptam şi am trimis adrese pentru ca impactul să nu fie mortal. Din păcate, canalele de comunicare cu Guvernul ori nu au existat ori au fost foarte rare. L-am auzit pe primul ministru când a spus că nu mai scade salariile la bugetari pentru că e nevoie să creştem consumul. Oare de ce salariaţii din mediul privat nu au dreptul să consume la fel?“, se întreabă Murad.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a redactat o listă cu soluţiile pe care trebuie să le aplice executivul pentru a scoate turismul românesc din criză, conform adevărul.ro:

·         susţinerea, în următoarele trei luni, a tuturor angajaţilor din industria turistică prin plata a 60% din salariul brut;

·         primă de angajare în valoarea de 500 de euro, măsură care are ca efect imediat reducerea şomajului;

·         prelungirea şomajului pentru personalul sezonier de la 6 la 8 luni;

·         suspendarea impozitului specific pe tot anul 2020;

·         reducerea taxelor locale şi a impozitului cu 75% faţă de anul 2019;

·         înfiinţarea centrelor medicale de testare în staţiunile turistice semnificative;

·         acordarea sumei de 1.000 de euro pentru pensiunile turistice ca suport pentru redeschidere;

·         reducere de 75 din valoarea chiriilor pentru plaje faţă de 2019;

·         constituirea unui registru unic de control privind măsurile care trebuie aplicate în actuala conjunctură provocată de pandemia cu coronavirus;

·         deschiderea tuturor unităţilor hoteliere clasificate până la 10 iunie în condiţiile similare din alte ţări ale Uniunii Europene;

·         îngheţarea preţului la utilităţi pentru minimum 6 luni.

 

Cristian Lungu

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Criza din SUA lovește economia României

Publicat

Conform estimărilor Rezervei Federale din Atlanta, economia Statelor Unite ale Americii a scăzut cu 52,8% în acest trimestru, ca urmare a mișcărilor de stradă din statele americane și a pandemiei de coronavirus. Astfel, se va crea efectul de fluture, care va afecta și România, pe mai multe planuri, nu doar pe cel economic.

Producția americană se află în scădere, afectând consumul și investițiile. Unul dintre efectele crizei este devalorizarea dolarului, întrucât acesta a scăzut de la 4,4424 pe 27 mai până la 4,3112, conform cursului valutar de astăzi a Băncii Naționale a României.

De asemenea, pe plan internațional condițiile de finanțare încep să se deterioreze, adică se vor acorda mai puține împrumuturi, iar condițiile de creditare vor fi mai dure, ceea ce va afecta și economia românească. Prețurile bunurilor importate din America s-ar putea să crească.

În următoarea perioadă, vom putea observa manifestarea altor efecte generate de criza economică din SUA asupra României.

Cristian Lungu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sezonul de Formula 1 revine pe micile ecrane

Publicat

Sezonul 2020 al Formulei 1 este, în sfârșit, pregătit să înceapă luna viitoare în Austria, conform organizatorilor. Actuala ediție era programată să înceapă în martie, pe circuitul din Melbourne.

Noul calendar al competiției

Prima cursa a sezonului 2020 va fi Marele Premiu al Austriei, programat între 3-5 iulie. Competiția va continua cu încă o cursă în Austria, tot pe circuitul Red Bull Ring (10-12 iulie). ,,Marele Circuit” va continua apoi cu Marele Premiu al Ungariei (17-19 iulie) și cu două curse pe circuitul britanic de la Silverstone (31 iulie – 2 august și 7-9 august).

Prima jumătate a sezonului se va încheia cu Marile Premii ale Spaniei (Barcelona, 14-16 august), Belgiei (Spa Francorchamps, 28-30 august) și Italiei (Monza, 4-6 septembrie). În funcție de evoluției pandemiei la nivel mondial, va fi stabilită desfășurarea celei de a doua părți a Campionatului Mondial de Formula 1.

Tribunele vor fi goale

„Fanii sunt foarte importanți din multe puncte de vedere. Noi concurăm pentru ei, așa că ne-ar plăcea să avem fani în curse, dar suntem conștienți de cerințele de siguranță și riscurile care încă există și trebuie să lucrăm la acest capitol”, a declarat Chase Carey, directorul executiv al    Formulei 1, conform unui interviu de pe site-ul instituției.

Ce se întâmplă dacă piloții se îmbolnăvesc?

„O echipă incapabilă să concureze nu va anula cursa. Vom avea o procedură în vigoare pentru ca depistarea unei infecţii să nu conducă la o anulare. Dacă un pilot este infectat, echipele au piloţi de rezervă disponibili”, a explicat oficialul american.

Așadar, dacă unul dintre piloţi va fi testat pozitiv la noul coronavirus, o cursă nu va fi anulată.

Cristian Lungu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum vom utiliza cardul de sănătate de acum încolo

Publicat

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că medicii de familie și serviciul de asistența medicală ambulatorie nu vor folosi cardurile de sănătate până la data de 30 septembrie 2020. Celelalte specialități vor începe să valideze serviciile medicale cu cardul național de asigurări de sănătate începând cu data de 1 iulie 2020.

Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede condițiile de acordare a serviciilor medicale, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului. Astfel, măsurile vor intra în vigoare până la data de 30 septembrie 2020.

Principalele prevederi:

-medicii din spital pot elibera, la externarea asiguratului, prescripție medicală pentru medicamente cu și fără contribuție personală în ambulatoriu, pentru o perioadă de până la 90 de zile, cu excepția medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile;

– mijloace electronice de comunicare se pot folosi și pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate necesare asiguraților;

– nu mai este necesară prezentarea biletului de trimitere pentru serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică medicină fizică și de reabilitare, precum și pentru îngrijirile paliative în ambulatoriu;

– medicii de familie pot prescrie medicamente din Lista de medicamente pentru care există restricții de prescriere, astfel încât asigurații să poată beneficia la timp de medicația necesară. Astfel, medicii de familie pot iniția tratamentul specific și în absența unei scrisori medicale emise de medicul din ambulatoriul de specialitate/spital pentru medicamentele notate cu * din Lista de medicamente compensate și gratuite;

De asemenea, medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienții cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului (scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere) și pentru medicamentele care până la data instituirii stării de urgență erau prescrise de către medicii specialiști. Fac excepție medicamentele/materialele sanitare utilizate în cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare cu paturi;

– serviciile medicale prevăzute în pachetul de bază, acordate în asistența medicală primară și în ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, precum și serviciile conexe furnizate de psiholog si logoped, pot fi efectuate și de la distanță, prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultații/oră.

Cristian Lungu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Americanii testează clinic primul medicament pentru coronavirus

Publicat

Gigantul american Eli Lily a început testarea clinică a unui medicament bazat pe un anticorp menit să neutralizeze efectele coronavirusului asupra corpului uman. Dacă rezultatele vor fi favorabile, producătorii vor putea fabrica sute de mii sau milioane de doze până la sfârşitul anului.

„Luptăm împotriva morții cauzate de virus. Sper că vor exista mai multe medicamente cu anticorpi de succes. Mă aștept că aşa va fi”, a declarat Daniel Skovronsky, ofițerul științific principal de la Eli.

Medicamentul cu anticorpi conceput în laborator oferă oportunitatea cercetătorilor de a selecta un anticorp deosebit de eficient din miile de anticorpi SARS-CoV-2 diferiți care există în sângele unui singur pacient și apoi să-l producă în cantităţi mari.

„În cele din urmă, sperăm ca acest tratament să conţină anticorpi puternici care să neutralizeze virusul şi să-i ajute pe pacienţi să se recupereze”, a declarat unul dintre medicii care lucrează la studiul finanţat de Eli Lilly, pentru publicaţia ştiinţifică americană STAT.

Cristian Lungu

Citește mai departe