Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Valentin Naumescu: Ce ne spune lunga criză politică franceză și ce înseamnă „a câștiga alegerile”

Publicat


Valentin Naumescu portofoliul

Înainte de a desluși spre ce soluție de deblocare se îndreaptă democrația franceză după o vară agitată, se cuvin câteva scurte clarificări și explicații asupra unor aspecte specifice legate de sistemul constituțional, respectiv de criza politică începută în seara de 9 iunie.

Franța, rămasă fără guvern la aproape două luni după alegerile parlamentare anticipate, provocate surprinzător și neinspirat de Președintele Macron, își așteaptă noul Prim Ministru. Impasul prelungit și lipsa majorității parlamentare indică intrarea Franței în alt capitol al istoriei sale democratice.

Dincolo de numele premierului, francezii (și Europa) așteaptă mai ales să vadă cum vor face în cele din urmă partidele și politicienii din Franța necesara coaliție pentru a merge mai departe. Fără o coaliție, formală sau informală, Franța nu va mai putea fi guvernată. Este relevant și pentru UE, pentru noi inclusiv, nu doar pentru Franța, una din marile democrații și puteri fondatoare ale Uniunii, a cărei guvernare influențează deciziile și politicile adoptate la nivelul Consiliului UE.

Pe scurt:

Niciun sistem politic și constituțional, oricât de democratic și avansat ar fi, nu explică în detaliu și nu are pregătită o soluție pentru toate situațiile care pot apărea în viața politică reală. Nu întotdeauna există o soluție clară, punctuală, pe care să o găsim enunțată într-un articol anume din textul legii fundamentale.

Lumea, societatea, politica se schimbă continuu iar această dinamică generează uneori situații inedite, chiar și în democrațiile cu vechime, rodate, care au trecut prin multe contexte dificile. Exact în aceste situații aparent nereglementate sau „de criză” se vede experiența, stabilitatea, maturitatea și inteligența politicii unei țări de a depăși impasul. Președintele Macron dă semne în aceste zile că soluția pe care o va propune se apropie iar Franța va avea curând un guvern. Nu toți vor fi însă mulțumiți de soluția prezidențială și de noul guvern.

A 5-a Republică

Pentru a rezolva situațiile fără precedent, e nevoie de interpretări din ce în ce mai flexibile, mai creative și mai largi ale constituțiilor, care pot crea nemulțumiri, confuzii, proteste ale celor care vedeau altfel lucrurile. Teoretic, fiecare e liber să vină cu propria viziune asupra a ceea ce crede că se impune a fi făcut în situația respectivă, bazată pe propriul interes politic, dar ideea este că, până la urmă, o autoritate (de exemplu președintele, cum este criza de acum, în cazul Franței) vine cu propria interpretare asupra sensului Constituției și o aplică pe aceea, neputând fi acuzat de „neconstituționalitate”, din vreme ce Constituția nu dă un alt răspuns care să fie specific, punctual și precis.

A cincea Republică Franceză, gândită de Charles de Gaulle în 1958 (cu amendamentul constituțional adoptat în 1962, de alegere a președintelui prin vot direct universal) poartă amprenta personalității puternice și glorioase a generalului de Gaulle, a popularității sale triumfătoare de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și gândirii sale politice de „lider național” (cum îi plăcea să se considere), a grandorii idealurilor franceze, a ceea ce se presupunea atunci că se poate întâmpla „în mod normal” în democrația franceză, dar și a slăbiciunilor și eșecurilor politice ale celei de-a Patra Republici (1946-1958).

Când a elaborat Constituția celei de-a Cincea Republici, de Gaulle era premier și se pare că și-a făcut constituția pe care și-o dorea ca viitor președinte. În decembrie 1958, de Gaulle a fost ales ca primul Președinte al celei de-a Cincea Republici pentru un mandat de șapte ani, la început prin votul Parlamentului, apoi, după revizuirea propusă de el în 1962, a fost reales președinte în 1965, de data aceasta prin vot universal direct. A demisionat după eșecul unui referendum propus tot de el, în 1969, cu trei ani și jumătate înainte de a-și încheia al doilea mandat.

Cu ce se ocupă președintele

În esență, tradiția politică franceză ne spune că, organizate la aproximativ o lună după alegerile prezidențiale, alegerile parlamentare confirmă de obicei o majoritate în Adunarea Națională de partea președintelui, dată de valul de simpatie creat în jurul câștigătorului alegerilor prezidențiale.

Acest interval foarte scurt dintre prezidențiale și parlamentarele „la termen” este un privilegiu pe care Constituția l-a acordat Președintelui (adică de Gaulle și l-a acordat lui însuși, la vremea respectivă) pentru a-și asigura o majoritate parlamentară confortabilă și pentru a-l face pe Președintele Republicii șeful de facto al executivului Franței. Așa cum spunea politologul Maurice Duverger, Premierul Franței devine „grădinarul grădinii președintelui”.

Președintele se ocupă de lucrurile mari, strategice, de direcțiile politice principale ale țării, în timp de Primul Ministru trebuie să rezolve chestiunile economico-sociale concrete, urgențele, administrarea țării, chestiunile tehnice. Când sunt de aceeași culoare politică, premierul este informal subordonat președintelui, deși formal guvernul răspunde în fața parlamentului.

În cazul coabitării, relația dintre președinte și premier nu mai este de subordonare, nici măcar informală, ci de respectare strictă a atribuțiilor constituționale ce revin fiecărei funcții. Deși îl numește direct, fără să fie necesară aprobarea Parlamentului, Președintele nu poate demite Premierul. Doar Parlamentul o poate face, prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.

Moștenirea lui De Gaulle

De Gaulle a lăsat moștenire Franței un articol constituțional extrem de simplu pentru numirea premierilor: „Președintele numește Primul Ministru”. Atât. Nicio condiționare. Nu voia bătaie de cap, consultări cu politicieni care îi displăceau, negocieri cu partidele pe care le disprețuia, condiții legate de respectarea ordinii numărului de mandate parlamentare ale partidelor etc.

Articolul sugerează, prin simplitatea formulării, că președintele poate să numească pe oricine vrea el, o rudă, un prieten, soția sau fiul, pe cineva care trece în acel moment pe stradă, pe sub geamul lui. Nu este chiar așa.

Într-adevăr, nimeni nu îi poate impune Președintelui pe cine să numească drept viitor șef al guvernului, nefiind nici măcar obligatoriu un vot de învestitură în Parlament (!), dar Președintele trebuie să țină totodată cont că, imediat după numire, Guvernul și Primul Ministru vor răspunde politic în fața Parlamentului, care poate iniția și vota o moțiune de cenzură pentru demiterea guvernului.

Deci, nu poate numi chiar pe oricine, ci va trebui să facă o numire responsabilă de premier, care să aibă încrederea și suportul majorității parlamentare, pentru că nu este de dorit să cadă guvernul a doua zi după numire, dacă propunerea nu are sprijinul unei majorități. Articolul este simplu dar este și inteligent în același timp. Nu trebuie să spună mai mult.

Constituția franceză

În ansamblul Constituției unei republici semiprezidențiale, așa cum este cea de-a Cincea Republică Franceză, Premierul numit aparent discreționar de Președinte respectă principiul responsabilității politice în fața Parlamentului, un principiu specific tuturor democrațiilor parlamentare.

Exact acesta este elementul de care se prevalează acum Președintele Macron când refuză să numească în funcție candidata propusă de NFP (Noul Front Popular), alianța de stânga, cea care a obținut cele mai multe mandate -dar nu majoritatea- în Adunarea Națională. „Candidatul stângii nu se bucură de susținerea unei majorități în Parlament”, deci numirea doamnei Lucie Castets ar aduce instabilitate politică și instituțională și ca atare nu va fi semnată de președinte. Chiar dacă ar pleca la drum ca guvern minoritar, e greu de crezut că va putea adopta decizii importante, că va trece proiectul de buget etc.

Partidele de centru-dreapta și dreapta radicală au anunțat că nu o susțin. E drept că, dacă ar accepta propunerea blocului stângii, Președintele ar putea spune simplu și fără complicații că a dat o șansă coaliției de pe primul loc. Există această practică în multe democrații parlamentare europene, în care partidele încearcă pe rând să facă o majoritate, primind mandatul de la șeful statului în ordinea mandatelor, ceea ce nu este cazul în Franța.

Macron nu dorește, de fapt, să dea stângii funcția de premier nici măcar pentru o scurtă perioadă de timp, pentru că nimic din Constituție nu îl obligă să o facă, pentru că are alt plan de guvernare și pentru că se teme de victoria extremei drepte în 2027. Și, mai ales, pentru că poate să facă asta. Fără să încalce Constituția și fără să-i ia „câștigătorului alegerilor parlamentare” dreptul de a guverna. Pentru simplul motiv că nu știm acum cine este câștigătorul real al alegerilor. Vom vedea curând.

Coabitarea politică

Deși neanticipată probabil de Charles de Gaulle, autorul Constituției de la 1958 (care nu își imagina că poporul ar putea să nu își urmeze vreodată președintele ales, nealegându-i după o lună și un guvern convenabil), sistemul francez permite totuși coabitarea, adică situația cu un președinte de dreapta și un premier de stânga sau invers.

Nu s-a întâmplat niciodată în timpul lungii președinții (pe atunci cu mandate de șapte ani) a lui de Gaulle, de10 ani și patru luni, dar s-a întâmplat ulterior de câteva ori, atât în timpul socialistului Mitterand cât și a neogaullistului Chirac. Coabitarea apare când partidul de opoziție câștigă o majoritate absolută în Parlament iar Președintele ține cont de noua realitate politică și numește un Premier din partea partidului de opoziție, neavând altă soluție.

Foarte rar coabitarea apare în alegerile parlamentare la termen, cele care urmează imediat după alegerile prezidențiale, din motivele deja explicate. De regulă, coabitările pot să apară după dizolvări neinspirate de către Președinte a Adunării Naționale, la câțiva ani după alegerile prezidențiale, atunci când poporul nu mai este foarte încântat de președinte și nu îi mai votează masiv partidul, iar o altă majoritate a devenit clară în Adunarea Națională.

Ce mai înseamnă însă coabitare în cazul unui președinte centrist, care poate lucra și cu centrul-dreapta, și cu centrul-stânga? A crezut într-adevăr Macron că platforma sa Ensemble, de centru, va câștiga majoritatea mandatelor în Adunarea Națională? Greu de acceptat. Sondajele erau destul de clare, scorul partidului lui Macron la alegerile europene din 9 iunie fusese destul de slab.

„Barajul/frontul anti-extremă dreapta”, care se face de obicei la parlamentare în Franța, era limpede că va favoriza marea și eterogena coaliție de stânga, aceasta având mai mulți candidați intrați în turul al doilea decât Ensemble iar susținerile reciproce cu centrul realizându-se majoritar în favoarea stângii.

Puteți citi continuare pe centrulpolitic.ro.

Valentin Naumescu este profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Bărbat de 54 de ani din Cluj, reținut pentru PORNOGRAFIE infantilă

Publicat

hoț

Un bărbat de 54 de ani din Cluj a fost reținut de polițiști pentru pornografie infantilă. Acesta ar fi procurat, deținut și stocat în mai multe aplicații de mesagerie online din telefonul mobil personal, fișiere foto și video în care apar minori, manifestând comportamente sexuale explicite.

„Polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj-Napoca, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, de 54 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă.

Bărbat de 54 de ani din Cluj, reținut pentru PORNOGRAFIE infantilă

Din cercetările efectuate a rezultat că, pe parcursul anului 2025, persoana cercetată ar fi procurat, deținut și stocat în mai multe aplicații de mesagerie online din telefonul mobil personal, fișiere foto și video în care apar minori, manifestând comportamente sexuale explicite.

În acest sistem informatic folosit la săvârșirea infracțiunii, au fost identificate, în urma accesului autorizat, o parte dintre imaginile și videoclipurile stocate, precum și link-uri de acces către mai multe conturi în care ar fi distribuite și promovate materiale pornografice cu minori.

La data de 13 iunie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj Napoca au dispus reținerea persoanei de 54 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă.

La aceeași dată, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestarea preventivă persoanei, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT la Tureni. Trei mașini implicate. Un bărbat dus la SPITAL

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, vineri seara, la Tureni, în Cluj. Au fost implicate 3 mașini. Un bărbat de 60 de ani a fost dus la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în această după-amiază la un al doilea accident rutier petrecut pe raza localității Tureni.

VIDEO FOTO. ACCIDENT la Tureni. Trei mașini implicate. Un bărbat dus la SPITAL

La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, unde au găsit trei autoturisme avariate, fără persoane încarcerate în acestea.

Un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani a fost consultat de către echipajul SAJ, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Conform primei evaluări acesta era conștient și cooperant”, a transmis ISU Cluj.

YouTube video

„În data de 13 iunie a.c., în jurul orei 18:00, în zona localității Tureni, pe direcția de deplasare spre municipiul Turda, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate trei autovehicule.

Din primele verificări reiese că o femeie în vârstă de 34 de ani, din Turda, nu ar fi păstrat o distanță de siguranță suficientă față de autoturismul aflat în fața sa, intrând în coliziune cu acesta. În urma impactului, autoturismul lovit a fost proiectat într-un al treilea autovehicul.

Accidentul s-a soldat cu rănirea unui bărbat de 60 de ani, pasager într-un autoturism acroșat, care a fost transportat la o unitate medicală pentru îngrijiri de specialitate.

Toți conducătorii auto implicați au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Au început reducerile de vară în Iulius Mall Cluj! Promoții de până la 70% în magazinele tale favorite

Publicat

De

Iulius

Te pregătești de concediu, ai început să cauți cele mai bune cazări și cele mai „instagramabile” locuri de vizitat vara aceasta? Și în acest sezon Iulius Mall Cluj este partenerul tău în alegerea celor mai bune ținute pentru vacanță. Summer Sale a început la majoritatea brandurilor, iar promoțiile ajung și până la 70%. Pentru o sesiune de shopping reușită, îți recomandăm să consulți catalogul online Summer Sale, unde găsești cele mai bune oferte din Iulius Mall!

Îți propunem o recapitulare a lucrurilor esențiale care nu trebuie să lipsească din bagajul de vacanță. Începem cu ținutele, care trebuie îți aducă un plus de glam și, cel mai important, să îți reflecte personalitatea. Nu știi ce să alegi între o rochie vaporoasă pastelată cu imprimeuri florale supradimensionate, o pereche de jeans scurți asortați cu un top simplu sau o ținută sport lejeră? Este momentul perfect să le alegi pe toate, la prețuri irezistibile! Reduceri de până la 50% te așteaptă în magazinele de îmbrăcăminte din Iulius Mall Cluj.

Din bagaj nu trebuie să lipsească încălțămintea comodă, ideală pentru explorat cele mai spectaculoase destinații. Sandale, mocasini, balerini, pantofi, loafers și multe alte modele sunt acum disponibile la oferte de nerefuzat în campania Summer Sale.

Accesorii și nu numai

Continuăm cu accesoriile, ce îți pot schimba vibe-ul. Dacă te gândești să iei cu tine cercei, coliere, pandantive, inele sau alte bijuterii care te avantajează, brandurile din Iulius Mall Cluj te așteaptă cu promoții și oferte la colecțiile din acest sezon și nu numai.

Fie că ajungi la mare, la munte sau chiar într-un city break, nu uita de skin-care. SPF-ul, cremele hidratante, parfumul, dar și câteva produse de make-up sunt nelipsite din valiza perfectă de vacanță. În Iulius Mall Cluj ai reduceri speciale la brandurile de profil și nu numai.

Știm că bagajul nu este complet fără lucrurile celui mic. Asigură-te că are tot ce îi trebuie pentru vacanță cu o vizită în locațiile dedicate copiilor din Iulius Mall Cluj!

Promoții sunt și în locațiile cu servicii necesare zilnic, food court și nu numai. Consultă catalogul online pentru o sesiune de shopping reușită!

Citește mai departe

EVENIMENT

”Parcul Prieteniei”, primul loc de joacă incluziv în premieră la Cluj-Napoca. Copiii cu și fără dizabilități se joacă împreună

Publicat

Parcul Prieteniei

Serviciul de Ajutor Maltez în România construiește  „Parcul Prieteniei”, primul loc de joacă incluziv din Cluj-Napoca, un spațiu unde toți copiii, cu sau fără dizabilități, se pot juca împreună, în siguranță și bucurie, în mod real.

”Este un proiect inovator, unic în oraș și printre foarte puținele de acest fel din țară, construit în jurul unei viziuni curajoase: realizarea unui spațiu incluziv în care toți copiii, indiferent de abilitățile sau dizabilitățile lor, să se joace împreună – nu doar în același loc, ci în același timp, în aceeași activitate.

Echipamentele de joacă au fost cumpărate

Parcul va fi construit în Parcul Rozelor, pe un teren pus la dispoziție de Primăria Cluj-Napoca.

Proiectul are toate avizele necesare aprobate, arhitectura parcului este stabilită, iar terenul este pregătit pentru începerea lucrărilor.

Toate echipamentele locului de joacă au fost deja achiziționate, sunt în România și depozitate în siguranță, așteptând să fie instalate”, arată inițiatorii proiectului.

Potrivit acestora, pentru construcția propriu-zisă a parcului este acum nevoie de sprijinul comunității.

Clujenii care pot contribui și vor să se implice, pot accesa site-ul www.parculprieteniei.ro unde vor găsi toate informațiile detaliate despre inițiativă.

Parcul Prieteniei

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate