ACTUALITATE
OPINIE/ Mircea BERTEA – Despre relația performanță școlară și schimbarea politică a directorilor de școli
În loc de introducere…
De ieri, vacanța elevilor s-a terminat. Școala de acasă și-a deschis din nou ”porțile”. În funcție de numărul și de vârsta copiilor din familii, camerele de zi, bucătăriile, holurile și chiar dormitoarele sunt iarăși transformate în săli de clasă de acasă, în videosăli de învățare, devenite încet-încet peisaj pedagogic din obișnuință. Și, ca o ironie pentru starea de suflet a școlarilor din lockdown-urile de acasă, la Cluj a început să ningă frumos… E, parcă, o atmosferă de început și nu de sfârșit de vacanță. De pace în alb și negru și de liniște. Lipsesc doar săniile, derdelușurile pline de copii îmbujorați și fericiți și clopoțeii căluților de joacă și de copilărie. Liniște și pace și în cancelariile goale din școli și în birourile directorilor și directorilor adjuncți. Spun liniște, pentru că, spre deosebire de alte județe (Maramureșul îmi vine acum primul în minte, deși exemplele sunt nenumărate), școlile din județul Cluj nu au fost bulversate de schimbări masive din funcție ale directorilor și directorilor adjuncți care si-au încheiat recent mandatul de patru ani, mandat obținut legal în urma promovorii concursului organizat la finele anului 2016. După cum e cunoaște deja, pentru majoritatea directorilor și directorilor adjuncți din județul Cluj, ca și pentru aproximativ alți 8000 de directori de școli și licee din celelalte județe ale țării, aceste mandate au expirat pe 8 sau 9 ianuarie a.c.
În loc de cuprins…
Odată cu posibila vacantare a acestor 8000 de posturi manageriale, o nouă febră a cuprins școala românească. O febră cauzată și alimentată nu de pandemia de Covid-19, ci de jocurile politice din culisele unor inspectorate școlare și din unele sedii ale partidelor politice aflate la putere. După logica acestor jocuri politice (și după obiceiul deja împământenit la noi!), directorii de școli ”s-ar fi cuvenit” să aparțină cu toții noii puteri.
„Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice”
Exact despre aceste tendințe și despre schimbările “discutabile” ale directorilor de școli în țară au vorbit zilele acestea chiar reprezentanți de seamă ai noii puteri. Este vorba despre senatorul USR Plus Ștefan Pălărie și de vicepremierul Dan Barna. Aceștia au dezaprobat public demersurile ”rușinoase”, ”de tip psd-ist”, văzute și învățate de 30 de ani, de genul: se schimbă guvernul, avem oportunitatea de-a regla conturile și de-a-i pune acum în funcții pe-ai noștri:
”Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproșuri, nemulțumiri sau întrebări despre înlocuiri și numiri de noi directori de școli prin aproape toate județele țării. Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8000 de directori de școli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e și firesc în mijloc de an școlar, dar se pare că spre 1000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte.
Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz și politizare în rândul dascălilor și al părinților.
„Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă”
Acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua așa în educație. Legea Educației Naționale, Art 258 (7), lasă acest atribut de numire a directorilor de școli la bunul plac al inspectorilor școlari generali care fac, cu marginale excepții, ce-au văzut și au învățat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectăm ordinele și schimbăm buni, răi, cu de-ai noștri, oricare ar fi ei.
Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă care trebuie înlocuită cu măsuri sistemice reale, nu doar cu demiterile eventuale ale unor inspectori generali despre care vom constata probabil în zilele următoare că au făcut exces de zel sau de obediență”.
Scrise și asumate de deputatul Dan Barna, vicepremierul Guvernului României, aceste constatări sunt deopotrivă acuzații grave la adresa continuării politizării managementului în sistemul de învățământ românesc, cu țintă directă inspectoratele școlare județene.
În loc de încheiere…
Într-o încheiere ca la carte (că tot vobim de școli și de directori de școli) s-ar fi cuvenit să pot, să am argumente și informații oficiale în baza cărora să vă spun că, în urma observațiilor și solicitărilor vicepremierului Dan Barna referitoare la ”abuzul de tribalism politic” manifestat de către unele inspectorate școlare în schimbarea ”discutabilă” a aproximativ 1000 de directori școlari (directori și directori adjuncți), dl Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a dispus de îndată anularea acestor schimbări, reanalizarea imparțială a fiecărei situații în parte și numirea pe cele 1000 de posturi a unor directori și directori adjuncți exclusiv pe criterii de competență profesională și de probitate morală.
Mi-ar fi plăcut să vă pot spune și că directorii și directorii adjuncți astfel numiți au rămas liniștiți în posturile lor până la adânci bătrâneți. Pardon, până la organizarea concursului pe post!
„Au fost schimbați (…) doar 3,6% dintre directori și directorii adjuncți”
Pentru că nu am argumente să pot încheia așa, voi folosi resursele mele de optimism pedagogic, mărturisindu-vă cu nedisimulat patriotism local că, în ceea ce privește învățământul din județul Cluj și în ceea ce-i privește pe directorii de școli și licee din acest județ, situația a rămas neschimbată sau aproape neschimbată. Au fost schimbați (dar nu pe criterii de ”tribalism politic”), doar 3,6% dintre directori și directorii adjuncți. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, e foarte aproape de firesc, înscriindu-se, de altfel în marja de eroare de +3% acceptată de orice sondaj sociologic.
Managementul educațional profesionist la nivelul județului Cluj și menținerea acestuia în afara influenței invazive a politicului este, de altfel, și unul din argumentele forte în baza căruia se poate explica de ce învățământul preuniversitar clujean este și are toate șansele să fie în continuare cel mai bun din țară. (Mircea Bertea)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
POLITICA
Simion, vizită în Italia, la companiile cu angajați români: Sperăm să se schimbe ceva, să ne întoarcem acasă!
George Simion a fost, joi, în Italia, la mai multe firme unde lucrează angajați români.
Candidatul la alegerile prezidențiale susține că vrea să vadă condițiile în care lucrează cetățenii români, dar și nivelul de salarizare pe care aceștia îl au în companiile străine.
Simion, vizită în Italia, la companiile cu angajați români: Sperăm să se schimbe ceva, să ne întoarcem acasă!
„Abia am intrat, dragi prieteni, într-o firmă modernă, frumoasă, italiană și am fost întâmpinați cu ‘bună ziua’. Colege românce din Maramureș, Oltenia, Craiova și din Brașov. Toată lumea e aici, în Italia.
Cea mai bună parte din noi, populația activă, este în Italia, Franța, Spania, Marea Britanie și ne-am dori tare mult să fie acasă”, a spus George Simion, într-un videoclip postat pe Facebook.
În fiecare an își doresc să se întoarcă acasă
Una dintre angajatele românce i-a spus președintelui AUR că se află în Italia de 21 de ani, însă și-ar dori să se întoarcă acasă.
„În fiecare an zicem la anul, la anul”, a spus femeia.
Este pentru prima dată când văd un viitor președinte care își rupe din timp, iese din România și merge să se găsească cu cetățenii lui. Este dovada unui exemplu de mare respect față de cei care au lăsat propriile meleaguri pentru a veni aici. Este o mare mărturie să te îngrijești de starea cetățenilor tăi plecați în afară”, a spus managerul unei companii italiene.
George Simion a fost interesat și de salariul pe care îl câștigă românii în străinătate: în medie 3.000 de euro.
„O să continui, dragi prieteni, să merg de la o firmă la alta, peste tot unde trăiesc români, să vedem nivelul de salarizare, pentru că de la asta începem, de la nivelul de salarizare, continuăm cu sistemul educațional, de sănătate și beneficii sociale”, a conchis liderul AUR.
Simion a anunțat că, în zilele următoare, va ajunge în Spania, Germania și Marea Britanie.
Sănătatea SP Cluj a disputat joi, pe Cluj Arena, primul meci din faza grupelor Cupei României, împotriva Farului Constanța.
Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1.
Remiză pe Cluj Arena
Deținătoarea trofeului Superligii din sezonul 2022/2023, Farul Constanța, a pornit din poziția de favorită, însă Sănătatea Cluj a surprins plăcut printr-o prestație peste așteptări.
În prima repriză, “Virușii Verzi” au avut mai multe șuturi pe poartă, dar la pauză scorul a fost 0-0. Gazdele au reușit să deschidă scorul în minutul 48, prin golul lui Denis Paul. Alb-albaștrii au restabilit egalitatea în minutul 85, când Rivaldinho a marcat din centrarea lui Denis Alibec.
Hagi, dezamăgit de jocul echipei
“Voiam să câștigăm, ne doream. Am încercat să vedem niște jucători, pentru că trebuia să le dăm și lor spațiu. Din păcate, ofensiv, mingea a circulat lent și nu i-am surprins cu nimic. Am luat un gol pe contraatac, după ce nu ne-am apărat deloc.
A fost un meci nereușit din toate punctele de vedere. Nu a fost atitudinea care trebuia. Știam că au calitate, au jucători tineri, dar totul a fost prea lent”, a declarat Gheorghe Hagi pentru digisport.ro.
Poziția în clasament
Cele două echipe obțin câte un punct, astfel, echipa lui Gheorghe Hagi urcă pe locul doi în Grupa C, iar Sănătatea se află pe locul patru.
Echipele de start
Sănătatea SP Cluj: Chindriș, Pop, Lazăr, Cimpoeșu, Creț, Paul, Aidoo, Fofana, Yuh (Gaddo), Cociș (Orozco), Baciu (Bonț).
Farul Constanța: Ducan, Cercel, Dănuleasă, Gustavo, Aioanei (Buta), N. Popescu (Banu), Dican, Mustacă (Radaslavescu), Iancu (Alibec), Stoian (Băsceanu), Rivaldinho.
În următoarea etapă din Cupa României, Sănătatea Cluj va primi vizita Politehnicii Iași, iar Farul Constanța va juca în deplasare împotriva FC Hermannstadt.
Timeea Morocoj
Se apropie Black Friday. Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a transmis mai multe recomandări către consumatori. El atenţionează asupra comercianţilor şi pieţelor online care nu au sediul în Uniunea Europeană.
„Black Friday….. Atenție la comercianții și piețele online care nu au sediul în Uniunea Europeană”, recomandă Paul Anghel.
Se apropie Black Friday. Avertismentul ANPC
El afirmă că unele produse comercializate de acești comercianți nu respectă normele de siguranță pentru comercializarea în Uniunea Europeană.
„În plus, capacitatea autorităților europene de a interveni în protejarea intereselor consumatorilor este limitată, astfel încât nu puteți fi siguri că veti beneficia de anumite drepturi, inclusiv dreptul de retur sau garanție”, încheie Anghel.
Începând de astăzi, 31 octombrie, CTP Cluj-Napoca S.A. elibereaza GRATUIT abonamente de transport (valabile din data de 1 noiembrie) pentru studentii, masteranzii si doctoranzii sub 30 de ani, inscrisi la invatamant cu frecventa la Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea de Medicina si Farmacie.
Studentii la celelalte universitati, care nu au incheiat Conventii cu C.T.P. Cluj-Napoca, vor achita 55 de lei pe care ii pot recupera de la universitate.
CTP Cluj: Abonamente GRATUITE pentru studentii înscriși la UBB, UTCN si UMF
Toti studentii sunt asteptati cu carnetul de student vizat, la centrele de vânzare carduri pentru încărcarea noului tip de abonament lunar, care conține 120 de călătorii valabile pe toate liniile în Cluj-Napoca. Ulterior încărcarea lunară a abonamentelor înainte de expirare se va putea face și de la automate.