Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Mircea BERTEA – Despre relația performanță școlară și schimbarea politică a directorilor de școli

Publicat


În loc de introducere…

De ieri, vacanța elevilor s-a terminat. Școala de acasă și-a deschis din nou ”porțile”. În funcție de numărul și de vârsta copiilor din familii, camerele de zi, bucătăriile, holurile și chiar dormitoarele sunt iarăși transformate în săli de clasă de acasă, în videosăli de învățare, devenite încet-încet peisaj pedagogic din obișnuință. Și, ca o ironie pentru starea de suflet a școlarilor din lockdown-urile de acasă, la Cluj a început să ningă frumos… E, parcă, o atmosferă de început și nu de sfârșit de vacanță. De pace în alb și negru și de liniște. Lipsesc doar săniile, derdelușurile pline de copii îmbujorați și fericiți și clopoțeii căluților de joacă și de copilărie. Liniște și pace și în cancelariile goale din școli și în birourile directorilor și directorilor adjuncți. Spun liniște, pentru că, spre deosebire de alte județe (Maramureșul îmi vine acum primul în minte, deși exemplele sunt nenumărate), școlile din județul Cluj nu au fost bulversate de schimbări masive din funcție ale directorilor și directorilor adjuncți care si-au încheiat recent mandatul de patru ani, mandat obținut legal în urma promovorii concursului organizat la finele anului 2016. După cum e cunoaște deja, pentru majoritatea directorilor și directorilor adjuncți din județul Cluj, ca și pentru aproximativ alți 8000 de directori de școli și licee din celelalte județe ale țării, aceste mandate au expirat pe 8 sau 9 ianuarie a.c.

În loc de cuprins…

Odată cu posibila vacantare a acestor 8000 de posturi manageriale, o nouă febră a cuprins școala românească. O febră cauzată și alimentată nu de pandemia de Covid-19, ci de jocurile politice din culisele unor inspectorate școlare și din unele sedii ale partidelor politice aflate la putere. După logica acestor jocuri politice (și după obiceiul deja împământenit la noi!), directorii de școli ”s-ar fi cuvenit” să aparțină cu toții noii puteri.

„Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice”

Exact despre aceste tendințe și despre schimbările “discutabile” ale directorilor de școli în țară au vorbit zilele acestea chiar reprezentanți de seamă ai noii puteri. Este vorba despre senatorul USR Plus Ștefan Pălărie și de vicepremierul Dan Barna. Aceștia au dezaprobat public demersurile ”rușinoase”, ”de tip psd-ist”, văzute și învățate de 30 de ani, de genul: se schimbă guvernul, avem oportunitatea de-a regla conturile și de-a-i pune acum în funcții pe-ai noștri:

”Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproșuri, nemulțumiri sau întrebări despre înlocuiri și numiri de noi directori de școli prin aproape toate județele țării. Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8000 de directori de școli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e și firesc în mijloc de an școlar, dar se pare că spre 1000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte.

Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz și politizare în rândul dascălilor și al părinților.

„Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă”

Acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua așa în educație. Legea Educației Naționale, Art 258 (7), lasă acest atribut de numire a directorilor de școli la bunul plac al inspectorilor școlari generali care fac, cu marginale excepții, ce-au văzut și au învățat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectăm ordinele și schimbăm buni, răi, cu de-ai noștri, oricare ar fi ei.

Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă care trebuie înlocuită cu măsuri sistemice reale, nu doar cu demiterile eventuale ale unor inspectori generali despre care vom constata probabil în zilele următoare că au făcut exces de zel sau de obediență”.

Scrise și asumate de deputatul Dan Barna, vicepremierul Guvernului României, aceste constatări sunt deopotrivă acuzații grave la adresa continuării politizării managementului în sistemul de învățământ românesc, cu țintă directă inspectoratele școlare județene.

În loc de încheiere…

Într-o încheiere ca la carte (că tot vobim de școli și de directori de școli) s-ar fi cuvenit să pot, să am argumente și informații oficiale în baza cărora să vă spun că, în urma observațiilor și solicitărilor vicepremierului Dan Barna referitoare la ”abuzul de tribalism politic” manifestat de către unele inspectorate școlare în schimbarea ”discutabilă” a aproximativ 1000 de directori școlari (directori și directori adjuncți), dl Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a dispus de îndată anularea acestor schimbări, reanalizarea imparțială a fiecărei situații în parte și numirea pe cele 1000 de posturi a unor directori și directori adjuncți exclusiv pe criterii de competență profesională și de probitate morală.

Mi-ar fi plăcut să vă pot spune și că directorii și directorii adjuncți astfel numiți au rămas liniștiți în posturile lor până la adânci bătrâneți. Pardon, până la organizarea concursului pe post!

„Au fost schimbați (…) doar 3,6% dintre directori și directorii adjuncți”

Pentru că nu am argumente să pot încheia așa, voi folosi resursele mele de optimism pedagogic, mărturisindu-vă cu nedisimulat patriotism local că, în ceea ce privește învățământul din județul Cluj și în ceea ce-i privește pe directorii de școli și licee din acest județ, situația a rămas neschimbată sau aproape neschimbată. Au fost schimbați (dar nu pe criterii de ”tribalism politic”), doar 3,6% dintre directori și directorii adjuncți. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, e foarte aproape de firesc, înscriindu-se, de altfel în marja de eroare de +3% acceptată de orice sondaj sociologic.

Managementul educațional profesionist la nivelul județului Cluj și menținerea acestuia în afara influenței invazive a politicului este, de altfel, și unul din argumentele forte în baza căruia se poate explica de ce învățământul preuniversitar clujean este și are toate șansele să fie în continuare cel mai bun din țară. (Mircea Bertea)

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Întreruperi de curent în județul Cluj

Publicat

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMANIA, Sucursala Cluj-Napoca, anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, astfel:

Data întreruperii: 27.01.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Dej, str. 1 Mai
Intervalul orar: 09:00-13:00

Data întreruperii: 28.01.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Dej, str. 1 Mai, str. Avram Iancu, str. Crişan
Intervalul orar: 09:00-13:00

Data întreruperii: 28.01.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Măguri Răcătău, sat Măguri, str. Principala
Intervalul orar: 09:00-16:00

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reacții alergice la vaccinul MODERNA! Compania americană cercetează cazurile

Publicat

Mai mulți oameni sunt tratați la un centru din San Diego pentru posibile reacţii alergice la vaccinul Moderna pentru Covid-19 dintr-un anumit lot, informează departamentul pentru sănătate din California, transmite Reuters, citată de news.ro.

Cel mai important epidemiolog din California a publicat duminică un comunicat prin care recomandă oprirea vaccinărilor cu vaccinuri din lotul 41L20A, din cauza posibilelor reacţii alergice care sunt investigate.

„A fost raportat un număr neobişnuit de mare de posibile reacţii alergice pentru acest lot de vaccinuri ale Moderna, administrate la un centru de vaccinare comunitar. Mai puţin de 10 persoane au necesitat îngrijiri medicale într-un interval de 24 de ore”, a spus epidemiologul.

Compania lucrează împreună cu autorităţile de reglementare în domeniul sănătăţii pentru înţelegerea cazurilor şi dacă ar trebui oprită utilizarea lotului. Aproape un milion de doze din lotul respectiv au fost deja distribuite la circa 1.700 de centre de vaccinare din 37 de state, potrivit companiei.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Calendarul zilei, altfel: 20 ianuarie (pamflet)

Publicat

În 1390 s-a încheiat tratatul de la Lublin dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești (1386 – 1418), și Wladislaw al II-lea Jagello, regele Poloniei (1386-1434). Prin acest tratat Mircea se angaja să nu se mai apropie de cort îmbrăcat necorespunzător iar Wladislaw să nu mai aducă vorba de iarbă, numai de frunză…

În 1840, exploratorul francez Jules Dumont d’Urville conduce o expediție prin care a descoperit Adélie. În realitate se retrăgea din fața inamicului și s-a oprit doar în Antarctica…

În 1928 are loc premiera filmului “Năpasta”, după I.L. Caragiale. Filmul e de mult în arhive, năpasta însă s-a mutat la conducerea țării…

În 1975 s-a născut Pavel Bartoș, actor român Cred că azi tot îi numa-un Smiley…

În 1984 a murit Johnny Weissmuller, înotător și actor american, născut la Timișoara (n. 1904). A fost cel mai apreciat Tarzan. Celebrul strigăt i-a aparținut unui tâmplar care și-a dat cu tesla-n cojones…

În 2004, președintele Ion Iliescu i-a decernat Regelui Mihai I Marele Premiu al Institutului Cultural Român. Ce nu s-a observat a fost faptul că toată ceremonia, Iliescu a ținut degetele de la mâna stângă încrucișate la spate…

În 2009, democratul Barack Obama devine cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite. Primul ”fade to black” în președinția americană. Azi avem, tot în premieră, ”fool’s ouverture”…

În 2016, NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au anunțat că anul 2015 a fost cel mai cald an din istorie de la începutul înregistrărilor meteorologice în 1890. Românii au fost rugați să nu mai iasă toți odată la grătare…

Marius Aciu

Citește mai departe

ACTUALITATE

COD GALBEN de vânt în zona montană din județul Cluj

Publicat

ANM a emis, miercuri dimineaţa, o atenţionare Cod galben de vânt puternic pentru zona montană a judeţului Cluj.

Avertizarea este valabilă până la ora 11:00, în zona de munte a judeţului Cluj, la peste 1.800 de metri altitudine, unde se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de 90-100 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate