CULTURA
Ora de istorie. 300 de ani de la sfințirea Bisericii Piariștilor din Cluj-Napoca. Spicuiri din ziarele Patria și Națiunea

Situată pe strada Universității nr. 5, în centrul Clujului, Biserica Piariștilor este prima biserică catolică edificată în Transilvania după Reforma Protestantă. Totodată, este și primul edificiu ecleziastic în stil baroc din fosta provincie habsburgică. Cunoscută inițial ca Biserica Iezuiților din Cluj, respectiv ca Biserica Universității, acest lăcaș de cult a constituit un ansamblu arhitectonic cu colegiul academic iezuit, pe locul căruia se află astăzi clădirea centrală a Universității „Babeș-Bolyai”. Construcția bisericii a fost inițiată la începutul secolului al XVIII-lea și a fost sfințită pe 3 mai 1725.
După desființarea ordinului iezuit în 1773, atât biserica, cât și colegiul au intrat în proprietatea Ordinului Piarist. Cu ajutorul platformei Arcanum, Cluj24 relatează despre menționările acestei biserici în paginile ziarelor Patria și Națiunea.
„Care este astăzi situaţia de drept a „Bisericei Universităţii“ din Cluj?”
Patria,anul V, nr 80, 18 aprilie 1923, p. 1-2
Cu această întrebare își incepe articolul de opinie din ziarul Patria, prof. univ. Onisifor Ghibu. Un personaj important pentru procesul Marii Uniri din 1918, acesta critică conducerea catolică din fosta provincie habsurbgică Transilvania, militând, în acest caz, pentru retrocedarea bisericii conducerii române.
Un alt fapt mare legat de numele profesorului Ghibu a fost actul preluării bisericii universității din Cluj de laPiariști de către Universitate.
„…caz analog cu cel al Primăriei din Timișoara, când și acolo Piariștii s-au făcut stăpâni pe o biserică care nu le-a aparținut nici când și care a aparținut întotdeauna Universității, fiind proprietatea exclusivă a Universității din Cluj”, afirma profesorul într-un interviu pentru ziarul Vestul din 13.09.1934.
Icoana Fecioarei Maria
„Revenind acuma la chestiunea bisericii universităţii, — după ce am văzut că „Fondul de studii“ este al Statului, acum român, şi că „Statul catolic“, trebue disolvat numaidecât ca unul care nu mai poate avea nici un titlu de drept, — rămâne ca ea să se dea din partea Statului cât mai neîntârziat în întrebuinţarea majorităţii credincioşilor creştini ai acestei ţări şi ai acestui oraş şi în a Universităţii, pentru trebuinţele căreia a fost făcută din chiar trupul ei şi în întrebunţarea universităţii, care are chiar nevoie de ea.
Având în vedere că pe lângă Universitatea noastră se va înfiinţa în curând şi o Facultate de teologie, necesitatea luării în stăpânire a acestei biserici devine absolut imperioasă şi din acest punct de vedere.”, se menționează în articol.
De altfel, Onisifor Ghibu considera că biserica nu servește atât de mult comunității catolice din oraș, afirmând că e prea puțin frecventată. În opinia sa, singurul beneficiu al bisericii pentru comunitate, care îi aducea venituri fabuloase, era icoana Sfintei Fecioare Maria: ”Dar — şi aici istoria ne este martoră — această icoană de fapt nu este nici piaristă, nici catolică, nici ungurească, ci o icoană făcută de un Român şi luată acum două sute de ani de puternicii zilei din biserica românească de la Nicula (judeţul Solnoc- Dobâca) a cărei proprietate a fost, şi aşezată în biserica iezuită pe atunci, din Cluj). Toată gloria acestei biserici a făcut-o aşadară dea lungul a două veacuri, un obiect sacru de care au fost despoiaţi românii, osândiţi să rămâie dea pururea ignoraţi, slabi şi săraci.”
Prin urmare, profesorul își dorea mult retrocedarea acestui lăcaș de cult și ca răspuns la veacurile de influență străină asupra comunității prin intermediul acestei biserici, după cum el însuși afirmă: „Piariștii care dețin această biserică s-au făcut vinovaţi prin colegiul lor de o aşa de neiertată crimă faţă de poporul nostru, încât nu putem avea altă atitudine faţă de ei, decât cea pe care a avut-o împăratul Iosif al II, care i-a rechemat din Transilvania. Ei au lucrat conştientşi sistematic la maghiarizarea şi la desfiinţarea noastră decenii dea rândul.”
Biserica Piariștilor din Cluj-Napoca- un element semnificativ în istoria Bisericii Greco-Catolice din Transilvania
Națiunea, anul VI, nr 97, 24 august 1932, p. 1-3
După sute de ani de oficializare a liturghiilor romano-catolice în limba maghiară, iată că în 1932, pentru prima dată se aude limba română în cadrul Bisericii Piariste și odată cu asta începe practicarea slujbelor conform ritului bizantin, caracteristice greco-catolicilor. Această perioadă nu va una lungă, luând sfârșit după semnarea Decretului nr. 358/1948, prin care comuniștii au interzis Biserica Greco-Catolică.
Asfel, în cadrul numărului din 24 august 1932 din Națiunea, regăsim relatarea primei oficieri în limba română: „Prima liturghie românească în biserica piaristă de lângă Universitate.
Duminecă înainte de amiazi a fost celebrată în biserica piaristă din corpul Universității prima liturghie românească după ritul greco-catolic, pontificată, de PS. Episcopul dr. Iuliu Hossu.
Înaltul ierarh a fost primit la intrarea în biserică, din partea dlui prof. Ludovic Visegrádi, superiorul ordului piariștilor din Cluj. La liturghie — au participat pe lângă autoritățile civile și militare — o mulțime de credincioși. În frumoasa sa predică P. S. S. Episcopul Hossu a făcut apel la înfrățire între națiunile de religii diferite din această țară”.
Presiunile din timpul comuniștilor
În perioada regimului comunist, Biserica Piariștilor din Cluj-Napoca a fost afectată de politica statului față de cultele religioase. În contextul Decretului nr. 358/1948, care a abrogat cultul greco-catolic și a transferat bunurile acestuia către stat sau Biserica Ortodoxă Română, Biserica Piariștilor a fost utilizată pentru slujbe greco-catolice, în ciuda interdicției regimului. Marele protest cu peste 5000 de participanți, demarat în fața bisericii de credincioșii greco-catolici în 1956, a fost considerat o provocare directă la adresa autorităților comuniste, aducând după sine consecințe.
În urma acestor evenimente, autoritățile comuniste au intensificat presiunile asupra Bisericii Piariștilor și au impus restricții suplimentare asupra activităților religioase desfășurate în această locație, printre care și cedarea bunurilor mobiliare și imobiliare – știre anunțată într-un număr al ziarului Universul, din august 1950.
Cheile bisericii
„Comisia Interimară a Statusului romano-catolic din Transilvania, in ziua de 8 August a. c. a ţinut o şedinţă festivă în sala de şedinţă a Istoricului sediu din Cluj al Statusului. La şedinţă a participat şi delegatul Ministerului Cultelor. Şedinţa a fost deschisă de către protopopul Fodor Gergely, preşedintele Comisiei Interimare, împuternicitul şef Teodor Isaiu, a salutat pe cei prezenţi în numele Ministerului Cultelor şi a predat Comisiei Interimare a Statusului bunurile mobiliare şi imobiliare, care vor promova în mare măsură buna funcţionare a Bisericii romano-catolice din R. P. R.
Acest fapt a fost primit cu mare bucurie de cei prezenţi. Protopopul Fodor Gergely şi preşedintele Comitetului Catolic de Acţiune, protopopul Agatha Endre, au exprimat satisfacţia preoţilor şi credincioşilor romano-catolici, iubitori de pace, pentru acest act generos al guvernului nostru de democraţie populară, care dovedeşte, din nou, că statul poporului muncitor sprijină şi asigură funcţionarea liberă a Bisericii şi a Instituţiilor bisericeşti, ce stau în slujba păcii.
După aceasta participanţii la şedinţă au mers în faţa fostei biserici Piaristă din str. Universităţii, care figurează de asemenea între bunurile preluate şi acolo, la faţa focului, preşedintele Comisiei Interimare, protopopul Fodor Gergely, a preluat cheile bisericii din mâna delegatului Ministerului Cultelor”.
Mai mult decât o simplă biserică
Prin valoarea sa arhitecturală, funcția religioasă multiseculară și rolul activ în dinamica socio-culturală a Clujului, Biserica Piariștilor se impune ca un reper fundamental în înțelegerea evoluției urbane și confesionale a orașului. Importanța sa transcende dimensiunea cultică, devenind un punct nodal în analiza interacțiunii dintre Biserică, stat și comunitate în Transilvania modernă.
De-a lungul celor peste trei secole de existență, Biserica Piariștilor din Cluj a reflectat fidel marile transformări istorice ale Transilvaniei: de la expansiunea catolicismului în epoca habsburgică, la conviețuirea confesională din perioada dualistă, și până la tensiunile ideologice ale regimului comunist.
A servit nu doar drept lăcaș de cult, ci și ca spațiu de afirmare a educației, rezistenței religioase și dialogului interconfesional.
Inserată organic în țesutul istoric al orașului, ea constituie astăzi un reper esențial pentru înțelegerea evoluției politico-religioase a Clujului.
Paula Mariuța
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Percheziții la persoane suspectate că au furat dintr-un magazin. Bunuri de 20.000 lei și un autoturism, ridicate de polițiști

Polițiștii din Dej, percheziții în județul Bistrița-Năsăud în cadrul unui dosar de tâlhărie comisă într-un magazin din Cuzdrioara. Polițiștii au ridicat bunuri în valoare de 20.000 de lei și un autoturism folosit în comiterea faptei.
În data de 19 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dej, cu sprijinul Secției 5 Poliție Rurală, au efectuat 3 percheziții domiciliare în județul Bistrița-Năsăud într-un dosar penal ce vizează infracțiunea de tâlhărie, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.
Percheziții la persoane suspectate că au furat dintr-un magazin
În fapt, data de 14 iunie a.c., patru persoane cu vârste cuprinse între 23 și 35 de ani, ar fi pătruns într-un magazin din localitatea Cuzdrioara, de unde ar fi sustras mai multe produse în valoare de aproximativ 3.000 lei.
La ieșirea din incinta magazinului, acestea au fost surprinse de un angajat al societății comerciale, care ar fi încercat să le oprească, reușind să recupereze o parte din bunuri.
Ulterior, trei dintre persoane au devenit recalcitrante și ar fi agresat persoana în cauză.
În contextul perchezițiilor au fost identificate și ridicate bunuri ce ar proveni din comiterea de infracțiuni, în valoare estimată 20.000 lei, precum și un autoturism utilizat de suspecți la comiterea faptei, estimat la 12.500 lei, asupra căruia s-a dispus instituirea sechestrului asigurător.
La propunerea organelor de poliție, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej a dispus reținerea pentru două dintre persoanele în cauză și aplicarea măsurii controlului judiciar față de una dintre persoanele implicate pentru 60 de zile, urmând a fi prezentate instanței.
EVENIMENT
Tânăr din Sălaj, ARESTAT în cazul fetei de 13 ani din Dej, violată de mai mulți bărbați. Printre agresori s-au aflat și minori

Polițiștii clujeni au reținut un tânăr de 23 de ani, din județul Sălaj, în cazul scandalos al fetei de 13 ani violată de mai mulți bărbați.
11 tineri erau cercetați pănă acum după ce au violat-o pe minora din Dej, iar cel puțin unul dintre ei este minor.
Tânăr din Sălaj, arestat în cazul fetei de 13 ani violată de mai mulți bărbați
“În cursul zilei 16 iunie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dej, aflându-se în continuarea cercetărilor privind infracțiunea de viol săvârșit asupra unui minor, au dispus măsura reținerii față de un tânăr de 23 de ani, din județul Sălaj”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
În cursul zilei de 17 iunie, acesta a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.
În prezent, au mai transmis polițiștii clujeni, cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale.
Caz scandalos la Dej
În urmă cu două luni, 11 tineri, între care și minori, unul de doar 15 ani, au fost reținuți după ce au violat-o pe fata din Dej. Șapte dintre ei au fost atunci arestați preventiv, iar patru au fost puși sub control judiciar.
Din cercetări a reieșit faptul că, în cursul anului 2025, o minor ar fi întreținut raporturi sexuale cu mai multe persoane de sex masculin, cu vârste curpinse între 15 și 30 de ani.
EDUCATIE
Mădălina Rafa, eleva din Dej cu cea mai mare medie la BAC din județul Cluj. E sportivă de performanță și vrea să devină medic

Mădălina Rafa, absolventa șefă de promoție a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Dej, este eleva cu cea mai mare medie la Bacalaureat din județul Cluj în sesiunea din iunie 2025.
Mădălina Rafa a obținut cea mai mare medie la Bacalaureat în județul Cluj – 9.98, cu 10 la matematică și chimie și 9.95 la limba română. Mai mult, tânăra a absolvit Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej șefă de promoție, cu 10 pe linie în toți cei patru ani de studii.
Reușita ei e o dovadă că performanța nu ține de dimensiunea orașului în care înveți, ci de perseverență, susținere și pasiune.
„Cred că pregătirea pentru Bacalaureat nu începe doar în clasa a XII-a, ci de când pășim în liceu. Pentru mine, a contat cel mai mult faptul că nu am lăsat grada jos nici în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, ci mi-am fondat o formație stabilă pe care am putut construi ușor toate informațiile care mi-au fost necesare pentru clasa a XII-a și pentru Bacalaureat”, a declarat ea pentru Cluj24.
Sportivă de performanță
Pe lângă rezultatele academice de excepție, Mădălina este și sportivă de performanță, practicând dansul sportiv. În ciuda programului încărcat, a reușit să mențină un echilibru între școală și sport, fără să apeleze la meditații pentru Bacalaureat.
„Cred că a contat foarte mult ajutorul colectivului de profesori ai Colegiului Național «Andrei Mureșanu» din Dej, care m-au susținut atât pe plan școlar, cât și pe plan extrașcolar, înțelegând că practic un sport de performanță și ajutându-mă mereu când am avut nevoie”, a explicat Mădălina.
„Poți face performanță oriunde”
Mădălina este convinsă că orașul în care înveți nu determină succesul la examene sau în viață. Ea spune că determinarea și susținerea profesorilor fac diferența.
„Cred că învățământul din orașele mici poate cu ușurință să egaleze învățământul din orașele mai mari, cred că aici contează determinarea elevilor și a profesorilor și nu neapărat orașul în care s-au născut. Cred că dacă îți dorești cu adevărat să faci performanță școlară, poți să o faci oriunde, mai ales când ai noroc, cum am avut eu, de niște profesori care își cunosc foarte bine materiile și reușesc să ne îndrume pe toți în cel mai bun mod posibil”, a mai arătat tânăra.
Visul ei e să devină medic
Mădălina spune că nu a luat meditații pentru Bacalaureat, ci doar pentru admiterea la Medicină, visul ei fiind să devină medic.
„Nu am luat meditații pentru bacalaureat, am luat pentru admiterea la Facultatea de Medicină, la biologie și chimie. Materia de chimie se suprapune puțin cu cea pentru Bacalaureat și mi-am ales probă din chimie organică. Consider că nu este neapărat să iei meditații ca să iei notă mare la Bacalaureat. M-am descurcat mai mult decât ok cu ce am făcut la școală”, a afirmat absolventa de liceu.
Mădălina se pregătește acum pentru admiterea la Facultatea de Medicină a UMF Cluj-Napoca, în iulie.

Nicușor Dan a anunțat oficial că îl propune pe Ilie Bolojan pentru funcția de prim-ministru al României.
„Este persoana cea mai potrivită să facă ajustările necesare în aparatul statului român”, a spus Nicușor Dan, care a precizat că Ilie Bolojan va avea un partenr în persoana președintelui.
Anunțul vine după mai multe întrevederi dintre cei doi, care joi păreau că nu se vor înțelege, din cauza propunerilor de majorare a TVA.
UPDATE
„Este în interesul României ca Guvernul să fie sprijinit de o majoritate solidă, iar partidele au înțeles aceste lucruri. De asemenea, este în interesul României ca în majoritatea care susține Guvernul forțele politice să colaboreze, iar eu am încredere că o vor face”, a declarat Nicușor Dan.
Președintele consideră legitimă întrebarea societății de ce discuțiile acestea au durat o lună.
„Pe de o parte, avem exemplul democrațiilor consolidate, în care negocierea pentru formarea unui guvern cu multe partide durează mult mai mult decât o lună. Pe de altă parte, au fost chestiuni importante, sensibile și măsuri dificile pe care partidele și le-au asumat pentru guvernare, iar niciuna din zilele pe care le-am petrecut în aceste discuții nu a fost o zi pierdută”, a spus președintele Nicușor Dan.
UPDATE 1
Ilie Bolojan: Sunt conștient de marea responsabilitate pe care mi-o asum
La rândul său, prim-ministrul desemnat a susținut o scurtă declarație de presă.
„Sunt conștient de marea responsabilitate pe care mi-o asum, datorită situației dificile în care se găsește țara noastră, ca efect al crizei bugetare îndelungate. Începând din această după-amiază, voi continua discuțiile cu partidele politice pentru asigurarea unei majorități parlamentare, pentru definitivarea guvernului și a programului de guvernare”, a declarat Ilie Bolojan, potrivit Mediafax.
Premierul desemnat afirmă că va urmări trei direcții.
„Să punem ordine în finanțele țării, să lucrăm pentru o bună guvernare, care să creeze condiții de dezvoltare în România și, prin tot ceea ce facem, nu în ultimul rând, să arătăm respectul cuvenit românilor. Știu că nu va fi o întreprindere ușoară, dar am convingerea că, împreună cu Președintele României, cu oamenii responsabili din partidele politice și bazându-ne pe cetățenii țării noastre, putem trece de această situație dificilă și repune România pe un drum bun”, a mai spus Ilie Bolojan, premierul desemnat.