Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Petru Romoșan: Libertăţile versus virusul tiraniei

Publicat


Azi, joi 5 august 2021, spre seară, Consiliul Constituţional al Franţei va decide în legătură cu legea sanitară care prevede, printre altele, izolarea obligatorie a bolnavilor (de covid), vaccinarea obligatorie pentru anumite profesii şi ocupaţii, instaurarea paşaportului (sau a permisului) sanitar. Consiliul Constituţional va confirma sau nu, de asemenea, vaccinarea copiilor, măsură extremă, arbitrară, periculoasă, care pare să vizeze scopuri sumbre, ce ţin de infertilitate şi de diminuarea populaţiei (Malthus) pe termen lung. (Vezi update la finalul articolului)

Nimeni nu se aşteaptă ca foarte obedientul consiliu să refuze în bloc legea. Cel mult poate refuza câteva detalii, câteva puncte secundare, cum ar fi obligaţia paşaportului vaccinal pentru terasele barurilor şi restaurantelor amplasate în aer liber. Consiliul Constituţional francez e compus din nouă membri (plus foştii preşedinţi ai Republicii, membri de drept), aleşi pentru nouă ani de preşedintele ţării, de preşedintele Adunării Naţionale şi de preşedintele Senatului, câte trei fiecare. Cei mai cunoscuţi membri ai Consiliului sunt foştii prim-miniştri Laurent Fabius (preşedinte al consiliului), socialist, şi Alain Juppé, conservator. Amândoi au avut procese grele, care au durat ani buni – primul, Laurent Fabius, a fost implicat în procesul „sângelui contaminat”, iar al doilea, Alain Juppé, în atribuirea de slujbe fictive la primăria Parisului (asemenea cu Liviu Dragnea în Teleorman).

Legea sanitară ar trebui să-şi producă efectele începând cu 9 august şi va ţine până la 15 noiembrie, când va trebui revăzută. Legea anunţată de Emmanuel Macron în discursul de pe 12 iulie, la începutul vacanţelor „sacre” din iulie şi din august, a scos lumea în stradă la un nivel nemaivăzut în această perioadă a anului şi a împărţit Franţa în două, în casta la putere (vezi comentariile lui Eric Verhaeghe pe site-ul Le Courrier des stratèges), plus „martorii covidului”, locuitorii cartierelor bogate ale marilor oraşe, electoratul lui Macron, pe de o parte, şi „rezistenţii”, „refractarii”, „deplorabilii”, susţinuţi de o întinsă reţea de intelectuali care se exprimă în media independentă şi pe reţelele sociale, de militari, de Vestele galbene etc., care contestă în întregime gestionarea crizei sanitare, iar azi, vaccinarea forţată şi paşaportul vaccinal. Macron pare să fi reuşit : Franţa e ruptă în două între „vaccinaţi” şi „nevaccinaţi”. În realitate, mulţi vaccinaţi îi susţin în mod necondiţionat pe nevaccinaţi şi manifestează alături de ei, căci adevărata problemă stă în manipularea politică pregătind tirania cu controlul instituit până la urmă asupra întregii populaţii prin paşaportul sanitar.

Preşedintele Consiliului Constituţional, Laurent Fabius, pare să fie într-un grav conflict de interese. Fiul său, Victor Fabius, conduce cabinetul american de consultaţă financiară McKinsey din Franţa. McKinsey consultă deopotrivă guvernul francez şi Big Pharma, adică producătorii de vaccinuri. Tatăl, Laurent Fabius, va stabili dacă fiul său, Victor, l-a consultat corect pe Emmanuel Macron să forţeze populaţia să se vaccineze şi să umple buzunarele acţionarilor Big Pharma (Vanguard, BlackRock, State Street Corporation – fonduri de investiţii, „pseudonime” ale marilor averi). Se va dezista preşedintele Consiliului Constituţional pentru decizia de astăzi de la Paris ? Greu de crezut.

Ce se întâmplă cu legea sanitară în Franţa interesează în cel mai înalt grad toate ţările din UE şi chiar SUA, deci şi România. Cum s-a observat, România, cu Grupul de Comunicare Strategică (adevăratul guvern din ultimul an şi jumătate), condus de Raed Arafat şi de un fantomatic fost ziarist, Manciu, procedează în general la un sănătos copy-paste. Ce se implementează azi în Franţa se va implementa în cel mai scurt timp şi în România. Trebuie observat totuşi că urgenţa sanitară nu este prevăzută în Constituţia franceză. Toate deciziile aferente se bazează invariabil pe un vid constituţional. Lucru care nu se întâmplă şi în SUA, unde legile statelor prevăd urgenţa sanitară. Toate aceste decizii au fost deci imaginate mai întâi în SUA ? Majoritatea Constituţiilor europene au fost ignorate cu brio în ultimul an şi jumătate şi aruncate la coş. Ca şi democraţia, de altfel.

Dar ce se urmăreşte cu adevărat prin vaccinarea obligatorie şi prin paşaportul sanitar ? De ce Emmanuel Macron şi majoritatea sa din Parlament, compusă din LREM în primul rând, după ce Senatul a respins vaccinarea copiilor, a insistat atât de brutal totuşi cu vaccinarea acestora ? Brandon Smith, un foarte cunoscut editorialist american, are nişte ipoteze cu adevărat înspăimântătoare : „Ceea ce mă preocupă este că programul Marii Resetări al lui Klaus Schwab e imposibil de aplicat în mod permanent, doar dacă nu cumva populaţia umană se reduce foarte puternic într-o perioadă scurtă (o generaţie sau două). Mondialiştii vorbesc mereu de controlul şi de reducerea populaţiei. Elitele, de tipul Bill Gates, sunt celebre pentru asta. Mai trebuie să ne mirăm că ar concepe un plan ca să le declanşeze ? Şi dacă, aşa cum au sugerat numeroşi experţi, efectele secundare ale vaccinurilor ar crea condiţia pentru diminuarea populaţiei ? Dacă despre asta ar fi vorba ? Nu vom şti cu certitudine înainte de cel puţin câţiva ani, căci tulburările autoimune şi infertilitatea se manifestă în timp în sânul unei populaţii : intervalul mediu pentru a diagnostica o afecţiune autoimună e de 4-5 ani. Pentru a pune un diagnostic de infertilitate e nevoie de şase luni până la un an. Dacă milioane de persoane sunt tot nevaccinate în următorii doi ani, ele vor constitui un grup de control consistent şi indiscutabil. Un grup-martor e un grup de subiecţi care funcţionează ca un eşantion pur, neatins de vreo experienţă cu un medicament sau un vaccin. Dacă grupul vaccinat se îmbolnăveşte sau moare din cauza unor boli specifice, iar grupul-martor nu prezintă aceleaşi boli, e un semn clar că vaccinul sau medicamentul luat e o otravă.

Jumătate dintre americani şi procente mai mici din alte ţări constituie un grup de control pentru vaccinurile experimentale. Dacă merge ceva foarte prost cu vaccinurile, noi vom fi dovada. Eu bănuiesc că de asta se tem cu adevărat elitele. Trebuie să încerce să ne forţeze să ne vaccinăm şi noi – noi toţi, astfel încât să nu existe grup de control, şi deci nici probe pentru ceea ce au făcut. Vor putea pur şi simplu să dea vina pentru problemele de sănătate în masă pe covid sau pe vreun alt fals vinovat. Dacă vaccinurile sunt un cal troian care provoacă o boală sau o sterilitate generalizată, iar mondialiştii sunt prinşi asupra faptului pentru că există un grup de control, asta înseamnă pentru ei că vor avea parte de o rebeliune în toată puterea cuvântului, cu ştreanguri şi lampadare. „Marele” lor „reset” se va prabuşi” (Brandon Smith – „Why are globalists and governments so desperate for 100 % vaccination rates ?”, www.alt-market.us, 29.07.2021). Şi acestea nu sunt singurele ipoteze interesante din articolul lui Brandon Smith.

Avem deja o probă teribilă împotriva guvernelor europene şi a „consiliilor ştiinţifice” medicale din mai multe ţări : refuzul inexplicabil de a trata populaţia în prima şi cea mai dificilă parte a pandemiei cu medicamentele ieftine şi verificate (mai ales de savanţii chinezi), aflate la îndemână, cum sunt hidroxiclorochina, ivermetctina, azitromicina, pentru a face loc medicamentelor scumpe, noi dar ineficiente, cum e Remdesivir-ul (produs de Gilead), şi, mai ales, vaccinurilor experimentale, nesigure încă, vândute scump direct statelor. O a doua probă o constituie folosirea pe scară largă a uner teste inadecvate pentru a crea panică şi a justifica măsuri restrictive extreme, care este deja subiect de procese. În ultima vreme se tot inventează „varianţi” care de care mai periculos, e speriată populaţia prin mass-media cumpărată şi se pregăteşte pentru toamnă vaccinarea generală, de fapt, a tuturor. Guvernele naţionale, aservite sistemului financiar mondial, la indicaţiile OMS, s-au pretat la ceea ce, poate, va fi definit cândva ca o crimă de masă.

Verdictul Consiliului Constituțional

La ora 16 (ora Franţei), adică 17 la noi, Consiliul Constituţional şi-a dat verdictul. Astfel, izolarea obligatorie a bolnavilor de covid pentru 10 zile a fost refuzată, ca fiind o măsură privativă de libertate, care nu e nici necesară, nici adaptată şi nu e proporţională.

Dimpotrivă, consiliul a înăsprit măsurile care privesc centrele comerciale, garantând totuşi „accesul persoanelor la bunuri şi servicii de primă necesitate, de asemenea la mijloacele de transport”. Contractele de muncă nu vor putea fi anulate, în schimb, în absenţa paşaportului sanitar, dar posesorii contractelor de muncă pe termen nedeterminat vor putea să nu fie plătiţi pe durata crizei sanitare. După câte se poate înţelege din primele comentarii de după decizia Consiliului Constituţional, acesta a confirmat monstruoasa măsură a vaccinării copiilor, aliniindu-se preşedintelui Emmanuel Macron, majorităţii parlamentare şi Consiliului de Stat. Doar Senatul (de dreapta) a cerut anularea vaccinării copiilor.

În orice caz, aşa-zisa lege sanitară nu poate fi socotită o lege. Atâta timp cât poliţia şi toate forţele de ordine nu sunt obligate să se vaccineze, deşi intră în contact cu populaţia, ca şi transportatorii (dimpreună cu restaurantele lor !), care au fost exceptaţi, ca să nu facă greve, blocând astfel ţara, ne găsim în faţa unei decizii de tip Ludovic al XIV-lea, a bunului plac al suveranului. Nici o legătură cu democraţia.

Ce urmează e uşor de anticipat. Sunt deja declarate greve şi demisii ale personalului sanitar, ale pompierilor (ei trebuie să se vaccineze), boicotarea restaurantelor care aplică legea, a parcurilor de distracţii, a multor magazine, manifestaţii de amploare, posibilă grevă generală etc. S-a observat că avem de-a face cu o lege improvizată, imposibil de aplicat (vezi Henri Guaino, fost consilier al lui Nicolas Sarkozy, fost deputat). Revolta sau revoluţia anticovid abia începe.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Clujul de altădată

VIDEO. Casa Filstich. Minunea din foc. Îmbăierea în sânge. Târfa însângerată a diavolului. Istoria plimbată a Clujului (RO-EN)

Publicat

foto casa filstich

Veche de peste 500 de ani, una dintre casele pline de mister şi de legende din Cluj este casa Filstich-Kemeny. Situată chiar în zona centrală a oraşului, ea ascunde multe lucruri reale, dovedite istoric până acum, dar şi legende, unele chiar înspăimântătoare. Şi despre unele, şi despre altele ne povesteşte câte ceva istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Casa Filstich

„Suntem în Piaţa Unirii şi astăzi vom vorbi despre casa de la numărul 27, numită Casa Filstich-Kemeny. De ce se numeşte aşa?! Foarte multe case sau palate poartă numele unui celebru proprietar sau locatar al respectivului imobil.

Alte articole din

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

Aici, familia Filstich era o familie de bancheri care a tărit în secolul XVI, dar şi în secolul XVII şi potenţa lor financiară i-a făcut să-şi realizeze o casă care impunea în acele vremuri.

VEZI ŞI:

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

De altfel, chiar în curtea acestui imobil este un ancadrament de uşă în care este emblema familiei Filstich şi o inscripţie care, în traducere, ar veni „Virtutea aduce invidie din partea celorlalţi””, explică istoricul clujean.

Târfa însângerată a diavolului

„Ca picanterie, în această casă a locuit o celebră contesă, Anna Bathory. Ea s-a născut în anul 1594 şi a fost verişoară cu celebra Elisabeta Bathoy -celebra contesă care se îmbăia în sângele fecioarelor, ca să-şi păstreze tinereţea.

Se pare că – spune legenda- că şi Anna Bathory avea aceste obiceiuri, ea fiind suspectată că şi-ar fi omorât şi soţii, primul soţ fiind din familia Banffy, iar cel de-al doilea, din familia Josika. Ea se căsătoreşte în 1608. Primul soţ, Banffy, i-a decedat după doi ani. Se pare că a fost acuzată şi de incest cu principele Gabriel Bathory, care era fratele său. De altfel se mai spune, tot în tradiţie, că ar fi fost amanta lui Gabriel Bethlen. Iar acesta -prima sa soţie îmbolnăvindu-se şi fiind foarte superstiţios- a crezur că amantele sale îi făcuseră vrăji soţiei sale. Iar Anna Bathoy a intrat în această categorie, fiind cunoscută şi ca „târfa însângerată a diavolului”, şi i s-au intentat trei procese, în urma cărora averea ei a fost confiscată şi alungată din această zonă.

Se pare că adevăratul motiv al proceselor ar fi fost bogăţia acestei contese, pentru că toată averea ei a intrat în custodia, pe mâna principelui Gabriel Bethlen. De altfel, aşa se crede şi despre verişoara sa, Elisabeta Bathory”, povesteşte Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Minunea din foc

„Despre Kemeny. A fost o familie celebră a Clujului, în secolul XIX, care a ajutat foarte mult viaţa culturală din oraş. În primul rând, a contribuit la întemeierea Muzeului Ardelean, cel care s-a înfiinţat în 1859, căruia i-au lăsat foarte multe lucruri, de incomensurabilă valoare.

Această casă are pe frontispiciul său pe Sfântul Florian, protectorul pompierilor, apoi un pompier şi cele patru anotimpuri. De ce?! Această casă a scăpat ca prin minune din marele incendiu din 1798 şi de aceea, pe faţada ei vedem ipostaza pompierului şi a Sfântului Florian, care este patronul şi protectorul pompierilor”, mai arată istoricul clujean.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

Clujenii PROTESTEAZĂ împotriva PREȚURILOR MARI: „Adu facturile să le aruncăm la gunoi”. Mesajul organizatorilor

Publicat

315765422 1791374697893846 5282256155136443031 n

Clujenii sunt invitați joi de la ora 18 la un protest în care să își exprime nemulțumirea față de costurile crescute ale traiului de zi cu zi. Evenimentul va avea loc în fața Prefecturii Cluj, la inițiativa Căși sociale ACUM!, Gastivists, Fridays for Future, Grupul pentru Acțiune Socialistă, și a Sindicatului Elevilor și Studenților Militanți.

„Strigăm împreună: TOTUL E PREA SCUMP! Utilități, alimente, locuințe.

Marșul Nemulțumirii de la Cluj va trece pe câteva străzi centrale ale orașului. Ai și tu facturi care te revoltă? Adu-le să le aruncăm împreună la gunoi. Marșul se va opri la un moment dat pentru a le arunca într-un tomberon”, se arată în anunțul inițiatorilor protestului.

Aceștia cer următoarele:

  • Costurile locuinței și utilităților să nu depășească 20% din veniturile noastre.
  • Salariile și pensiile să crească pe măsura costurilor traiului.
  • Să se reducă si să se plafoneze prețurile de pe piața energiei, la alimente si la locuințe.
  • Tarifele sociale la utilități să se aplice la toți cei care câștigă sub venitul mediu pe economie.
  • Numărul de locuințe sociale să crească în funcție de nevoile reale.
  • Să se reglementeze chiriile.
316302898 1795156747515641 3100487220969524927 n

„Profituri record pentru companiile de energie și bănci. Ne-au forțat să plătim aceste profituri prin prețurile crescute. 25 de miliarde de lei profit în doar primele 9 luni ale anului în doar câteva cazuri. Mai mult, față de aceeași perioadă a anului trecut, profiturile au crescut enorm, chiar dacă producția a mai și scăzut. Pur și simplu JAF!”, au menționat cei de la „Căși Sociale ACUM!”.

Bogăția companiilor, sărăcia clujenilor: „Responsabilitatea pentru creșterea prețurilor nu e a ta”

„Ne exprimăm solidaritatea pentru ca nimeni să nu fie aruncat afară din Clujul devenit paradis imobiliar și pentru ca statul și companiile să lucreze în favoarea oamenilor.

Clujul nu este scump doar de azi sau de ieri. De ani buni ne costă o avere să avem o locuință în acest oraș. Mai nou, statul a liberalizat prețurile la energie. Scumpirile decise de firme au luat-o razna. Angajatorii vor să mențină salariile cât mai jos. Banii furați din buzunarele noastre se regăsesc în profitul companiilor, profit care acum este mai mare ca oricând!

Bogăția lor este sărăcia noastră. Mai mult, statul român se împrumută ca să asigure profitul firmelor. Iar datoriile statului le plătim noi, cetățenii.

Responsabilitatea pentru creșterea prețurilor nu e ta. Deci este nedrept să ți se ceară să îți reduci nevoile și să alegi să trăiești în austeritate.

Politicienii ne spun că zilele bogăției sunt pe terminate. Ne învață cum să facem economii. Să le spună asta celor care se îmbogățesc de pe urma scumpirilor. Este revoltător că îmbogățiții nu vor să plătească taxe pe măsura câștigurilor făcute.

Criza prețurilor se adună peste vechea criză a locuirii. Chiriile, dobânzile mari la credite imobiliare și lipsa de locuințe sociale ne aruncă în stradă. Este inacceptabil ca în același timp politicile să sponsorizeze băncile și speculanții imobiliari.

Ei ne spun să rezistăm la frig, la foame, la lipsa de locuințe. Suntem nemulțumiți că în loc să investească în servicii publice, statul investește banii noștri în militarizarea țării. Iar pe noi ne împinge într-o nouă austeritate”, au adăugat organizatorii.

Peste 250 de clujeni s-au arătat interesați, alți 50 au confirmat deja participarea la eveniment. Acesta poate fi găsit pe Facebook, cu un click aici.

315706950 1794464114251571 8275484472316249521 n

Clujenii au fost luni seara la Casa Tranzit pentru a face bannere și slogane pentru protest.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în prima minivacanță de iarnă și în luna decembrie. Ce spun METEOROLOGII

Publicat

Meteorologii anunță vreme mai caldă decât de obicei în următoarea perioadă. O masă de aer rece va acționa în jumătatea de nord a țării, scrie Alba24.ro.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a dat detalii despre condițiile meteo pentru luna decembrie.

„Va mai fi cald decât în mod obișnuit în următoarea perioadă. Contăm pe valori de temperaturi care, mai ales în partea de sud-est a țării, să fie de peste 15 grade Celsius, comparativ cu jumătatea de nord, acolo unde masa de aer rece rămâne de interes, mai ales în nordul Moldovei, unde va fi mai frig”, a declarat directorul ANM.

Temperaturi mai ridicate în decembrie

Pentru decembrie, prima lună de iarnă, prognoza indică temperaturi maxime mai mari față de normalul perioadei.

„Cu siguranță, debutul lunii decembrie așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie care cuprinde și perioada minivacanței de 1 decembrie, temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit și cu diminuare în ceea ce privește caracterul precipitațiilor de sărbători”, a spus Mateescu, potrivit adevarul.ro.

Mai frig în jumătatea de nord a țării

În următoarele zile, va acționa masa de aer mai rece în jumătatea de nord a țării. În sud și sud-est, este mai cald și vor fi cantități semnificative de precipitații.

Cel mai frig va fi în jumătatea de nord a Moldovei, acolo unde maximele vor fi de cel mult 3-4 grade Celsius.

La munte, în vest, centru și nord, nu sunt excluse temperaturi sub pragul de ger.

Vremea de sărbători

În ceea ce privește perioada de sărbători, deocamdată prognoza este valabilă până în 19 decembrie.

Directorul ANM spune că după 12 decembrie temperaturile și precipitapțiile ar urma să intre în regimul normal pentru perioada de început de iarnă.

VREMEA pe patru săptămâni, până în 19 decembrie

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 21-27 noiembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest se vor situa în jurul celor
normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice, nord-vestice și la munte, iar în rest temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest, centru și la munte.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 5-11 decembrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 12-19 decembrie

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: TRANSILVANIA

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11-12 grade în ziua de 23 noiembrie.

După această zi caldă, se va răci. La finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6-7 grade, iar la începutul lunii decembrie de 3-4 grade.

Temperaturile minime vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad în prima noapte, până spre 3-4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2-0 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: LA MUNTE
De la valori termice diurne în medie de 0 grade în prima zi, se va încălzi ușor până la 5-6 grade în 23 noiembrie. Ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile. În prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade, iar în 23 și 24 noiembrie va fi de 0 grade. Apoi sunt estimate minime de -5–4 grade.

Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT cu peste un ban

Publicat

euro ok

Leul s-a depreciat la jumătatea săptămânii față de principalele valute, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune.

Cursul euro a crescut de la 4,9253 la 4,9385 lei, în timp ce transferurile se realizau în culoarul 4,931 – 4,943 lei.

Conform minutei ultimei ședințe de politică monetară a BNR din acest an, care a fost publicată marți, „riscuri la adresa evoluției ratei de schimb a leului – de natură să afecteze inclusiv indicatorii de vulnerabilitate externă –, vin mai ales din accentuarea dezechilibrului extern și din incertitudinile asociate consolidării bugetare, precum și dintr-o posibilă nouă înrăutățire bruscă a percepției de risc asupra piețelor financiare din regiune, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor instituite”.

Controlul efectuat de Consiliul Concurenței la cele 10 bănci ale căror cotații la dobânzi formează „coșul” în funcție de care se calculează indicii ROBOR, a declanșat un ciclu de scădere a dobânzilor interbancare.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut la jumătatea acestei săptămâni de la 7,90 la 7,89%, minim care nu a mai fost atins din data de 28 iulie 2022. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 8,09 la 8,08% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a stagnat la 8,28%.

Euro se aprecia la 1,0297 – 1,0349 dolari iar media monedei americane a urcat de la 4,7918 la 4,7923 lei.

„Lira sterlină s-a apreciat față de euro”

Investitorii și-au luat miercuri poziții de protecție pe piețele internaționale înainte de publicare minutei ultimei ședințe a Fed („Beige Book”) și minivacanța prilejuită de Ziua Recunoștinței. Tendința s-ar putea modifica după ce s-a anunțat creșterea inflației din Germania cu 11,6% în octombrie iar unul dintre oficialii Fed a declarat că politica monetară a instituției trebuie să fie mai restrictivă iar dobânda să urce în intervalul 5 – 7%.

Media francului elvețian a urcat de la 5,0192 la 5,0285 lei, evoluție la care a contribuit aprecierea euro față de leu.

Chiar dacă Marea Britanie a intrat într-o fază economică dificilă, cu o inflație din două cifre și recesiune, lira sterlină s-a apreciat față de euro iar cursul ei a urcat la 5,7102 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut la 267,6050 lei, efect al deprecierii metalului galben la 1.734 – 1.745 dolari/uncie.

În regiune, media monedei poloneze s-a apreciat la 4,6958 zloți/euro iar a celei maghiare la 405,82 forinți/euro.

Criptomonedele creșteau ușor în concordanță cu deprecierea monedei americane. Bitcoin fluctua între 16.150 și 16.626 dolari iar ether se tranzacționa în culoarul 1.127 – 1.176 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax