Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Mircea BERTEA – Despre relația performanță școlară și schimbarea politică a directorilor de școli

Publicat


În loc de introducere…

De ieri, vacanța elevilor s-a terminat. Școala de acasă și-a deschis din nou ”porțile”. În funcție de numărul și de vârsta copiilor din familii, camerele de zi, bucătăriile, holurile și chiar dormitoarele sunt iarăși transformate în săli de clasă de acasă, în videosăli de învățare, devenite încet-încet peisaj pedagogic din obișnuință. Și, ca o ironie pentru starea de suflet a școlarilor din lockdown-urile de acasă, la Cluj a început să ningă frumos… E, parcă, o atmosferă de început și nu de sfârșit de vacanță. De pace în alb și negru și de liniște. Lipsesc doar săniile, derdelușurile pline de copii îmbujorați și fericiți și clopoțeii căluților de joacă și de copilărie. Liniște și pace și în cancelariile goale din școli și în birourile directorilor și directorilor adjuncți. Spun liniște, pentru că, spre deosebire de alte județe (Maramureșul îmi vine acum primul în minte, deși exemplele sunt nenumărate), școlile din județul Cluj nu au fost bulversate de schimbări masive din funcție ale directorilor și directorilor adjuncți care si-au încheiat recent mandatul de patru ani, mandat obținut legal în urma promovorii concursului organizat la finele anului 2016. După cum e cunoaște deja, pentru majoritatea directorilor și directorilor adjuncți din județul Cluj, ca și pentru aproximativ alți 8000 de directori de școli și licee din celelalte județe ale țării, aceste mandate au expirat pe 8 sau 9 ianuarie a.c.

În loc de cuprins…

Odată cu posibila vacantare a acestor 8000 de posturi manageriale, o nouă febră a cuprins școala românească. O febră cauzată și alimentată nu de pandemia de Covid-19, ci de jocurile politice din culisele unor inspectorate școlare și din unele sedii ale partidelor politice aflate la putere. După logica acestor jocuri politice (și după obiceiul deja împământenit la noi!), directorii de școli ”s-ar fi cuvenit” să aparțină cu toții noii puteri.

„Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice”

Exact despre aceste tendințe și despre schimbările “discutabile” ale directorilor de școli în țară au vorbit zilele acestea chiar reprezentanți de seamă ai noii puteri. Este vorba despre senatorul USR Plus Ștefan Pălărie și de vicepremierul Dan Barna. Aceștia au dezaprobat public demersurile ”rușinoase”, ”de tip psd-ist”, văzute și învățate de 30 de ani, de genul: se schimbă guvernul, avem oportunitatea de-a regla conturile și de-a-i pune acum în funcții pe-ai noștri:

”Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproșuri, nemulțumiri sau întrebări despre înlocuiri și numiri de noi directori de școli prin aproape toate județele țării. Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8000 de directori de școli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e și firesc în mijloc de an școlar, dar se pare că spre 1000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte.

Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz și politizare în rândul dascălilor și al părinților.

„Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă”

Acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua așa în educație. Legea Educației Naționale, Art 258 (7), lasă acest atribut de numire a directorilor de școli la bunul plac al inspectorilor școlari generali care fac, cu marginale excepții, ce-au văzut și au învățat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectăm ordinele și schimbăm buni, răi, cu de-ai noștri, oricare ar fi ei.

Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă care trebuie înlocuită cu măsuri sistemice reale, nu doar cu demiterile eventuale ale unor inspectori generali despre care vom constata probabil în zilele următoare că au făcut exces de zel sau de obediență”.

Scrise și asumate de deputatul Dan Barna, vicepremierul Guvernului României, aceste constatări sunt deopotrivă acuzații grave la adresa continuării politizării managementului în sistemul de învățământ românesc, cu țintă directă inspectoratele școlare județene.

În loc de încheiere…

Într-o încheiere ca la carte (că tot vobim de școli și de directori de școli) s-ar fi cuvenit să pot, să am argumente și informații oficiale în baza cărora să vă spun că, în urma observațiilor și solicitărilor vicepremierului Dan Barna referitoare la ”abuzul de tribalism politic” manifestat de către unele inspectorate școlare în schimbarea ”discutabilă” a aproximativ 1000 de directori școlari (directori și directori adjuncți), dl Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a dispus de îndată anularea acestor schimbări, reanalizarea imparțială a fiecărei situații în parte și numirea pe cele 1000 de posturi a unor directori și directori adjuncți exclusiv pe criterii de competență profesională și de probitate morală.

Mi-ar fi plăcut să vă pot spune și că directorii și directorii adjuncți astfel numiți au rămas liniștiți în posturile lor până la adânci bătrâneți. Pardon, până la organizarea concursului pe post!

„Au fost schimbați (…) doar 3,6% dintre directori și directorii adjuncți”

Pentru că nu am argumente să pot încheia așa, voi folosi resursele mele de optimism pedagogic, mărturisindu-vă cu nedisimulat patriotism local că, în ceea ce privește învățământul din județul Cluj și în ceea ce-i privește pe directorii de școli și licee din acest județ, situația a rămas neschimbată sau aproape neschimbată. Au fost schimbați (dar nu pe criterii de ”tribalism politic”), doar 3,6% dintre directori și directorii adjuncți. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, e foarte aproape de firesc, înscriindu-se, de altfel în marja de eroare de +3% acceptată de orice sondaj sociologic.

Managementul educațional profesionist la nivelul județului Cluj și menținerea acestuia în afara influenței invazive a politicului este, de altfel, și unul din argumentele forte în baza căruia se poate explica de ce învățământul preuniversitar clujean este și are toate șansele să fie în continuare cel mai bun din țară. (Mircea Bertea)

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Mitropolitul Ortodox al Clujului, mesaj la alegerea noului episcop greco-catolic de Cluj-Gherla

Publicat

De

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a transmis un mesaj noului episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop.

”În acest moment important, când ați fost ales episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Îl auzim pe Domnul Hristos spunându-Vă: <<Nu voi M-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și roadă să aduceți, și roada voastră să rămână>> (Ioan 15,16).

Sfântul Apostol Pavel, vorbindu-le la Milet clericilor din Efes, era convins că Sfântul Duh îi pune pe episcopi în lucrare: <<Drept aceea, luați aminte de voi înșivă și de toată turma întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstoriți Biserica lui Dumnezeu, pe care a câștigat-o cu însuși sângele Său>> (Faptele Apostolilor 20,28).

Vă dorim, Preasfinția Voastră, o păstorire cu rod bogat și sperăm ca relația bună pe care am avut-o cu Episcopul Florentin, de pioasă amintire, să meargă înainte”, a spus mitropolitul.

Slujire cu bucurie

Potrivit acestuia, episcopul este slujitorul lui Dumnezeu în cea mai înaltă treaptă  a slujirii eclesiastice cu autoritatea supremă într-o eparhie.

”Vă urăm Preasfinția Voastră ca această slujire să o faceți „cu bucurie și nu suspinând” (Evrei 13,17), avându-i alături pe preoții și credincioșii Eparhiei dată în păstorire”, a conchis IPS Andrei Andreicuț.

Citește și Claudiu Lucian Pop, noul episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Este succesorul PS Florentin Crihălmeanu

 

 

 

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Platforma de programare pentru vaccinare afișează acum poziția în lista de așteptare

Publicat

Platforma de programare pentru vaccinare afișează acum poziția în lista de așteptare și capacitatea de vaccinare.

Comitetul Național de Vaccinare a anunțat că platforma de programare a fost optimizată.

Acum se poate vedea poziția în lista de așteptare, dar și capacitatea de vaccinare.

Aproximativ 97.000 de locuri disponibile pentru programarea la vaccinare.

Citește mai departe

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ Consiliul Elevilor Cluj: Concursurile pentru directori de școli să fie supravegheate video. Ca la Bacalaureat

Publicat

De

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, se gândește că varianta optimă pentru ocuparea funcțiilor de directori în școlile din țară ar fi un examen național cu subiecte unice. Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj spune că profesorii ar trebui să fie acum puși în locul elevilor și să fie supravegheați la sânge, inclusiv video.

Vicepreședintele CJE Cluj, Vlad Rus, a declarat pentru Cluj24 în numele organizației pe care o conduce, alături de președinta Andreia Chiorean, că aceste examene ar duce la depolitizarea și crearea unui spațiu educațional bine administrat.

„În urma declarației de presă a domnului ministru Sorin Cîmpeanu, Consiliul Județean al Elevilor Cluj se poziționează pro față de propunerea acestuia. Considerăm că aceste examene ar reprezenta un pas foarte important pentru crearea unui spațiu educațional bine administrat”, a spus Rus

Dacă elevii sunt monitorizați, profesorii de ce n-ar fi?

„Dacă elevii sunt monitorizați în timpul examenelor naționale și nu numai, de ce nu este la fel și pentru profesori și directori? Aceștia trebuie supravegheați video și susținem întru totul o procedură asemănătoare celei de susținere a Bacalaureatului, inclusiv distanța fizică între cadrele didactice. Astfel, în orice moment se poate verifica tot ceea ce ține de corectitudine și totul va fi extrem de clar. Ne dorim depolitizarea funcțiilor de conducere din unitățile de învățământ și directori competenți, care chiar își doresc o reformă în sfera educației și binele elevilor”, a mai spus vicepreședintele CJE Cluj.

Evaluare corectă

„Profesorii ar trebui să fie evaluați într-un mod cât mai corect și bazat pe bagajul lor de cunoștințe, deoarece elevii români au nevoie de oameni profesioniști și dedicați meseriei pe care o practică. După familie, profesorii sunt cei responsabili de educația unui copil, astfel, nu încape îndoială ca aceștia să nu fie supuși unor teste periodice care să le reflecte atât nivelul de predare, cât și abilitățile psiho-pedagogice”, a conchis vicepreședintele CJE Cluj, Vlad Rus.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 evenimente locale din ultimele 24 de ore:

LIVE VIDEO Avocații din Baroul Cluj PROTESTEAZĂ împotriva deciziei Înaltei Curți de a condamna un coleg de-al lor la închisoare

Mașini făcute praf la Florești. Un bărbat a fost transportat de urgență la spital

UPDATE/ Accident GRAV de circulație pe Centura Apahida-Vâlcele. O femeie a rămas prinsă între fiare

ALBA-NEAGRA cu COVID. Pusă de DSP Cluj să stea în carantină 3 ZILE

Bogdan Bob Rădulescu, mesaj dur după demiterea lui Voiculescu: Țara asta e pierdută definitiv în corupție, hoție și ticăloșenie

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate